Βοϊδομάτης: Ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς στoν κόσμο

Ο Βοϊδομάτης είναι ποταμός της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων στη βορειοδυτική Ελλάδα, και είναι παραπόταμος του ποταμού Αώου. Οι κύριες πηγές του Βοϊδομάτη βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος.

Στην πορεία του συγκλίνει με άλλα υδάτινα ρεύματα που πηγάζουν από τις όχθες του βουνού Τύμφη ή το φαράγγι του Βίκου και καταλήγει κοντά στην Κόνιτσα.Το συνολικό μήκος του ποταμού φτάνει περίπου τα 15 χιλιόμετρα.

Από που προέρχεται η ονομασία Βοϊδομάτης;

Σύμφωνα με τους ντόπιους, η ονομασία του Βοϊδομάτη που σημαίνει το μάτι του βοδιού, οφείλεται στο γεγονός ότι τα βόδια έχουν καταγάλανα μάτια, όπως τα νερά αυτού του ποταμού.

Μια άλλη εκδοχή λέει ότι οι Σλάβοι αποκαλούσαν τον ποταμό Bode–Mat που σημαίνει «καλό νερό». Έτσι, οι ντόπιοι υιοθέτησαν αυτή τη λέξη και κάπως έτσι προέκυψε στα ελληνικά η λέξη Βοϊδομάτης.

Ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης

Βοϊδομάτης: Το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς

Ο Βοϊδομάτης και ο Αχέροντας είναι τα ελληνικά ποτάμια που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζουν κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Ο Βοϊδομάτης διασχίζει μια από τις πιο όμορφες φυσικές τοποθεσίες της Ελλάδας που έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός και συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο Βίκου–Αώου από το 1973.

Τα ιστορικά πέτρινα γεφύρια που διασχίζουν τον Βοϊδομάτη

Βοιδομάτης ποταμός: το τρίτοξο γεφύρι Καλογερικό που διασχίζει τον ποταμό Βοιδομάτη
Το τρίτοξο γεφύρι Καλογερικό που διασχίζει τον ποταμό Βοϊδομάτη

Τις δύο όχθες του ποταμού ενώνουν ιστορικά γεφύρια, που σε συνδυασμό με τα τιρκουάζ νερά προσελκύουν τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου.

Από το γεφύρι της Αρίστης, που θα συναντήσετε στον δρόμο προς το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο, ξεκινάει η διαδρομή του ράφτινγκ και τερματίζει στο παλιό γεφύρι της Κλειδωνιάς.

Πρόκειται για μια εύκολη και πανέμορφη διαδρομή διάρκειας 1,5 ώρας περίπου.

Άλλα σπουδαία γεφύρια που διασχίζουν τον Βοϊδομάτη είναι το πέτρινο τοξωτό γιοφύρι του Κόκκορου ή Νούτσου το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι και το πανέμορφο τρίτοξο γεφύρι που ονομάζεται Καλογερικό ή Πλακίδα.

Σημαντικά αξιοθέατα κοντά στον Βοϊδομάτη

Το Πέτρινο δάσος κοντά στον Βοιδομάτη

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα κοντά στον Βοϊδομάτη είναι το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στην άκρη του φαραγγιού του Βίκου, στο ορεινό χωριό Μονοδένδρι, στο Ζαγόρι. Κοντά στον ποταμό Βοϊδομάτη και στο Μονοδένδρι βρίσκεται επίσης το Πέτρινο δάσος.

Τι θερμοκρασία έχει το νερό του Βοϊδομάτη

Ο Βοϊδομάτης είναι κυρίως εποχιακός, με ροή όλο το χρόνο. Η μέση θερμοκρασία του νερού δεν υπερβαίνει τους 4 °C πράγμα που σημαίνει ότι η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Με λίγα λόγια είναι για τους τολμηρούς που δεν καταλαβαίνουν από κρύο.

Που να μείνετε κοντά στον Βοϊδομάτη

Η κόνιτσα είναι το ιδανικό μέρος για να μείνετε καθώς ο Βοιδομάτης βρίσκεται κοντά

Όσον αφορά τη διαμονή, θα προτείναμε την Κόνιτσα ως βάση, αφού εκτός από την κοντινή απόσταση διαθέτει περισσότερες επιλογές. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να κάνετε εξόρμηση από τα Ζαγοροχώρια και την πόλη των Ιωαννίνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρίστη: Ο Παραδοσιακός Οικισμός Που Ανήκει Στα Ζαγοροχώρια!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More