Κόνιτσα: τα καλύτερα αξιοθέατα στο μέρος που μεγάλωσε ο Πάτερ Παίσιος!

Σήμερα κάνουμε οδοιπορικό στην Κόνιτσα, τη «βασίλισσα της Ηπείρου».

Πρόκειται για ένα ιστορικό μέρος των Ιωαννίνων που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Τραπεζίτσα, το οποίο ανήκει στην Πίνδο, τη μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας.

Η Κόνιτσα λογίζεται ως ένα από τα ακριτικά χωριά της Ελλάδας αφού συνορεύει με την Αλβανία.

Λόγω της τοποθεσίας της προσφέρει εκπληκτική θέα αφού θα έχετε από ψηλά στο πιάτο σας την κοιλάδα όπου συναντιούνται ο ποταμός Αώος, ο ποταμός Σαραντάπορος και ο ποταμός Βοϊδομάτης καθώς και το βουνά Σμόλικας, Γράμμος και Γκαμήλα.

Άλλωστε για αυτόν τον λόγο, η Κόνιτσα φημίζεται ως ένα από τα καλύτερα σημεία εκκίνησης για τουρίστες και πεζοπόρους που θέλουν να εξερευνήσουν την οροσειρά της Πίνδου ή που θέλουν να κάνουν ράφτινγκ στον ποταμό Αώο.

Από εκεί μπορείτε να προσεγγίσετε πολλά μέρη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όπως ο Εθνικός Δρυμός Βίκου–Αώου, που περιλαμβάνει το φαράγγι του Βίκου, το φαράγγι του Αώου και τα βουνά της Τύμφης, οι Δρακόλιμνες της Τύμφης και του Σμόλικα.

Παρακάτω θα βρείτε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κόνιτσας

Μεσαιωνικό κάστρο Κόνιτσας

Βασικά πρόκειται για ερείπια του κάστρου που χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Ωστόσο, πιθανολογείται ότι σε αυτήν τη θέση υπήρχε κάστρο του 6ο αιώνα, από την εποχή του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, το οποίο ανακατασκευάστηκε. Επειδή βρίσκεται κοντά στην ιστορική εκκλησία της Αγίας βαρβάρας, πολλές φορές αναφέρεται και ως Κάστρο της Αγίας βαρβάρας. Για να φτάσετε στο κάστρο της Κόνιτσας θα χρειαστεί να περπατήσετε 45 λεπτά σε μια πεζοπορία που προσφέρει μια μοναδική θέα.

Κονιτσοχώρια

Κονιτσοχώρια: Η ιστορική ιερά μονή παναγίας Μολυβδοσκεπαστής που συμπεριλαμβάνεται στην δημοτική κοινότητα Κόνιτσας
Η ιστορική ιερά μονή παναγίας Μολυβδοσκέπαστης που συμπεριλαμβάνεται στη δημοτική κοινότητα Κόνιτσας

 

Η Κόνιτσα περιβάλλεται από μικρότερα χωριά που είναι γνωστά ως Κονιτσοχώρια. Τα χωριά της κόνιτσας που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο), η Βούρμπιανη, το Δίστρατο (Μπριάζα), το Μπουραζάνι, η Δροσοπηγή, το Κεφαλοχώρι η Πυρσόγιαννη καθώς και η Μολυβδοσκέπαστη που βρίσκεται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Στη Μολυβδοσκέπαστη, ακριβώς στη γραμμή των συνόρων, υπάρχουν αξιόλογα βυζαντινά μνημεία όπως η Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου που χτίστηκε το 668 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ’ Πωγωνάτο και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Τα καβάσιλα είναι ένα χωριό που απέχει 15 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα. Εκεί θα βρείτε τα θειούχα ιαματικά λουτρά, ενώ στον Αμάραντο (32 χιλιόμετρα και 1.260 υψόμετρο) μπορείτε να κάνετε το ατμόλουτρο σας μέσα στα έλατα.

Η Δροσοπηγή (παλιό Κάντσικο), είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά του Δήμου. Ήταν κι αυτό ένα από τα μαστοροχώρια, τα χωριά δηλαδή όπου οι μάστορες είχαν τεράστια ζήτηση σε όλο τον κόσμο.

Κοντά στη Δροσοπηγή βρίσκεται το πέτρινο δίτοξο γεφύρι της Ζέρμας ή Καντσιώτικο. Πρόκειται για ένα από τα λίγα γεφύρια που σώθηκαν στον Δήμο και το μοναδικό στον άνω Σαραντάπορο.

Τοξωτό γεφύρι Κόνιτσας

 

Αξιοθέατα Κόνιτσας: Τοξωτή γέφυρα Κόνιτσας
Η πέτρινη τοξωτή γέφυρα της Κόνιτσας είναι ένα από τα πιο μοναδικά και ιστορικά γεφύρια της Ελλάδας!

Στην είσοδο της πόλης, στα όρια του εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου, βρίσκεται το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Κόνιτσας που θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Ευρώπης. Αυτό το γεφύρι που ενώνει τις όχθες του Αώου ποταμού από το 1871, αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής.

Πατρική Οικία Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου

Κόνιτσα: Πατρικό Πάτερ Παίσιου
Το πατρικό σπίτι του Πάτερ Παίσιου στο κέντρο της Κόνιτσας

Στην Κόνιτσα βρίσκεται ένα πολύ σημαντικό μνημείο της ελληνικής ορθοδοξίας, το πατρικό σπίτι του Γέροντα Παίσιου. Σε αυτό το πετρόχτιστο σπίτι πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ο Πάτερ Παΐσιος, ο οποίος το 2015 ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία προστάτης άγιος του στρατιωτικού όπλου των Διαβιβάσεων.

Δεντροεκκλησία του Αγίου Παϊσίου

Κόνιτσα: Υπεραιονόβιο δέντρο που έγινε εκκλησάκι προς τιμήν του Πάτερ Παίσιου

Πρόκειται για ένα εκκλησάκι που φτιάχτηκε στο εσωτερικό ενός υπεραιωνόβιου δέντρου, προς τιμήν του γέροντα Παίσιου. Αυτό το νεό αξιοθέατο της Κόνιτσας βρίσκεται στο χωριό Αγία Βαρβάρα και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

Τα λιθόστρωτα καλντερίμια

Στο κέντρο της πόλης, εκτός από πολλές υπηρεσίες όπως είναι το ταχυδρομείο, τα ΑΤΜ και τα γραφεία του Δήμου, βρίσκεται η παλιά πόλη. Πρόκειται για λιθόστρωτα καλντερίμια που φιλοξενούν σήμερα ταβέρνες, παντοπωλεία, καφέ και μια πλατεία που περιτριγυρίζεται από παραδοσιακές κατοικίες και μαγαζιά.

Τέλος, να πούμε ότι η Κόνιτσα διαθέτει πολλά καταλύματα από τα οποία τα περισσότερα είναι παραδοσιακά και έχουν πολύ καλές τιμές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάπιγκο:Τα Καλύτερα Αξιοθέατα Στο Παραμυθένιο Χωριό Των Ιωαννίνων!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More