Θεσσαλονίκη: Οδηγός για την ομορφότερη πόλη στην Ελλάδα!

Από την αρχαιότητα, η Θεσσαλονίκη, ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις του κόσμου και μέχρι σήμερα παραμένει στη θέση που της αρμόζει. Βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και είναι πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Η πόλη είναι επίσης γνωστή στην τοπική διάλεκτο ως Σαλονίκη.

Η πόλη ιδρύθηκε το 316 π.Χ., από τον στρατηγό της Μακεδονίας, Κάσσανδρο, ονομάζοντας την πόλη, προς τιμής της συζύγου του και ετεροθαλής αδελφή του Μέγα Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη.

Για πολλούς αιώνες, αποτέλεσε το “μήλον της έριδος” για διάφορους λαούς και μέχρι σήμερα γοητεύει όποιον την επισκεφθεί, κάτι που μπορεί να σας επιβεβαιώσει και η σύζυγος μου, η οποία κατάγεται από τη Βραζιλία.

Ακόμη και αν έχουμε ταξιδέψει σε πολλές άλλες πόλεις της γης, η Θεσσαλονίκη θα έχει πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, γιατί όπως είπε και ο κορυφαίος Έλληνας τραγουδιστής (Στέλιος Καζαντζίδης): «Θεσσαλονίκη μου ποτέ δε σε απαρνιέμαι, είσαι η πατρίδα μου το λέω και καυχιέμαι».

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επισκεφτείτε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, που εξαιτίας της ομορφιάς της, είναι γνωστή ως “Νύμφη του Θερμαϊκού“.

Λευκός Πύργος

Πανοραμική θέα του Λευκού Πύργου από τον θερμαικό κόλπο
Πανοραμική θέα του Λευκού Πύργου από τα καράβια που πηγαίνουν βόλτα στο Θερμαϊκό κόλπο.

Αρκεί έστω μια επίσκεψη για να ερωτευτείτε το σύμβολο της Θεσσαλονίκης.

Ο Λευκός Πύργος χτίστηκε τον 15ο αιώνα, μετά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς, το 1430.

Αυτός ο ιστορικός πύργος, είναι το μοναδικό κτίριο που έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη Οθωμανική οχύρωση της πόλης και για αυτό τον λόγο, θεωρείται το σύμβολο της απελευθέρωσης από τους Οθωμανούς.

Πως ονομαζόταν ο Λευκός Πύργος παλιά και πως πήρε τη σημερινή του ονομασία;

Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ονομαζόταν Πύργος του Λέοντος.

Αργότερα, κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας ήταν γνωστός ως ο «Πύργος του αίματος», καθώς λειτουργούσε ως φρούριο-φυλακή και ταυτόχρονα ως τόπος βασανιστηρίων από τους Οθωμανούς.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πως ο πύργος πήρε την ονομασία που έχει μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή, που υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια του Μεταρρυθμιστικού κινήματος των Οθωμανών, ζητήθηκε από έναν φυλακισμένο να βάψει λευκό τον πύργο με αντάλλαγμα την ελευθερία του.

Που βρίσκεται ο Λευκός Πύργος;

Λευκός Πύργος, Λεωφόρος Νίκης, παραλία Θεσσαλονίκης
Αν πηγαίνετε Θεσσαλονίκη και δεν περάσετε από τον Λευκό Πύργο, είναι σαν να πήγατε Αθήνα και δεν είδατε τον Παρθενώνα.

Βρίσκεται στην παραλία Θεσσαλονίκης (Λεωφόρο Νίκης) και είναι ανοιχτός στο κοινό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 16:00 το απόγευμα. Τους θερινούς μήνες το ωράριο αλλάζει και ο πύργος δέχεται επισκέψεις, από τις 8:00 το πρωί, μέχρι στις 20:00 το βράδυ.

Επίσης, άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους εικονικούς πληροφοριακούς σταθμούς του ισογείου.

Μετά τη δύση του ήλιου και πριν την ανατολή του, μπορείτε να δείτε την έπαρση και την υποστολή της Ελληνικής σημαίας, στον εξώστη του Λευκού πύργου.

Καλύτερο μέρος για να βγάλετε φωτογραφίες στον Λευκό Πύργο

Στην κορυφή του Λευκού Πύργου, μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης και της θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες με φόντο την παλιά πόλη ή τον Όλυμπο.

Ρωμαϊκή Αγορά

Ρωμαικό φόρουμ, αρχαία αγορά, Θεσσαλονίκη, χιονισμένη
Το ρωμαϊκό φόρουμ ντυμένο στα λευκά.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα κατά τη ρωμαϊκή κυριαρχία στη Θεσσαλονίκη. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που έγιναν το 1966.
Η αγορά, αποτελούνταν από δύο πλατείες, αυτή που έχει ανακαλυφθεί και την πλατεία, που εικάζεται ότι παραμένει κάτω από το ανώτερο τμήμα της σημερινής Αριστοτέλους.
Μετά το τέλος της ρωμαϊκής κυριαρχίας στη Θεσσαλονίκη, έγιναν κάποιες μετατροπές στην αγορά από τους βυζαντινούς.

Που βρίσκεται η Ρωμαϊκή αγορά;

Βρίσκεται μεταξύ της οδού Ολύμπου και της Φιλίππου, πάνω από την πλατεία Βενιζέλου.

Κατά τη διάρκεια της μέρας, θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε το μουσείο, που φιλοξενείται σε υπόγειο κτίριο της αγοράς.

Η αγορά περιτριγυρίζεται από πανέμορφα συνοικιακά καφέ, ουζερί, εστιατόρια και ταβέρνες που προσελκύουν κυρίως φοιτητές, λόγω των χαμηλών τιμών της περιοχής.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαίας αγοράς

Η κρυπτή στοά, μία τοιχογραφία της παλαιοχριστιανικής περιόδου και το ωδείο, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα, ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, είναι τα σημαντικότερα ευρήματα.

Δυστυχώς, το 1864, μετά από εντολή της οθωμανικής κυβέρνησης, τα γλυπτά της περίφημης στοάς των ειδώλων (Καρυάτιδες), που υπήρχε στο ύψος της σημερινής Εγνατίας, μεταφέρθηκαν στο μουσείο του Λούβρου, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Παρόλα αυτά, μπορείτε να δείτε τα πιστά τους αντίγραφα, που βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 5 Σημαντικότερα Αρχαία Ελληνικά Γλυπτά Στο Εξωτερικό 

Ροτόντα

Ροτόντα, πλατεία Γεωργίου, Θεσσαλονίκη
Η Ροτόντα

Η Ροτόντα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης και παρομοιάζεται με το Πάνθεον της Ρώμης καθώς έχουν την ίδια αρχιτεκτονική.

Χτίστηκε το 304 μ.Χ., στα χρόνια του αυτοκράτορα Γαλέριου και προοριζόταν για ναός του Δία.
Στα τέλη του 4ου αιώνα, μετά την επικράτηση του χριστιανισμού, μετατράπηκε σε ναό των Ασωμάτων Δυνάμεων.

Οι βυζαντινοί έκαναν πολλές μετατροπές στον εσωτερικό χώρο, με σημαντικότερο έργο, τα περίφημα ψηφιδωτά του μνημείου.

Μετά την εισβολή των Οθωμανών στη Θεσσαλονίκη, η Ροτόντα θα μετατραπεί σε τζαμί το 1590, χτίζοντας τον μιναρέ, που σώζεται μέχρι σήμερα και καταστρέφοντας πολλές από τις αγιογραφίες που δημιουργήθηκαν τον 5ο αιώνα.

Που βρίσκεται η Ροτόντα;

Βρίσκεται στην πλατεία Γεωργίου, σε μια περιοχή που κατακλύζεται από φοιτητικά παραδοσιακά ταβερνάκια και ουζερί, ωστόσο, τη νύχτα θέλει λίγο προσοχή.

Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα)

Αψίδα του Γαλέριου, Καμάρα, Εγνατία, Κέντρο, Θεσσαλονίκη
Η Καμάρα, είναι το πιο γνωστό σημείο συνάντησης των Θεσσαλονικιών.

Κατασκευάστηκε το 306 μ.Χ, προς τιμήν του Γαλέριου, όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη ως θριαμβευτής από τον πόλεμο με τους Πέρσες.

Τα ανάγλυφα της καμάρας, τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα, αφηγούνται τη νίκη του Γαλερίου.
Κάτω από την αψίδα, περνούσε η παλιά Εγνατία.

Πρόκειται για τη Ρωμαϊκή βασιλική οδό, που ένωνε τη Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη, διασχίζοντας τη σημερινή Αλβανία και τη Μακεδονία.

Που βρίσκεται η Καμάρα;

Λίγο πιο κάτω από τη Ροτόντα, στο ύψος της Νέας Εγνατίας. Στα σημερινά χρόνια, η καμάρα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης της πόλης.

Ανάκτορα του Γαλερίου

Ανάκοτρα του Γαλέριου, ιππόδρομος, παλάτι, αρχαία , Ναυαρίνου, Θεσσαλονίκη
Το γεγονός ότι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γαλέριος διάλεξε τη θεσσαλονίκη ως έδρα, κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής τετραρχίας, φανερώνει τη δύναμη της Θεσσαλονίκης στα αρχαία χρόνια.

Συγκρότημα κτιρίων, που αποτελείται από τον ρωμαϊκό ιππόδρομο, το οκτάγωνο και το παλάτι του Γαλέριου, τα οποία ενώνονταν στο παρελθόν με την Αψίδα και τη Ροτόντα.

Αν και σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια του συγκροτήματος, μία βόλτα στα ανάκτορα θα σας ταξιδέψει αιώνες πίσω.

Πού βρίσκονται τα ανάκτορα του Γαλέριου;

Στην πλατεία Ναβαρίνου, από την κάτω πλευρά της Νέας Εγνατίας.

Σήμερα αποτελεί χώρο αναψυχής φοιτητών, καθώς τριγύρω θα βρείτε πολλά συνοικιακά φοιτητικά στέκια και μπορείτε να απολαύσετε τις πιο νόστιμες κρέπες της πόλης και τις πιο φθηνές φρουτοσαλάτες.

Ύστερα από τις ανασκαφές για την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη, ήρθαν στην επιφάνεια αρχαιολογικά ευρήματα, που αποδεικνύουν ότι κάτω από την πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται θαμμένη η αρχαία πόλη.

Παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης (Άνω πόλη)

Πανοραμική θέα Θεσσαλονίκης, ηλιοβασίλεμα κάστρα, Πύργος τριγωνίου, Πύργος της Αλύσεως
Πανοραμική θέα της Θεσσαλονίκης από τα κάστρα, με φόντο το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα της Θεσσαλονίκης.

Λόγω της τοποθεσίας της, είναι η μοναδική περιοχή που επιβίωσε από τη μεγάλη φωτιά του 1917.

Περιβάλλεται από όμορφα παραδοσιακά λιθόστρωτα στενά, γραφικά σπίτια από τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας και τα πελώρια βυζαντινά τείχη, που διαχωρίζουν την παλιά πόλη από τη σύγχρονη.

Που βρίσκεται η Άνω πόλη

Αν ανηφορίσετε από το κέντρο της πόλης προς τα πάνω, σχεδόν όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον λόφο, πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η παλιά πόλη. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή με την ονομασία Κάστρα.

Υπάρχει πρόσβαση μέσω των αστικών λεωφορείων (νούμερο 22 και το νούμερο 23) αν και η παλιά πόλη φαντάζει ως το ιδανικό μέρος για περπάτημα.

Τι να κάνετε στην Άνω Πόλη

Κάστρα, Θεσσαλονίκη, μπαλκόνι με πανοραμική θέα
Το ομορφότερο μπαλκόνι της Θεσσαλονίκης με πανοραμική θέα, βρίσκεται στα κάστρα και συγκεκριμένα στον πύργο του Τριγωνίου.

Στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών, εντός της Ακρόπολης, βρίσκεται το Επταπύργιο, το οποίο χτίστηκε από τους βυζαντινούς τον 14ο αιώνα. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της τουρκικής κυριαρχίας, ονομάστηκε Γεντί Κουλέ.

Τη δεκαετία του 1890 θα μετατραπεί στην πιο απάνθρωπη φυλακή της Ελλάδας, λειτουργώντας έως το 1989. Σήμερα, αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Περίπου στα 500 μέτρα πιο κάτω, βρίσκεται ο Πύργος του Τριγωνίου (Πύργος της Αλύσεως) που κατά την άποψή μας, είναι το εντυπωσιακότερο σημείο των τοίχων, με πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα.

Πρόκειται για το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Θεσσαλονίκης και το καλύτερο μέρος για να βγάλετε φωτογραφία με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

Ταβέρνα, καφέ, ουζερί, Τσινάρι, Διοικητήριο, Συκιές
το Τσινάρι βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή της Άνω πόλης και σημαίνει πλάτανος στα Τουρκικά.<

Καλύτερη πρόταση : Στην Άνω Πόλη θα βρείτε υπέροχες ταβέρνες, όπως το Τσινάρι που η ιστορία του ξεκινά από το 1885 και λειτουργεί μέχρι σήμερα.Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Άνω Πόλης, πάνω από το Διοικητήριο (Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης).

Μουσεία θεσσαλονίκης

Αρχαιολογικό μουσείο

Ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας, με εκθέματα από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Σε αυτό το μουσείο, θα δείτε ευρήματα από τις ανασκαφές στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, όπως είναι ο χρυσός των Μακεδόνων.

Επίσης, σημαντικά ευρήματα από ανασκαφές στην Θεσσαλονίκη,όπως είναι οι πελώριοι Αττικοί σαρκοφάγοι.

Βρίσκεται στο κέντρο, στην οδό Μανώλη Ανδρονίκου 6, απέναντι από τον πύργο του ΟΤΕ.

Μουσείο βυζαντινού πολιτισμού

Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού, Θεσσαλονίκη
Το μουσείο βυζαντινού πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη.

Ανακαλύψτε την ιστορία του Βυζαντίου, επισκέπτοντας ένα από τα ομορφότερα κτίρια δημόσιας αρχιτεκτονικής της Ελλάδας.

Αυτό το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην οδό Λεωφόρου Στρατού 2, δίπλα από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Νόησις-Μουσείο επιστημών και τεχνολογίας

Βρίσκεται στην θερμή (κοντά στο Mediterranean Cosmos) και λειτουργεί από το 1978. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής και διανομής αστρονομικών εξοπλισμών στα Βαλκάνια.

Μητροπολιτικός οργανισμός μουσείων εικαστικών τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus)

Είναι ένας οργανισμός δημόσιου φορέα με την συγχώνευση των παρακάτω μουσείων.

 • Μουσείο φωτογραφίας

βρίσκεται στην αποθήκη Α,στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν μέρος στο μουσείο,είναι το διεθνές φεστιβάλ ΄΄Φωτοσυγκυρία΄΄ προσελκύοντας καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

 • Μακεδονικό μουσείο σύγχρονης τέχνης

Βρίσκεται εντός του χώρου της διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ – Helexpo), στο κέντρο.

 • Μουσείο μοντέρνας τέχνης-κρατικό μουσείο

βρίσκεται στην μονή Λαζαριστών, στην Σταυρούπολη και συγκεκριμένα στην οδό Κολοκοτρώνη 25-27

 • Πειραματικό κέντρο τεχνών

Βρίσκεται στην αποθήκη Β, στο λιμάνι της θεσσαλονίκης.

Μουσείο Μακεδονικού πολέμου

Βρίσκεται στην προξένου κορομηλά, δίπλα από την Μητρόπολη. Εκεί θα γνωρίσετε τα πάντα για τους αγώνες απελευθέρωσης της Μακεδονίας

Μουσείο κινηματογράφου

Βρίσκεται δίπλα από το μουσείο φωτογραφίας και είναι το μοναδικό μουσείο κινηματογράφου στην Ελλάδα.
Σκοπός του μουσείου, είναι η προβολή της κινηματογραφικής ζωής της χώρας.

Ολυμπιακό μουσείο Θεσσαλονίκης

Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Καυτανζόγλειο στάδιο.

Στό μουσείο αυτό μπορείτε να γνωρίσετε την ιστορία των ολυμπιακών αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και παράλληλα, την ιστορία του αθλητισμού της χώρας.

Καλύτερη πρόταση: Όλα τα μουσεία προσφέρουν υπέροχο υλικό αλλά λόγω ιδιαίτερης εκτίμησης στον αρχαίο πολιτισμό, θα προτείναμε να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης.

Παραλία Θεσσαλονίκης

Νέα Παραλία, Λευκός πύργος, πλωτό μπαρ, βασιλικό θέατρο, ομπρέλες, Θεσσαλονίκη
Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι το κατάλληλο μέρος για να χαλαρώσεις κατά την διάρκεια όλης της ημέρας.

“Είχα πάει τσάρκα στην θεσσαλονίκη και τριγυρνούσα στην ακροθαλασσιά” τραγούδησε κάποτε ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες της ελληνικής σκηνής, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να πας βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και να μην ερωτευτείς αυτή την πόλη.

Ξεκινήστε την βόλτα σας από το πλακόστρωτο λιμάνι όπου θα δείτε ένα από τα ομορφότερα κτίρια της Θεσσαλονίκης το παλιό τελωνείο, που λειτουργεί πλέον ως επιβατικός λιμένας.

Από το λιμάνι ως τον λευκό πύργο εκτείνεται η παλιά παραλία.

Σε αυτή την διαδρομή, θα βρείτε πολλά καφέ-μπαρ που σφύζουν από τουρίστες αλλά και ντόπιους, καθώς η παραλία αποτελεί την πιο must επιλογή χαλάρωσης στην Θεσσαλονίκη.

Συνεχίστε το περπάτημα σας μέχρι τον Λευκό πύργο,από όπου ξεκινάει η Νέα παραλία.

Τι να κάνετε στην παραλία Θεσσαλονίκης

Μέγαρο μουσικής, παραλία θεσσαλονίκης, ηλιοβασίλεμα
Απολαύστε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στην παραλία Θεσσαλονίκης.

Εκεί, κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, θα δείτε τα πλωτά καφέ-μπαρ που έχουν αγκυροβολήσει μπροστά από τον πύργο. Αυτά τα καράβια, αναχωρούν κάθε μισή ώρα για μια βόλτα στο θερμαϊκό κόλπο.

Συνεχίζοντας τον περίπατο θα ανακαλύψετε τους 12 θεματικούς κήπους,με δημοφιλέστερο τον κήπο όπου βρίσκεται το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου.

Λίγο παρακάτω, μπορείτε να κάνετε μία στάση, για να θαυμάσετε τις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, ένα έργο τέχνης που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες.

Βρίσκεται πλησίον του 5άστερου ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς,το οποίο κατά την διάρκεια της νύχτας φωταγωγείται με διάφορα χρώματα, προσφέροντας ένα πολύ όμορφο σκηνικό.

Από εκεί και πέρα, θα συναντήσετε τους υπόλοιπους θεματικούς κήπους, τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Θεσσαλονίκης και στο τελος της διαδρομής σας βρίσκεται το επιβλητικό Μέγαρο μουσικής.

Ενοικιαζόμενα ποδήλατα, τετραθέσια, διθέσια, Θεσσαλονίκη
Μία από τις πιο ωραίες εμπειρίες στην Θεσσαλονίκη, είναι να διασχίσετε την παλιά και την νέα παραλία με τα ομαδικά ποδήλατα.

Η παραλία διαθέτει ποδηλατόδρομο,καθώς και σταθμούς ενοικιαζόμενων ποδηλάτων, όπου έχετε την δυνατότητα να νοικιάσετε παιδικά και οικογενειακά ποδήλατα (διθέσια,τετραθέσια).

Επίσης, μπορείτε να νοικιάσετε ηλεκτρικά πατίνια, κατεβάζοντας την αντίστοιχη εφαρμογή τους από το playstore!

Καλύτερο μέρος για να βγάλετε φωτογραφίες στην Παραλία: Η βεράντα του cafe bar Alegro, φαντάζει ως το ιδανικό μέρος.

Νυχτερινή ζωή Θεσσαλονίκης

Whope, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη
Στα Λαδάδικα θα βρείτε την απόλυτη διασκέδαση, ειδικά κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Η Θεσσαλονίκη έχει την φήμη της πιο ΄΄ζωηρής΄΄πόλης στην Ελλάδα. Έχοντας γυρίσει σε πολλές πόλεις του κόσμου, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε δει παρόμοια νυχτερινή ζωή με αυτή της Θεσσαλονίκης.

Παρακάτω, θα δείτε τις πιο γνωστές γειτονιές της θεσσαλονίκης για να διασκεδάσετε.

Λαδάδικα

Νυχτερινή ζωή στην θεσσαλονίκη, Λαδάδικα
Σε αυτό το στενό, θα βρείτε ένα από τα Λάτιν μπαρ της Θεσσαλονίκης, το Habanita Latin bar.

Μια βόλτα στα λαδάδικα είναι αρκετή, για να γνωρίσεις την παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη κουλτούρα διασκέδασης των Θεσσαλονικιών. Πρόκειται για μία ιστορική συνοικία της θεσσαλονίκης που μέχρι σήμερα παραμένει διατηρητέα.

Εκεί θα βρεις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες με ελληνική ζωντανή μουσική, από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ.

Αν είστε φαν της ροκ σκηνής και λάτρης της μπύρας, η οδός Αιγύπτου είναι το καταλληλότερο μέρος για μία αξέχαστη νύχτα. Εκεί πραγματοποιείται τριήμερο φεστιβάλ μπύρας που δεν πρέπει να χάσετε.

100 μέτρα παρακάτω, θα βρείτε την πλατεία Μοριχόβου, που αποτελεί την πιο πολυσύχναστη γειτονιά στα λαδάδικα.

Εκεί, θα ανακαλύψετε τα ελληνικά ουζόμπαρα (το νέο trend της πόλης) μπαρ με rock-metal μουσική, μπαρ εναλλακτικής ελληνικής μουσικής και ελληνάδικα (clubs με ελληνική μοντέρνα μουσική).

Βαλαωρίτου

Συντριβάνι, πλακόστρωτα στενά, Βαλαωρίτου, Hip γειτονία, Θεσσαλονίκη
Η Βαλαωρίτου είναι μία Hip γειτονία με πολλά μπαράκια.

Λίγο πιο πάνω από τα Λαδάδικα βρίσκεται η περιοχή της Βαλαωρίτου, με πλήθος από μπαρ και εστιατόρια αλλά και μερικά από τα πιο γνωστά after club της πόλης. Ωστόσο, την παράσταση κλέβουν τα rooftop bars γνωστά ως ταράτσες.

Μπιτ Παζάρ

Στην Ελλάδα, ο συνδυασμός φαγητού και ποτού είναι ο δημοφιλέστερος τρόπος διασκέδασης και το Μπιτ Παζάρ είναι το ιδανικό μέρος για να ζήσετε αυτή την εμπειρία.

Μία ιστορική γειτονιά, που εξαιτίας των χαμηλών τιμών της περιοχής, κατακλύεται κυρίως από φοιτητές.

Βρίσκεται δυτικά της ρωμαϊκής αγοράς, μέσα σε έναν υπαίθριο χώρο που περιβάλλεται από ταβέρνες και όλοι γίνονται μία παρέα. Υπάρχει πρόσβαση από την οδό Ολύμπου και από την οδό Τοσίτσα.

Πλατεία Άθωνος

Βολιότικο τσιπουράδικο, το δίχτυ, Πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη
Το δίχτυ είναι ένα βολιώτικο τσιπουράδικο που βρίσκεται στην Πλατεία Άθωνος, δίπλα στο σιντριβάνι.

Παρόμοια κατάσταση θα ζήσετε και στην πλατεία Άθωνος,που βρίσκεται δίπλα από την Αριστοτέλους.

Εκεί θα συναντήσετε ντόπιους και τουρίστες να γίνονται μια παρέα, χορεύοντας και τραγουδώντας, υπό την συνοδεία της ζωντανής μουσικής.

Αν είστε παρέα, φαντάζει ως το ιδανικό μέρος.

Παραλιακή θεσσαλονίκης

Λίγο πιο κάτω, βρίσκεται η παραλιακή, όπου θα βρείτε πολλά νυχτερινά clubs και μοντέρνα μπαρ, με μουσική για όλα τα γούστα.

Όσον αφορά την καλοκαιρινή περίοδο, τα σικάτα rooftop bars της παραλιακής, κλέβουν την παράσταση, καθώς αποτελούν το νέο trend της πόλης τα τελευταία χρόνια.

Μπουζούκια

Τέλος, Θεσσαλονίκη και μπουζούκια είναι συνώνυμες λέξεις.

Πρόκειται για κέντρα διασκέδασης, που μπορείτε να γράψετε και βιβλίο μέσα σε μία νύχτα.

Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι μια εμπειρία μοναδική που τουλάχιστον μία φορά στην ζωή σας πρέπει να την ζήσετε.

Θα βρείτε πλήθος από αυτά, στην περιοχή fix, στο κέντρο και στην περιοχή του αεροδρομίου.

Ψώνια στην θεσσαλονίκη

shopping,Κέντρο Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους για καφέ, καλύτερες φωτογραφίες
Μετά τα ψώνια στο κέντρο, επιβάλλεται να πιείτε έναν καφέ στην Αριστοτέλους, την ιστορική, κεντρική πλατεία της θεσσαλονίκης.

Το shopping therapy και ταυτόχρονα η χαλαρή βόλτα στο κέντρο της πόλης είναι μια από τις αγαπημένες συνήθειες των Θεσσαλονικιών.

Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τα ποιοτικά της καταστήματα, προσελκύοντας κόσμο ακόμη και από άλλες χώρες.

Στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε την ιστορική οδός Τσιμισκή και την Μητροπόλεως που αποτελούν τους κύριους εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα, διάσπαρτα στο κέντρο.

Στα όμορφα στενά της πόλης, όπως είναι η οδός προξένου Κορομηλά και η οδός Παύλου Μελά, υπάρχουν πολλές ελληνικές μπουτίκ, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Εκεί, θα βρείτε τις τελευταίες δημιουργίες, επώνυμων οίκων και σχεδιαστών.

Αν θέλετε να ξεφύγετε από το κέντρο, στην ανατολική Θεσσαλονίκη βρίσκεται το Mediterranean Cosmos, το πιο σύγχρονο και πιο μεγάλο εμπορικό στα βαλκάνια.

Mediterranean Cosmos, πάνω από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Ανατολικής θεσσαλονίκης
Στο Mediterannean cosmos το parking είναι με πληρωμή, ωστόσο, κοστίζει μόλις 2 ευρώ την μέρα.

Εκεί, εκτός από καταστήματα ρούχων και ηλεκτρικών συσκευών, θα βρείτε ζαχαροπλαστεία, καφέ, εστιατόρια αλλά και έναν χώρο εστίασης, κυρίως με ελληνικό fast food.

Επίσης, η Θεσσαλονίκη διαθέτει Outlet εμπορικά κέντρα, όπως το One salonica στην δυτική μεριά της πόλης αλλά και το Mega Outlet στην ανατολική μεριά.

Καλύτερη πρόταση : Αφού κάνετε τα ψώνια σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τα brunch της θεσσαλονίκης, στις οδούς, προξένου Κορομηλά, Ζεύξιδος, Καρόλου Ντηλ, Μητροπόλεως και Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλης.

Καλύτερο μέρος για φωτογραφίες : Μετά από τα ψώνια σας,μπορείτε να επισκεφθείτε την πλατεία Αριστοτέλους και να βγάλετε φωτογραφίες από το καφέ-μπαρ δωμάτιο με θέα, που βρίσκεται στον 5ο όροφο του διατηρητέου κτιρίου Ολύμπιον.

Μία άλλη επιλογή είναι το καφέ-μπαρ Ορίζοντες Roof garden, που βρίσκεται στην οροφή του ξενοδοχείου Electra Palace.

Υπαίθριες λαϊκές αγορές Θεσσαλονίκης

Καπάνι, υπαίθρια αγορά, Αριστοτέλους, παραδοσιακά ελληνικά, προϊόντα
Μία βόλτα στα όμορφα στενά του Καπάνι θα σας ταξιδέψουν σε άλλη εποχή.

Αγορά Βλάλη (Καπάνι)

Η πιο ιστορική παραδοσιακή αγορά της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αριστοτέλους.

Εκεί θα βρείτε σχεδόν όλα τα ελληνικά προϊόντα που ψάχνετε, σε πολύ καλές τιμές, όπως μπαχαρικά, τρόφιμα, είδη οικιακής χρήσης και αναμνηστικά δώρα.

Στα όμορφα πλακόστρωτα στενά της αγοράς θα βρείτε ταβερνάκια, ουζερί και καφενεία, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακές ελληνικές λιχουδιές και να πιείτε τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ!

Μοδιάνο

Στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο Μοδιάνο και υλοποιήθηκε το 1930. Βρίσκεται μεταξύ Βασιλέως Ηρακλείου, Ερμού και Εγνατίας.

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και ιδιαίτερα την παραμονή, η στοά πλημμύριζε από κόσμο και στηνόταν ένα ξέφρενο πανηγύρι.

Λόγω της κρίσης, έκλεισαν πολλά μαγαζιά, κάτι που φαίνεται ότι θα αλλάξει μετά από την έγκριση του υπουργείου πολιτισμού, για μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της στοάς.

Το 2022 αναμένεται το νέο άνοιγμα αυτής της αγοράς όπου το παρελθόν συναντάει το μέλλον. Πρόκειται για ένα νέο πρότζεκτ όπου η αγορά θα αποτελείται από διάφορα μικρά μαγαζιά, καθώς μερικά καφέ και εστιατόρια που θα δώσουν νέο στυλ στη Θεσσαλονίκη!

Μπεζεστένι

Μνημείο οθωμανικής κατασκευής που χτίστηκε το 1455-1459 και στα τούρκικα σημαίνει υφασματαγορά. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Σολωμού.

Μία αγορά με πολλά χρώματα και μυρωδιές, που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να την περιδιαβεί, χαζεύοντας την πληθώρα των καταστημάτων και των προϊόντων ή να κάνει τις αγορές του επιλέγοντας από τη μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

Καλύτερη πρόταση : Στο Καπάνι θα βρείτε μπαχάρια με μεθυστικό άρωμα Ανατολής καραμέλες, σοκολάτες , φρούτα, παστουρμά καθώς και τον περίφημο ελληνικό χαλβά.

Καλύτερο μέρος για φωτογραφίες : Λίγα μέτρα από τη νότια είσοδο της αγοράς Μοδιάνο, θα συναντήσετε τα λουλουδάδικα της Θεσσαλονίκης, όπου μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες με τα πανέμορφα λουλούδια και φόντο το ιστορικό Γιαχουντί χαμάμ (Εβραϊκό λουτρό).

Εκκλησίες Θεσσαλονίκης

Ιερός ναός Αγίου Δημητρίου, πεντάκλητη βασιλική, πολιούχος της θεσσαλονίκης, βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου
Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου, βρίσκεται στην ομώνυμη οδό.

Άγιος Δημήτριος

Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς ναούς της Ορθόδοξης εκκλησίας και κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Στη Θεσσαλονίκη τιμάται ως ο πολιούχος άγιος της πόλης, γιορτάζοντας τα Δημήτρια, που αρχικά ξεκίνησε ως μία εμποροπανήγυρη κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων.

Τα Δημήτρια, αναβίωσαν ξανά το 1966, εξελίσσοντας σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της χώρας.Το φεστιβάλ ξεκινάει τον Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Οκτώβριο.

Περιλαμβάνει θεατρικές, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις καθώς και διάφορα άλλα προγράμματα ψυχαγωγίας.

Αγία Σοφία

Ιερός ναός Αγίας Σοφίας, καθεδρικός ναός Θεσσαλονίκης
Αγία Σοφία, καθεδρικός ναός της Θεσσαλονίκης.

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ένας από τους σημαντικότερους παλαιοχριστιανικούς βυζαντινούς ναούς της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της 4ης Σταυροφορίας, το 1205, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως καθεδρικός ναός.

Το 1430 μετατρέπεται σε τζαμί από τους Οθωμανούς, μέχρι την απελευθέρωση της το 1912, από τον ελληνικό στρατό.

Δυστυχώς, υπέστει σοβαρές ζημιές από τη μεγάλη φωτιά της Θεσσαλονίκης το 1917.

Οι ζημιές έχουν αποκατασταθεί και ο ναός θεωρείται, ένας από τους σημαντικότερους της ορθοδοξίας.

Λίγα μέτρα πιο κάτω από την εκκλησία, συναντάμε τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, ο οποίος περιβάλλεται από εμπορικά μαγαζιά αλλά και όμορφα καφέ-μπαρ.

Παναγία Χαλκέων

Η Παναγία των Χαλκέων, πλατεία Βενιζέλου, Εγνατία, Θεσσαλονίκη
Μία εκκλησία με την όμορφη αρχιτεκτονική που επικράτησε κατά την εποχή της Μακεδονικής δυναστείας.

Βρίσκεται στην πλατεία Βενιζέλου, πάνω στην Εγνατία. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα και μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, το 1453, μετατράπηκε σε τζαμί.

Παναγία αχειροποίητος

Σώζεται στην ίδια μορφή που κατασκευάστηκε και για αυτό τον λόγο θεωρείται μοναδική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χτίστηκε τον 5ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Παναγία της Θεοτόκου.

Η εκκλησία βρίσκεται απέναντι από την πλατεία Μακεδονομάχων.

Άγιος Παύλος

Ιερός ναός Άγιου Παύλου, κάστρα
Κάτω από την εκκλησία του Άγιου Παύλου, βρίσκονται οι κήποι του πασά, ένα μέρος που είναι άγνωστο ακόμη και για τους Θεσσαλονικείς.

Στον συνοικισμό του Αγίου Παύλου, βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός που είναι αφιερωμένος στον Απόστολο Παύλο, καθώς η περιοχή σχετίζεται με το πέρασμά του Απόστολου, από τη Θεσσαλονίκη το 50 μ.Χ.

Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιείται τριήμερο φεστιβάλ, τα Αγιοπαυλίτικα, συνδυάζοντας τις θρησκευτικές εκδηλώσεις με τη λαϊκή παράδοση και τον σύγχρονο πολιτισμό.

Καλύτερη πρόταση : Κάτω από τον μεγάλο και εντυπωσιακό ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, υπάρχει η κρύπτη όπου φυλακίστηκε και μαρτύρησε ο Άγιος. Η είσοδός βρίσκεται εντός του ναού και είναι χωρίς πληρωμή.

Εκκλησίες της Άνω πόλης

αρχαία εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ορφανού, Θεσσαλονίκη, παλιά πόλη, Άνω πόλη, πλατεία Καλλιθέας
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του ορφανού, βρίσκεται σε μία από τις πιο γραφικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Καλλιθέας στην Άνω πόλη.

Στην Άνω Πόλη θα συναντήσετε εκκλησίες και μοναστήρια παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζονται ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

  • Ναός του προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ολυμπιάδος και Προφήτη Ηλία
  • Μονή Λατόμου, που βρίσκεται στο τέλος της οδού Αγίας Σοφίας
  • Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ορφανού που βρίσκεται στις αρχές της άνω Πόλης
  • Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην περιοχή Τσινάρι
  • Μονή Βλατάδων, το μοναδικό μοναστήρι της βυζαντινής περιόδου της πόλης, που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Θεωρείται μία από τις πιο όμορφες εκκλησίες της Θεσσαλονίκης για γάμο και βαφτίσια.

Φαγητό Θεσσαλονίκης

Λουκουμάδες με πραλίνα και λευκή σοκολάτα, λευκός πύργος Θεσσαλονίκη
Μπροστά από τον λευκό πύργο υπάρχει καντίνα που πουλάει 0,90 λεπτά τους λουκουμάδες.

Αν μας ρωτούσατε να σας πούμε μία φράση που χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη, σίγουρα η πρώτη μας σκέψη θα ήταν Γαστρονομικός παράδεισος.

Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης έχει δεχθεί επιρροή από πολλούς πολιτισμούς, κυρίως από την Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, προσφέροντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:7 Ελληνικά Γλυκά Που Πρέπει Να Φάτε Τουλάχιστον Μία Φορα Στην Ζωή Σας!

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

κουλούρι με σουσάμι, Θεσσαλονίκη, παραδοσιακά φαγητά, Μικρά Ασία
Κουλούρι Θεσσαλονίκης, το πρωινό των Θεσσαλονικιών

Η ιστορία του ξεκινάει από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα από την Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα θα το βρείτε σε όλους τους φούρνους της Ελλάδας αλλά θα προτείναμε να δοκιμάσετε το αυθεντικό κουλούρι, που πουλάνε οι πλανόδιοι πωλητές, σε πολλές πλατείες της Θεσσαλονίκης.

Μπουγάτσα

Μπουγάτσα με κρέμα, άχνη και κανέλα, πραλίνα και λευκή σοκολάτα
Η μπουγάτσα είναι το αγαπημένο πρωινό των Θεσσαλονικιών και συνοδεύεται συνήθως με γάλα κακάο.

Ονομάζεται ο τύπος του φύλλου, με το οποίο φτιάχνουν παραδοσιακές πίτες.

Η μπουγάτσα με κρέμα και η μπουγάτσα με τυρί, είναι οι πιο διάσημες στην Ελλάδα και σίγουρα ένα από τα αγαπημένα πρωινά γεύματα των Θεσσαλονικιών.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εκδοχές, όπως η μπουγάτσα με κιμά και η μπουγάτσα με σπανάκι.

Πατσάς

Χειμερινή σούπα που παρασκευάζεται από το στομάχι και τα πόδια αρνιού, χοιρινού, μόσχου και σερβίρεται με σκόρδο και ξύδι.

Αν είσαι μερακλής βάζεις και λίγο μπούκοβο. Αν και είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο λόγω της έντονης μυρωδιάς του, έχει θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι.

Για αυτό τον λόγο, συνιστάται συνήθως μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Σιροπιαστά

Γλυκά που φτιάχνονται με φύλλο, γέμιση και σιρόπι. Επιβάλλεται να δοκιμάσετε μπακλαβά, κανταΐφι, ραβανί, τουλουμπάκια, κουρκουμπίνια και σάμαλι.

Λουκουμάδες Μηχανιώνας

Εκτός από τα πεντανόστιμα ψάρια που προσφέρουν σε αυτό το πανέμορφο χωριό, εδώ θα βρείτε τους πιο νόστιμους, σπιτικούς, παραδοσιακούς λουκουμάδες.

Μπορείτε να τους συνδυάσετε με κανονική ή λευκή σοκολάτα, με μέλι, με παγωτό και διάφορες άλλες γεύσεις, όπως είναι η κρέμα Bueno.

Τσουρέκια με γέμιση

Τσουρέκια Θεσσαλονίκης με γέμιση κάστανο, πραλίνα, φράουλα
Τα τσουρέκια Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα αγαπημένα δώρα των Θεσσαλονικιών.

Η Θεσσαλονίκη είναι δημοφιλής για τα πεντανόστιμα τσουρέκια της και ιδιαίτερα για το γεμιστό τσουρέκι με κάστανο.

Καλύτερη πρόταση :Το Πανόραμα είναι το μέρος με την ομορφότερη θέα στη Θεσσαλονίκη και εκεί παράγεται το πιο νόστιμο γλυκό, που ονομάζεται τρίγωνο πανοράματος.

Πως θα φτάσετε στη Θεσσαλονίκη;

Αν ταξιδεύετε αεροπορικώς, το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι το Μακεδονία Fraport Greece (SKG), που βρίσκεται έξω από το κέντρο.

Εκεί θα βρείτε λεωφορεία, που πηγαίνουν απευθείας από το αεροδρόμιο Μακεδονία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το εισιτήριο κοστίζει μόλις 2 ευρώ.

Που να μείνετε στη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη είναι ένα μέρος με πολλές επιλογές διαμονής! Μπορείτε να μείνετε και λίγο πιο έξω από το κέντρο, καθώς είναι μια πόλη που μπορείτε να περπατήσετε ελεύθερα από την παραλία. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε στο booking.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 Μονοήμερες Εκδρομές Από Θεσσαλονίκη Για Να Ξεφύγετε Από Τη Ρουτίνα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More