Λάση: Το σκυλί ράτσας Κόλει που όλοι αγαπήσαμε από την τηλεόραση!

Τα Κόλεϊ (Collies) είναι το πιο έξυπνα σκυλιά στον κόσμο και έγιναν πασίγνωστα από την ταινία Λάση «Lassie Come Home», η οποία γυρίστηκε για πρώτη φορά το 1943. Η επιτυχία της Λάση ήταν τόσο μεγάλη που αργότερα γυρίστηκαν άλλες 8 ταινίες.

Αν και στον κινηματογράφο η Λάση εμφανίζεται ως θηλυκό σκυλί και τα 9 σκυλιά που πρωταγωνίστησαν στις ταινίες ήταν αρσενικά σκυλιά. Μετά από την τηλεοπτική ταινία Λάση η δημοτικότητα της συγκεκριμένης φυλής εκτοξεύτηκε στα ύψη και αυξήθηκε η ζήτηση της, από τους ανθρώπους που τα επέλεγαν για σκύλους συντροφιάς.

Πόσα είδη Κόλει υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο τύποι Κόλεϊ. Το Rough Collie (Λάση) που έχει με μακρύ τρίχωμα και το Smooth Collie που έχει κοντό τρίχωμα. Ωστόσο, θεωρείται η ίδια ράτσα αφού μόνο το τρίχωμα είναι διαφορετικό. Πολλοί μπερδεύουν το Rough Collie με το Border Collie. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δύο ξεχωριστές ράτσες σκύλων.

Το Κόλεϊ, που συχνά αναφέρεται ως Rough Collie, είναι η ράτσα που εμφανίζεται στο δημοφιλές τηλεοπτικό σόου Λάσι, αλλά το Border Collie είναι ένας μικρότερος σκύλος που διαφέρει αρκετά από το Rough.

Από που προέρχονται τα Κόλει;

Η φυλή σκύλων Κόλεϊ προέρχεται από τις ορεινές περιοχές της Σκωτίας, αλλά εκτρέφεται επίσης στη Βόρεια Αγγλία, καθώς και στις πεδινές περιοχές της Σκωτίας. Οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούν κυρίως ως σκύλο βοσκής. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε αυτή τη ράτσα σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Πώς είναι με την οικογένεια το κόλει;

Εκτός από έξυπνος και ευαίσθητος σκύλος, το Κόλεϊ είναι γνωστό για το θάρρος του, την τόλμη του και για τις απίστευτες ικανότητες που διαθέτει να προβλέπει τις ανάγκες του ιδιοκτήτη του. Όπως ακριβώς δηλαδή και η Λάση στην ταινία. Τα χαρακτηριστικά αυτά τον καθιστούν έναν άριστο οικογενειακό σύντροφο.

Είχα την τύχη να μεγαλώσω με αυτόν τον υπέροχο σκύλο, τον οποίο είχαμε στην αυλή της γιαγιάς μου και μας ακολουθούσε όπου και να παίζαμε μαζί με τα ξαδέρφια μας. Έτσι είδα πολλά πράγματα που πλέον είμαι βέβαιος για ποιον λόγο θεωρείται το εξυπνότερο σκυλί και ένα από τα πιο προστατευτικά σκυλιά στον κόσμο.

Είναι καλά τα κόλεϊ με τα παιδιά;

Τα κόλει είναι παιχνιδιάρικα και ευγενικά με τα παιδιά. Αν και τα Κόλεϊ είναι καλοσυνάτα και φιλικά σκυλιά, πολλές φορές είναι καχύποπτα με αγνώστους, ειδικά αν πλησιάζουν τα παιδιά της οικογένειάς τους.

Το κόλει είναι μια εξαιρετική επιλογή για οικογενειακό σκυλί και τα πηγαίνουν καλά με άλλα κατοικίδια. Ωστόσο, αν νιώσουν απειλή δε θα διστάσουν να τα βάλουν ακόμη και με μια αγέλη σκύλων. Δε θα ξεχάσω, όταν ο Λέων, το δικό μας Κόλεϊ, συνάντησε τρία αδέσποτα σκυλιά στον δρόμο που μας επιτέθηκαν και κατάφερε να τα βάλει μαζί τους για να μας προστατέψει.

Τι θα πρέπει να προσέχετε με το Κόλεϊ

Τα Rough Collies δεν είναι καλή επιλογή για κάποιον που είναι αλλεργικός στα σκυλιά καθώς το τρίχωμα τους πέφτει όλο τον χρόνο.Είναι ένας σκύλος που χρειάζεται πολύ φροντίδα το τρίχωμα του και θα πρέπει να το βουρτσίζετε συχνά. Τα Smooth Collie δεν έχει πολύ τρίχωμα, αλλά οι τρίχες του πέφτουν περισσότερο από το Rough Collie.

Από τη φύση του, το Κόλεϊ είναι ένα αθλητικό σκυλί και χρειάζεται αρκετή άσκηση. Για αυτόν τον λόγο, τον είχαμε ελεύθερο στην αυλή και πολλές φορές τον αφήναμε ελεύθερο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τον ήξερε όλο το χωριό. Τα Κόλεϊ χρειάζονται μεγάλο χώρο και δεν τους αρέσει να τα δένετε για πολύ χρόνο. Είναι σκυλιά που αν τα αφήσεις σε μικρό χώρο θα γαβγίζουν συνεχώς. Για να ζήσει σε διαμέρισμα, θα πρέπει να βγαίνει συχνά έξω για βόλτα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και το μέγεθος τους;

Συνήθως, το τρίχωμα τους είναι καφέ και έχουν λευκό χρώμα στα πόδια τους και τη χαίτη τους. Έχουν στενόμακρο πρόσωπο και σχετικά μικρά και όμορφα αυτιά. Τα Rough Κόλεϊ που έχουν φουντωτή χαίτη μοιάζουν με λιοντάρια, για αυτό και τον δικό μας τον ονομάσαμε Λέων.

Το μήκος των αρσενικών κυμαίνεται από 60 εκατοστά έως 66 εκατοστά, ενώ το ύψος των θηλυκών κυμαίνεται από 55 εκατοστά έως 60 εκατοστά. Το βάρος τους κυμαίνεται από 22 κιλά έως 31 κιλά. Παρεμπιπτόντως, τα Κόλεϊ ζουν από 10 έως 14 χρόνια.

Πόσο κοστίζει το σκυλί Λάση;

Το μέσο κόστος της Λάση κυμαίνεται από 800 έως και 2.000 ευρώ. Η τιμή εξαρτάται βέβαια από διάφορους παράγοντες όπως για παράδειγμα αν ο σκύλος έχει χαρτιά, το ιστορικό υγείας του, αν είναι κουτάβι ή ενήλικο σκυλί και αν είναι θηλυκό ή αρσενικό. Δε θέλω να σας κάνω να ζηλέψετε αλλά εμείς τον είχαμε υιοθετήσει και έτσι δε χρειάστηκε να πληρώσουμε. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα Κόλεϊ, καλό είναι να ψάξετε πρώτα για αγγελίες υιοθέτησης σκύλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζακ Ράσελ Τεριέ: Ο Σκύλος Από Την Ταινία Η Μάσκα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More