Κλεοπάτρα: 10 συνταρακτικά γεγονότα για την βασίλισσα που λατρεύτηκε σαν θεά!

Η Κλεοπάτρα Ζ΄ Φιλοπάτωρ (Ιανουάριος 69 π.Χ. – 12 Αυγούστου 30 π.Χ.), γνωστή στην ιστορία απλώς ως «Κλεοπάτρα» είναι μια από τις πιο ισχυρές και γνωστές προσωπικότητες όλων των εποχών.

Αν και υπήρξαν πολλές βασίλισσες της Αιγύπτου και της Μακεδονίας με το ίδιο όνομα, ξεχώρισε για την ικανότητα της να «χαλιναγωγεί» ισχυρούς ανθρώπους, όπως ήταν ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Μάρκος Αντώνιος.

Άλλωστε για αυτό είναι επίσης γνωστή ως η «Βασίλισσα των Βασιλέων». Υπάρχουν όμως μερικά σημαντικά γεγονότα για την Κλεοπάτρα που ίσως δε γνωρίζετε.

Πάμε λοιπόν να δούμε 10 σημαντικά γεγονότα για την ισχυρή γυναίκα της Αιγύπτου

Δεν ήταν Αιγύπτια

Μπορεί η Κλεοπάτρα να γεννήθηκε στην Αίγυπτο, ωστόσο, η ξακουστή βασίλισσα ήταν μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων, μία ελληνική οικογένεια μακεδονικής καταγωγής, που κυβέρνησε την Αίγυπτο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 323 π.Χ. κατά την Ελληνιστική περίοδο.

Αυτή η δυναστεία ελληνόφωνων ηγεμόνων διήρκεσε για σχεδόν τρεις αιώνες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν εθνικά Αιγύπτια, η Κλεοπάτρα ασπάστηκε πολλά από τα αρχαία έθιμα της χώρας της και ήταν το πρώτο μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων που έμαθε την αιγυπτιακή γλώσσα.

Ήταν προϊόν αιμομιξίας

Όπως πολλοί βασιλικοί οίκοι, έτσι και τα μέλη της δυναστείας των Πτολεμαίων, έκαναν οικογενειακούς γάμους για να διατηρήσουν την αγνότητα της γραμμής αίματος τους. Περισσότεροι από δώδεκα πρόγονοι της Κλεοπάτρας παντρεύτηκαν με ξαδέλφια ή αδέρφια και είναι πιθανό οι γονείς της να ήταν αδέρφια. Η Κλεοπάτρα συνέχισε αυτή την παράδοση, αφού παντρεύτηκε και τους δύο έφηβους αδελφούς της, με τους οποίους υπηρέτησε ως τελετουργικός σύζυγος και συμβασιλέας.

Η ομορφιά της Κλεοπάτρας δεν ήταν το μεγαλύτερο ατού της

Ζωγραφιά της Κλεοπάτρας σε πάπυρο

 

Η ρωμαϊκή προπαγάνδα παρουσιάζει την Κλεοπάτρα ως μια αποχαυνωμένη γυναίκα που υπέπιπτε σε πολλούς πειρασμούς και χρησιμοποιούσε το σεξ ως πολιτικό όπλο. Ωστόσο, η Κλεοπάτρα ήταν περισσότερο διάσημη για τη διάνοια της παρά για την εμφάνισή της. Μιλούσε έως και δώδεκα γλώσσες και τελείωσε τις σπουδές της στα μαθηματικά, τη φιλοσοφία, τη ρητορική και την αστρονομία.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι αιγυπτιακές πηγές την περιέγραψαν αργότερα ως ηγεμόνα «που ανύψωσε τον βαθμό των λογίων και απολάμβανε τη συντροφιά τους».Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η Κλεοπάτρα δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή όσο πίστευαν κάποτε.

Στα νομίσματα παρουσιάζεται με αντρικά χαρακτηριστικά και μια μεγάλη, γαμψή μύτη, αν και ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι σκόπιμα απεικόνισε τον εαυτό της ως αρρενωπή για να κάνει επίδειξη δύναμης. Από την πλευρά του, ο αρχαίος συγγραφέας Πλούταρχος υποστήριξε ότι η ομορφιά της Κλεοπάτρας «δεν ήταν καθόλου ασύγκριτη» και ότι αντίθετα ήταν η γλυκιά φωνή της και η «ακαταμάχητη γοητεία» που την έκαναν τόσο επιθυμητή.

Ήταν υπαίτια για τον θάνατο τριών από τα αδέρφια της

Όπως οι οικογενειακοί γάμοι, έτσι και οι αρπαγές εξουσίας και οι συνωμοσίες δολοφονιών ήταν μια παράδοση των Πτολεμαίων που επίσης ακολούθησαν η Κλεοπάτρα και τα αδέρφια της.

Ο πρώτος της αδερφός και ταυτόχρονα σύζυγος της, Πτολεμαίος XIII, την πέταξε έξω από την Αίγυπτο αφού προσπάθησε να καταλάβει τον θρόνο αποκλειστικά για αυτήν.

Αργότερα, ακολούθησε μεταξύ τους εμφύλιος πόλεμος όπου η Κλεοπάτρα ανέκτησε το πάνω χέρι με τη βοήθεια του Ιουλίου Καίσαρα και ο Πτολεμαίος κατέληξε πνιγμένος στον ποταμό Νείλο.

Μετά τον πόλεμο, η Κλεοπάτρα ξαναπαντρεύτηκε τον μικρότερο αδερφό της Πτολεμαίο XIV, αλλά πιστεύεται ότι τον δολοφόνησε σε μια προσπάθεια να κάνει τον γιο της συγκυβερνήτη της. Το 41 π.Χ., σχεδίασε επίσης την εκτέλεση της αδερφής της, Αρσινόης, την οποία θεωρούσε αντίπαλο του θρόνου.

Ήξερε να κάνει είσοδο

Η Κλεοπάτρα πίστευε ότι ήταν μια ζωντανή θεά και συχνά χρησιμοποιούσε έξυπνα σκηνικά για να προσελκύσει πιθανούς συμμάχους και να ενισχύσει τη θεϊκή της θέση.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του ταλέντου της στο δράμα ήταν το 48 π.Χ., όταν ο Ιούλιος Καίσαρας έφτασε στην Αλεξάνδρεια κατά τη διάρκεια της διαμάχης της με τον αδερφό της Πτολεμαίο XIII.

Γνωρίζοντας ότι οι δυνάμεις του Πτολεμαίου θα την εμπόδιζαν να συναντηθεί με τον Ρωμαίο στρατηγό, η Κλεοπάτρα τυλίχθηκε σε ένα χαλί και ο Απολλόδωρος, ο έμπιστος της από τη Σικελία, τη μετέφερε με βάρκα στην πόλη και στη συνέχεια την έβαλε κρυφά στα διαμερίσματα του Καίσαρα. Ο θρύλος θέλει τον Καίσαρα να βρήκε την κίνηση αυτή τόσο χαριτωμένη που, υπό το έκπληκτο βλέμμα των αντιπάλων της, την έκανε ερωμένη του.

Αργότερα, το 41 π.Χ η Κλεοπάτρα χρησιμοποίησε ένα παρόμοιο κομμάτι του θεάτρου της στη συνάντηση με τον Μάρκο Αντόνιο, όταν την κάλεσε να συναντήσει τη Ρωμαϊκή τριαρχία (Triumvir) στην Ταρσό. Λέγεται ότι έφτασε με ένα χρυσό καράβι, στολισμένο με μοβ πανιά και κουπιά από ασήμι.

Η Κλεοπάτρα είχε φτιαχτεί για να μοιάζει με τη θεά Αφροδίτη και κάθισε κάτω από ένα επιχρυσωμένο κουβούκλιο ενώ οι δούλοι της ντυμένοι έρωτες την έβγαλαν έξω, καίγοντας θυμίαμα με γλυκιά μυρωδιά. Ο Αντώνιος, που θεωρούσε τον εαυτό του ενσάρκωση του Έλληνα θεού Διόνυσου, μαγεύτηκε αμέσως.

Ζούσε στη Ρώμη την εποχή της δολοφονίας του Καίσαρα

Η Κλεοπάτρα και ο Ιούλιος Καίσαρας

Η Κλεοπάτρα εγκαταστάθηκε στη Ρώμη με τον Ιούλιο Καίσαρα από το 46 π.Χ., και η παρουσία της εκεί προκάλεσε μεγάλη αναταραχή. Ο Καίσαρας δεν έκρυψε ποτέ ότι ήταν η ερωμένη του. Μάλιστα, έφτασε στην πόλη με το αγαπημένο τους παιδί, τον Καισαρίωνα, και πολλοί Ρωμαίοι σκανδαλίστηκαν όταν της έστησε ένα επιχρυσωμένο άγαλμα στο ναό της Αφροδίτης.

Η Κλεοπάτρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρώμη όταν ο Καίσαρας μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στη ρωμαϊκή σύγκλητο το 44 π.Χ., αλλά μέχρι τότε είχε αφήσει το σημάδι της στην πόλη. Το εξωτικό της χτένισμα και τα κοσμήματά της από πέρλες έγιναν τάση της μόδας και σύμφωνα με ιστορικούς πολλές Ρωμαίες υιοθέτησαν το στυλ της Κλεοπάτρας και το κυριότερο χαρακτηριστικό της που έμεινε στην ιστορία ως «το βλέμμα της Κλεοπάτρας».

Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για το μπλε make up που χρησιμοποιούσε η βασίλισσα Κλεοπάτρα και μάλιστα πρόσφατα έγινε νέο trend στις δυτικές χώρες!

Μαζί με τον Μάρκο Αντώνιο δημιούργησαν το δικό τους κλαμπ

Η Κλεοπάτρα ξεκίνησε για πρώτη φορά τον θρυλικό έρωτα της με τον Ρωμαίο στρατηγό Μάρκο Αντώνιο, το 41 π.Χ. Η σχέση τους είχε μια πολιτική συνιστώσα – η Κλεοπάτρα χρειαζόταν τον Αντώνιο για να προστατεύσει το στέμμα της και να διατηρήσει την ανεξαρτησία της Αιγύπτου, ενώ ο Αντώνιος χρειαζόταν πρόσβαση στα πλούτη και τους πόρους της Αιγύπτου – Ωστόσο, είναι γνωστό ότι αγαπούσαν ο ένας την παρέα του άλλου.

Σύμφωνα με αρχαίες πηγές, πέρασαν το χειμώνα του 41-40 π.Χ. ζώντας μια ζωή αναψυχής και υπερβολής στην Αίγυπτο, όπου μάλιστα δημιούργησαν μια ιδιωτική ομάδα, ένα κλαμπ από λάτρεις του αλκοόλ γνωστή ως «Αμίμητα συκώτια».

Η ομάδα συμμετείχε σε νυχτερινά γλέντια και τα μέλη της κατά καιρούς έπαιρναν μέρος σε περίτεχνα παιχνίδια και διαγωνισμούς. Μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας υποτίθεται ότι περιλάμβανε μεταμφιεσμένη περιπλάνηση στους δρόμους της Αλεξάνδρειας κάνοντας φάρσες με τους κατοίκους της.

Οδήγησε στόλο σε ναυμαχία

Κλεοπάτρα και Μάρκος Αντώνιος

Η Κλεοπάτρα τελικά παντρεύτηκε τον Μάρκο Αντόνιο και απέκτησε μαζί του τρία παιδιά αλλά η σχέση τους προκάλεσε και πάλι ένα τεράστιο σκάνδαλο στη Ρώμη.

Ο αντίπαλος του Αντώνιου, Οκταβιανός, χρησιμοποίησε προπαγάνδα για να τον παρουσιάσει ως προδότη υπό την κυριαρχία μιας δόλιας σαγηνεύτριας και το 32 π.Χ., η Ρωμαϊκή Σύγκλητος κήρυξε τον πόλεμο στην Κλεοπάτρα.

Η σύγκρουση έφτασε στο αποκορύφωμά της τον επόμενο χρόνο σε μια περίφημη ναυμαχία στο Actium (Άκτιο). Η Κλεοπάτρα οδήγησε προσωπικά πολλές δεκάδες αιγυπτιακά πολεμικά πλοία στη μάχη μαζί με τον στόλο του Αντώνιου, αλλά και πάλι δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν την τεράστια ναυτική δύναμη του Οκταβιανού.

Η μάχη σύντομα επανήλθε σε αδιέξοδο και η Κλεοπάτρα και ο Αντώνιος αναγκάστηκαν να σπάσουν τη ρωμαϊκή γραμμή και να καταφύγουν στην Αίγυπτο.

Μπορεί να μην πέθανε από τσίμπημα φιδιού

Η Κλεοπάτρα και ο Αντώνιος αυτοκτόνησαν το 30 π.Χ., όταν οι δυνάμεις του Οκταβιανού τους καταδίωξαν μέχρι την Αλεξάνδρεια. Σύμφωνα με κάποιες πηγές λέγεται ότι ο Μάρκος Αντώνιος κάρφωσε το σπαθί στο στομάχι του ενώ ο τρόπος αυτοκτονίας της Κλεοπάτρας είναι λιγότερο βέβαιος.

Ο θρύλος λέει ότι πέθανε από το τσίμπημα ενός δηλητηριώδες φιδιού στο χέρι, πιθανότατα μια οχιά ή αιγυπτιακή κόμπρα, ενώ ο αρχαίος χρονικογράφος Πλούταρχος παραδέχεται ότι «αυτό που πραγματικά συνέβη δεν είναι γνωστό σε κανέναν».

Αναφέρει επίσης ότι η Κλεοπάτρα έκρυβε ένα θανατηφόρο δηλητήριο σε μια από τις χτένες των μαλλιών της, ενώ ο ιστορικός Στράβων σημειώνει ότι μπορεί να είχε χρησιμοποιήσει για την αυτοκτονία της μια θανατηφόρα «αλοιφή».

Έχοντας πλέον αυτές τις περιγραφές κατά νου, πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι η Κλεοπάτρα χρησιμοποίησε μια καρφίτσα βουτηγμένη σε κάποια μορφή ισχυρής τοξίνης, πολύ πιθανόν σε δηλητήριο φιδιού.

Η ταινία της Κλεοπάτρας που γυρίστηκε το1963 ήταν μια από τις πιο ακριβές ταινίες όλων των εποχών

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στον ρόλο της Κλεοπάτρας στην ομώνυμη ταινία του 1963

Η «Βασίλισσα του Νείλου» έχει απεικονιστεί στη μεγάλη οθόνη από άτομα όπως η Claudette Colbert και η Sophia Loren, αλλά η εικόνα της έχει μείνει χαραγμένη κυρίως στο έπος «Cleopatra» του 1963 όπου πρωταγωνιστεί η Elizabeth Taylor.

Η παραγωγή και το σενάριο της ταινίας, αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της τελικά να εκτιναχθεί από τα 2 εκατομμύρια δολάρια σε 44 εκατομμύρια δολάρια.

Ήταν η πιο ακριβή ταινία που έγινε ποτέ την εποχή της κυκλοφορίας της και σχεδόν χρεοκόπησε το στούντιο της, παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια απέφερε μια περιουσία. Αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η «Κλεοπάτρα» παραμένει μια από τις ακριβότερες ταινίες στην ιστορία μέχρι σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήδεια: Η Τραγωδία Της Μυθικής Μάγισσας Που Σκότωσε Τα Παιδιά Της

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More

script type="text/javascript"> window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({flush: true});