Επτάνησα: Ποια είναι, Πόσα είναι και πως δημιουργήθηκαν!

Τα Επτάνησα, όπως είναι γνωστά, είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα της Ελλάδας, που περιλαμβάνει 30 νησιά. Ονομάστηκαν όμως Επτάνησα επειδή τα κύρια νησιά είναι 7. Αυτά είναι, με σειρά μεγέθους, η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, τα Κύθηρα, η Ιθάκη και οι Παξοί. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ακόμη 23 μικρότερα νησιά που συμπεριλαμβάνονται στα Επτάνησα, με ή χωρίς κατοίκους, τα οποία θα γνωρίσουμε παρακάτω.

Πως δημιουργήθηκαν τα Επτάνησα ή αλλιώς νησιά του Ιονίου Πελάγους

Κάποτε, τα Ιόνια νησιά ήταν μέρος της Στερεάς Ελλάδας, αλλά αποκόπηκαν όταν το έδαφος βυθίστηκε λόγω της σεισμικής δραστηριότητας κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος των ακτών του Ιονίου Πελάγους. Τα ψηλά βουνά των νησιών, κάποτε ήταν μέρος της οροσειράς της Πίνδου, που διασχίζει την Κεντρική Ελλάδα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο Ιόνιο Πέλαγος υπάρχει μια περιοχή όπου τα νερά έχουν βάθος 4.406 μέτρα και θεωρείται το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο.

Τι κλίμα έχουν τα Επτάνησα;

Τα νησιά του Ιονίου Πελάγους έχουν ήπιο και εύκρατο κλίμα που τα καθιστά ιδανική τοποθεσία για διακοπές ή διαμονή. Το χειμώνα, τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας εμποδίζουν τους ψυχρούς βόρειους ανέμους να φτάσουν στα νησιά, ενώ το καλοκαίρι, η ζέστη μετριάζεται από τα μελτέμια και τους απαλούς βορειοδυτικούς ανέμους. Για αυτό άλλωστε και το Ιόνιο Πέλαγος φημίζεται για τα δροσερά νερά του. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε τα Επτάνησα, τα νησιά του Ιονίου Πελάγους και όχι μόνο!

Τα 7 κύρια νησιά των Επτανήσων!

Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Ο παραδοσιακός οικισμός Άσσος στην Κεφαλονιά, Ιόνιο Πέλαγος
Ο παραδοσιακός οικισμός Άσσος στην Κεφαλονιά, Επτάνησα

Η Κεφαλονιά είναι ένα από τα πιο γνωστά νησιά της Ελλάδας και διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες παγκοσμίως.

Η παραλία Μύρτος είναι η πιο γνωστή παραλία της κεφαλονιάς και συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες παραλίες στον κόσμο. Στην Κεφαλονιά θα βρείτε και μια από τις πιο εντυπωσιακές λιμνοσπηλιές του κόσμου που ονομάζεται Μελισσάνη. Ωστόσο η διάκριση των αξιοθέατων της Κεφαλονιάς συνεχίζεται με το σπήλαιο Δρογκαράτη που θεωρείται από τα καταλληλότερα σπήλαια στην Ελλάδα για σπηλαιοθεραπεία.

Επιβάλλεται να επισκεφτείτε το γραφικό χωριό Άσσος που θεωρείται ένας από τους ομορφότερους παραθαλάσσιους οικισμούς της Ελλάδας. Η Κεφαλονιά προβλήθηκε παγκοσμίως την εποχή που στο νησί έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» με πρωταγωνιστές τον Νίκολας Κέιτζ και την Πενέλοπε Κρουζ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: 8 Ειδυλλιακές Παραλίες Της Κεφαλονιάς Για Όλα Τα Γούστα!

Κέρκυρα

Επτάνησα: Η Κέρκυρα είναι ένα από τα νησιά του Ιονίου Πελάγους
Η Παλιά πόλη και το Ενετικό λιμάνι στην Κέρκυρα, Επτάνησα

Η επιρροή της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής είναι τόσο μεγάλη που η παλιά πόλη της Κέρκυρας θυμίζει Βενετία. Το νησί δεν φημίζεται τόσο για τις παραλίες του όσο την υπέροχη αρχιτεκτονική του.

Σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα του νησιού είναι τα ερείπια του Δωρικού ναού στο Καρδάκι που χρονολογείται το 700 π.χ., το αέτωμα της Μέδουσας και το ανάγλυφο του Διονύσου Βάκχου στο αρχαιολογικό μουσείο Κέρκυρας. Άλλα μνημεία που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το φρούριο του Αγγελόκαστρου, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά κάστρα της Ελλάδας, το παλαιό Ενετικό φρούριο, ο πεζόδρομος Λιστόν και η παλιά πόλη της Κέρκυρας.

Η παραλία Παλαιοκαστρίτσα είναι η πιο όμορφη παραλία της Κέρκυρας. Εκεί βρίσκεται και το La Grotta Beach bar που προσφέρει βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά από βατήρες, οι οποίοι βρίσκονται πάνω σε φυσικούς βράχους. Εκεί, γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία η Κόμισσα της Κέρκυρας, με πρωταγωνίστρια τη Ρένα Βλαχοπούλου.Τέλος, ένα από τα κορυφαία τοπία της Κέρκυρας που επιβάλλεται να επισκεφτείτε είναι το Ποντικονήσι.

Ζάκυνθος

Επτάνησα, Ιόνιο Πέλαγος: Η παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο
Η παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο είναι η πιο γνωστή παραλία στα Επτάνησα

Το νησί με την ομορφότερη παραλία της Ελλάδας. Η παραλία Ναυάγιο είναι πιο γνωστή από το ίδιο το νησί αφού πολλάκις έχει κατακτήσει και την πρώτη θέση σε διαγωνισμούς για την ομορφότερη παραλία στον κόσμο. Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να τσεκάρετε ποιοι είναι οι καλύτεροι προορισμοί στη Ζάκυνθο.

Λευκάδα

Επτάνησα: Η παραλία Βασιλική στην Λεφκάδα
Η Βασιλική είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Λευκάδας

Το νησί με τις περισσότερες όμορφες παραλίες στην Ελλάδα. Παραλίες όπως το Πόρτο Κατσίκι, οι Εγκρεμνοί και το Κάθισμα θα μπορούσαν να αναμετρηθούν στα ίσια με τις παραλίες Ναυάγιο (Ζάκυνθος) και Μύρτος (Κεφαλονιά) που θεωρούνται οι καλύτερες παραλίες της Ελλάδας.  Από τα αξιοθέατα της Λευκάδας είναι αξιοσημείωτο το Μεσαιωνικό Κάστρο της Αγίας Μαύρας καθώς και οι θρησκευτικοί ναοί διαφορετικού τύπου που θα βρείτε στη Λευκάδα. Το νησί ενώνεται με τη Στερεά Ελλάδα μέσω της πλωτής γέφυρας Αγία Μαύρα που βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο κάστρο.

Ιθάκη

Επτάνησα: Η πανέμορφη Ιθάκη σε πανοραμική φωτογραφία
Το πανέμορφο λιμάνι της Ιθάκης, Βάθυ

Το νησί που είναι γνωστό παγκοσμίως χάριν στο Ομηρικό Έπος που ονομάστηκε Οδύσσεια. Πρόκειται για την πατρίδα του βασιλιά Οδυσσέα και της βασίλισσας Πηνελόπης που μας είναι γνωστοί από τις περιπέτειες τους στη «Ομήρου Οδύσσεια». Αυτό το νησί και η Οδύσσεια του Ομήρου ήταν πηγή έμπνευσης για να γραφτεί ένα από τα κορυφαία ελληνικά ποιήματα με παγκόσμια αναγνώριση, η «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη. Εκτός από την καλλιτεχνική αύρα της η Ιθάκη φημίζεται ως ο ιδανικός προορισμός για χαλάρωση. Μάλιστα οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού είναι ιδιαίτερα φιλικοί και κοινωνικοί, καθώς και πρόθυμοι να σας βοηθήσουν για να περάσετε τέλεια στις διακοπές σας. Καλό φαγητό, όμορφες παραλίες και ατελείωτο πράσινο, είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της Ιθάκης.

Κύθηρα

Επτάνησα: Η παραλία Καλαδί στα Κύθηρα, Ιόνιο Πέλαγος
Η περίφημη παραλία Καλαδί στα Κύθηρα, Επτάνησα

Γνωστό ως ένα από τα νησιά της Αφροδίτης. Το γιατί θα το καταλάβετε μόλις επισκεφτείτε αυτό το νησί που αποτελείται από φαράγγια, καταρράκτες, θαλάσσιες σπηλιές, τιρκουάζ νερά και μια άγρια ομορφιά βγαλμένη από παραμύθι. Τα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού είναι το Φράγκικο κάστρο στην κορυφή της Χώρας, ο Καταρράκτης της Νεράιδας, το Φαράγγι του Τσάκωνα και η παραλία Καλάδι.

Παξοί

Επτάνησα: Ιόνια Νησιά, Λάκκα στους Παξούς
Παραλία Λάκκα στα Επτάνησα, Παξοί ή Παξός

Οι Παξοί αποτελούνται από ατελείωτο πράσινο στο οποίο περιλαμβάνονται ελαιόδεντρα, πεύκα, κυπαρίσσια και θάμνοι. Ωστόσο, είναι το πιο δημοφιλής νησί για τους Έλληνες αφού διαθέτει με υπέροχες ακρογιαλιές, γραφικούς όρμους και μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές. Ένα ακόμη υπέροχο χαρακτηριστικό του νησιού είναι η επτανησιακή αρχιτεκτονική των οικισμών. Υπάρχουν μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας καθώς και συγκοινωνία.

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι ο Γαίος, που παρά την έντονη τουριστική κίνηση διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του. Τα νησάκια Άγιος Νικόλαος και Παναγία παρέχουν φυσική προστασία στο λιμάνι. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τα δύο αυτά νησάκια που αποτελούν στολίδια του λιμανιού. Μάλιστα το νησάκι του Αγίου Νικολάου έχει ενετικό φρούριο, εκκλησάκια καθώς και ανεμόμυλο. Στο νησάκι της Παναγίας θα βρείτε το ομώνυμο μοναστήρι, ενώ ο γραφικός φάρος που βρίσκεται εκεί του θα σας κάνει να αναπολήσετε!

Η Λάκκα είναι γραφικός παραθεριστικός οικισμός με παραδοσιακά σπίτια, όμορφα σοκάκια και μικρές πλατείες.  Το όμορφο ηλιοβασίλεμα Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα από τον Φάρο και να δείτε τη σπηλιά της Υπαπαντής που κάποτε ήταν καταφύγιο για τα υποβρύχια των συμμάχων κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πιο γνωστές παραλίες των Παξών είναι η παραλία Χαραμή, το Κανόνι, οι Πλάνοι, το Αρκουδάκι, ο Ορκός και ο Λάκκος.

Μπορεί τα κύρια νησιά των Επτανήσων να είναι 7 άλλωστε αυτό δηλώνει και η ονομασία τους, παρόλα αυτά, στο Ιόνιο Πέλαγος συμπεριλαμβάνονται επίσης τα εξής νησάκια και βραχονησίδες:

Τα Αντικύθηρα, το Αρκούδι, την Άτοκο, ο Βρόμωνας, η Δρακονέρα, η Ερεικούσσα, ο Κάλαμος, ο Καλόγερος, το Καρλονήσι, ο Καστός, ο Λαμπρινός, το Μαθράκι, η Μάκρη, το Μεγανήσι, το Μόδι, οι Οθωνοί, η Οξεία, ο Πεταλάς, ο Ποντικός, το Προβάτι, ο Σκορπιός, η Σοφία, οι Στροφάδες, η Σωρός.

Τα σημαντικότερα δευτερεύοντα νησιά του Ιονίου Πελάγους

Αντίπαξοι

Επτάνησα: Η παραλία Βουτούμι στους Αντίπαξους
Η παραλία Βουτούμι στους Αντίπαξους γνωστή και ως Γαλάζια Λίμνη.

Οι Αντίπαξοι ή αλλιώς Αντίπαξος, βρίσκεται μόλις 3 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Γάιου των Παξών.

Σε αυτό ταίριαζε η φράση: Το Ναυάγιο είναι η καλύτερη παραλία στην Ελλάδα, μέχρι όμως να επισκεφτείτε τους Παξούς. Ιδιαίτερα η παραλία Βουτούμι στους Αντίπαξους δικαιούται το βραβείο της παραλίας με τα πιο διαφανή νερά στον κόσμο.

Αν νομίζεις ότι η Καραιβική έχει διάφανα νερά τότε δεν έχεις πάει ακόμη σε αυτήν την παραλία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι Αντίπαξοι είναι γνωστοί ως η Γαλάζια Λίμνη της Ελλάδας.

Μπορείτε να νοικιάσετε το δικό σας σκάφος ή να πάρετε το καραβάκι από την Πάργα που βρίσκεται απέναντι και κάνει το γύρο των νησιών. Εκτός από τις μοναδικές παραλίες στους Αντίπαξους θα βρείτε κάλο κρασί αφού φημίζεται για τους τεράστιους αμπελώνες σε όλο το νησί.

Αντικύθηρα

Επτάνησα: Ο οικισμός Ποταμός που είναι και λιμάνι των Αντικηθύρων
Ο οικισμός Ποταμός είναι το λιμάνι στα Αντικύθηρα

Το νησί των Αντικυθήρων ή αλλιώς «Τσιρίγοτο» όπως το αποκαλούσαν οι Ενετοί και οι ντόπιοι «Λιοί» είναι ένας βράχος στη θάλασσα, νότια της Πελοποννήσου, ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Καταλαμβάνει έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει ακτογραμμή 24 χιλιόμετρα.

Το νησί ανήκει διοικητικά στην Αττική, γεωγραφικά στη Λακωνία και ιστορικά στα Επτάνησα, ενώ είναι μια ενιαία κοινότητα που αποτελείται από τις ακατοίκητες νησίδες Ναυτίλος, Πορί, Πορέτι, Θερμόνες και Ψείρα. Το νησί έχει κωνικό σχήμα και το έδαφος του είναι βραχώδες, άνυδρο και άγονο.

Ερεικούσα

Επτάνησα: Ερεικούσα
Το νησάκι Ερεικούσα που υπάγεται στην Κέρκυρα

Η Ερεικούσα βρίσκεται στα βορειοδυτικά παράλια του νησιού της Κέρκυρας, του οποίου αποτελεί δημοτική ενότητα. Το νησί έχει καταπράσινα δάση που αποτελούνται κυρίως από κυπαρίσσια και ελιές. Διαθέτει δύο υπέροχες παραλίες, το Πόρτο και το Μπραγίνι.

Μαθράκι

Επτάνησα: Το νησί Μαθράκι που υπάγεται στην Κέρκυρα

Αυτό το όμορφο νησάκι που ανήκει διοικητικά στην Κέρκυρα, απέχει 45 λεπτά με το καραβάκι από τις ακτές της. Διαθέτει τρία εστιατόρια που λειτουργούν 3 σε 1, δηλαδή βίλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το Μαθράκι είναι ένα ήσυχο νησί που καταφέρνει να μείνει μακριά από τους τουρίστες. Στο ίδιο συγκρότημα νησιών υπάγονται και οι τρεις κοντινές νησίδες Διάκοπο, Διάπλο και Τραχεία.

Οθωνοί

Επτάνησα: Η παραλία Άσπρη Άμμος στο νησάκι Οθωνοί
Η Άσπρη Άμμος είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες στα Επτάνησα

Ένα ακόμη νησί που υπάγεται στην Κέρκυρα είναι οι Οθωνοί. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Τον 19ο αιώνα το νησί ήταν η πρωτεύουσα του Δήμου Διαποντίων Νήσων, που αποτελούνταν από μικρότερα νησιά.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, κατά την αρχαιότητα ήταν το νησί της νύμφης Καλυψούς, κόρης του Άτλαντα η οποία ζούσε σε μία μεγάλη σπηλιά. Ο Οδυσσέας την ερωτεύθηκε και έμεινε αιχμάλωτος εκεί για επτά χρόνια. Ένα σπήλαιο, κοντά στην παραλία Άσπρη Άμμος, πιστεύεται παραδοσιακά ότι ήταν το μέρος όπου η Καλυψώ κρατούσε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα.

Μεγανήσι

Επτάνησα: Η παραλία Στράβναμ στο νησί Μεγανήσι της Λευκάδας
Η παραλία Στράβναμ στο νησί Μεγανήσι της Λευκάδας, Επτάνησα

Το Μεγανήσι είναι ένα όμορφο, γραφικό και καταπράσινο μικρό νησί, πολύ κοντά στη Λευκάδα. Μόλις 4 ναυτικά μίλια (νοτιοανατολικά) το χωρίζουν από το νησί της Λευκάδας και γύρω του υπάρχουν αρκετά γειτονικά νησιά όπως ο Σκορπιός, το Σκορπίδι, η Θηλεία, ο Κύθρος και άλλα.

Μπορείτε να φτάσετε εκεί με ένα ferry boat από το Νυδρί και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το παλιό αρχοντικό που κάποτε έμενε ο Αριστοτέλης Ωνάσης στον Σκορπιό και το αρχοντικό που κάποτε έμενε ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης στο νησί Μαδουρή. Το νησί έχει αρκετά καλό οδικό δίκτυο και συγκοινωνία.

Στροφάδες

Οι Στροφάδες είναι ένα σύμπλεγμα δύο μικρών ελληνικών νησιών στα Επτάνησα. Βρίσκονται περίπου 44 χιλιόμετρα  νότια-νοτιοανατολικά του νησιού της Ζακύνθου και υπάγονται διοικητικά στον Δήμο Ζακύνθου.

Το μικρότερο νησί είναι η Άρπυα ενώ το μεγαλύτερο νησί ονομάζεται Σταμφάνη, στο οποίο υπάρχει ένα παλιό φρούριο-μοναστήρι που χτίστηκε το 1241 και ονομάζεται το μοναστήρι των Στροφάδων.

Και τα δύο νησάκια είναι αραιής βλάστησης και βραχώδεις. Υπάρχει έντονη παρουσία πτηνών στα νησιά, που ίσως είναι ο λόγος που ονομάστηκε έτσι το νησί, αφού υπάρχουν αναφορές για μυστήριες κραυγές από πουλιά!

Κάλαμος

Το νησί Κάλαμος (στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κάρνος) βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού της Λευκάδας, κοντά στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και συνδυάζει το πράσινο με τις πανέμορφες παραλίες και τα απίστευτα καθαρά νερά.

Η μοναδική φύση και το περιβάλλον ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε περασμένες εποχές. Στο νησί υπάρχουν δύο οικισμοί, το ομώνυμο χωριό Κάλαμος που έχει περίπου 600 κατοίκους και το χωριό Επισκοπή, όπου ζουν περίπου 100 κάτοικοι. Ο Κάλαμος είναι ένας ορεινός οικισμός πάνω από τη θάλασσα. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού έχει ύψος 745 μέτρα.

Το πευκοδάσος, που καλύπτει τη βόρεια και την ανατολική πλευρά του Καλάμου, είναι από τα πιο σπάνια και είναι πυκνό, καταπράσινο και φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών. Παρόμοιο πευκοδάσος υπάρχει μόνο στις Βόρειες Σποράδες και συγκεκριμένα στα νησιά Σκιάθος και Σκόπελος!

Καστός

Ο Καστός είναι ένα ελληνικό νησί και μια πρώην κοινότητα ανατολικά του νησιού της Λευκάδας, Ιόνια Νησιά, Ελλάδα. Το κοντινότερο νησί είναι ο Κάλαμος, καθώς τους χωρίζει ένα βαθύ κανάλι. Απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα την Αιτωλοακαρνανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυλλήνη: Η Σύνδεση Της Ηπειρωτικής Ελλάδας Με Τα Ιόνια Νησιά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More