Ρώμη Αξιοθέατα:Τι να κάνετε και τι να δείτε στην Αιώνια πόλη

Η Ρώμη είναι μια από τις ομορφότερες και παλαιότερες πόλεις του κόσμου.

Η πρωτεύουσα της Ιταλίας είναι ένα ανοιχτό μουσείο που θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν, όταν ακόμη στους δρόμους της κυκλοφορούσαν με την συνοδεία τους οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες.

Ωστόσο υπάρχουν τόσα πράγματα να κάνετε και χιλιάδες αξιοθέατα να δείτε στην «Αιώνια πόλη» που αν γράψουμε για όλα σίγουρα θα μας πάρει μια εβδομάδα.

Πάμε να δούμε 16 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στην Ρώμη

Ξεκινήστε την περιήγηση σας από το μουσείο «Welcome to Rome»

Μουσεία στην Ρώμη: Welcome to Rome, ψηφιακή Περιήγηση στην αρχαία πόλη

Πρόκειται για ένα Μουσείο πολυμέσων που παρουσιάζει την ιστορία της Ρώμης από τους προϊστορικούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή και παρέχει μια εξαιρετική επισκόπηση της πόλης για παιδιά και ενήλικες με σκοπό να κατανοήσουν τη σημασία των αξιοθέατων της Αιώνιας πόλης.

Το τουρ σε αυτό το μουσείο ξεκινά με μια ταινία 30 λεπτών που αφηγείται την ιστορία των πιο αξιοσημείωτων αρχαιολογικών χώρων της Ρώμης. Το Welcome to Rome είναι διαθέσιμο σε 8 γλώσσες.

Επισκεφθείτε το άνδρο των πιο ένδοξων μονομάχων της αρχαιότητας

Τι να κάνετε στην Ρώμη: Κολοσσαίο, τα καλύτερα αξιοθέατα

Το νούμερο 1 αξιοθέατο της Ρώμης είναι αναμφισβήτητα το Κολοσσαίο. Αυτό το ιστορικό μνημείο χτίστηκε μεταξύ 70-80 μ.Χ και στο παρελθόν ήταν γνωστό ως το «Αμφιθέατρο των Φλαβίων».

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αμφιθέατρο που χτίστηκε ποτέ και μπορούσε να χωρέσει έως και 80.000 θεατές.

Κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί φρικιαστικές παραστάσεις για το κοινό, όπως μάχες μονομάχων, κυνήγι ζώων, εκτελέσεις καθώς και θαλάσσιες μάχες, όταν η αρένα θα γέμιζε με νερό και πλοία.

Σήμερα, μπορείτε να κάνετε περιήγηση στα υπόγεια τούνελ, στην αρένα και στις κερκίδες. Το 5ο επίπεδο άνοιξε πρόσφατα για το κοινό και προσφέρει εξαιρετική θέα 360 μοιρών του θεάτρου από ψηλά.

Σήμερα θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου!

Ρίξτε κέρμα στο πιο γνωστό συντριβάνι του κόσμου

Ρώμη: Φοντάνα ντι τρέβι, το συντριβάνι που ρίχνετε κέρματα

Το Φοντάνα ντι Τρέβι «Fontana di Trevi» είναι το πιο διάσημο συντριβάνι στη Ρώμη και ίσως σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το συντριβάνι μπαρόκ αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στην πλατεία Piazza di Trevi και χτίστηκε τον 18ο αιώνα.

Αυτό το συντριβάνι κοσμείται από το περίφημο γλυπτό που απεικονίζει τον θεό Ποσειδώνα πάνω στο άρμα του.

Αν επισκεφθείτε την Ρώμη και δεν πετάξετε νόμισμα στο Φοντάνα ντι Τρέβι είναι σαν να πήγατε στο Σάλτσμπουργκ και δεν βάλατε λουκέτο της αγάπης στην γέφυρα Makartsteg Bridge!

Σύμφωνα με την παράδοση το άτομο που θα πετάξει το κέρμα μια μέρα θα επιστρέψει στη Ρώμη.

Δείτε από κοντά τον ρωμαϊκό οίκο των Ελλήνων θεών

Διακοπές στην Ρώμη: Πάνθεον, ο μεγαλύτερος τρούλος στον κόσμο

Ένας αρχαίος ρωμαϊκός ναός αφιερωμένος σε «Όλους τους Θεούς», εξού και το όνομα Πάνθεον. Σήμερα, είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια της αρχαίας Ρώμης που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το κολοσσαίο για τον τίτλο του καλύτερου αξιοθέατου.

Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 125 μ.Χ. στη θέση ενός πρώην ναού που έχτισε ο Μάρκος Αγρίππας.

Το Πάνθεον έχει τον μεγαλύτερο (μη ενισχυμένο) τρούλο στον κόσμο, με διάμετρο 142 πόδια.

Τι λειτουργία είχε το κτίριο εκείνη την εποχή δεν είναι ακόμα σαφές, αλλά το Πάνθεον δόθηκε στον πάπα από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 608 π.Χ.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στη Ρώμη, μπορείτε να επισκεφθείτε αυτό το αξιοθέατο δωρεάν!

Εξερευνήστε το ιστορικό κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Ρώμη αξιοθέατα: Ρωμαικό φόρουμ, κολοσσαίο,αψίδα του Κωνσταντίνου

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αυγούστου (27 π.Χ. – 14 μ.Χ.), στην αρχαία Ρώμη ζούσαν πάνω από ένα εκατομμύριο Ρωμαίοι και το Φόρουμ Ρομάνουμ ήταν το πολιτικό, νομικό και θρησκευτικό κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Κατά την επίσκεψή σας σε αυτό το μέρος, θα περπατήσετε μπροστά από τις ρωμαϊκές ανασκαφές και το αρχαιολογικό πάρκο που αποτελείται από παλιούς ναούς, καμάρες, αίθουσες αγοράς καθώς και άλλα σημαντικά κτίρια που χτίστηκαν εκεί από διάφορους αυτοκράτορες.

Δίπλα στο φόρουμ βρίσκεται ο λόφος Palatine, όπου θα βρείτε ανασκαφές των αυτοκρατορικών κατοικιών.

Μπορείτε να φτάσετε σε αυτό το σημαντικό αξιοθέατο μέσω της αρχαίας οδού Via Sacra, που είναι ο παλαιότερος και πιο διάσημος δρόμος στη Ρώμη.

Αυτή η οδός ήταν γνωστή ως ο «Ιερός δρόμος» καθώς διέσχιζε τους ναούς που σώζονται μέχρι σήμερα και άλλους που καταστράφηκαν από σεισμούς.

Μερικά σπουδαία κτίρια που σώζονται εκεί μέχρι σήμερα είναι ο Ναός του Κρόνου και η Βασιλική του Μέγα Κωνσταντίνου που ήταν το μεγαλύτερο κτίριο σε αυτό το φόρουμ.

Περιηγηθείτε στον ναό που ζει ο Πάπας

Ρώμη: Εκκλησία του Αγίου Πέτρου, κατοικία του Πάπα, Βατικανό

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου ή «Basilica di San Pietro» είναι το πνευματικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας και η κατοικία του Πάπα.

Αυτή η τεράστια εκκλησία που βρίσκεται στο ανεξάρτητο κράτος της Πόλης του Βατικανού και δίπλα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, χτίστηκε πάνω στην τοποθεσία που πιστεύεται ότι είναι ο τάφος του Άγιου Πέτρου.

Περιέχει σπουδαία αριστουργήματα όπως το baldachin του Bernini και το «La Pieta» του Μικελάντζελο . Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τις κρύπτες με τους 148 παπικούς τάφους.

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας  εκ των προτέρων, διαφορετικά πιθανότατα θα στέκεστε στην ουρά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εξερευνήστε τα μουσεία του Βατικανού και την Καπέλα Σιξτίνα

Καπέλα Σεστίνα Ρώμη: Το πιο γνωστό φρέσκο στον κόσμο, τοιχογραφία Μικελάτζελο

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι πάπες συγκέντρωσαν μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης που αποτελείται από ρωμαϊκά αντικείμενα και θρησκευτικά κειμήλια καθώς και αμέτρητους πίνακες.

Στα Μουσεία του Βατικανού μπορείτε να επισκεφθείτε 54 πλούσια διακοσμημένα δωμάτια και να δείτε αυτούς τους θησαυρούς τέχνης της Καθολικής εκκλησίας. Το κορυφαίο αξιοθέατο για πολλούς επισκέπτες είναι αναμφισβήτητα η περίφημη Καπέλα Σιξτίνα.

Πρόκειται για ένα παρεκκλήσι με υπέροχες τοιχογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου που είναι επίσης γνωστό ως ο χώρος του κονκλάβιου. Εκεί εκλέγεται ο νέος πάπας, που θεωρείται ο αποστολικός διάδοχος του Αγίου Πέτρου.

Περπατήστε στην πλατεία με τα 3 σπουδαία συντριβάνια

Ρώμη καλύτερα αξιοθέατα: Πλατεία Ναβόνα, Συντριβάνι του Ποσειδώνα
Το συντριβάνι του Ποσειδώνα στην πλατεία Πιάζα Ναβόνα!

Η Πιάζα Ναβόνα (Piazza Navona) είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο όμορφες πλατείες της Ρώμης. Αποτελείται από τρία συντριβάνια, το Fontana del Moro το Fontana del Nettuno και το εντυπωσιακό la Fontana dei Quattro Fiumi με τον μεγάλο οβελίσκο στο κέντρο που σχεδιάστηκε από τον Μπερνίνι το 1651.

Την επόμενη χρονιά ο Πάπας Ιννοκέντιος X και η κουνιάδα του, η πανίσχυρη Ντόνα Ολυμπία, αποφάσισαν ότι η Piazza Navona θα γεμίζει με νερό στο κέντρο της, κλείνοντας την αποχέτευση των τριών σιντριβανιών.

Έτσι, η πλατεία μπορούσε να μετατραπεί σε μια μεγάλη λίμνη μέσα στην πόλη όπου οι Ρωμαίοι δροσίζονταν το καλοκαίρι.

Η μπαρόκ εκκλησία Sant’Agnese in Agone που χτίστηκε την ίδια χρονιά από τον Ιννοκέντιο, προσφέρει ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Επιπλέον, η Piazza Navona είναι μια πολυσύχναστη πλατεία με πολλούς καλλιτέχνες του δρόμου, καφετέριες και βεράντες.

Ανεβείτε τα πιο δημοφιλή σκαλιά της Ρώμης

Ισπανικά σκαλιά στην Ρώμη: Καλύτερα αξιοθέατα

Στους πρόποδες της γαλλικής εκκλησίας «Trinita dei Monti» βρίσκονται τα 135 σκαλοπάτια που είναι γνωστά ως Ισπανικά σκαλιά!

Αυτά τα περίφημα σκαλιά οδηγούν προς την πλατεία Piazza di Spagna, που θα βρείτε το Fontana della Barcaccia, ένα ακόμη χαρακτηριστικό σιντριβάνι του Pietro Bernini.

Τα Ισπανικά Σκαλιά του 18ου αιώνα έχουν εξελιχθεί σε τουριστικό hotspot και η κορυφή των σκαλοπατιών προσφέρει υπέροχη θέα στη Ρώμη.

Στα τέλη Απριλίου, όταν η Ρώμη γιορτάζει την επέτειο της, τα Ισπανικά Σκαλιά μεταμορφώνονται σε μια θάλασσα από λουλούδια αζαλέας.

Το άγαλμα της Παναγίας, που βρίσκεται στη βάση των Ισπανικών Σκαλιών καλύπτεται επίσης με λουλούδια την άνοιξη, καθώς και στις 8 Δεκεμβρίου που γιορτάζεται η Άμωμος Σύλληψη της Μαρίας.

Είναι παράδοση ο Πάπας να επισκέπτεται τα Ισπανικά Σκαλιά αυτήν την ημέρα. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την εκκλησία Trinita dei Monti στην κορυφή των σκαλοπατιών δωρεάν.

Δείτε το κάστρο όπου σύμφωνα με τον θρύλο εμφανίστηκε ο αρχάγγελος Μιχαήλ

Ρώμη: Καστέλ σαντ Άντζελο

Το Καστέλ Σαντ’Άντζελο (Castel Sant’Angelo) χτίστηκε τον 2ο αιώνα ως μαυσωλείο με εντολή του αυτοκράτορα Αδριανού. Ωστόσο το όνομα το απέκτησε το 590 όταν σύμφωνα με τον Πάπα Πίο Β´, εμφανίστηκε στην κορυφή του κάστρου ο αρχάγγελος Μιχαήλ, βάζοντας τέλος σε μια πανούκλα.

Για να τιμήσει τους αγγέλους, ο πάπας Πίος Β’ έβαλε ένα χάλκινο άγαλμα στην κορυφή του κάστρου που μπορείτε να δείτε μέχρι σήμερα.

Το Κάστρο του Αγίου Αγγέλου στη Ρώμη οφείλει επίσης μεγάλη φήμη στην ταινία Angels & Demons, όπου το κάστρο χρησίμευε ως κρησφύγετο για τους Illuminati.

Ωστόσο υπάρχει περίπτωση να κλέψει το αρχιτεκτονικό σας ενδιαφέρον η ομώνυμη γέφυρα που ενώνει τις όχθες του ποταμού Τίβερη.

Η γέφυρα Σαντ Άτζελο χτίστηκε από τον Ανδριανό μεταξύ 134 και 199 ωστόσο το 1450 κατέρρευσε από την μεγάλη εισροή προσκυνητών. Αφού ανακατασκευάστηκε, τον 16ο αιώνα η γέφυρα χρησιμοποιήθηκε για την έκθεση των σορών των εκτελεσθέντων.

Χαλαρώστε στο μεγαλύτερο πάρκο της Ρώμης

Ρώμη:Βίλα Μποργκεσι, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης

Το όνομα «Villa Borghese» αναφέρεται στο πιο όμορφο και μεγαλύτερο πάρκο της Ρώμης. Κάποτε, αυτό το κτήμα ανήκε στον πολύ πλούσιο καρδινάλιο Scipione Borghese και χτίστηκε γύρω από την ομώνυμη βίλα.

Από το 1903, βρίσκεται στην κατοχή του δήμου της Ρώμης και λειτουργεί ως δημόσιο πάρκο. Η «Galleria Borghese» βρίσκεται επίσης στο πάρκο. Αυτή η γκαλερί περιέχει γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής από καλλιτέχνες όπως οι Caravaggio, Rubens, Bernini και Leonardo da Vinci.

Η ομορφιά των γραφικών κήπων και τα αξιοθέατα του πάρκου το καθιστούν έναν από τους πιο ελκυστικούς χώρους πρασίνου στην Ευρώπη.

Ο Ναός του Ασκληπιού, που βρίσκεται μέσα στους κήπους χτίστηκε σε ιωνικό ρυθμό μεταξύ 1785 και 1792.

Εικάζεται ότι χτίστηκε στη μνήμη του αρχαίου ναού που καταστράφηκε και ήταν αφιερωμένος στον θεό της Ιατρικής στο νησί Τίβερη, το ένα από τα δύο νησιά του ομώνυμου ποταμού που διασχίζει την Ρώμη.

Παρακολουθήστε το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα της Αιώνιας πόλης

Τι να κάνετε στην Ρώμη: Δείτε τον ομορφότερο κήπο degli Aranci
Ένα μέρος με μαγική θέα σίγουρα δεν θα μπορούσε να λείπει από την Αιώνια πόλη. Πρόκειται για το Giardino degli Aranci ένας κήπος που είναι γνωστός ως ο πορτοκαλί κήπος της Ρώμης, επειδή κοσμείται από πανέμορφες νερατζιές.

Σε αντίθεση με το χάος της πόλης, η περιοχή Aventine που φιλοξενεί αυτόν τον κήπο είναι μια όαση στη Ρώμη.

Το πάρκο είναι προσβάσιμο από τρεις εισόδους: η πρώτη είναι από την Piazza S. Pietro d’Illiria, η δεύτερη βρίσκεται στη via di S. Sabina και η τρίτη είσοδος είναι από το φρούριο του Rocca Savella.

Επίσης σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η εκκλησία της Santa Sabina και ο όμορφος Δημοτικός Κήπος με Τριαντάφυλλα που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε. Φημίζεται ως το καλύτερο μέρος στην Ρώμη για να δείτε το ηλιοβασίλεμα.

Πιείτε καφέ στην μεσαιωνική γειτονιά που κάποτε ζούσε και ο Ιούλιος Καίσαρας

Trastevere Ρώμη: Η καλύτερη περιοχή της Ρώμης για φαγητό και διασκέδαση

Στην απέναντι όχθη του ποταμού Τίβερη, νότια του Βατικανού, βρίσκεται η γραφική γειτονιά Τραστέβερε (Trastevere).

Το όνομα Trastevere προέρχεται από το λατινικό, trans Tiberium που σημαίνει «πέρα από τον Τίβερη».

Επισκεφτείτε αυτήν την πραγματικά ιταλική γειτονιά της Ρώμης για μια υπέροχη βόλτα ή χαλαρώστε σε μια από τις πολλές βεράντες των καφέ.

Από την εποχή του αυτοκράτορα Αυγούστου, το Τραστέβερε ήταν μια από τις 14 συνοικίες της πόλης και ήταν επίσης περιτειχισμένη.

Αρκετοί σημαντικοί Ρωμαίοι έχτισαν βίλες σε αυτή τη γειτονιά, συμπεριλαμβανομένου του Ιούλιου Καίσαρα.

Η γοητευτική ατμόσφαιρα της γειτονιάς που θυμίζει λαβύρινθο χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Η Piazza di Santa Maria στο Trastevere με την ομώνυμη εκκλησία και ένα σιντριβάνι είναι τόπος συνάντησης των τραστεβερίνι.

Το βράδυ η περιοχή γύρω από αυτήν την πλατεία είναι η κύρια περιοχή διασκέδασης στη Ρώμη.

Κάντε βόλτα στην πλατεία με τις δίδυμες εκκλησίες

Ρώμη: πλατεία Πόπολο με τις δύο πανομοιότυπες εκκλησίες, η πόρτα της πόλης

Η πλατεία Piazza del Popolo είναι μια μεγάλη νεοκλασική πλατεία του 19ου αιώνα, που αρχικά προοριζόταν να υποδεχτεί επισκέπτες που έμπαιναν στην πόλη από τα βόρεια.

Αξιοσημείωτα αξιοθέατα στην πλατεία είναι οι δύο πανομοιότυπες εκκλησίες μπαρόκ αρχιτεκτονικής (Santa Maria dei Miracoli και Santa Maria in Montesanto) που είναι χτισμένες η μία απέναντι από την άλλη.

Επίσης, η πύλη της πόλης «Porta del Popolo», ένας τεράστιος αιγυπτιακός οβελίσκος και τα σκαλιά που σας επιτρέπουν να ανεβείτε στο λόφο Pincio για μια υπέροχη θέα.

Στην άλλη πλευρά της πλατείας βρίσκεται η Βασιλική Santa Maria del Popolo. Αυτή η εκκλησία αποτελείται από 12 παρεκκλήσια, τα οποία περιέχουν σημαντικά ψηφιδωτά και πίνακες.

Φωτογραφίστε το τεράστιο λευκό κτίριο που θυμίζει τούρτα

Ρώμη αξιοθέατα: εθνικό μνημείο του πρώτου Ιταλού βασιλιά Βιτόριο Εμανουέλε

Ένα από τα πιο αξιόλογα σημεία ενδιαφέροντος της Ρώμης είναι το μνημείο του πρώτου Ιταλού βασιλιά Βιτόριο Εμανουέλε II. Αυτό το κτίριο ονομάζεται επίσης «Altare della Patria» που σημαίνει ο βωμός της πατρίδας και τιμά την ενοποίηση της Ιταλίας.

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούν επίσης ψευδώνυμα για αυτό το κτίριο όπως «γαμήλια τούρτα».

Το κολοσσιαίο λευκό κτίριο συμπεριλαμβάνει ένα μουσείο και τον τάφο του άγνωστου στρατιώτη, τον οποίο φρουρούν δύο στρατιώτες.

Πηγαίνετε για φαγητό στην ομορφότερη αγορά της Ρώμης

Που να φάτε στην Ρώμη: Αγορά με τοπικά προιόντα

Οι γαστρονομικές παραδόσεις της Ρώμης έχουν τις ρίζες τους στη γειτονιά Testaccio, καθιστώντας την ιδανική στάση για καλοφαγάδες.

Η Αγορά Testaccio είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να δοκιμάσετε την ποικιλόμορφη κουζίνα της Ρώμης και το εξαιρετικό φαγητό του δρόμου (fast food).

Πρόκειται για ένα φωτεινό και σύγχρονο κτίριο, γεμάτο με δελεαστικά περίπτερα που σερβίρουν τα πάντα. Από σάντουιτς αγκινάρας και μαγειρευτό πατσά μέχρι φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά και κραφτ μπύρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 17 Πράγματα Που Πρέπει Να Ξέρεις Πριν Επισκεφθείς Τη Βενετία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More