Βραζιλία: Η μυστηριώδης Χώρα που κρύβει πολλές εκπλήξεις!

Η Βραζιλία είναι μια χώρα ηπειρωτικών διαστάσεων που προσελκύει τουρίστες και κατοίκους από όλο τον κόσμο.

Επίσης, μια χώρα πλούσια σε φυσική ομορφιά με φιλόξενους ανθρώπους. Είναι γνωστή ως η χώρα του καφέ, της Σάμπα, του καρναβαλιού και του ποδοσφαίρου. Παρόλα αυτά, είναι γνωστή και για τις τεράστιες φαβέλες, όπου επικρατεί η φτώχεια.

Υπάρχουν όμως, πολλά περισσότερα ενδιαφέροντα γεγονότα για την Βραζιλία που θα δούμε παρακάτω.

Είναι η μεγαλύτερη χώρα στη Νότια Αμερική, με έκταση άνω των 8,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Κλίμα 

Λόγω της μεγάλης έκτασης, το κλίμα στην Βραζιλία ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Έτσι, στην «χώρα του καφέ» θα βρείτε από οροσειρές με αλπικό κλίμα έως ισημερινά δάση. Το κλίμα της Βραζιλίας, παρουσιάζει αρκετές βροχοπτώσεις το καλοκαίρι ενώ τον χειμώνα επικρατεί ήπιο κλίμα.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα το καλοκαίρι είναι πιο ξηρό και ζεστό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία, ειδικά στο λεκανοπέδιο του Αμαζονίου, είναι 25 – 26 °C. Σπάνια η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 38° και κατώτερη των 0 °C. Για αυτόν το λόγο, στην Βραζιλία το χιόνι είναι σπάνιο φαινόμενο.

Bλάστηση

Δάσος του Αμαζονίου: Η άπλετη φύση στην Βραζιλία

Το ανάγλυφο της Βραζιλίας αποτελείται από οροπέδια, βαθουλώματα και πεδιάδες. Επιπλέον, είναι μια χώρα με ποικιλόμορφη βλάστηση. Ως αποτέλεσμα της κλιματικής ποικιλομορφίας, στην Βραζιλία υπάρχουν τα εξής οικοσυστήματα:

Amazon Forest (Δάσος του Αμαζονίου)

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, εναλλακτικά, η ζούγκλα του Αμαζονίου ή η Αμαζονία. Είναι ένα τροπικό δάσος με πλατύφυλλα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης του Αμαζονίου της Νότιας Αμερικής.

Mata dos Cocais (δάσος με φοινικόδεντρα)

Ένα «μεταβατικό δάσος» ανάμεσα στα υγρά δάση του Αμαζονίου και στο ημίξηρο δάσος Caatinga. Η περιοχή που ευδοκιμεί αυτό το δάσος είναι γνωστή ως Sertão, δηλαδή έρημος, καθώς έχει τις χαμηλότερες βροχοπτώσεις σε ολόκληρη την χώρα. Αυτό το δάσος ευδοκιμεί κυρίως στις εξής περιοχές: Maranhão, Piauí, Ceará, Pará και βόρεια του Tocantins. Το δέντρα αυτού του δάσους είναι στην πλειοψηφία φοινικόδεντρα.

Pantanal (Υγρότοπος)

Το Παντανάλ είναι μια φυσική περιοχή που περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο τροπικό υγρότοπο στον κόσμο και τα μεγαλύτερα πλημμυρισμένα λιβάδια στον κόσμο.

Caatinga (Ξηρό δάσος)

Βραζιλία: Ξηρό δάσος με φοίνικες

Είναι η μεγαλύτερη δασική ξηρή περιοχή στη Νότια Αμερική και σίγουρα ένα από τα πλουσιότερα ξηρά δάση στον κόσμο. Θα βρείτε αυτό το οικοσύστημα στο βορειοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας. (Piauí, Ceará, Rio Grande do Norte, Paraíba, Pernambuco, Sergipe, Alagoas, Bahia και βόρεια Minas Gerais)

Pampas (Λιβάδια με γρασίδια)

Ένα ψηλό γρασίδι της Νότιας Αμερικής με μεταξένια ανθισμένα λοφία, που οι βραζιλιάνοι καλλιεργούν ως καλλωπιστικό φυτό.

Mata Atlântica (Δάσος του Ατλαντικού)

Το Δάσος του Ατλαντικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα της Βραζιλίας και ένα από τα πλουσιότερα δάση σε ποικιλομορφία ζωής στον πλανήτη. Ευδοκιμεί σε αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτει την Βραζιλία.

Mata de Araucária (Κωνοφόρα δάση)

Ένα σπάνιο δάσος της Βραζιλίας που αποτελείται από κωνοφόρα δέντρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευδοκιμούσε ακόμη και στην εποχή των δεινοσαύρων.

Μαγκρόβια δάση

Δάση που μπορούν να επιβιώσουν στο γλυκό και αλμυρό νερό. Συνήθως τα συναντάμε στα Δέλτα των ποταμών. Ευδοκιμούν μόνο σε περιοχές στις οποίες υπάρχει το φαινόμενο της παλίρροιας.

Ποτάμια 

Βραζιλία: Ποταμός Αμαζόνιος

Προφανώς, αυτή η τεράστια έκταση της Βραζιλίας έχει πολλά ποτάμια. Όπως πολλοί γνωρίζετε, την Βραζιλία διασχίζει ο μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου, ο Αμαζόνιος. Άλλα μεγάλα και σημαντικά ποτάμια της Βραζιλίας, είναι τα εξής: Σάο Φρανσίσκο (São Francisco), Τοκατσινς ( Tocantins), Αραγκουάγια (Araguaia), Παρανά (Paraná) και Παραγουάη (Paraguai).

11 Μύθοι Των Ινδιάνων Του Αμαζονίου Που Ζουν Στην Βραζιλία!

Πληθυσμός

Χάρτης βραζιλίας: Οι πέντε περιφέρειες

Με περίπου 213.317.639 κατοίκους, χωρίζει τον μικτό πληθυσμό της σε 5 περιφέρειες, 26 πολιτείες και την Ομοσπονδιακή Περιφέρεια. Εδώ που τα λέμε, η πρωτεύουσα της Βραζιλίας, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν είναι το Σάο Πάολο, ούτε το Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά η Μπραζίλια.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας είναι το Σάο Πάολο, που μαζί με την περιφέρεια φτάνει τα 20.000.000 κατοίκους.

Επιπλέον, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθεί το Ρίο ντε Τζανέιρο, που με σχεδόν 14.000.000 πληθυσμό καταλαμβάνει την 21η θέση στον κόσμο.

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας και 61η στον κόσμο είναι το Μπέλο Οριζόντε (Belo Horizonte).

Τέλος, η Μπραζίλια συμπληρώνει την 4αδα με σχεδόν 5.000.000 πληθυσμό.

Δείτε επίσης 6 Πανέμορφες Πόλεις Της Βραζιλίας Που Θυμίζουν Ευρώπη! 

Ποιος ανακάλυψε την Βραζιλία;

Ιθαγενείς της Βραζιλίας: Ινδιάνοι

Πρώτον, αυτοί που ανακάλυψαν τη Βραζιλία δεν ήταν οι Πορτογάλοι, αλλά οι Ινδιάνοι που ζούσαν εδώ από την αρχαιότητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πλειοψηφία των αυτοχθόνων κατοίκων του σημερινού κράτους της Βραζιλίας είναι απόγονοι του πρώτου κύματος μετανάστευσης από τη Βόρεια Ασία και συγκεκριμένα τη Σιβηρία, οι οποίοι διέσχισαν τον Βερίγγειο πορθμό προς τα τέλη της τελευταίας εποχής των παγετώνων γύρω στο 9000 π.Χ.

Οι Ευρωπαίοι έφτασαν στα βραζιλιάνικα εδάφη μόλις το 1500, με πρώτο εξερευνητή τον Πέδρο Καμπράλ.

Παρόλα αυτά, η ιστορία διδάσκει ότι οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν την Βραζιλία.

Αποικιοκρατία

Σαλβαδόρ:Η πρώτη πρωτεύουσα των Πορτογάλων στην Βραζιλία

Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι το 1500 ξεκίνησε η αποικιοκρατία, όταν η επικράτεια μοιράστηκε μεταξύ των Πορτογάλων καπεταναίων. Η περίοδος της αποικιοκρατίας στην Βραζιλία κράτησε μέχρι το 1822.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, η Βραζιλία είχε δύο πρωτεύουσες.

Αρχικά, πρωτεύουσα της Βραζιλίας μέχρι το 1763 ήταν το Σαλβαδόρ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το γεγονός έπαιξε η παραγωγή ζαχαροκάλαμου, καθώς αφθονούσε στην βορειοανατολική Βραζιλία.

Από το 1763 μέχρι και το 1960, πρωτεύουσα της Βραζιλίας ήταν το Ρίο ντε Τζανέιρο. Σημαντικός παράγοντας ήταν η εξόρυξη χρυσού.

Ανεξαρτησία της Βραζιλίας

Το 1808, μετά την κατάκτηση της Πορτογαλίας από τον Ναπολέοντα, η πορτογαλική βασιλική οικογένεια μετακόμισε στη Βραζιλία και συγκεκριμένα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Κάπως έτσι, το Ρίο μεταμορφώθηκε στην ομορφότερη πόλη του κόσμου! Επιπλέον, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1822, ανακηρύχθηκε η Ανεξαρτησία της Βραζιλίας και ξεκίνησε η αυτοκρατορία της Βραζιλίας.

Οι σημαντικότερες εξεργέσεις

Αφρικάνοι δούλοι στην βραζιλία στην παραγωγή καφέ

Cabanagem, Cabanada ή Guerra dos Cabanos

Ήταν μια εξέγερση που έλαβε χώρα μεταξύ 1835 και 1840 στην πρώην επαρχία Grão-Para (σήμερα Para, Amazonas, Amapá, Roraima και Rondônia). Αυτό το κίνημα προκάλεσε η ακραία φτώχεια που περνούσε η περιοχή καθώς και η πολιτική εγκατάλειψη μετά την ανεξαρτησία της Βραζιλίας.

Balaiada

Ένας λαϊκός αγώνας που έλαβε χώρα στην επαρχία Maranhão κατά τα έτη 1838 και 1841. Σε αυτή την εξέγερση συμμετείχαν άτομα από κατώτερα στρώματα, όπως αγρότες και σκλάβοι, που απαιτούσαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Revolução Farroupilha

H Επανάσταση της Φαρουπιλια, ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος που ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου 1835. Αντίπαλοι ήταν η αγροτική ελίτ του κράτους του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ (Rio Grande do Sul) ενάντια στην αυτοκρατορική κυβέρνηση.

Revolta dos Malês

Η εξέγερση του Malês ήταν μια εξέγερση σκλάβων που έλαβε χώρα στην πόλη του Σαλβαδόρ, στην Μπαΐα, το 1835. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εξέγερση σκλάβων στην ιστορία της Βραζιλίας. Περίπου 600 σκλάβοι παρέλασαν στους δρόμους του Σαλβαδόρ και κάλεσαν μαζί τους άλλους σκλάβους να επαναστατήσουν ενάντια στη δουλεία.

Κατάργηση της δουλείας

Οι πρώτοι σκλάβοι που χρησιμοποιήθηκαν στους μύλους και τις φάρμες ήταν ιθαγενείς. Ωστόσο, ήταν ανυπάκουοι με αποτέλεσμα να φέρουν αργότερα σκλάβους από την Αφρική. Ύστερα από πολλούς αγώνες το 1888 καταργήθηκε η δουλεία.

Πολιτική

Σημαία της Βραζιλίας: Το άγαλμα της θεάς της δικαιοσύνης Θέμις

Το επόμενο έτος, στις 15 Νοεμβρίου 1889, ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία της Βραζιλίας. Ως αποτέλεσμα, είχαμε τις ακόλουθες περιόδους:

Πρώτη Δημοκρατία (1889-1930

 οικονομία βασισμένη στον καφέ και αστικοποίηση της χώρας

Εποχή Βάργκας (1930-1945)

Κατά το διάστημα της πρώτης δικτατορίας, το 1932, 9 Ιουλίου, ξεκίνησε ο Βραζιλιάνικος εμφύλιος πόλεμος. Το 1945 ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζετούλιο Βάργκας, αυτοκτόνησε καθώς δεχόταν πίεση από τον στρατό, τον τύπο και το κοινοβούλιο της Χώρας.

Τέταρτη Δημοκρατία (1945-1964)

περίοδος κατά την οποία χτίστηκε η νέα πρωτεύουσα της Βραζιλίας, η Μπραζίλια. Εγκαινιάστηκε το 1960.

Στρατιωτική Δικτατορία (1964-1985)

Επαναδημοκρατισμός (1985 – σήμερα)

Όλα αυτά τα χρόνια που ακολούθησαν η χώρα υπέστει έντονες αλλαγές, βιομηχανική αποκέντρωση και οικονομική ευημερία.

Γεωγραφία 

Οι 5 περιοχές της Βραζιλίας είναι οι εξής: Βόρεια, Βορειοανατολική, Νότια, Νοτιοανατολική και Μεσοδυτική.

Την ακτογραμμή της βρέχει ο Ατλαντικός Ωκεανός.

Όσον αφορά την έκταση της, είναι τόσο μεγάλη που συνορεύει με τις εξής δέκα χώρες:

Ουρουγουάη, Παραγουάη, Αργεντινή, Περού, Βολιβία, Κολομβία, Γουιάνα, Σουρινάμ, Γαλλική Γουιάνα και Βενεζουέλα.

Οι μόνες χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν συνορεύουν με την Βραζιλία είναι το Εκουαδόρ (Ισημερινός) και η Χιλή.

Οικονομία

Νόμισμα Βραζιλίας: Χαρτονόμισμα των πενήντα ρεάλ, σύμβολο το Τζάγκουαρ

Η οικονομία της Βραζιλίας οφείλει τα πάντα στον τριτογενή τομέα, δηλαδή τον τομέα των υπηρεσιών. Ωστόσο, ο ρόλος της γεωργίας και της βιομηχανίας είναι ακόμα ισχυρός. Μάλιστα, είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο με την μεγαλύτερη παραγωγή γεωργικών προιόντων και πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου. Αν και έχει πολλούς φτωχούς πολίτες ανήκει στην λίστα με τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Σημαία Της Βραζιλίας: Μια Από Τις Ομορφότερες Σημαίες Στον Κόσμο!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More