Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου: Η πολεμική τέχνη που θα αλλάξει την ζωή σας!

Σήμερα θα αναλύσουμε το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου (BJJ) το οποίο έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο ενδιαφέροντες πολεμικές τέχνες στον κόσμο. Πριν όμως πούμε τα βασικά για το Βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου πάμε να δούμε πως αποφάσισα να ξεκινήσω.

Όταν ήμουν μικρός είχα τρέλα με το ποδόσφαιρο, ωστόσο, με τον καιρό χάθηκε αυτό το ενδιαφέρον. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που έχει πολύ πίεση και άγχος, άλλωστε για αυτό θα δείτε συχνά ποδοσφαιριστές να μαλώνουν και να βρίζουν ο ένας τον άλλον. Μερικές φορές, ακόμη και παίκτες από την ίδια ομάδα.

Κάπως έτσι σταμάτησα να παίζω ποδόσφαιρο. Αργότερα, ξεκίνησα το γυμναστήριο μόνο και μόνο για να διατηρήσω τη φυσική μου κατάσταση. Ωστόσο, πάντα θεωρούσα το γυμναστήριο βαρετό.

Για να πω την αλήθεια από μικρός θαύμαζα την ελληνορωμαϊκή πάλη λόγω της ιστορίας και της πειθαρχίας που έχει αυτό το άθλημα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε την ελληνορωμαϊκή πάλη η πολιτεία αδιαφορεί να παράγει αθλητές. Έτσι, δεν υπάρχουν πολλές σχολές και κυρίως κίνητρο.

Πώς ξεκίνησα το Jiu Jitsu;

Ωστόσο, η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εμένα. Το 2018 μετακόμισα από την Ευρώπη στη Λατινική Αμερική επειδή η σύζυγος μου είναι από τη Βραζιλία.

Πάντα, η αρχή σε μια ξένη χώρα που δε μιλάς την ίδια γλώσσα είναι δύσκολη. Ωστόσο, τη δεύτερη κιόλας μέρα, συνάντησα έναν τύπο στο γυμναστήριο που έκανε ασκήσεις με το υφασμάτινο πανωφόρι του ζίου ζίτσου που ονομάζεται Κιμόνο.

Με λίγες λέξεις που έμαθα από τη γυναίκα μου, τον ρώτησα αν κάνει Βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου (Jiu Jitsu). Κάπως έτσι λοιπόν ανακάλυψα τον παράδεισο μου στη Βραζιλία.

Μάλιστα, τον πρώτο χρόνο η προπόνηση ήταν δωρεάν, καθώς συμμετείχα σε ένα πρόγραμμα που είχε οργανωθεί από την αστυνομία για τους πολίτες που ήθελαν να μάθουν αυτοάμυνα.

Τι ακριβώς όμως είναι το Βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου (Μπραζίλιαν Ζίου Ζίτσου);

Καταρχήν, να πούμε ότι το ζίου ζίτσου δεν είναι ένα απλό άθλημα αλλά ψυχοθεραπεία.
Η εκπαίδευση BJJ (Brazilian Jiu Jitsu) δεν είναι βίαιη. Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το αντίθετο.

Η προπόνηση είναι προκλητική και διδάσκει την πειθαρχία που απαιτείται για να γίνετε καλύτεροι.

Μόλις μπαίνεις στο ταρτάν ξεχνάς τα πάντα.

Αρχικά χαιρετάς όλους τους συναθλητές σου. Μετά, οι αθλητές πιάνουν τα χέρια τους και προσεύχονται όλοι μαζί, εύχοντας να μην υπάρξουν τραυματισμοί στην προπόνηση.

Το ζίου ζίτσου είναι μια πολεμική τέχνη κατά την οποία οι αθλητές ξεκινούν την πάλη όρθιοι. Ωστόσο, επειδή η βάση του είναι η αυτοάμυνα, η μάχη μεταφέρεται στο έδαφος.

Βασικά στοιχεία του ζίου ζίτσου είναι η τεχνική και μετά η δύναμη. Φυσικά, παίζει μεγάλο ρόλο και η καλή φυσική κατάσταση καθώς είναι ένα άθλημα που χρειάζεται μεγάλα πνευμόνια.

Οι ζώνες BJJ υποδηλώνουν το επίπεδο των αθλητών.

Πόσες ζώνες έχει το Βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου (Μπραζίλιαν Ζίου Ζίτσου);

Μπραζίλιαν ζίου ζίτσου (Jiu jitsu) : Οι ζώνες και οι βαθμοί

Υπάρχουν 8 ζώνες για ενήλικες ασκούμενους και επιπλέον 4 ζώνες για παιδιά κάτω των 16 ετών.

Η Λευκή ζώνη είναι το επίπεδο του αρχάριου ενώ η Μπλε ζώνη που ακολουθεί δηλώνει ότι γνωρίζεις τουλάχιστον τις βασικές τεχνικές.

Μετά την μπλέ ακολουθεί η Μωβ ζώνη που δηλώνει ότι μπορείς να διδάξεις τεχνικές στους νεότερους μαθητές.

Η Καφέ ζώνη δηλώνει ότι είσαι ένα βήμα πρίν γίνεις δάσκαλος στο Ζίου Ζίτσου ένω η Μαύρη ζώνη δηλώνει ότι είσαι έτοιμος να επινοήσεις ακόμη και δικές σου τεχνικές.

Ακολουθούν η Κόκκινη / Μαύρη ζώνη (ζώνη κοράλ) που αποτελείται από 7 βαθμούς και η Κόκκινη / Λευκή ζώνη (ζώνη κοράλ) που αποτελείται από 8 βαθμούς.

Η κόκκινη ζώνη 9ου βαθμού είναι η υψηλότερη κατάταξη που απονέμεται σε οποιονδήποτε ασκούμενο.

Σύμφωνα με τους Renzo & Royler Gracie, στο βραζιλιάνικο jiu-jitsu η κόκκινη ζώνη προορίζεται για εκείνους που με την επιρροή τους και την φήμη τους οδηγούν την τέχνη στην αποκορύφωση της.

Γιατί να ξεκινήσετε Βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου;

Γιατί στο βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου δεν υπάρχει ρατσισμός και κακία

Το Βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου ενώνει τους ανθρώπους. Μόλις σε ένα μικρό διάστημα τριών χρόνων, έχω συναντήσει άθεους, χριστιανούς, μουσουλμάνους, κομμουνιστές, συντηρητικούς, επιχειρηματίες, αθλητές, υπαλλήλους, δημόσιους υπαλλήλους, αλήτες, ψηλούς, αδύνατους, κοντούς, χοντρούς, ομοφυλόφιλους, στρέιτ, Βραζιλιάνους ή ανθρώπους διαφορετικού χρώματος.

Όταν όμως όλοι αυτοί πατάνε το ταρτάν δεν έχουν τίποτα το διαφορετικό. Είναι όλοι αθλητές του Ζίου Ζίτσου.

Για να κάνετε νέους φίλους

Όταν τελειώσει η εκπαίδευση, όλοι θα είναι εξαντλημένοι και χαρούμενοι, απολαμβάνοντας τη συντροφιά μιας φιλίας που σφυρηλατείται στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και τη σκληρή προπόνηση.

Για να μάθετε τι σημαίνει εμπιστοσύνη και αλληλεξάρτηση

Κατά τη διάρκεια της μάχης, οι αθλητές χρησιμοποιούν τεχνικές στραγγαλισμού που αναγκάζουν τον συναθλητή να παραδοθεί, είτε χτυπώντας το χέρι δυνατά στο έδαφος είτε χτυπώντας τον συναθλητή στο σώμα, πράγμα που σημαίνει «παραδίνομαι».

Αυτή η αμοιβαία παράδοση δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεξάρτησης που υπερβαίνει κάθε κοινωνική, πολιτική, οικονομική ή θρησκευτική συνθήκη. Μετά από μια ήττα οι συναθλητές δίνουν τα χέρια και αρχίζουν ξανά την προπόνηση.

Για να μάθετε να σέβεστε τον συνάνθρωπο σας

Ένας ενήλικος αθλητής του Ζίου Ζίτσου ξεκινάει από την άσπρη ζώνη. Ωστόσο, εκπαιδεύετε συνήθως με κάποιον που βρίσκεται σε μεγαλύτερο επίπεδο.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός από τον αθλητή που έχει ζώνη μεγαλύτερης δυναμικότητας και το ίδιο ισχύει για αυτόν που έχει άσπρη ζώνη, αφού στο μέλλον θα βρεθεί στην ίδια θέση.

Καθώς περνούν τα χρόνια, αυτές οι σχέσεις θα σφυρηλατήσουν τον χαρακτήρα σας με τρόπους που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο.

Όπου και να πάτε στον κόσμο, αν αναζητήσετε μια ακαδημία Jiu Jitsu και παρουσιάσετε τον εαυτό σας με σεβασμό, θα σας συμπεριφερθούν σαν φίλοι.

Για να γίνετε καλύτερος άνθρωπος

Η ικανότητα του Jiu Jitsu να φέρνει κοντά τους ανθρώπους είναι εντυπωσιακή.

Πρόκειται για μια παγκόσμια κοινότητα, απαλλαγμένη από κάθε προκατάληψη ή διάκριση.

Τώρα ελπίζω να καταλάβατε τι είναι το Μπραζίλιαν Ζίου Ζίτσου και για ποιους λόγους θα έπρεπε να είστε ήδη στο ταρτάν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 25 Γεγονότα Που Πρέπει Να Γνωρίζετε Για Τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More