Σημαία της Βραζιλίας: Μια από τις ομορφότερες σημαίες στον κόσμο!

Στις 19 Νοεμβρίου, γιορτάζεται η Ημέρα της Σημαίας της Βραζιλίας, ένα σύμβολο που δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει το τέλος της Αυτοκρατορίας και την αρχή της Δημοκρατίας στη χώρα.

Γι’ αυτό τον λόγο η ημερομηνία γιορτάζεται τέσσερις ημέρες μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας, που έγινε στις 15 Νοεμβρίου 1889.

Ποια χρώματα είχε η πρώτη σημαία της Βραζιλίας;

Η πρώτη σημαία της Βραζιλίας έχει τον ίδιο σταυρό με την σημαία της Πορτογαλίας

Για περισσότερο από έναν αιώνα, τα χρώματα της σημαίας της Βραζιλίας ήταν το λευκό και το κόκκινο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, μέχρι το 1645, η Βραζιλία χρησιμοποιούσε τα ίδια εθνικά σύμβολα με τη μητρόπολη της, την Πορτογαλία. Για αυτόν τον λόγο στις παλιές σημαίες της Βραζιλίας βρίσκουμε κάποιο οικόσημα, κορώνες και ασπίδες που αντιπροσώπευαν την πορτογαλική βασιλική οικογένεια σε προηγούμενες σημαίες.

Τι συμβόλιζαν στο παρελθόν τα χρώματα της σημαίας της Βραζιλίας;

Η πρώτη σημαία της Βραζιλίας μετά την ανεξαρτησία της

Το διάσημο ζευγάρι χρωμάτων που σήμερα προσδιορίζει τη Βραζιλία σε όλο τον κόσμο, πράσινο και κίτρινο, άρχισε να χρησιμοποιείται μόνο μετά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Βραζιλίας, το 1822.

Τα χρώματα των δύο Οίκων που προήλθαν από την Ανεξάρτητη Βραζιλία ήταν τα εξής: το πράσινο αντιπροσώπευε τον οίκο της Μπραγκάνσα, του πρώτου αυτοκράτορα της Βραζιλίας Dom Pedro A, από την Πορτογαλία.

Το κίτρινο αντιπροσώπευε τον Οίκο των Αψβούργων, της Maria Leopoldina, από την Αυστρία, η οποία ήταν σύζυγος του Dom Pedro και αυτοκράτειρα της Βραζιλίας.

Η σημαία της Βραζιλίας σήμερα

Σήμερα η βραζιλιάνικη σημαία αποτελείται από ένα πράσινο ορθογώνιο, ένα κίτρινο διαμάντι στο κέντρο, μια μπλε σφαίρα μέσα στο διαμάντι και μια λευκή ταινία με τη φράση “Ordem e Progresso“.

Στη σημαία της Βραζιλίας υπάρχουν ακόμα 27 αστέρια που αντιπροσωπεύουν τις 26 πολιτείες της Βραζιλίας και την Ομοσπονδιακή Περιφέρεια της χώρας.

Τι αντιπροσωπεύουν τα χρώματα στη σημαία της Βραζιλίας;

Η σημερινή σημαία της Βραζιλίας, τι γράφει μέσα στην λευκή λωρίδα

Πράσινο Ορθογώνιο

Σήμερα αντιπροσωπεύει την εκτεταμένη φύση, την πανίδα και χλωρίδα της Βραζιλίας, ειδικά το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και το Παντανάλ, μια φυσική περιοχή που περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη τροπική περιοχή υγρότοπων στον κόσμο και τα μεγαλύτερα πλημμυρισμένα λιβάδια στον κόσμο.

Βρίσκεται ως επί το πλείστον εντός της πολιτείας Μάτο Γκρόσο (Mato Grosso do Sul)

Κίτρινο διαμάντι

Σήμερα αντιπροσωπεύει τον πλούτο της χώρας.

Ιδίως το βραζιλιάνικο έδαφος και το απόθεμα χρυσού της χώρας.

Μπλε Σφαίρα

Αντιπροσωπεύει τον ουρανό, τη θάλασσα και τους ποταμούς της Βραζιλίας.

Λευκή Λωρίδα

Τέλος, στη μέση της σημαίας υπάρχει μια λευκή ταινία που αντιπροσωπεύει την ειρήνη και γράφει την εξής φράση: Ordem e Progresso, που σημαίνει Τάξη και πρόοδος. Όπως δηλαδή η γνωστή φράση: Ειρήνη, Τάξη και Ασφάλεια.

Πού Βρίσκεται η μεγαλύτερη σημαία της Βραζιλίας;

Η μεγαλύτερη σημαία της Βραζιλίας βρίσκεται στην πρωτεύουσα Μπραζίλια

Η σημαία που υψώνεται μόνιμα στην πλατεία των τριών δυνάμεων (Praça dos Três Poderes), στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας Μπραζίλια, είναι η μεγαλύτερη εθνική σημαία της χώρας, με μέγεθος 286 τετραγωνικά μέτρα και βάρος 90 κιλά, η οποία στηρίζεται σε ένα κοντάρι ύψους 100 μέτρων.

Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, γίνεται έπαρση της σημαίας, σε μια δημόσια τελετή που πραγματοποιείται με συμμετέχοντες από το Ναυτικό, τον Στρατό, την Αεροπορία και την Κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας (GDF).

Τέλος, να πούμε ότι κάθε πολιτεία της Βραζιλίας έχει διαφορετική σημαία!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Νησί Όπου Υψώθηκε Για Πρώτη Φορά Η Ελληνική Σημαία!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More