Αρίστη Ιωαννίνων: Ο παραδοσιακός οικισμός που ανήκει στα Ζαγοροχώρια!

Ο παραδοσιακός οικισμός Αρίστη είναι χωριό των Ιωαννίνων και ένα από τα 46 χωριά του Ζαγορίου, που είναι γνωστά ως Ζαγοροχώρια.

Η Αρίστη Ιωαννίνων βρίσκεται κοντά σε μέρη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όπως είναι το χωριό Πάπιγκο και το φαράγγι του Βίκου, με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Αρτσίστα αλλά μετονομάστηκε σε Αρίστη. 

Αρίστη Ζαγοροχώρια: Η κεντρική πλατεία του παραδοσιακού οικισμού που προσφέρει θέα στις βουνοκορφές της Τύμφης και το φαράγγι του Βίκου
Αρίστη Ιωαννίνων: Η θέα από την κεντρική πλατεία της Αρίστης

Το πιο όμορφο σημείο του χωριού είναι η μικρή παραδοσιακή πλατεία με τον μεγάλο Πλάτανο που περιτριγυρίζεται από γραφικά πέτρινα εστιατόρια και καφετέριες.

Από αυτή την κεντρική πλατεία του χωριού θα έχετε τη δυνατότητα να φωτογραφίσετε τους φυσικούς Πύργους της Αστράκας, μια από τις κορυφές της Τύμφη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας το χωριό προσφέρει ένα μαγευτικό τοπίο που συνδυάζει φύση και πολιτισμό.

Αρίστη Ιωάννινα: Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιώτισσας στα ζαγοροχώρια
Η Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας είναι ένα από τα πιο ιστορικά και ιδιαίτερα μοναστήρια στα Ζαγοροχώρια

Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκονται ερείπια οικισμού, που αποτέλεσε φρούριο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καθώς και η ιερά Μονή Θεοτόκου Σπηλαιώτισσας, η οποία ιδρύθηκε γύρω στο 1579.

Αυτό όμως που θα σας κλέψει την καρδιά είναι η διαδρομή από την Αρίστη στο Πάπιγκο. Εκτός από τα τεράστια δέντρα που θα συναντήσετε, για να φτάσετε στο Πάπιγκο θα πρέπει να διασχίσετε την πανέμορφη Γέφυρα της Αρίστης. Αυτή η γέφυρα χτίστηκε το 1923 και ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού που ονομάζεται Βοϊδομάτης.

Αρίστη Βοιδομάτης: Στάση στην Γέφυρα της Αρίστης στον δρόμο προς το Πάπιγκο
Στον φόντο η γέφυρα της Αρίστης που ενώνει τις όχθες του ποταμού Βοϊδομάτη.

Αφού διασχίσετε τη Γέφυρα της Αρίστης Ιωαννίνων θα συναντήσετε τον περίφημο δρόμο που μοιάζει με φίδι και προσφέρει θέα στο φαράγγι του Βίκου.

Αν σας αρέσει η πεζοπορία, ένα από τα ομορφότερα και ευκολότερα μονοπάτια του εθνικού πάρκου της Πίνδου ξεκινάει από το γέφυρα της Αρίστης και καταλήγει στο ιστορικό πέτρινο Γεφύρι της Κλειδωνιάς. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να διανύσετε περίπου 5,5 χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού Βοϊδομάτη.

Αρίστη Βοιδομάτης: Πεζοπορία από την γέφυρα της Αρίστης στο πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς
Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία από το γεφύρι της Κλειδωνιάς προς τη γέφυρα Αρίστη Ιωαννίνων ή το αντίστροφο.

Σε αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό των Ιωαννίνων θα βρείτε αρκετά ξενοδοχεία, ωστόσο, κατά τη χειμερινή περίοδο και κυρίως στις γιορτές θα πρέπει να κάνετε κράτηση νωρίτερα γιατί τα καταλύματα είναι περιορισμένα.

Η Αρίστη Ιωαννίνων βρίσκεται  περίπου 50 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα ακολουθώντας την εθνική οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης από την οποία θα κάνουμε δεξιά στη διασταύρωση για Μεσοβούνι και το Πάπιγκο. Από τη Θεσσαλονίκη απέχει 300 χιλιόμετρα ενώ από την Αθήνα περίπου 470 χιλιόμετρα.

Η Αρίστη Ιωαννίνων είναι τόσο όμορφο μέρος που όποια εποχή και να πάτε σας εγγυόμαστε ότι θα περάσετε τέλεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More