Χίμαιρα: Τι ήταν στην ελληνική μυθολογία και τι είναι σήμερα!

Ένα από τα πιο τρομερά μυθικά τέρατα της αρχαίας Ελλάδας ήταν η Χίμαιρα.

Αυτό το μυθικό πλάσμα που ξερνούσε φωτιά από το στόμα είχε σώμα και κεφάλι κατσίκας και από μπροστά ξεπρόβαλε ακόμη ένα κεφάλι λιονταριού ενώ η ουρά του κατέληγε σε φίδι.

Μία άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι είχε ένα κεφάλι δράκου, ένα κεφάλι κατσίκας και ένα κεφάλι λιονταριού.

Ωστόσο, η επικρατέστερη εκδοχή είναι η πρώτη.

Η Χίμαιρα ήταν κόρη της Έχιδνας και του Τυφώνα.

Μαζί με τον Όρθο είχαν δύο παιδιά, τη Σφίγγα και το λιοντάρι της Νεμέας που ήταν ο πρώτος άθλος του Ηρακλή.

Αυτό το τέρας τρομοκρατούσε τους πολίτες της Λυκίας, μια ιστορική αρχαία πόλη στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Ο μύθος του Έλληνα ήρωα που σκότωσε τη Χίμαιρα

Ο Βελερεφόντης σκοτώνει την Χίμαιρα, το τέρας της μυθολογίας που είχε κεφάλι κατσίκας και και λιονταριού και ουρά φιδιού

Τότε, όπως λέγεται στην Ιλιάδα, ο  Έλληνας ήρωας Βελλεροφόντης έλαβε εντολή από τον βασιλιά της Λυκίας, Ιοβάτη να σκοτώσει τη Χίμαιρα. Ο βασιλιάς έδωσε αυτή την εντολή στον Βελλεροφόντη γιατί ήλπιζε ότι το τέρας θα σκοτώσει τον ήρωα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πίνδαρο η θεά Αθηνά είχε άλλα σχέδια.

Συμβούλευσε τον Βελλεροφόντη ότι μόνο με τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο των θεών, είχε πιθανότητες να νικήσει τη Χίμαιρα και του έδωσε το μοναδικό χαλινάρι που μπορούσε να τον δαμάσει.

Έτσι, ο ήρωας ανέβηκε σε έναν βράχο της Κορίνθου έχοντας εμπιστοσύνη στα σημάδια των θεών και περίμενε τον Πήγασο να περάσει.

Ο Βελλεροφόντης κατάφερε τελικά να δαμάσει τον Πήγασο με αυτό το λουρί και αφού ανέβηκε πάνω του, πέταξαν προς τα βουνά που ζούσε η Χίμαιρα.

Μόλις εμφανίστηκε η Χίμαιρα, ο Πήγασος πέταξε από πάνω της και ο Βελλεροφόντης τη χτύπησε με το ακόντιο του με αποτέλεσμα να πεθάνει ένα από τα πιο τρομερά πλάσματα της μυθολογίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7 Σούπερ Ήρωες Της Ελληνικής Μυθολογίας!

Τι συμβολίζει η Χίμαιρα;

Η Χίμαιρα αντιπροσωπεύει οτιδήποτε αντιφατικό ή ασυμβίβαστο. Σημαίνει επίσης διφορούμενες ενέργειες ή συναισθήματα, διαστροφές, συγκρούσεις, αντιθέσεις, ασυνέπειες και το παράλογο. Στην Ιλιάδα, ο Όμηρος περιγράφει ότι η Χίμαιρα είναι ένα αθάνατο ον, ικανό να ρουφήξει φλόγες λαμπερής φωτιάς.

Ποια είναι η ερμηνεία του Μύθου της Χίμαιρας;

Από την ανάλυση και ερμηνεία των διαφόρων αναφορών περί της Χίμαιρας καθίσταται εμφανές ότι πρόκειται για αλληγορική αναφορά του ηφαιστειώδους εδάφους της Λυκίας που σύμφωνα με τον Σκύλακα προήλθε από έκρηξη ηφαιστείου κοντά στη Φασηλίδα ενώ κατά τον Στράβωνα, (ΙΔ’ 665), από κάποια ηφαιστειώδη χαράδρα του όρους Κράγου.

Όσο για την εξωτερική όψη του τέρατος, ερμηνεύεται ως εξής: στους πρόποδες του ηφαιστείου ζούσαν πολλά φίδια, στη μέση ζώνη έβοσκαν κατσίκια και στα στόμια είχαν τη φωλιά τους τα λιοντάρια. Στη φαντασία των αρχαίων δημιουργήθηκε λοιπόν το τερατόμορφο σύμπλεγμα της Χίμαιρας.

Πού χρησιμοποιούμε σήμερα τη λέξη Χίμαιρα;

Άνθρωποι Χίμαιρες: άτομα που γεννήθηκαν με διαφορετικό χρώμα ματιών

Μεταφορικά η λέξη χίμαιρα χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάτι που φτιάχτηκε σαν συνδυασμός πολύ διαφορετικών μεταξύ τους πραγμάτων (π.χ. κάποιον οργανισμό στην επιστήμη της γενετικής)

Οι άνθρωποι που έχουν δύο διαφορετικά σύνολα DNA ονομάζονται «Ανθρώπινες Χίμαιρες».

Μπορεί να συμβεί όταν μια γυναίκα είναι έγκυος με δίδυμα και ένα έμβρυο πεθάνει πολύ νωρίς. Το άλλο έμβρυο μπορεί να «απορροφήσει» τα κύτταρα του διδύμου του.

Μπορεί επίσης να συμβεί μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών και (σε μικρότερη κλίμακα) κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής εγκυμοσύνης.

Επίσης, μεταφορικά, μπορεί να σημαίνει κάτι που είναι ανέφικτο (αδύνατο), δηλαδή που δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Μάλιστα υπάρχει και η σχετική έκφραση “κυνηγάω χίμαιρες“.

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι ένα ακόμη δίδαγμα που πήραμε από αυτόν τον ελληνικό μύθο είναι το εξής: Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν πιστεύεις στον εαυτό σου και έχεις την τύχη με το μέρος σου!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΛΕΡΝΑΊΑ ΎΔΡΑ: Ο μύθος που συμβολίζει μια επιδημία και ένα ακόμη γεωλογικό φαινόμενο στην Αρχαία Ελλάδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More