Χαμομήλι: Τα 8 του οφέλη που θα αλλάξουν τη ζωή σας 100%

Το χαμομήλι είναι ένα αφέψημα που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση της διάρροιας, της ναυτίας, του εμετού και της καούρας.  Παρότι δεν αποτελεί θεραπεία για ασθένειες, αυτό το έγχυμα μπορεί να σας βοηθήσει να καταπραΰνετε τα συμπτώματα. Οι πιο σημαντικές ουσίες που περιέχει είναι οι εξής: Σεσκιτερπένια, Φλαβονοειδή, Κουμαρίνες, Πολυακετυλένια.

Υπάρχουν δύο τύποι χαμομηλιού: Το γερμανικό και το ρωμαϊκό. Υπάρχουν πολλές αναφορές για το χαμομήλι στα αρχαία ιατρικά γραπτά και σύμφωνα με αυτά, ήταν ένα σημαντικό φαρμακευτικό βότανο στην αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη. Σήμερα, έχουν γίνει πολλές  μελέτες για το χαμομήλι και τις επιδράσεις του στην υγεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το αφέψημα από άνθη μπορεί να μας ευνοήσει σε διάφορους τομείς.

Πάμε λοιπόν να δούμε 8 οφέλη που προσφέρει το τσάι Χαμομήλι!

Βοηθάει στον ύπνο

Χρησιμοποιείται κατά της αϋπνίας, της ανησυχίας και της νευρικής έντασης. Έρευνες έχουν δείξει ότι ενισχύει τον ύπνο, ιδιαίτερα αν πιείτε 40-45 λεπτά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Θα καταφέρει να διώξει το άγχος σας, να σας χαλαρώσει με το απαλό του άρωμα και τελικά να σας οδηγήσει σε ένα βαθύ και ποιοτικό ύπνο, δρώντας χαλαρωτικά στο νευρικό σύστημα.

Απομακρύνει το άγχος

Το χαμομήλι, λειτουργεί σαν ηρεμιστικό για το στρες, τις ημικρανίες, τις νευραλγίες και τις ζαλάδες. Αυτό το υπέροχο άνθος είναι γνωστό για τις φυσικές αγχολυτικές του ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη χαλάρωση των νεύρων και στην ανακούφιση από έντονα συναισθηματικά προβλήματα.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Είναι ωφέλιμο απέναντι σε διάφορες φλεγμονές όπως για παράδειγμα στις γαστρεντερικές μολύνσεις, στις φλεγμονές των ματιών ή του δέρματος, του εντέρου, στα έλκη στο στόμα και στην ουλίτιδα.

Τονώνει το ανοσοποιητικό

Σύμφωνα με έρευνες, το χαμομήλι αυξάνει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, απαλλάσσοντας μας από τα κρυώματα και τις ιώσεις που «κολλάμε» όταν το ανοσοποιητικό μας είναι πεσμένο. Ακόμη, όμως, και αν αρρωστήσουμε με γρίπη ή συνάχι, η εισπνοή ατμού από το εκχύλισμα του χαμομηλιού μπορεί να καταπραΰνει το κρύωμα μας και να μειώσει την καταρροή.

Αντιμετωπίζει τα δερματικά προβλήματα

Οι αρχαίοι το χρησιμοποιούσαν επίσης για προβλήματα στο δέρμα όπως είναι η ακμή, καθώς και για ερεθισμούς του δέρματος ή μολύνσεις από μύκητες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, καταπραΰνει το έκζεμα και μπορεί να έχει το 60-70% της αποτελεσματικότητας μιας κρέμας που περιέχει 0,25% υδροκορτιζόνη. Επίσης, κάποιοι χρησιμοποιούν το χαμομήλι με κομπρέσες για να καταπραΰνουν δερματικά προβλήματα.

Βοηθά το πεπτικό σύστημα

Το χαμομήλι μπορεί να μας ανακουφίσει από το φούσκωμα και τα ενοχλητικά αέρια, όπως επίσης και να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Αν ρίξετε μέσα και φύλλα δυόσμο, ενδέχεται να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμη, μειώνει τα επεισόδια των κολικών, όπως και τη διάρκεια της διάρροιας, ενώ βοηθά σημαντικά στη χαλάρωση του στομάχου.

Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες

Το χαμομήλι είναι ιδανικό για γυναικολογικά προβλήματα, όπως είναι οι κράμπες περιόδου, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις κολπίτιδας, οι πλύσεις με χαμομήλι ανακουφίζουν την κατάσταση. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν, γυναίκες που κατανάλωσαν αυτό το τσάι για ένα μήνα μπόρεσαν να μειώσουν τη σοβαρότητα της δυσμηνόρροιας.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Το τσάι χαμομηλιού περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή, τα οποία έχουν ωφέλιμη επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει ιατρικές θεραπείες για τις καρδιακές παθήσεις. Μπορεί όμως να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αν το προσθέσουμε στη διατροφή μας!

Τι μπορεί να συμβεί αν το πίνετε κάθε μέρα;

Παρόλο τα τρομερά οφέλη, η κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιότητές τους μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία, ναυτία και εμετό!

Για αυτό, καλά θα κάνετε να πίνετε χαμομήλι μέρα παρά μέρα ή όταν έχετε κάποιο από αυτά τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω.

Με τι μπορείτε να το συνδυάσετε;

Όπως και στα περισσότερα τσάι, έτσι και σε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι και λεμόνι, ώστε να απολαύσετε αυτό το ιδιαίτερο αφέψημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως Οι Ικαριώτες Βρήκαν Το Ελιξίριο Της Αιώνιας Ζωής!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More