10 παραμυθένια μεσαιωνικά κάστρα και παλάτια που κόβουν την ανάσα!

Το κάστρο είναι οχυρωμένη κατασκευή που χτιζόταν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή κατά τον Μεσαίωνα.

Συνήθως, το κάστρο φιλοξενεί και το παλάτι, δηλαδή ένα μεγάλο κτίριο στο οποίο κατοικούν βασιλιάδες ή βασίλισσες, σημαντικά πρόσωπα όπως αρχηγοί κρατών ή αυτοκράτορες και αριστοκράτες.

Σήμερα θα γνωρίσουμε μερικά κάστρα που είναι λες και βγήκαν από παραμύθι.

10 παραμυθένια μεσαιωνικά κάστρα και παλάτια που κόβουν την ανάσα!

Neuschwanstein Castle, Γερμανία

Το κάστρο της σταχτοπούτας στην Γερμανία είναι το πιο γνωστό κάστρο στην Ευρώπη

Ίσως, το πιο γνωστό κάστρο σε όλο τον κόσμο. Από αυτό το πελώριο παλάτι εμπνεύστηκε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ για να δημιουργήσει το κάστρο της Σταχτοπούτας (Cinderella) και της Ωραίας κοιμωμένης (sleeping Beauty) με τα οποία μεγάλωσαν πολλές γενιές, από το 1950.

Το Neuschwanstein είναι γνωστό επίσης ως το κάστρο του παραδόξου, επειδή χτίστηκε σε μια εποχή που τα κάστρα δεν ήταν πλέον απαραίτητα ως οχυρά.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1869 από τον βασιλιά Ludwig, ο οποίος είναι γνωστός ως «ο τρελός βασιλιάς» και ολοκληρώθηκε περίπου μετά από 20 χρόνια.

Αυτό το κάστρο ρομανικής αρχιτεκτονικής χτίστηκε στην κορυφή ενός βράχου, πάνω από το φαράγγι Pöllat, στις Βαυαρικές Άλπεις. Η κοντινότερη πόλη στο Neuschwanstein Castle είναι το Φούσεν (Füssen).

Château de Chenonceau, Γαλλία

Τα ομορφότερα κάστρα και παλάτια στην Ευρώπη:chateau de chenonceau

Αυτό το πανέμορφο γαλλικό κάστρο ενώνει τις όχθες του ποταμού Cher, κοντά στο μικρό χωριό Chenonceaux. Είναι ένα από τα πιο γνωστά κάστρα της κοιλάδας του Λίγηρα (Val de Loire), η οποία συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Το κάστρο του Chenonceau αναφέρθηκε για πρώτη φορά γραπτώς τον 11ο αιώνα. Παρόλα αυτά, το σημερινό κάστρο χτίστηκε το 1514-1522 στα θεμέλια ενός παλιού μύλου και αργότερα επεκτάθηκε. Η γέφυρα πάνω από τον ποταμό χτίστηκε μεταξύ 1556-1559 και η γκαλερί στη γέφυρα το 1570. Σήμερα, αυτό το κάστρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλείς αξιοθέατα της Γαλλίας.

Pena Palace, Πορτογαλία

Το παλάτι Πένα είναι ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης

 

Το παλάτι Πένα είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Πορτογαλίας. Αυτό το πολύχρωμο κάστρο κοσμεί την ιστορική πόλη της Πορτογαλίας Σίντρα που απέχει από τη Λισαβόνα μόλις 40 λεπτά. Κάποτε ήταν το βασιλικό θέρετρο.

Σήμερα, είναι εθνικό μνημείο και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκφράσεις του ρομαντισμού στον κόσμο.

Αυτό το παλάτι-κάστρο με τις κίτρινες και κόκκινες κολόνες είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και ένα από τα επτά θαύματα της Πορτογαλίας.

Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1842 και 1854 ύστερα από διαταγή του βασιλιά Φερδινάνδου του Β’. Εκτός από το κάστρο, τις εντυπώσεις κλέβει και το τεράστιο πάρκο του (Parque de Pena) που διαθέτει σπουδαία αξιοθέατα.

Castel del Monte, Ιταλία

Τα ομορφότερα κάστρα στην Ευρώπη:Castel del Monte, Ιταλία

Το Κάστρο ντελ Μόντε αποδεικνύει ότι τα κάστρα δεν είναι ανάγκη να έχουν τάφρους και μυτερούς πυργίσκους για να είναι όμορφα. Αυτό το υπέροχο αξιοθέατο πολιτιστικής κληρονομιάς  στέκεται αγέρωχο πάνω σε έναν βραχώδη λόφο στη Νότια Ιταλία.

Κοντινότερη μεγαλούπολη είναι η Νάπολη που απέχει τρεις ώρες.

Η ακρόπολη και το κάστρο χτίστηκαν τον 13ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β’, του οποίου η κουλτούρα είναι γνωστή για τη συγχώνευση κλασικών και μουσουλμανικών αρχιτεκτονικών στοιχείων.

Σήμερα, το κάστρο ντε Μόντε είναι ένας από τους πιο διάσημους πολιτιστικούς χώρους της Απουλίας.

Catherine Palace, Ρωσία

Παλάτι Αικατερίνης στην Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Το παλάτι της Αικατερίνης κοσμεί την πόλη Πούσκιν και συγκεκριμένα το Τσάρσκογιε Σελό, σύμπλεγμα εξοχικών παλατιών και πάρκων.

Αυτό το παλάτι απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την Αγία Πετρούπολη (Saint Petersburg) της Ρωσίας. Είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα μπαρόκ αρχιτεκτονικής ροκοκό (είδος αρχιτεκτονικής με ζωγραφιές) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την πρόσοψη αυτού του γαλανόλευκου παλατιού κοσμούν 220 λίβρες χρυσού. Φημίζεται επίσης για τον τεράστιο αριθμό δωματίων που το καθένα έχει ξεχωριστή διακόσμηση. Το αρχικό παλάτι χτίστηκε από την Αυτοκράτειρα Κατερίνη το 1717.

Ωστόσο, η αυτοκράτειρα Ελισάβετ βρήκε το ανάκτορο της μητέρας της άβολο και τον Μάιο του 1752 ζήτησε από τον αρχιτέκτονα της Αυλής να γκρεμίσει την παλιά κατασκευή και να την αντικαταστήσει με ένα πολύ μεγαλύτερο οικοδόμημα.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Ρωσίας.

Predjama Castle, Σλοβενία

Τα πιο ιδιαίτερα κάστρα στην Ευρώπη:Predjama Castle, Σλοβενία

Το γοτθικού στιλ Κάστρο Predjama είναι ένα από τα πιο δραματικά κάστρα του κόσμου, αφού έχει χτιστεί στην πλαγιά ενός βράχου 123 μέτρων.

Ωστόσο, τις εντυπώσεις κλέβει το τεράστιο δίκτυο σπηλαίων που κρύβει αυτός ο βράχος.

Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, το Κάστρο Predjama είναι το μεγαλύτερο κάστρο σπηλαίων στον κόσμο.

Οι περιηγήσεις στο κάστρο είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο, αν και οι νυχτερίδες που πέφτουν σε χειμερία νάρκη στις σπηλιές περιορίζουν τις υπόγειες περιηγήσεις από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Το κάστρο χτίστηκε το 1274 από τον Πατριάρχη της αρχαίας Ιταλικής πόλης Ακουιληία.

Hohenzollern Castle, Γερμανία

Τα πιο ιδιαίτερα κάστρα στην Ευρώπη:Hohenzollern Castle, Γερμανία

Το Κάστρο Hohenzollern κοσμεί το ομώνυμο βουνό και συγκεκριμένα έναν λόφο που έχει υψόμετρο 234 μέτρων, νότια της πόλης Hechingen, στη Γερμανία.

Η κοντινότερη μεγαλούπολη είναι η Στουτγάρδη η οποία απέχει 50 χιλιόμετρα. Είναι το πιο ιστορικό κάστρο της Γερμανίας αφού εκεί ζούσαν οι Βασιλιάδες της ιστορικής Πρωσίας και οι Κάιζερ της Γερμανίας.

Υπάρχουν αναφορές για το πρώτο κάστρο Hohenzollern από το 1061, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς το 1423. Παρόλα αυτά, το 1451 κατασκευάστηκε μεγαλύτερο και ακόμη πιο οχυρωμένο από πριν. Με το πέρασμα των χρόνων παραμελήθηκε, μέχρι που μετατράπηκε σε ερείπια τον 19ο αιώνα.

Τελικά, το 1819 πήρε τη σημερινή μορφή του από τον βασιλιά Φρειδερίκο Γουίλιαμ. Σήμερα, φημίζεται ως «το κάστρο μέσα στα σύννεφα» αφού περικλείεται στην κυριολεξία από αυτά. Αυτό το κάστρο περιβάλλεται από το ξακουστό Μαύρο Δάσος (Black forest) το οποίο αναφέρουν σε πολλά παραμύθια τους οι αδελφοί Γκριμ.

Bran Castle, Ρουμανία

Τα πιο ιδιαίτερα κάστρα και παλάτια της Ευρώπης: Κάστρο του Κόμη Δράκουλα, Τρανσυλβάνια, Ρουμανία

Η Ρουμανία έχει αρκετά όμορφα κάστρα, αλλά κανένα δεν είναι τόσο θρυλικό όσο το Κάστρο Μπραν.

Αυτή η πρώην κατοικία της βασίλισσας Μαρίας της Ρουμανίας, έδωσε έμπνευση στον Bram Stoker για να γράψει το μυθιστόρημα του 1897, Dracula.

Σήμερα αποτελεί εθνικό σύμβολο της Ρουμανίας. Αυτό το κάστρο των βαμπίρ κοσμεί έναν ψηλό λόφο κατά μήκος των συνόρων Τρανσυλβανίας και της Βλαχίας, με εξαιρετική θέα στα γύρω βουνά και τα δάση.

Σύμφωνα με το μυθιστόρημα αυτό το κάστρο κάποτε χρησίμευε ως κατοικία του πρίγκιπα Βλαντ Τέπες, κυβερνήτη της Βλαχίας. Σήμερα, είναι παγκοσμίως γνωστό ως το κάστρο του Κόμη Δράκουλα.

Alcázar of Seville, Ισπανία

Τα ομρφότερα παλάτια και κάστρα της Ευρώπης: Αλκαζάρ, Σεβίλλη, Ανδαλουσία

Το Αλκαζάρ είναι ένα ιστορικό παλάτι-μνημείο που που χτίστηκε από τους Μαυριτανούς ηγεμόνες τον 8ο αιώνα, όταν κατέλαβαν την Ιβηρική χερσόνησο. Αυτό το παλάτι βρίσκεται στην ιστορική περιοχή Ανδαλουσία και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της, Σεβίλλη.

Είναι το παλαιότερο βασιλικό παλάτι στην Ευρώπη, αφού εκεί κατοικεί μερικές φορές η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας.

Είναι γνωστό κυρίως για τα πανέμορφα πλακάκια που κοσμούν το παλάτι και για τις αμέτρητες κολόνες Μαυριτανικού ρυθμού.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έγινε ακόμη πιο γνωστό από την τηλεοπτική σειρά Game of Thrones, ως το βασιλικό παλάτι του οίκου Μαρτέλ.

Castelo de Bojnice, Σλοβακία

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα κάστρα στην Ευρώπη: κάστρο Bojnice, Σλοβακία

Αυτό το πανέμορφο μεσαιωνικό κάστρο θα το βρείτε στο Bojnice της Σλοβακίας.

Η πρώτη γραπτή αναφορά για την ύπαρξη του κάστρου προέρχεται από το 1113.

Είναι ένα ρωμανικό κάστρο με μερικά γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία που χτίστηκε τον 12ο αιώνα.

Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή κάστρα στη Σλοβακία, καθώς προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και φιλοξενεί σκηνές από διάφορες ταινίες φαντασίας και παραμυθιού.

Το κάστρο Bojnice ανήκει στα παλαιότερα και πιο σημαντικά μνημεία στη Σλοβακία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More