Ελληνικός Ποιμενικός: Ο σκύλος που δεν διστάζει να τα βάλει με αρκούδα

Υπάρχουν 3 είδη Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου. Ο Λευκός Ποιμενικός, ο Μολοσσός της Ηπείρου και ο Κλασικός Ελληνικός Ποιμενικός. Αναπτύχθηκαν διαφορετικά, λόγω του διαφορετικού περιβάλλοντος που ζούσαν. Ο Μολοσσός ζει στα δυτικά ελληνικά βουνά (Πίνδος), ενώ ο Λευκός και ο Κλασικός Ελληνικός Ποιμενικός, ζουν κυρίως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Οι θρύλοι για τον Ελληνικό Ποιμενικό

Σύμφωνα με τοπικούς θρύλους, αυτά τα σκυλιά είχαν μαγικές δυνάμεις και θεραπευτικές ικανότητες. Για αυτό οι κτηνοτρόφοι, τα τάιζαν πολύ και τα πρόσεχαν, καθώς πίστευαν ότι η δύναμη του σκύλου μεταδίδεται στα παιδιά τους.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες του Ελληνικού Ποιμενικού έκοβαν ή αφαιρούσαν το δεξί αυτί των αρσενικών σκύλων, πιστεύοντας ότι θα τους προστατεύει από τα κακά πνεύματα και θα βελτιώσει την ακοή τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, για αυτό δε χρειάζεται να του κόψετε κανένα αυτί.

Ο Ελληνικός Ποιμενικός είναι από τη φύση του φύλακας

Οι Ελληνικοί Ποιμενικοί δεν εκτρέφουν τα πρόβατα, αλλά κάθονται ή περπατούν από απόσταση, σαρώνοντας τις γύρω περιοχές. Είναι εκεί για να προστατεύουν και τίποτα άλλο. Αναπτύσσει σχέσεις αρμονικής συμβίωσης και έχει φοβερό ένστικτο προστασίας, το οποίο εκδηλώνει έντονα με απωθητικές ενέργειες στην παρουσία οποιουδήποτε εισβολέα στον ζωτικό του χώρο. Είναι από τα λίγα σκυλιά που δε διστάζουν να τα βάλουν ακόμη και με κοπάδια λύκων ή αρκούδες.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του;

Το κεφάλι του είναι ογκώδης, έχει άρτια και ισχυρή οδοντοστοιχία, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένους κυνόδοντες, χείλη παχιά και χαλαρά, ενώ το χρώμα των ματιών τους είναι συνήθως καστανό. Ο Ελληνικός Ποιμενικός ή αλλιώς ελληνικό τσοπανόσκυλο είναι μεγαλόσωμος σκύλος με γερή κατασκευή. Μάλιστα μερικοί αρσενικοί φτάνουν ακόμα και τα 60 κιλά βάρος και 80 εκατοστά ύψος. Το τρίχωμά του είναι πυκνό, με διπλό μανδύα, για να τον προστατεύει από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ποια είναι η προσωπικότητα του;

Η προσωπικότητα τους εξαρτάται από το πώς μεγάλωσαν από νεαρή ηλικία και αν ήταν γύρω από ανθρώπους ή κατοικημένες περιοχές. Τα αδέσποτα όμως που μπορείτε να συναντήσετε στα βουνά είναι καλύτερο να τα αποφύγετε αν είναι κοπάδι.

Αυτή η φυλή δεν είναι εύκολο να εκπαιδευτεί. Είναι μια πολύ αυτόνομη ράτσα όπως οι περισσότερες ράτσες σκύλων που η δουλειά τους είναι να προστατεύουν το κοπάδι.

Πώς είναι ο Ελληνικός Ποιμενικός ως κατοικίδιο στο σπίτι;

Ελληνικός Ποιμενικός στο σπίτι: Ο αθώος γίγαντας που δεν δέχεται την βία

Αν εκπαιδευτεί σωστά, είναι ένα από τα πιο ευγενικά και προστατευτικά σκυλιά στον κόσμο, αρκεί να του φερθείτε όπως του αξίζει και αυτός θα το ανταποδώσει εις διπλούν.Παρόλο που είναι τεράστια και δυνατά σκυλιά, δεν είναι καθόλου επιθετικά, εκτός και αν αντιληφθούν ότι υπάρχει κάποια απειλή για τον ιδιοκτήτη τους ή για τους ίδιους. Μην κάνετε το λάθος να σηκώσετε το χέρι πάνω του, καθώς απεχθάνεται τη βία.

Αν και εκτράφηκαν για προστασία στα Ελληνικά βουνά, αν κάποιος τα πάρει από μικρά στο σπίτι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα γίνουν οι καλύτεροι του φίλοι. Είναι ενεργητικά σκυλιά από τη φύση τους και τους αρέσει ο μεγάλος χώρος. Αν ο ιδιοκτήτης του δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε ο Ελληνικός Ποιμενικός κάνει πολύ φασαρία επειδή είναι δυσαρεστημένος.

Είναι μια από τις πιο σπάνιες ράτσες Σκύλων

Είναι μια από τις πιο σπάνιες ράτσες αφού υπάρχουν μόλις 3.000 καθαρόαιμα ελληνικά ποιμενικά που ζουν κυρίως στα Ελληνικά Βουνά. Από το 1998 ο ελληνικός ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ (μια ελληνική μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οικολογική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, για την προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας) προσπαθεί να σώσει και να αναβιώσει τη φυλή με την εφαρμογή του Προγράμματος Εκτροφής Ελληνικών Ποιμενικών Σκύλων. Ο μέσος όρος ζωής του Ελληνικού Ποιμενικού είναι 12 χρόνια.

Πόσο κοστίζει ένας Ελληνικός Ποιμενικός;

Ελληνικός ποιμενικός: κουτάβια ράτσας ελληνικού τσοπανόσκυλου

Η τιμή ενός ελληνικού ποιμενικού δεν είναι διαθέσιμη καθώς δεν αναγνωρίζονται από κάποιους κυνολογικούς ομίλους, που καθορίζουν ποιες είναι οι καθαρόαιμες ράτσες, αν και ο Ελληνικός Ποιμενικός είναι μια από τις αρχαιότερες. Τουλάχιστον, είναι αναγνωρισμένος σαν καθαρόαιμη φυλή σκύλου από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα που χαρίζουν κουτάβια Ελληνικού Ποιμενικού. Το 80% της Ελλάδας αποτελείται από βουνά, οπότε αν τύχει και επισκεφθείτε κάποιο ορεινό μέρος της Ελλάδας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάπου εκεί θα συναντήσετε τον Ελληνικό Ποιμενικό. Για παράδειγμα, εμείς συναντήσαμε έναν πανέμορφο Λευκό Ποιμενικό στο ορεινό χωριό της Ελλάδας που ονομάζεται Παλαιός Παντελεήμονας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 12 Σκύλοι Που Δε Θα Δίσταζαν Να Τα Βάλουν Με Άγρια Ζώα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More