Νησιά Στερεάς Ελλάδας: Οι κρυμμένοι θησαυροί της Ελλάδας

Σήμερα θα παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα νησιά στη Στερεά Ελλάδα, που μπορείτε να επισκεφθείτε έστω και για μονοήμερη εκδρομή. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά τα πανέμορφα νησιά!

Λιχαδονήσια

Αυτά τα εξωτικά νησιά της Ελλάδας βρίσκονται στον Ευβοϊκό κόλπο. Πρόκειται για μια συστάδα 7 μικρών νησιών βορειοδυτικά της Εύβοιας, ανάμεσα σε Μαλιακό και Ευβοϊκό κόλπο, τα οποία σχηματίστηκαν από ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Η πρόσβαση σε αυτά τα νησάκια είναι εφικτή με καραβάκι από τα Καμένα Βούρλα και από την Εύβοια.

Τα Λιχαδονήσια αποτελούνται από 5 νησιά, από τα οποία τα μεγαλύτερα είναι η  Μανόλια και η Στρογγύλη.

Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό και η Βάγια. Το μοναδικό νησί από τα Λιχαδονήσια που έχει οργανωμένη παραλία είναι η Μανόλια, όπου εκτός από τα τιρκουάζ νερά θα βρείτε και ένα μπιτς μπαρ.

Εύβοια

Παραλία στο νησί Εύβοια

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη.

Συνήθως δε λογίζεται ως νησί επειδή ενώνεται με τη Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα με τη Χαλκίδα μέσω δύο γεφυρών.

Πρόσφατα το ομορφότερο μέρος αυτού του νησιού που καλυπτόταν από ατελείωτο πράσινο μεταμορφώθηκε σε πύρινη κόλαση.

Παρόλα αυτά, εκεί θα βρείτε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα, αφού κατά την αρχαιότητα, μεγαλούργησε εκεί μια από τις σημαντικότερες Πόλεις-Κράτη της Ελλάδος, η Ερέτρια.

Μάλιστα, οι Ερέτριοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες που ίδρυσαν αποικίες στη Νότια Ιταλία.

Στύρα

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αυτό το νησί ήταν η αρχαία «Αιγιλεία». Είναι ένα ακατοίκητο νησί στην είσοδο του Νοτίου Ευβοϊκού.

Η σημερινή της ονομασία είναι νήσος Στύρα ή Στούρα ή Στουρονήσι ή Μεγαλόνησος.

Ανάμεσα στα Νέα Στύρα και στα Στύρα κάποτε υπήρχε η αρχαία πόλη των Στύρων η οποία αναφέρεται και στην Ιλιάδα του Ομήρου.

Ο Ηρόδοτος με τη σειρά του την ονομάζει «νήσον Στυρέων» και αναφέρει ότι εκεί άφησαν τους αιχμαλώτους τους οι Πέρσες Δάτις και Αρταφέρνης μετά την άλωση της Ερέτριας, πριν αποβιβαστούν στον Μαραθώνα.

Βρίσκεται απέναντι από την Ανατολική Ακτή της Αττικής και κατά μήκος του Ευβοϊκού Κόλπου.

Σύμπλεγμα Πεταλιών

Νησιά Στερεάς Ελλάδας: Πεταλιοί Εύβοιας

Πρόκειται για δέκα νησάκια της Εύβοιας από τα οποία τα τρία είναι ιδιωτικά.

Αν και η διαμονή σε αυτή τη συστάδα νησιών είναι απαγορευμένη, το ίδιο δε συμβαίνει με τις παραλίες, στις οποίες η πρόσβαση είναι εφικτή με σκάφη αναψυχής.

Η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι είναι τα μεγαλύτερα νησιά αυτού του συμπλέγματος.

Τα υπόλοιπα νησιά είναι τα Αβγό, η Λαμπερούσα, το Λουλούδι, το Μακρονήσι, το Ποντικόνησο, το Πράσο, το Τράγος και το Φούντι.

Οι Πεταλιοί βρίσκονται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο και ανήκουν διοικητικά στον δήμο Καρύστου και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πεταλιοί Εύβοιας: Οι Μαλδίβες Της Ελλάδας Που Θέλει Να Αγόρασει Ο Bill Gates

Σκύρος

Νησιά της Στερεάς Ελλάδας: Σκύρος

Αν και ανήκει στις Βόρειες Σποράδες υπάγεται διοικητικά στην Εύβοια. Παρόλα αυτά η Σκύρος θυμίζει κυκλαδίτικο νησί λόγω της αρχιτεκτονικής που επικρατεί κυρίως στη Χώρα του νησιού.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων.

Σύμφωνα με τη μυθολογία εκεί άφησε την τελευταία του πνοή ο Θησέας, ο δεύτερος μεγαλύτερος μυθικός ήρωας της Αρχαίας Ελλάδας μετά τον Ηρακλή.

Γύρω από τη Σκύρο θα βρείτε πολλά μικρότερα νησάκια που κάποια από αυτά μπορείτε να τα επισκεφθείτε με τουριστικό σκάφος.

Η Σκύρος είναι επίσης γνωστή επειδή φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες βάσεις της πολεμικής αεροπορίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7 Σούπερ Ήρωες Της Ελληνικής Μυθολογίας!

Τριζόνια, Φωκίδα

Νησιά στην Στερεά Ελλάδα: Τριζόνια Φωκίδας

Το μεγαλύτερο νησάκι του Κορινθιακού κόλπου και το μοναδικό που κατοικείται.

Τα Τριζόνια απέχουν μόλις 500 μέτρα από τη στεριά της Φωκίδας, αποτελώντας έναν μικροσκοπικό, ήσυχο, πολύχρωμο και γραφικό τόπο.

Διαθέτει φυσικό κάλλος, με τα χρωματιστά σπίτια, τα γαλάζια νερά και τα δενδροκυπαρίσσια να συνθέτουν έναν όμορφο πίνακα.

Τα αυτοκίνητα και οι μηχανές απαγορεύονται και οι επισκέπτες μεταφέρονται με καραβάκια.

Ο μικρός οικισμός διαθέτει μια ρηχή αμμώδη παραλία στο λιμάνι αλλά και μικρότερες με καταγάλανα νερά, η πρόσβαση στις οποίες γίνεται με τα πόδια ή σκάφος.

Επιπλέον, ο επισκέπτης θα δοκιμάσει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά στις πολλές μικρές ταβέρνες του νησιού, απολαμβάνοντας τη φιλοξενία των ντόπιων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More