Μινώταυρος: Το τρομερό μυθικό πλάσμα της αρχαίας Ελλάδας

Ο Μινώταυρος ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα και παλαιότερα μυθικά τέρατα της ελληνικής μυθολογίας.

Πρόκειται για ένα κτήνος που είχε ανθρώπινο σώμα με κεφάλι και ουρά ταύρου και ήταν ο φόβος και ο τρόμος της Κρήτης.

Η ονομασία (Μινώταυρος = Μίνως+ταύρος) είναι περιγραφική και προήλθε από το όνομα του βασιλιά Μίνωα και την όψη του πλάσματος.

Ωστόσο, στην Κρήτη, ο Μινώταυρος ήταν γνωστός με την ονομασία Αστερίων ή Αστέριος παραπέμποντας στον προηγούμενο βασιλιά και θετό πατέρα του Μίνωα.

Πώς γεννήθηκε ο Μινώταυρος;

Ο Δαίδαλος παρουσιάζει το ομοίωμα αγελάδας στην Πασιφάη
Ο Δαίδαλος παρουσιάζει το ομοίωμα αγελάδας στην Πασιφάη.

Σύμφωνα με τον μύθο ο βασιλιάς Μίνωας είχε ζητήσει από τον θεό Ποσειδώνα ένα σημάδι που να αποδεικνύει ότι αυτός έπρεπε να γίνει ο βασιλιάς αντί για τον αδερφό του. Τότε ο θεός Ποσειδώνας του έστειλε έναν όμορφο, λευκό ταύρο με σκοπό να γίνει θυσία στον ίδιο τον θεό.

Ο Μίνωας εντυπωσιασμένος από την ομορφιά του ταύρου, θέλησε να τον κρατήσει και στη θέση του, θυσίασε άλλον, ελπίζοντας να μην το καταλάβει ο Ποσειδώνας. Όταν ο Ποσειδώνας αντιλήφθηκε ότι ο Μίνωας προσπάθησε να τον ξεγελάσει, για να τον τιμωρήσει έκανε τη γυναίκα του Πασιφάη να ερωτευτεί παράφορα τον ταύρο.

Η Πασιφάη, παρασυρμένη από το πάθος της και βλέποντας ότι ο ταύρος δεν ανταποκρινόταν εξαιτίας της ανθρώπινης μορφής της, ζήτησε τη βοήθεια από τον πολυμήχανο Δαίδαλο. Εκείνος, σκέφτηκε να φτιάξει ένα ομοίωμα αγελάδας στο οποίο μπήκε μέσα η Πασιφάη και ξεγελώντας τον ταύρο ζευγάρωσε μαζί του. Από αυτή την ένωση γεννήθηκε ο θρυλικός Μινώταυρος.

Ποιος έφτιαξε τον λαβύρινθο όπου ζούσε ο Μινώταυρος;

Ο λαβύρινθος όπου ζούσε ο Μινώταυρος, Μεσσαρά, Κρήτη
Το σπήλαιο του Σκοτεινού στην Κρήτη, όπου πιστεύεται ότι κάποτε ήταν ο λαβύρινθος που κατοικούσε ο Μινώταυρος.

Ο Μίνωας εξοργισμένος ζήτησε από τον Δαίδαλο να φτιάξει έναν Λαβύρινθο για να κλείσει εκεί μέσα τον Μινώταυρο. Αυτό το δαιδαλώδης οίκημα φτιάχτηκε κάτω από το παλάτι της Κνωσού. Ο Λαβύρινθος είχε τόσους πολλούς διαδρόμους και δωμάτια, που κανείς ποτέ δεν κατάφερε να βγει από εκεί. Ωστόσο, υπάρχει ένας ήρωας που έμελλε να τα καταφέρει…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7 Σούπερ Ήρωες Της Ελληνικής Μυθολογίας!

Γιατί ο Μινώταυρος κατασπάραζε νεαρούς και νεαρές της Αθήνας;

Κάποτε, οι Αθηναίοι γιόρταζαν προς τιμήν της θεάς Αθηνάς τη μεγαλύτερη γιορτή τους, τα Παναθήναια και διοργάνωσαν αγώνες.

Σε αυτούς τους αγώνες συμμετείχε και ο γιος του Μίνωα, ο Ανδρόγεως. Αφού νίκησε σε όλα τα αθλήματα, δολοφονήθηκε από τους Αθηναίους επειδή ζήλεψαν τις ικανότητες του.

Ο Μίνωας θέλησε να τιμωρήσει τους Αθηναίους που σκότωσαν τον γιό του και αφού τους υπέταξε, διέταξε να στέλνουν κάθε χρόνο 7 νέους και 7 νέες αθηναίες και να κατασπαράσσονται από τον Μινώταυρο μέσα στον λαβύρινθο.

Αυτή την τρέλα αποφάσισε να σταματήσει για πάντα ο Θησέας, ο οποίος πήρε τη θέση ενός από τους 7 νεαρούς και σαλπάρισε για την Κρήτη.

Κατά την αποβίβαση του στο νησί, γνώρισε την κόρη του Μίνωα, Αριάδνη και οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν παράφορα.

Τότε της αποκάλυψε πως σκόπευε να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Αυτή του υποσχέθηκε ότι θα τον βοηθούσε αν την έπαιρνε στην πατρίδα του και την παντρευόταν.

Τι ήταν το Μίτο της Αριάδνης;

Έτσι, η Αριάδνη πήγε στον Δαίδαλο, που είχε φτιάξει τον Λαβύρινθο και του ζήτησε έναν τρόπο για να δραπετεύσει ο Θησέας με τους υπόλοιπους νέους.

Ο Πολυμήχανος Δαίδαλος είχε και πάλι τη λύση. Ζήτησε από την Αριάδνη να δώσει στον Θησέα ένα κουβάρι κλωστή για να το δέσει στην είσοδο του λαβύρινθου.

Έτσι μαζεύοντας το κουβάρι θα μπορούσε να βρει τον δρόμο του γυρισμού. Κάπως έτσι λοιπόν η Αριάδνη έδωσε στον Θησέα το κουβάρι που είναι γνωστό ως το Μίτο της Αριάδνης.

Ποιος σκότωσε τον Μινώταυρο;

Ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο, άγαλμα στον κήπου του Κεραμεικού, Παρίσι
Άγαλμα που αναπαριστά τον Θησέα να σκοτώνει τον Μινώταυρο στους διάσημους κήπους Κεραμεικού που βρίσκονται ανάμεσα από το Λούβρο και την πλατεία Κόνκορντ.

Αφού λοιπόν ο Θησέας μπήκε στον λαβύρινθο κατάφερε να σκοτώσει με το σπαθί του τον Μινώταυρο. Ακολουθώντας τις οδηγίες της Αριάδνης άρχισε να τυλίγει το κουβάρι με αποτέλεσμα να καταφέρει να βγει από τον Λαβύρινθο. Εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι της νύχτας, ο Θησέας, η Αριάδνη και οι υπόλοιποι νέοι δραπέτευσαν στο λιμάνι. Αφού άνοιξαν τρύπες στα πλοία του Μίνωα για να μην μπορεί να τους ακολουθήσει, πήραν το πλοίο τους για να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Τι συμβολίζει ο Μινώταυρος;

ο μύθος του Μινώταυρου συμβολίζει την κατάργηση του βάρβαρου εθίμου της ανθρωποθυσίας και την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού σε ένα πιο προοδευτικό στάδιο. Τέλος, ο Μινώταυρος συνδέεται και με την πτώση του Μινωικού πολιτισμού και του μονάρχη, θεού-βασιλιά Μίνωα.

Η μεγαλύτερη γιορτή της Μινωικής Κρήτης

Ταυροκαθάψια, η μεγαλύτερη γιορτή της Μινωικής Κρήτης
Τα Ταυροκαθάψια, ήταν η μεγαλύτερη γιορτή της Μινωικής Κρήτης.

Επίσης, ο μύθος του Μινώταυρου συνδέεται με τη θρησκευτική πομπή που γινόταν προς τιμήν του Ποσειδώνα και είναι γνωστή ως τα «ταυροκαθάψια».

Πρόκειται για ένα άθλημα που γινόταν στην Κρήτη και οι αθλητές έπρεπε να χαλιναγωγήσουν έναν ταύρο κάνοντας ακροβατικά πάνω του.

Ωστόσο, ύστερα από ανασκαφές στα Ανεμόσπηλια, στη Βασιλική οδό της Κνωσού και στα Χανιά έχουν όντως αποκαλύψει στοιχεία ανθρωποθυσίας και κανιβαλισμού.

Η διαφορά των ταυρομαχιών στην αρχαία Ελλάδα με τις ταυρομαχίες σήμερα

Η διαφορά των ταυροκαθάψιων με τις σημερινές ταυρομαχίες είναι ότι στην Κρήτη δεν είχαν σκοπό να σκοτώσουν τον ταύρο.

Μέχρι σήμερα σώζονται παραστάσεις από τα ταυροκαθάψια στο παλάτι της Κνωσού αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως είναι η Τίρυνθα και η Πύλος στην Πελοπόννησο καθώς και στη Σμύρνη, που βρίσκεται στη Μικρά Ασία και πλέον συμπεριλαμβάνεται στην Τουρκική επικράτεια.

Σήμερα παρόμοιες δραστηριότητες πραγματοποιούνται στη γαλλική πόλη Μοντ ντε Μαρσάν που βρίσκεται στα σύνορα Γαλλίας-Ισπανίας.

Πρόκειται για μία περιοχή της Γασκώνης που κάποτε κατοικούνταν από Βάσκους, οι οποίοι σήμερα φημίζονται για τις ταυρομαχίες και τους γνωστούς Recortadores, αθλητές που προσπαθούν να πηδήξουν πάνω από τον ταύρο. Σας θυμίζει κάτι αυτό;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιγαίο Πέλαγος: Πως Πήρε Την Ονομασία Της Η Ελληνική Θάλασσα;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More