Ναυάγιο Επανομής: Η ομορφότερη παραλία της Θεσσαλονίκης!

Σήμερα θα γνωρίσουμε τον κρυμμένο θησαυρό της Θεσσαλονίκης, που ονομάζεται Ναυάγιο Επανομής.

Από την ονομασία μπορείτε να καταλάβετε ότι πρόκειται για ένα ναυαγισμένο πλοίο στην ομώνυμη παραλία.

Το Ναυάγιο βρίσκεται ανάμεσα από την κοσμοπολίτικη παραλία της Θεσσαλονίκης που ονομάζεται Ποταμός και από τη μύτη της Επανομής που είναι γνωστή με την ονομασία «Φανάρι».

Πρόκειται δηλαδή για μια παραλία με δύο πρόσωπα, αφού από τη μια μεριά είναι οργανωμένη ενώ από την άλλη επικρατεί η άπλετη φύση.

Σήμερα, το Ναυάγιο Επανομής είναι αναμφισβήτητα η ομορφότερη παραλία της Θεσσαλονίκης.

Η ιστορία του Ναυάγιου Επανομής

Ναυάγιο Επανομής: Πανοραμική φωτογραφία της παραλίας
Πανοραμική φωτογραφία από το Ναυάγιο Επανομής

Το Ναυάγιο Επανομής βυθίστηκε τον χειμώνα του 1970, κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, εκείνη την ημέρα μετέφερε χώμα με σκοπό να μπαζώσει τον βιότοπο της Επανομής, όπου αναπτύσσονται εκατοντάδες είδη πανίδας και φυτρώνουν χιλιάδες φυτά.

Θα αναρωτιέστε γιατί κάποιος να θέλει να μπαζώσει έναν βιότοπο;

Καθώς οι εκτάσεις των βιότοπων παλιότερα είχαν μικρή οικονομική αξία, σπάνια ήταν ιδιόκτητες και γι αυτό, το μπάζωμα τους ή η αποξήρανση τους δίνει την ευκαιρία σε επιτήδειους να αποκτήσουν σχεδόν ανέξοδα, γη και μάλιστα κοντά σε θάλασσα.

Έτσι, οι πολιτικοί εκείνης της εποχής ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν αυτόν τον βιότοπο για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης.

Σύμφωνα με τους κάτοικους της Επανομής ο Άγιος Αντώνιος ήταν αυτός που έσωσε το βιότοπο από την καταστροφή, αφού το πλοίο βούλιαξε ανήμερα της γιορτής του.

Ωστόσο, ποτέ κανείς δεν έμαθε γιατί το πλοίο εγκαταλείφθηκε από την εταιρεία που ανέλαβε το έργο. Σήμερα, μετά από πολλές δεκαετίες, το πλοίο βρίσκεται στο ίδιο σημείο.

Πώς είναι σήμερα η παραλία Ναυάγιο Επανομής;

 

Παραλία Ποταμός: Η μύτη της Επανομής που βρίσκεται δίπλα στο Ναυάγιο
Η Μύτη της Επανομής γνωστή επίσης ως αμμόγλωσσα!

Η άγρια ομορφιά της παραλίας, τα κρυστάλλινα νερά και το σκουριασμένο σκαρί του πλοίου, που ξυπνάει μνήμες από τα παλιά, προσελκύουν ξένους τουρίστες και ντόπιους.

Η παραλία του Ναυαγίου είναι ανοργάνωτη, ωστόσο, μόλις λίγα μέτρα από το βυθισμένο πλοίο, κατά μήκος της ίδιας ακτής βρίσκεται η οργανωμένη παραλία Ποταμός!

Εκεί, θα βρείτε γνωστά Beach bars τα οποία εκτός από διασκέδαση προσφέρουν και φαγητό, όπως το εξαιρετικό εστιατόριο του Melissa seaside Beach bar!

Αν προτιμάτε κάτι πιο γρήγορο και βρώμικο, κοντά στο ναυάγιο υπάρχουν καντίνες που πουλάνε νερό, σάντουιτς και άλλα χρήσιμα αξεσουάρ για τη θάλασσα.

Καλό είναι όμως να έχετε μαζί σας μια μάσκα θαλάσσης και βατραχοπέδιλα, ώστε να εξερευνήσετε τον πανέμορφο βυθό που μέχρι σήμερα κοσμεί το Ναυάγιο Επανομής.

Μη διστάσετε να πηδήξετε από το άλλοτε ενεργό κατάστρωμα του μικρού πλοίου. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή για να μην τραυματιστείτε. Θα βρείτε πολλούς μικρούς και μεγάλους που σκαρφαλώνουν στο σκουριασμένο ναυάγιο και κάνουν βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να επισκεφθείτε την παραλία;

Παραλία Ναυάγιο Επανομής: Μύτη Επανομής ή αλλιώς Φανάρι Επανομής
Η διαφορά της θάλασσας από τις δύο μεριές της Μύτης.

Όσον αφορά την ώρα αιχμής, καλό θα ήταν να φτάσετε στο Ναυάγιο νωρίς το πρωί. Πρώτον, για να βρείτε θέση για την ομπρέλα σας και δεύτερον, για να απολαύσετε τη θάλασσα όταν θα είναι ακόμη κρύσταλλο.

Η καλύτερη επιλογή όμως είναι να πάτε στο Ναυάγιο Επανομής μια καθημερινή και να βρείτε θέση στη μύτη. Αν έχει αέρα μην ανησυχείτε καθόλου, καθώς μπορεί η μια μεριά της μύτης να έχει κύματα, ωστόσο, στην άλλη μεριά η θάλασσα θα είναι λάδι.

Παρόλα αυτά, για να φτάσετε στο Φανάρι Επανομής, θα πρέπει να έχετε τετρακίνητο όχημα, καθώς ενδέχεται να κολλήσετε στην άμμο. Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο κοντά στο ναυάγιο και να περπατήσετε μέχρι τη μύτη.

Πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο!

Τέλος, να πούμε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές διαμονής, καθώς μόλις λίγα χιλιόμετρα κοντά στην Επανομή βρίσκεται η Ηράκλεια και αμέσως μετά η Καλλικράτεια.

P.S Αν κολλήσετε στην Άμμο, ρωτήστε γύρω αν έχουν σκοινί για να σας ξεκολλήσουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρείτε κάποιον που προτίθεται να σας βοηθήσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More