Δείτε ποιο ήταν το ζώδιο σας στην Αρχαία Ελλάδα!

Γνωρίζατε ότι η αστρολογία συνδέεται με την ελληνική μυθολογία; Κάθε ζώδιο του ζωδιακού κύκλου αντιπροσωπεύει έναν Έλληνα θεό ή θεά ή κάποια άλλη σημαντική προσωπικότητα από τη μυθολογία των Ελλήνων.

Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αστερισμούς για να προβλέψουν τις αλλαγές των εποχών, την κλιματική αλλαγή και ήταν μέρος της θρησκευτικής τους κοσμοθεωρίας.

Τα ονόματα των αστερισμών του δυτικού ζωδιακού κύκλου προέρχονται στην πραγματικότητα από τους 12 Ολύμπιους θεούς της ελληνικής μυθολογίας. Κάθε θεός είναι ο προστάτης του δικού του ζωδίου και κάθε ζώδιο υποδηλώνει έναν διαφορετικό τύπο προσωπικότητας, με τα δικά του δυνατά σημεία και αδυναμίες.

Κάθε ζώδιο επηρεάζεται από έναν πλανήτη ή ένα αστέρι. Αν και έχει επικρατήσει η λατινική τους ονομασία από την αρχαία ρωμαϊκή μυθολογία είναι αντιγραφή από την αντίστοιχη ελληνική.

Η αρχαία ελληνική καταγωγή των ζωδίων

Τα ζώδια στην Ελληνική μυθολογία: 12 θεοί του Όλυμπου

Αρνείος (Κριός)

Πρόκειται για το πρώτο αστρολογικό ζώδιο που αντιπροσωπεύεται από το κριάρι και συμβολίζει τις αρχές και την αναγέννηση. Ο Κριός, που κυβερνάται από τον πλανήτη Άρη, συνδέεται με τον ελληνικό μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών.

Αυτός μύθος αφηγείται την ιστορία του Φρίξου και της Έλλης, που γεννήθηκαν από τον Αθάμαντα, βασιλιά της Βοιωτίας, και τη θεά του νέφους, τη Νεφέλη. Ο Αθάμας ερωτεύτηκε μια γυναίκα που λεγόταν Ινώ και θύμωσε τόσο πολύ τη Νεφέλη που προκάλεσε ξηρασία στη γη.

Η Ινώ προσπάθησε να θυσιάσει τον Φρίξο και την Έλλη για να τερματίσει την ξηρασία. Ωστόσο, η Νεφέλη έστειλε ένα κριάρι με χρυσό μαλλί για να τους σώσει. Τα δύο παιδιά διέφυγαν στην πλάτη του φτερωτού κριαριού.

Το κριάρι αρχικά προοριζόταν να θυσιαστεί στον Άρη, αλλά ο Δίας το πήρε και το τοποθέτησε στον ουρανό προς τιμήν του.

Σιδώνιος Ταύρος (Ταύρος)

Ο δεύτερος αστερισμός συμβολίζεται από έναν ταύρο που αντιπροσωπεύει τη γονιμότητα και κυβερνάται από τον πλανήτη Αφροδίτη. Ο αστερισμός του Ταύρου συνδέεται με τον ελληνικό μύθο της Ευρώπης όπου ο Δίας, μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο και άρπαξε την Ευρώπη. O ταύρος αντιπροσωπεύει τον Δία.

Διόσκουροι (Δίδυμοι)

Το τρίτο αστρολογικό ζώδιο, αντιπροσωπεύεται από δύο δίδυμα αδέρφια, τα οποία συμβολίζουν τη δυαδικότητα, το εσωτερικό ξεδίπλωμα και τον ανταγωνισμό του σώματος και της ψυχής. Το ζώδιο των διδύμων κυβερνάει ο πλανήτης Ερμής.

Ο Δίδυμος συνδέεται με τον ελληνικό μύθο του Κάστορα και του Πολυδεύκη. Ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης ήταν γιοι της Λήδας, μιας Σπαρτιάτισσας πριγκίπισσας. Σύμφωνα με τη μυθολογία γέννησε δύο αυγά από τα οποία προήλθαν ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης. Ωστόσο, μόνο ο Πολυδεύκης ήταν αθάνατος. Όταν τελικά ο Κάστορας σκοτώθηκε, ο Πολυδεύκης ζήτησε από τον Δία να τον επανενώσει με τον αδελφό του. Έτσι, ο Δίας τους μεταμόρφωσε στον αστερισμό των διδύμων.

Καρκίνος

Το τέταρτο αστρολογικό ζώδιο, συμβολίζει την οικογένεια. Ο Καρκίνος αντιπροσωπεύεται από ένα καβούρι και κυβερνάται από τη Σελήνη.

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, η Ήρα, σύζυγος του Δία, μισούσε τον Ηρακλή επειδή γεννήθηκε από την εξωσυζυγική σχέση του Δία με την Αλκμήνη. Η Ήρα έκανε ένα ξόρκι τρέλας στον Ηρακλή που τον ανάγκασε να σκοτώσει τα ίδια του τα παιδιά.

Ως μετάνοια για το έγκλημα του ανέλαβε τους περίφημους 12 άθλους. Ένα από τα καθήκοντά του ήταν να σκοτώσει την Ύδρα. Η Ήρα έστειλε ένα καβούρι για να βοηθήσει την Ύδρα στη μάχη εναντίον του Ηρακλή, αλλά ο Ηρακλής σκότωσε το καβούρι συνθλίβοντας το με το πόδι του. Ωστόσο, η Ήρα αποφάσισε να ανταμείψει το καβούρι και έτσι το μετέτρεψε σε αστερισμό.

Βασιλίσκος (Λέων)

Ο Λέων είναι το πέμπτο αστρολογικό ζώδιο, που συμβολίζει τη δύναμη της ζωής και αντιπροσωπεύεται από τη χαίτη του που κυβερνάται από τον Ήλιο.

Ο αστερισμός του Λέοντα συνδέεται με το μυθικό λιοντάρι της Νεμέας. Στον πρώτο του άθλο, ο Ηρακλής ανέλαβε να σκοτώσει το λιοντάρι της Νεμέας. Αφού στραγγάλισε το λιοντάρι αφαίρεσε το δέρμα του και το μετέτρεψε σε πανοπλία. Ο Δίας αντάμειψε τη γενναιότητα του λιονταριού με τον αστερισμό του Λέοντα.

Δίκη (Παρθένος)

Η Παρθένος είναι το έκτο αστρολογικό ζώδιο, που συμβολίζει τον τοκετό. Η Παρθένος κυβερνάται από τον θεό Ερμή και εκπροσωπείται από μία μορφή γυναίκας. Εξαιτίας αυτού, η Παρθένος έχει συνδεθεί με διάφορες θεές, όπως η Άρτεμις και η Αφροδίτη. Στην ελληνική μυθολογία ο αστερισμός αντιπροσωπεύεται από τη θεά Αστρέα.

Πρόκειται για μία Τιτάνα που βοήθησε τον Δία κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ των Τιτάνων και των Θεών. Ο Δίας σεβόμενος την πίστη της, αποφάσισε να την ανεβάσει στους ουρανούς, τοποθετώντας την ανάμεσα στα αστέρια και δημιουργώντας τον αστερισμό της Παρθένου.

Ζυγός

Το έβδομο αστρολογικό ζώδιο συμβολίζει την αρμονία. Ο Ζυγός, που αντιπροσωπεύεται από τη ζυγαριά της δικαιοσύνης, κυβερνάται από την Αφροδίτη και τον Ήφαιστο.

Ο Ζυγός, όπως και η Παρθένος, συνδέεται επίσης με τη θεά Αστρέα. Όταν ο Δίας ύψωσε την Αστρέα στον ουρανό και την τοποθέτησε ανάμεσα στα αστέρια, η ζυγαριά της δικαιοσύνης που είχε ως σύμβολο έγινε ο αστερισμός του Ζυγού.

Σκορπιός

Το όγδοο αστρολογικό ζώδιο, είναι ένας σκορπιός που συμβολίζει την καταστροφή και την αναγέννηση. Ο αστερισμός του σκορπιού κυβερνάται από τους πλανήτες Άρη και Πλούτωνα.

Ο αστερισμός του Σκορπιού συνδέεται με τον ελληνικό μύθο του Ωρίωνα. Ο Ωρίων ήταν ένας κυνηγός που δήλωνε αλαζονικά ότι θα σκότωνε όλα τα ζώα στη Γη. Η Άρτεμις, η θεά του κυνηγιού, έστειλε έναν σκορπιό να τον σκοτώσει ως απάντηση σε αυτή την απειλή. Το αραχνοειδές κυνήγησε τον Ωρίωνα μέχρι που τελικά τον δάγκωσε και τον σκότωσε.

Οι θεοί ύψωσαν τον Ωρίωνα και τον σκορπιό στους ουρανούς και τους τοποθέτησαν στα αντίθετα άκρα του ουράνιου θόλου. Αυτή η τοποθέτηση ήταν σκόπιμη: όταν ο αστερισμός του Σκορπιού ανεβαίνει στον ορίζοντα, ο αστερισμός του Ωρίωνα κρύβεται, αποφεύγοντας έτσι το ζώο που προκάλεσε τον θάνατό του.

Κένταυρος ή Κρότον (Τοξότης)

Πρόκειται για το ένατο αστρολογικό ζώδιο που συμβολίζει την ανώτερη συνείδηση και αντιπροσωπεύεται από το βέλος του τοξότη ενώ κυβερνάται από τον Δία.

Ο αστερισμός συνδέεται με τον Κένταυρο Χείρωνα. Πρόκειται για ένα έξυπνο, σοφό και καλοσυνάτο πλάσμα, σε αντίθεση με τους περισσότερους του είδους του, που ζούσε σε μια σπηλιά στο Πήλιο της Θεσσαλίας.

Ο κένταυρος ήταν σπουδαίος παιδαγωγός και δάσκαλος αρκετών από τους πιο σημαντικούς ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, όπως ο Αχιλλέας, ο Ασκληπιός, ο Ιάσονας, ο Αρισταίος και ο Ακταίος.

Παν (Αιγόκερως)

Ο Αιγόκερως, το δέκατο αστρολογικό ζώδιο, αντιπροσωπεύεται από μια κατσίκα που συμβολίζει τη σοφία. Ο Αιγόκερως κυβερνάται από τον θεό Κρόνο. Αυτό το ζώδιο σχετίζεται με τον μύθο της Αμάλθειας, μιας γυναίκας που πήρε επίσης τη μορφή τράγου. Η Αμάλθεια ήταν αυτή που μεγάλωσε τον Δία όταν ήταν βρέφος, αφού η μητέρα του Ρέα το έκρυψε στα βουνά για να το προστατεύσει από τον πατέρα του, Κρόνο. Όταν ο Δίας ενηλικιώθηκε, πολέμησε τους Τιτάνες με πανοπλία από δέρμα κατσίκας για να την τιμήσει. Αργότερα την ανέβασε στους ουρανούς και τη μετέτρεψε στον αστερισμό του Αιγόκερου. Λέγεται ότι αντιπροσωπεύεται ή κυριαρχείται από την θεά Εστία.

Γανυμήδης (Υδροχόος)

Το ενδέκατο αστρολογικό ζώδιο, ο Υδροχόος συμβολίζει την επανάσταση και τη σοφία. Ο Υδροχόος, που αντιπροσωπεύεται από έναν οινοφόρο, παραδοσιακά κυβερνούνταν από τον πλανήτη Κρόνο, ενώ στη συνέχεια από τον πλανήτη Ουρανό.

Ο αστερισμός του Υδροχόου συνδέεται με τον Γανυμήδη, ο οποίος θεωρούνταν ο πιο όμορφος θνητός άνδρας. Για αυτόν τον λόγο, ο Δίας τον απήγαγε στον Όλυμπο και τον μετέτρεψε σε αθάνατο.

Ιχθύες

Το δωδέκατο και τελευταίο αστρολογικό ζώδιο, ο Ιχθύς συμβολίζει τη διαίρεση, που προσωποποιείται από την Αφροδίτη και τον Έρωτα με τη μορφή δύο ψαριών που κολυμπούν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Ο Ιχθύς κυβερνάται από τον Ποσειδώνα και τον Δία.

Ο Τυφώνας, ήταν ένας από τους πιο τρομακτικούς Τιτάνες που είχε μορφή γιγάντιου φιδιού και πρωταγωνίστησε στη μάχη εναντίον των θεών στη γνωστή Τιτανομαχία. Πολλοί θεοί μεταμορφώθηκαν σε ζώα ώστε να γλιτώσουν από την οργή του. Ο Έρως και η Αφροδίτη τράπηκαν σε φυγή με τη μορφή ψαριών. Έτσι, αργότερα αντιπροσώπευαν τον αστερισμό του Ιχθύ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More

script type="text/javascript"> window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({flush: true});