Μήδεια: Η τραγωδία της μυθικής μάγισσας που σκότωσε τα παιδιά της

Η Μήδεια ήταν μια ισχυρή μάγισσα της ελληνικής μυθολογίας. Είχε μάθει τα μυστικά της μαγείας από τη θεία της, Κίρκη.

Πατέρας της ήταν ο βασιλιάς της Κολχίδας, Αιήτης και μητέρα της η Ωκεανίδα θεά, Εκάτη. Είναι γνωστή από την Αργοναυτική εκστρατεία, καθώς βοήθησε τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες να κλέψουν το Χρυσόμαλλο Δέρας από τον πατέρα της.

Ο πατέρας της, Θέλοντας να ξεγελάσει τον Ιάσονα, του είπε ότι αν καταφέρει να ολοκληρώσει δύο δύσκολους άθλους, θα του έδινε ως αντάλλαγμα το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Ο βασιλιάς ωστόσο, δεν υπολόγιζε την κόρη του Μήδεια, η οποία ερωτεύτηκε τον Ιάσονα με την πρώτη ματιά και ήταν πρόθυμη να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τους άθλους.

Πρώτος άθλος του Ιάσονα

Ο Ιάσονας δαμάζει τους ταύρους με τη βοήθεια της Μήδειας

Στον πρώτο άθλο ο Ιάσονας έπρεπε να δαμάσει δύο γιγαντιαίους ταύρους με χάλκινα πόδια, που έβγαζαν φωτιά από τα ρουθούνια τους και δεν είχαν δαμαστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Τότε η Μήδεια κάλεσε τον Ιάσονα στον ναό της Εκάτης. Εκεί του έδωσε μια αλοιφή που είχε φτιάξει από το προμήθειο, βότανο που είχε φυτρώσει από το αίμα της πληγής του Προμηθέα.

Με αυτό, ο Ιάσονας άλειψε το σώμα του και τα όπλα του. Έτσι παρέμεινε προστατευμένος για εικοσιτέσσερις ώρες, όσο δηλαδή θα διαρκούσε η δύναμη της αλοιφής.

Πριν από αυτό, ο Ιάσονας έπρεπε να επικαλεστεί τη θεά Εκάτη. Το προμήθειο και η προσευχή προφύλαξαν τον Ιάσονα από τις πύρινες ανάσες και τα χάλκινα πόδια των ταύρων με αποτέλεσμα να πετύχει στην πρώτη δοκιμασία.

Δεύτερος άθλος του Ιάσονα

Αφού δάμασε τους ταύρους, δεύτερη αποστολή ήταν να οργώσει ένα χωράφι με αυτούς και στη συνέχεια, να το σπείρει με τα δόντια του δράκου που είχε σκοτώσει ο βασιλιάς Κάδμος στη Βοιωτία. Από αυτά, ο Κάδμος είχε δώσει τα μισά στον Αιήτη.

Η Μήδεια τότε αποκάλυψε στον Ιάσονα ότι καθώς θα έσπερνε τα δόντια του δράκου, θα φύτρωναν αμέσως οπλισμένοι πολεμιστές, που θα επεδίωκαν να τον σκοτώσουν. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον Κάδμο στην Αρεία πηγή.

Τότε ο Κάδμος έριξε μια πέτρα ανάμεσα στους πολεμιστές που «έσπειρε». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πιστέψουν ότι κάποιος από τους ίδιους την έριξε και να αλληλοσκοτωθούν. Το ίδιο λοιπόν έκανε και ο Ιάσονας, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τους δύο άθλους χάριν στη Μήδεια.

Ο πατέρας της αρνείται να δώσει το χρυσόμαλλο δέρας στον Ιάσονα

Παρόλα αυτά, ο πατέρας της δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Τότε η Μήδεια με τα μάγια της, κοίμισε τον δράκο που φύλαγε το χρυσόμαλλο δέρας και ο Ιάσονας κατάφερε να το αρπάξει.

Στην πραγματικότητα είναι λίγο περίεργο ότι ο Ιάσονας παίρνει όλα τα εύσημα όταν η Μήδεια έκανε όλη τη σκληρή δουλειά.

Αφού πρόδωσε τον πατέρα της και το βασίλειό της, η Μήδεια αποφάσισε να αφήσει πίσω το σπίτι της και απέπλευσε μαζί με τον Ιάσονα.

Η Μήδεια δραπετεύει με τον Ιάσονα και το χρυσόμαλλο δέρας

Έξαλλος, ο πατέρας της και οι άντρες του, τους κυνήγησαν πέρα ​​από τον ωκεανό, καταφέρνοντας να μείνουν ακριβώς στην ουρά τους. Για να τους επιβραδύνει η Μήδεια έκοψε κομμάτια τον μικρότερο αδερφό της και τα άπλωσε στα κύματα. Ήξερε ότι ο πατέρας της, κυριευμένος από τη θλίψη, θα αναγκαζόταν να σταματήσει και να μαζέψει τα κομμάτια του γιου του. Έτσι λοιπόν, οι Αργοναύτες κατάφεραν να δραπετεύσουν.

Ο μύθος του Τάλου

Αργότερα, αφού έφτασαν στην Κρήτη συνάντησαν τον Τάλω που φυλούσε την είσοδο στο λιμάνι του νησιού. Ο Τάλως ήταν ανθρωπόμορφος γίγαντας με χάλκινο σώμα. Η Μήδεια του είπε πως αν του τραβήξει έξω το καρφί που συγκρατούσε το αίμα της φλέβας θα γινόταν αθάνατος. Εντωμεταξύ, ήταν το κομμάτι που τον κρατούσε στη ζωή. Αφού η Μήδεια ξεγέλασε τον Τάλω οι Αργοναύτες κατάφεραν να αποβιβαστούν στο νησί. Για άλλη μια φορά η Μήδεια σώζει τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες.

Η εκδίκηση για χάρη του Ιάσονα

Αφού κατάφεραν να επιστρέψουν σώοι, ο Ιάσονας θέλησε να εκδικηθεί τον βασιλιά Πελία ο οποίος αρχικά του έκλεψε τον θρόνο και στη συνέχεια τον έστειλε να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας, με σκοπό να μη γυρίσει ποτέ ξανά.

Τότε η Μήδεια προσφέρθηκε να βοηθήσει καθώς δε δεχόταν κανείς να κάνει κακό στον αγαπημένο της. Αφού υπνώτισε με μάγια τον Πελία τον έκανε να βλέπει στον αέρα ένα άρμα με φίδια. Πάνω σε αυτό ήταν η Μήδεια, που τάχα είχε έρθει από τους Υπερβόρειους για να τη φιλοξενήσει στο παλάτι.

Έπειτα βρήκε τις δύο κόρες του και τις είπε πως μπορούσε να κάνει ξανά τον πατέρα τους νέο. Ωστόσο, για να τον ξανακάνει νέο θα έπρεπε να τον σκοτώσουν τη νύχτα που θα κοιμόταν, να τον κομματιάσουν και με το φίλτρο που θα τους έδινε θα γυρνούσε στη ζωή νέος.

Για να τις πείσει έσφαξε ένα γέρικο κριάρι και αφού το έκοψε σε μικρά κομμάτια το επανέφερε στη ζωή νέο. Τότε οι κόρες σκότωσαν τον πατέρα τους και τον έκαναν κομμάτια. Στη συνέχεια, του έδωσαν το μαγικό φίλτρο που τους είπε η Μήδεια. Τότε ήταν πια αργά.

Η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της και τη μέλλουσα γυναίκα του Ιάσονα

Η έκφραση σύγχρονη Μήδεια προέρχεται από την παιδοκτονία που διέπραξε η μάγισσα Μήδεια στην ελληνική μυθολογία

Από εκεί, το έσκασε με τον Ιάσονα και έφυγαν για τη γενέτειρα του πατέρα της, την Κόρινθο.

Μετά από μια δεκαετία γάμου και πολλά άλλα σωτήρια θαύματα από τη Μήδεια, ο Ιάσονας την άφησε για μια μικρότερη και ομορφότερη πριγκίπισσα, τη Γλαύκη.

Κυριευμένη από θλίψη και επιθυμία εκδίκησης, η Μήδεια έστειλε στη νύφη δώρο ένα δηλητηριασμένο φόρεμα. Μόλις η Γλαύκη φόρεσε αυτό το υπέροχο χρυσό φόρεμα πέθανε.

Η εκδίκηση της όμως δε σταμάτησε εκεί. Στη συνέχεια, η Μήδεια σκότωσε τα παιδιά της και του Ιάσονα, με αποτέλεσμα να σταματήσει για πάντα το γενεαλογικό δέντρο του.

Αφού ανέβηκε σε ένα άρμα δράκου πέταξε μακριά.

Ο μύθος του Θησέα και της Μήδειας

Από εκεί έφτασε στην Αθήνα όπου παντρεύτηκε τον βασιλιά Αιγέα. Μαζί, απέκτησαν ένα γιο, τον Μήδο, που μετέπειτα έγινε ο γνωστός ήρωας των Μήδων.

Αργότερα, εμφανίστηκε στην Αθήνα ο Θησέας, νόμιμος κληρονόμος του Αιγέα. Χωρίς να αποκαλύψει ποιος είναι, ο Θησέας εμφανίστηκε στον πατέρα του ως ξένος.

Ωστόσο, η Μήδεια κατάλαβε την ταυτότητά του και φοβήθηκε ότι θα πάρει τη διαδοχή από τον γιο που είχε αποκτήσει με τον Αιγέα. Για τον λόγο αυτό, έπεισε τον βασιλιά ότι έπρεπε να εξοντώσουν τον ξένο και έφτιαξε ένα δηλητήριο με βάση το «ακόνιτον», θανατηφόρο βότανο που προερχόταν από τα σάλια του Κέρβερου.

Αλλά την ώρα του δείπνου ο Θησέας τράβηξε το σπαθί του για να κόψει το κρέας. Τότε ο πατέρας του αναγνώρισε το όπλο καθώς ήταν κληρονομιά του παππού του Κέκροπα. Ο Αιγέας παρενέβη αμέσως και γλίτωσε τον γιο του από το δηλητηριασμένο φαγητό. Αμέσως μετά η Μήδεια εξορίστηκε από την Αθήνα.

Η επιστροφή της στον κόσμο των θεών

Επέστρεψε στην Ασία με τον γιο της Μήδο και στη συνέχεια στην πατρίδα της, Κολχίδα. Εκεί, αποκατέστησε τον πατέρα της στον θρόνο, τον οποίο είχε πάρει με τη βία ο αδελφός του Πέρσης.

Τελικά, ανέρχεται στους ουρανούς με άρμα που στέλνει ο Ήλιος ή μεταφέρεται στα Ηλύσια πεδία, όπου παντρεύεται τον Αχιλλέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7 Σούπερ Ήρωες Της Ελληνικής Μυθολογίας!

Συμβολισμοί της Μήδειας

Η Μήδεια συμβολίζει τη ζωή και τον θάνατο, το καλό και το κακό που υπάρχει μέσα μας.

Όσον αφορά την παιδοκτονία, συμβολίζει τη μοίρα των παιδιών, που τη σφραγίζουν οι πράξεις των γονέων τους.

Μέσα στο κείμενο βλέπουμε επίσης ότι ο συγγραφέας αναφέρεται στις λάθος αποφάσεις που παίρνουμε σαν άνθρωποι, όταν ενεργούμε με το συναίσθημα και όχι τη λογική.

Τέλος, να πούμε ότι οι μητέρες που διαπράττουν εγκλήματα εις βάρος των παιδιών τους σήμερα αποκαλούνται «σύγχρονες Μήδειες»!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Αταλάντη: Η Φεμινίστρια-Ηρωίδα Της Ελληνικής Μυθολογίας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More