Τούρτα γενεθλίων: Ποιος την ανακάλυψε και τι σημαίνουν τα κεριά

Και όμως... στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε τούρτα γενεθλίων με κεριά!

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η πρώτη τούρτα γενεθλίων είχε παρασκευαστεί από τους αρχαίους Έλληνες. Συνήθως, είχε στρογγυλό σχήμα ή σχήμα φεγγαριού, για να ευχαριστήσουν τη θεά της Σελήνης.

Επίσης, η παράδοση των κεριών στην τούρτα γενεθλίων ή στο κέικ προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Θα αναρωτιέστε όμως ποια είναι η σημασία των κεριών στις τούρτες και τα κέικ!

Τι σημασία έχουν τα κεριά στην τούρτα γενεθλίων

Οι αρχαίοι Έλληνες έκαιγαν τα κεριά ως προσφορά στους θεούς και τις θεές τους. Τα φωτισμένα κεριά που τοποθετούσαν πάνω από τα κέικ αντιπροσώπευαν το αντανακλασμένο φως του φεγγαριού και μάλιστα οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την πεποίθηση ότι ο καπνός από τα κεριά θα μεταφέρει τις προσευχές στους θεούς.

Παρόλα αυτά, σήμερα υπάρχει η ανησυχία όσον αφορά την υγιεινή, καθώς οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι σωστό να ανάβουμε τα κεριά πάνω από τις τούρτες και τα κέικ. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, αν χρησιμοποιήσουμε κεριά, τα βακτήρια στην επιφάνεια του κέικ πολλαπλασιάζονται 14 φορές περισσότερο. Παρόλα αυτά, είναι μία παράδοση χιλιάδων χρόνων που όπως φαίνεται δε θα σταματήσει ποτέ! Άλλωστε ποιος δε θέλει να κάνει μία ευχή;

Η πιο σύγχρονη προέλευση αυτής της παράδοσης

Μέχρι τον 15ο αιώνα, οι Γερμανοί γιόρταζαν την πρώτη σύγχρονη γιορτή γενεθλίων των παιδιών με ένα κέικ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κέικ έμοιαζε περισσότερο με ψωμί παρά με κέικ και δεν είχε πολύ γλυκιά γεύση.

Σύμφωνα με πηγές, οι Γερμανοί άναβαν τα κεριά στα γενέθλια των παιδιών τους με την ελπίδα ότι θα ζήσουν ακόμη ένα έτος. Επίσης, το φύσημα των κεριών στην τούρτα γενεθλίων είναι μία παράδοση που προέρχεται από τους Γερμανούς. Όπως και σήμερα, κυρίως τα παιδιά, φυσούσαν τα κεριά και αμέσως μετά έκαναν μία ευχή.

Αν το κερί έσβηνε, η ευχή τους θα γινόταν πραγματικότητα. Για αυτό, αν αποφασίσετε να βάλετε κεριά στην τούρτα γενεθλίων ή στο κέικ σας, φροντίστε να φυσήξετε δυνατά για να σβήσετε τα κεράκια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κέικ Λεμόνι: Εύκολη Οικογενειακή Συνταγή!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More