Η πανέμορφη Όρκα που δεν είναι ούτε φάλαινα ούτε δολοφόνος!

Κάποια στιγμή στην ζωή μας, σχεδόν όλοι έχουμε παρακολουθήσει την ταινία «Free Willy» και μέχρι σήμερα απορούμε γιατί οι άνθρωποι αποκαλούν την όρκα, δολοφόνος φάλαινα.

Αρχικά να πούμε ότι η όρκα δεν είναι ούτε δολοφόνος ούτε φάλαινα, αφού ανήκει στα δελφινοειδή και θεωρείται μάλιστα το μεγαλύτερο δελφίνι.

Μπορεί αυτό το υπέροχο ζώο να έχει την δυνατότητα να σκοτώσει ακόμη και τον πιο μεγάλο και τρομερό λευκό καρχαρία, ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με τον άνθρωπο, που είναι η μεγαλύτερη απειλή για την όρκα.

Κάθε χρόνο, στα Νησιά Φερόες, στην Νορβηγία, στην Ισλανδία και στην Ιαπωνία σκοτώνονται χιλιάδες φάλαινες και δελφίνια αφού είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα των Βόρειων και των κατοίκων της Άπω Ανατολής, καθώς και ένα βάναυσο ετήσιο έθιμο που έχουν οι Νορβηγοί εδώ και 4 αιώνες.

Γιατί οι όρκες δεν σκοτώνουν ανθρώπους;

Μια όρκα δίπλα σε μικρή βάρκα με ανθρώπους

Αντιθέτως, οι όρκες δεν επιτίθενται στους ανθρώπους. Το ερώτημα όμως είναι, γιατί δεν επιτίθενται σε ανθρώπους όταν το μέγεθος τους φτάνει τους 10 τόνους, έχουν αιχμηρά δόντια και είναι επίσης σαρκοφάγα;

Κάποιο παρόμοιο πλάσμα θα έβλεπε τους ανθρώπους ως ένα νόστιμο μικρό σνακ, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τις όρκες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτά τα υπέροχα θηλαστικά ακολουθούν κανόνες που ξεπερνούν το βασικό ένστικτο τους.

Οι ερευνητές έχουν γίνει μάρτυρες «τελετών χαιρετισμού» μεταξύ τους.

Μπορεί κάλλιστα στην «κουλτούρα της όρκας» να υπάρχει ένας κοινωνικός κανόνας, να μην κυνηγά ανθρώπους.

Μια πιο επιστημονική εξήγηση μπορεί να είναι ότι απλά δεν είμαστε αρκετά νόστιμοι για να συμπεριληφθούμε στο μενού αυτών των υπέροχων θηλαστικών.

Επίσης, αποδεικνύεται ότι οι όρκες έχουν επιλεκτικούς ουρανίσκους. Υπάρχουν όρκες που σκοτώνουν την γκρίζα φάλαινα για να φάνε μόνο την γλώσσα της.

Ένας τρίτος πιθανός λόγος είναι ότι δεν μοιάζουμε με καμία πηγή τροφής από την οποία εξαρτώνται συνήθως οι φάλαινες δολοφόνοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν περιστατικά όπου μια όρκα προσπάθησε να κυνηγήσει έναν άνθρωπο, αλλά σταμάτησε το κυνήγι αμέσως μόλις συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν φώκια ή θαλάσσιο λιοντάρι.

Αντίθετα, οι άνθρωποι αντλούν τοξίνες στο νερό τους, τις σκοτώνουν για το κρέας τους απαγάγουν τα μωρά τους και τα βάζουν σε ενυδρεία. Οι όρκες έχουν έναν πολλούς λόγους να μας μισούν και να θέλουν να εκδικηθούν, αλλά δεν το κάνουν.

Η επίθεση της όρκας Τιλίκουμ στην εκπαιδεύτρια της

Οι Όρκες δεν είναι φάλαινες δολοφόνοι αντιθέτως είναι το πιο κοινωνικό ζώο

Σύμφωνα με τους ερευνητές η απάντηση σε αυτό είναι η φιλία. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι όρκες πλησίασαν ανθρώπους για να παίξουν παιχνίδια μαζί τους. Φαίνεται ότι οι όρκες καταλαβαίνουν τους ανθρώπους και είναι πρόθυμες να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν δεσμούς.

Στην πραγματικότητα, οι μόνες καταγραφές επιθέσεων από όρκες σε ανθρώπους συνέβησαν σε υδάτινα πάρκα, όπου οι φάλαινες σκότωσαν εκπαιδευτές.

Στις 30 Μαρτίου το 2011 η όρκα που είναι γνωστή με το όνομα Tilicum, σκότωσε την εκπαιδεύτρια της Dawn Brancheau, κατά την διάρκεια της παράστασης μπροστά σε μεγάλο κοινό.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι επιθέσεις δεν είναι κακόβουλες, αλλά μια περίπτωση που το παιχνίδι ξέφυγε από τα όρια.

Ωστόσο υπάρχουν ερευνητές που διαφωνούν με αυτή την άποψη και υποστηρίζουν ότι αν και όχι εν ψυχρώ, οι επιθέσεις αυτές ήταν σκόπιμες.

Είναι όμως λογικό, όταν περιορίζεις αυτό το πανέξυπνο και ανεξάρτητο ζώο σε μικρές τσιμεντένιες δεξαμενές.

Επίσης, οι όρκες έχουν το ένστικτο του κυνηγού και βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας, για αυτό και ονομάζονται άριστοι θηρευτές.

Οι όρκες ανήκουν στην άγρια φύση και όχι σε υδάτινα πάρκα

Όρκα κάπου στην άγρια φύση, εκεί που είναι η θέση της

Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι οι όρκες αντιδρούν διαφορετικά στην αιχμαλωσία από ότι στην άγρια ​​φύση, όπου φαίνεται να επικρατεί για αυτές ένας κάνονας: Να μην επιτίθεται στους ανθρώπους.

Ο λόγος φαίνεται να είναι τόσο βιολογικός όσο και πολιτιστικός, αφού οι όρκες είναι ένα από τα πιο κοινωνικά ζώα στον κόσμο.

Οι όρκες υπάρχουν περίπου 11 εκατομμύρια χρόνια. Σε σύγκριση με αυτές, είμαστε σχετικά ένα νέο είδος στον πλανήτη.

Φυσικά και δεν μπορούμε να συγκριθούμε με αυτό το κορυφαίο αρπακτικό, αλλά προφανώς θεωρούν ότι είμαστε άξιοι για συνύπαρξη. Τους χρωστάμε το ίδιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκυλιά Διασήμων: 4 Φιλόζωοι Ηθοποιοί Του Χόλιγουντ!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More

script type="text/javascript"> window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({flush: true});