Σκόπελος: Τι να κάνετε στο νησί που γυρίστηκε το μιούζικαλ Mama Mia!

Η Σκόπελος είναι ένας κρυμμένος θησαυρός της Ελλάδας που συμπεριλαμβάνεται στις Βόρειες Σποράδες μαζί με τη Σκιάθο και την Αλόννησο.

Το 2008 γυρίστηκε εκεί το πετυχημένο μιούζικαλ Mama Mia και οι μετοχές του νησιού εκτοξευτήκαν στα ύψη.

Ωστόσο, η Σκόπελος ήταν ήδη γνωστή στο εξωτερικό, αφού πρόκειται για ένα πανέμορφο νησί που το 80% αποτελείται από πράσινο, έχει πανέμορφες παραλίες και μοναδική αρχιτεκτονική, που αποτελείται από Βενετσιάνικα και Μακεδονικά στοιχεία!

Σκόπελος: Η όμορφη φύση και το πράσινο του νησιού στον οικισμό Γλώσσα

Η Σκόπελος έχει σχήμα σαξόφωνου και προσφέρει μεγάλη ποικιλία από όρμους, φυσικά λιμάνια και όμορφους βράχους που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ακτής.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι φώκιες Μονάχους επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο για να γεννήσουν στις σπηλιές που σχηματίζονται από τους βράχους.

Αν είστε τυχεροί, θα τις δείτε να κολυμπούν ακόμη και στις παραλίες.

Σε σχέση με τη γειτονική κοσμοπολίτικη Σκιάθο, η Σκόπελος διατηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Για αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το νησί δε φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή, όσο για το εξαίσιο φαγητό που προσφέρουν τα παραδοσιακά ταβερνάκια.

Οι μύθοι της Σκοπέλου

Σύμφωνα με τον μύθο, ιδρύθηκε από τον Στάφυλο (σταφύλι), έναν από τους γιους του θεού Διονύσου και της πριγκίπισσας Αριάδνης της Κρήτης.

Φυσικά, αυτός ο μύθος δεν είναι τυχαίος, αφού το νησί είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για το υπέροχο κρασί που παράγει!

Στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος ονομαζόταν Πεπάρηθος και φημιζόταν για το μοναδικό κρασί της που ήταν γνωστό ως «Πεπαρήθιος οίνος».

Η σημερινή ονομασία δόθηκε στο νησί κατά τη διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων.

Τα καλύτερα αξιοθέατα στη Σκόπελο

Βασιλική του Αγίου Αθανασίου

Σκόπελος: Βασιλική Αγίου Αθανασίου στην Χώρα

Το νησί έχει περισσότερες από 360 εκκλησίες και ξωκλήσια. Η παλαιότερη υφιστάμενη εκκλησιαστική κατασκευή είναι η Βασιλική του Αγίου Αθανασίου, που χτίστηκε τον 11ο αιώνα και βρίσκεται στην περιοχή Κάστρο (φρούριο).

Αρχαίοι λαξευτοί τάφοι στα Σεντούκια

Πρόκειται για τέσσερις μοναδικούς αρχαίους λαξευτούς τάφους, πιθανόν της ρωμαϊκής ή της παλαιοχριστιανικής περιόδου που κρύβουν πολλά μυστήρια. Εικάζεται ότι κάπου εκεί υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί στον γκρεμό που φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Μονή Ευαγγελίστριας στη Χώρα

Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας βρίσκεται πάνω στην πλαγιά του βουνού Παλούκι, σε ένα εξαιρετικό σημείο που προσφέρει πανοραμική θέα στη Χώρα.

Αυτή η βυζαντινή εκκλησία Χτίστηκε το 1712, πάνω στα ερείπια παλαιότερου Βυζαντινού Μοναστηριού του 1676, από τον χατζη-Στεφανή Δαπόντε (πατέρα του Καισάριου Δαπόντε) και ανήκει στη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους.

Το κτίριο μοιάζει με φρούριο αφού εκείνη την εποχή τα περισσότερα μοναστήρια δέχονταν επιδρομές από πειρατές.

Το παρεκκλήσι που γυρίστηκε η ταινία Mamma Mia

Σκόπελος: Εκκλησία Άγιος Ιωάννης όπου γυρίστηκε η σκηνή του γάμου Mama Mia

Η Σκόπελος έγινε κυρίως γνωστή στο εξωτερικό το 2008 όταν έγιναν στο νησί τα γυρίσματα της επιτυχημένης ταινίας Μάμα Μία (Mamma Mia). Μάλιστα, η γαμήλια πομπή γυρίστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη κοντά στο χωριό Γλώσσα.

Ερείπια Ενετικού κάστρου

Το ενετικό κάστρο βρισκόταν στον αρχαίο οικισμό Πεπάρηθος, δηλαδή στη χώρα της Σκοπέλου. Σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια του. Επισκευάστηκε για πρώτη φορά από τους Ενετούς το 13ο αιώνα. Το κάστρο ενώνεται με τη χώρα του νησιού και είναι ορατό από κάθε σημείο της. Αν ανηφορίσει κανείς στα σκαλοπάτια που ξεκινούν από την άκρη του λιμανιού στην Παναγίτσα του Πύργου, θα ανακαλύψει το φρούριο από κοντά και θα απολαύσει την απέραντη θέα.

Χώρα, Σκόπελος

Σκόπελος: Πανοραμική φωτογραφία της Χώρας

Το λιμάνι του νησιού, που ονομάζεται και Χώρα είναι η κύρια πόλη της Σκοπέλου. Το 1978 η Χώρα της Σκοπέλου τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Ελλάδας Κωνσταντίνο Τσάτσο ως ένας παραδοσιακός οικισμός εξαιρετικής ομορφιάς. Αυτή η διάκριση οφείλεται στην εξαιρετική αρχιτεκτονική του νησιού, η οποία αποτελείται από στοιχεία Βενετσιάνικης και Μακεδονικής αρχιτεκτονικής.

Η Χώρα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και εκτείνεται από το ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα (κάστρο του Γκύζη) μέχρι το Λιμάνι. Από αυτό το σημείο οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μια εντυπωσιακή ανατολή του ήλιου. Σε αντίθεση με τις ήσυχες γειτονιές που βρίσκονται στους λόφους της Χώρας, το λιμάνι και η προκυμαία της πόλης είναι πάντα πολυσύχναστα και ζωντανά.

Παραλίες Σκοπέλου

Αξιοθέατα στη Σκόπελο: παραλίες

Η Σκόπελος, με μήκος ακτών που φτάνουν τα 62 χιλιόμετρα, διαθέτει παραλίες για όλα τα γούστα. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι ο Στάφυλος, ο Αγνώντας, το λιμνονάρι, ο Πάνορμος, η Μηλιά, η Καστάνη και αρκετές άλλες που μπορείτε να δείτε παρακάτω.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 12+5 Παραλίες Στη Σκόπελο Που Δεν Θα Πιστεύετε Στα Μάτια Σας!

Τα 3 λιμάνια της Σκοπέλου

Σκόπελος: το παλιό και το νέο λιμάνι στη Χώρα

Το κύριο λιμάνι του νησιού ονομάζεται Σκόπελος, ενώ τα άλλα δύο μικρότερα είναι το λιμάνι Γλώσσα και το λιμάνι Αγνώντας, που βρίσκονται στα ομώνυμα χωριά τους.

Οικισμοί στη Σκόπελος

Αγνώντας Σκόπελος

Ο Αγνώντας είναι ένα γραφικό, πευκόφυτο ψαροχώρι που βρίσκεται 8 χλμ από τη Χώρα και 22,5 χλμ από τη Γλώσσα.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν φρέσκο ​​ψάρι και θαλασσινά στις παραδοσιακές ψαροταβέρνες του.

Δίπλα στον Αγνώντα, θα βρείτε τον βράχο του Αμάραντου με τα χαρακτηριστικά πεύκα που γέρνουν πάνω από τη θάλασσα.

Το χωριό πήρε το όνομα του από τον Ολυμπιονίκη Αγνώντα. Το 569 π.Χ. ο δρομέας Αγνώντας κέρδισε τον αγώνα δρόμου και αποβιβάστηκε από το πλοίο του σε αυτό το σημείο.

Για να τον τιμήσουν οι ντόπιοι έδωσαν το όνομά του στην περιοχή και το πρόσωπό του απεικονίζεται σε ασημένιο νόμισμα της ελληνικής κλασικής εποχής, ενώ στο λιμάνι θα δείτε και άγαλμά του.

Τα επιβατηγά πλοία δένουν στο απάνεμο λιμάνι σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Λουτράκι Σκοπέλου

Αξιοθέατα στη Σκόπελο: το λιμάνι του οικισμού Λουτράκι

Το Λουτράκι ανήκει στον οικισμό της Γλώσσας και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Σκοπέλου.

Εδώ κάνουν στάση πρώτα πλοία από τη Σκιάθο, τον Βόλο, το Μαντούδι, την Εύβοια και τον Άγιο Κωνσταντίνο. Ο οικισμός είναι χτισμένος γύρω από το λιμάνι και διαθέτει ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ.

Το Λουτράκι είναι η αρχαία πόλη Σελινούς, που ιδρύθηκε από τους Χαλκιδείς  κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. Μόνο ένα μέρος των νοτιοανατολικών τειχών της αρχαίας πόλης σώζεται μέχρι σήμερα, καθώς και μερικά ερείπια αρχαίου κτιρίου.

Στη νοτιοανατολική πλευρά του Λουτρακίου υπάρχουν ερείπια από τα Ρωμαϊκά Λουτρά, στα οποία οφείλει το όνομά του το Λουτράκι. Το Λουτράκι απέχει 45 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη Χώρα της Σκοπέλου.

Παλαιό Κλήμα Σκοπέλου

Το Παλαιό Κλήμα είναι ένα παλιό γραφικό χωριό της Σκοπέλου. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού ανάμεσα στο Νέο Κλήμα-Έλιο και τη Γλώσσα. Τα παλιά πέτρινα σπίτια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα στο βουνό και έχουν θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Μέχρι το 1950 το χωριό χωρίστηκε σε δύο μέρη, το κάτω μέρος και το πάνω μέρος. Το κάτω μέρος είναι παλαιότερο από το πάνω, το οποίο Ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από κατοίκους της Γλώσσας.

Ένας μεγάλος σεισμός έπληξε το χωριό το 1965 με αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές από συνεχείς κατολισθήσεις. Έτσι οι κάτοικοι του Παλαιού Κλήματος μετακόμισαν στο Νέο Κλήμα – Έλιο και στο Λουτράκι.

Χωριό Έλιος

Το χωριό Έλιος, το οποίο αναφέρεται επίσης από τους ντόπιους ως το Νέο Κλήμα, απέχει 19 χιλιόμετρα από την πόλη της Σκοπέλου. Χαρακτηρίζεται από πυκνά πευκοδάση και ένα όμορφο λιμάνι.

Το χωριό ιδρύθηκε το 1981, γεγονός που το καθιστά αρκετά νέο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι ντόπιοι αποκατέστησαν την περιοχή μετά τον σεισμό του 1965 και τώρα είναι ένα ακμάζον χωριό με μια μικρή προβλήτα για βάρκες, τοπικά καταστήματα, παραδοσιακές ψαροταβέρνες και αρκετές επιλογές διαμονής.

Χωριό Γλώσσα

Σκόπελος: Τα πανέμορφα στενά στο παραδοσιακό χωριό Γλώσσα

Ο δεύτερος σημαντικός οικισμός του νησιού της Σκοπέλου είναι το χωριό Γλώσσα, το οποίο βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Σκοπέλου.

Η Γλώσσα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε μια βουνοπλαγιά με θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος και φόντο τα πευκοδάση. Το χωριό προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες φωτογραφίας στους επισκέπτες.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού είναι Το Μοναστήρι των Ταξιαρχών το οποίο βρίσκεται στη μέση ενός πυκνού πευκοδάσους.

Οι επισκέπτες έχουν την επιλογή των καταλυμάτων ξενοδοχείων ή των ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ οι πολλές ταβέρνες της περιοχής σερβίρουν νόστιμο, φρέσκο ​​ψάρι σε καθημερινή βάση.

Φαγητό στη Σκόπελο

Φαγητό στη Σκόπελο: ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα

Η κουζίνα της Σκοπέλου έχει μεγάλη ποικιλία και αποτελείται από πολλά παραδοσιακά προϊόντα.

Τα προϊόντα που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε από τη Σκοπελίτικη κουζίνα είναι το Κατσικίσιο τυρί, το μέλι και τα δαμάσκηνα.

Όσον αφορά τα παραδοσιακά πιάτα της Σκοπέλου, επιβάλλεται να δοκιμάσετε τη γίδα Σκοπέλου, το κρέας με κυδώνια και ροφό Στιφάδο.

Τέλος, ένα ελληνικό τραπέζι κλείνει πάντα με γλυκό. Έτσι, θα πρέπει να δοκιμάσετε το παραδοσιακό γλυκό της Σκοπέλου που είναι το γλυκό του κουταλιού δαμάσκηνο και ονομάζεται Αυγάτο.

Οι περισσότερες ταβέρνες προσφέρουν τα παραπάνω πιάτα που αναφέραμε. Η Σκόπελος φημίζεται και για το λάδι που παράγει. Ελληνικό νησιώτικο φαγητό χωρίς λάδι δεν είναι φαγητό.

Τέλος, θα προτείναμε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με τα κρασιά της Σκοπέλου, που φημίζονται από την αρχαιότητα.

Πως να πάτε στη Σκόπελο

Η Σκόπελος συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με δρομολόγια πλοίων από τα λιμάνια του Βόλου, από τα λιμάνια της Εύβοιας Μαντούδι και Κύμη, από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου και μερικές φορές από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 14 Πράγματα Που Πρέπει Να Γνωρίζετε Πριν Επισκεφθείτε Την Θεσσαλονίκη!

Τα δρομολόγια πλοίων προς Σκόπελο

Βόλος προς Σκόπελο

Ο ευκολότερος τρόπος να φτάσεις στη Σκόπελο από την ηπειρωτική Ελλάδα είναι από το λιμάνι του Βόλου, καθώς υπάρχουν δρομολόγια όλο τον χρόνο και η διάρκεια του ταξιδιού κυμαίνεται από 2 έως 4 ώρες.

Θεσσαλονίκη-Σκόπελο

Εύκολη είναι η πρόσβαση και από τη Θεσσαλονίκη όταν υπάρχουν φυσικά δρομολόγια, αφού η σύνδεση με τη Σκόπελο λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι. Η διάρκεια του ταξιδιού Θεσσαλονίκη-Σκόπελος είναι περίπου 3-4 ώρες.

Μαντούδι-Σκόπελος

Αν όμως βρίσκεστε στην Αθήνα, το κοντινότερο λιμάνι για να πάτε στη Σκόπελο είναι το Μαντούδι της Εύβοιας όπου τα δρομολόγια διαρκούν από 1,30 ώρα μέχρι 3 ώρες.

Άγιος Κωνσταντίνος-Σκόπελος

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν εποχιακά δρομολόγια για Σκόπελο και Σποράδες από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου στη Φθιώτιδα, όπου το ταξίδι Άγιος διαρκεί γύρω στις 4 ώρες.

P.S. Η Σκόπελος δεν διαθέτει αεροδρόμιο και το κοντινότερο που εξυπηρετεί όλες τις Βόρειες Σποράδες είναι το αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Σας αρέσε το άρθρο μας; Μπορείτε να βρείτε περισσότερα άρθρα και να μας ακολουθήσετε στην ιστοσελίδα Hellenic Style!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More