Κούβα: Πως είναι η ζωή στο νησί των Επαναστατών σήμερα!

Η Κούβα είναι νησιώτικη χώρα της Καραϊβικής που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές των ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το περίφημο Μαΐάμι! Όπως θα δείτε παρακάτω, αυτή η μικρή Χώρα των 11.000.000 είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες στην γεωπολιτική λόγω της στρατηγικής θέσης που κατέχει.

Συγκεκριμένα, βρίσκεται ανάμεσα από τη θάλασσα της Καραϊβικής τον Κόλπο του Μεξικού και τον Ατλαντικό ωκεανό. Η περιοχή ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492 και αποικήθηκε κατά τους επόμενους αιώνες ως τμήμα της Ισπανικής Αποικιακής Αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, οι πρώτοι κάτοικοι σε αυτό το άγνωστο νησί τότε ήταν οι ιθαγενείς φυλές, γνωστές ως Ταΐνο και Σιμπονέι, των οποίων οι πρόγονοι είχαν μεταναστεύσει στο νησί από τη Νότια Αμερική. Άλλωστε, το όνομα Κούβα προέρχεται από τη λέξη των Ταΐνο, cubanacán, που σημαίνει «κεντρικός τόπος». Κατά την αποικιοκρατία, έφτασαν στο νησί και οι σκλάβοι από την Αφρική. Στο τέλος του 19ου αιώνα μια σειρά από εξεγέρσεις, στις οποίες ενεπλάκησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έληξαν με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κούβας το 1898.

Ένα από τα πιο σικ μέρη του κόσμου

Το ιστορικό ξενοδοχείο Nacional στην Αβάνα
Το ξενοδοχείο Νασιονάλ στην Αβάνα

Τα παλιά χρόνια, η Κούβα ήταν το δημοφιλέστερο μέρος διακοπών για τους πλουσιότερους και διασημότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Τη δεκαετία του 1950, όλοι οι αστέρες του Χόλιγουντ επισκέπτονταν το περίφημο Hotel Nacional στην Αβάνα και η Κούβα γέμιζε με παπαράτσι που έβγαζαν στη φόρα την προσωπική ζωή τους.

Μέχρι και ο Αλ Καπόνε, το περίφημο αφεντικό της μαφίας, είχε μια τεράστια έπαυλη στο Βαραντέρο, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Κούβας, όπου διοργάνωνε χλιδάτα πάρτι!

Τα χρόνια της επανάστασης

Τα πράγματα όμως άλλαξαν τελείως όταν ξεκίνησε η περιβόητη κουβανική επανάσταση εναντίον του δικτάτορα Φουλχένθιο Μπατίστα, που εκείνη την εποχή είχε τη στήριξη των ΗΠΑ. Οι ηγέτες αυτής της επανάστασης ήταν ο περίφημος Φιντέλ Κάστρο, ο αδερφός τους Ραούλ και λίγο αργότερα ο παγκοσμίου φήμης επαναστάτης, Τσε Γκεβάρα.

Έτσι, οι Κουβανοί χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα: Στο καθεστώς του Μπατίστα που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και στο κομμουνιστικό στρατιωτικό κίνημα. Τελικά, οι αντάρτες κατάφεραν να διώξουν τον Μπατίστα. Το νέο καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα με την επιτυχία της επανάστασης το 1959, εξακολουθεί να έχει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας μέχρι και σήμερα.

Η κρίση κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου

Κούβα: Η πλατεία επανάστασης στην Αβάνα
Η πλατεία επανάστασης στην Αβάνα

Αργότερα, η χώρα των επαναστατών θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην κόντρα που είχαν οι Ρωσία και οι ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Τον Οκτώβριο του 1962 υπήρξε ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, η οποία κορυφώθηκε με την Κρίση των πυρηνικών πυραύλων που ήθελε να εγκαταστήσει εκεί η Ρωσία και έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου.

Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να ψηφιστεί στις 7 Φεβρουαρίου του 1962 ολικό Εμπάργκο κατά της Κούβας από τις ΗΠΑ. Κάπως έτσι, η Κούβα απομονώθηκε από όλο τον κόσμο και σήμερα θυμίζει Χώρα που έμεινε πίσω στη δεκαετία του 50.

Πως είναι η ζωή στην Κούβα

Ιστορικά κτίρια και αμάξια αντίκες στην Κούβα
Ιστορικά κτίρια και αμάξια αντίκες στην Κούβα

Οι δρόμοι στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας είναι γεμάτοι από εγκαταλελειμμένα πολύχρωμα ιστορικά κτίρια που άφησαν πίσω οι Ισπανοί αποικιστές, καθώς και από μεγαλοπρεπή ιστορικά ξενοδοχεία που έχτισαν κυρίως Αμερικάνοι επιχειρηματίες. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες μεγάλες πόλεις της Κούβας, όπως είναι το Σαντιάγκο ντε Κούβα (Santiago de Cuba), η παλιά πρωτεύουσα της Κούβας, που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την Αβάνα.

Αυτά τα κτίρια, σε συνδυασμό με τα πανέμορφα αυτοκίνητα αντίκες  δημιουργούν μια πανέμορφη ατμόσφαιρα που θα σας ταξιδέψει πολλά χρόνια πίσω στο παρελθόν. Κάτι που όμως δε γνωρίζετε είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα ανήκουν στην κυβέρνηση της Κούβας, η οποία έχει συσσωρεύσει σχεδόν όλο τον πλούτο του νησιού.

Αυτό τουλάχιστον μας είπαν οι περισσότεροι οδηγοί ταξί, οι οποίοι δουλεύουν για την κυβέρνηση. Επίσης, κάποιοι Κουβανοί μας αποκάλυψαν ότι είναι σχεδόν αδύνατον, να ανοίξει κάποιος επιχείρηση στο νησί, καθώς η κυβέρνηση μπαίνει στη μέση.

Γενικά, επικρατεί μία δύσκολη κατάσταση αφού η χώρα βιώνει μεγάλη οικονομική κρίση. Οι περισσότεροι νέοι θέλουν να φύγουν για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Μιλήσαμε με αρκετούς νέους, οι οποίοι μας είπαν ότι ο μηνιαίος τους μισθός κυμαίνεται από 2.000 έως 5.000 κουβανέζικα πέσος, που σήμερα ισούνται με 20 – 40 ευρώ τον μήνα!

Στη Χώρα και κυρίως στην Αβάνα συναντήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, χωρίς ίντερνετ, νερό και ηλεκτρισμό. Ωστόσο, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι έβαλε το χεράκι του και ο τυφώνας Ίαν, που πέρασε από το νησί με προορισμό τη γειτονική Φλόριντα. Παρεμπιπτόντως, για τους Κουβανούς, οι τυφώνες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που δυστυχώς δημιουργεί πολλά προβλήματα!

Η δημόσια συγκοινωνία στο νησί

Πως είναι η ζωή στην Κούβα: Οδηγός ταξί
Οδηγός ταξί στην Αβάνα

Την ίδια μέρα, αποφασίσαμε να φύγουμε για το Βαραντέρο. Για μια απόσταση δύο ωρών πληρώσαμε 80 ευρώ στο πήγαινε και 60 ευρώ στην επιστροφή. Δυστυχώς, μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες στη χώρα είναι η μεταφορά.

Φυσικά, οι τιμές είναι διαφορετικές για τους τουρίστες, αφού οι οδηγοί αυτοκινήτων που ανήκουν στην κυβέρνηση έχουν την υποχρέωση να σταματήσουν αν τυχόν κάποιος Κουβανός κάνει autostop, κάτι που το βρήκαμε πολύ κουλ. Άσχετα αν δεν το κάνει κανείς.

Υπάρχουν και λεωφορεία στην Κούβα, ωστόσο, καλό είναι να τα αποφύγετε καθώς μέσα γίνεται πανζουρλισμός και συνήθως είναι πολύ παλιά. Υπάρχει μία τεράστια ουρά στις στάσεις που θα σας αποτρέψει να πάρετε λεωφορείο. Επίσης, τα δρομολόγια δεν είναι και τόσο συχνά.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν τουριστικά γραφεία όπως η Viazul που έχει μοντέρνα λεωφορεία και πραγματοποιεί δρομολόγια από πόλη σε πόλη. Τα εισιτήρια έχουν λογικές τιμές που ξεκινάνε από 9 ευρώ περίπου αλλά μερικές φορές είναι αδύνατον να κάνετε κράτηση, καθώς το ίντερνετ είναι περιορισμένο.

Η καλύτερη λύση, είναι να ταξιδέψετε στην Κούβα με ένα ταξιδιωτικό γραφείο ή να έρθετε σε επαφή με τον φίλο μας Μιχάλη, που είναι Κουβανός και μιλάει άπταιστα Ελληνικά. Ο Μιχάλης έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια (Colonial 1900) στην Αβάνα, κάνει τουρ σε Έλληνες και θα σας βοηθήσει πολύ να αποφύγετε κάποιες παγίδες που υπάρχουν στην Κούβα, όπως η αλλαγή ευρώ σε πέσος και η αγορά της Κουβανικής κάρτας NAUTA.

Πως είναι το ίντερνετ στην Κούβα

H πρόσβαση είναι εφικτή από την Etecsa, η οποία είναι κυβερνητική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, απαγορεύεται η πρόσβαση σε πολλές σελίδες του εξωτερικού. Κάποιοι Κουβανοί χρησιμοποιούν VPN έστω να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές όπως είναι το Facebook, το Instagram καθώς και άλλες ιστοσελίδες κυρίως των ΗΠΑ.

Μπορεί το ίντερνετ στην Κούβα να μην είναι δωρεάν αλλά υπάρχουν δημόσιες περιοχές, κυρίως πάρκα, στα οποία θα βρείτε wifi Hotspots, αρκεί όμως να έχετε αγοράσει την κουβανική κάρτα NAUTA από τα επίσημα καταστήματα της Etecsa. Επίσης, τα περισσότερα ξενοδοχεία προσφέρουν wifi επί πληρωμή αλλά υπάρχουν και άλλα που το προσφέρουν δωρεάν, αρκεί να κάνετε αναζήτηση.

Για κάποιον που απεχθάνεται το κινητό, η Κούβα είναι ο απόλυτος παράδεισος. Για κάποιον όμως που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό, είναι μέρος προς αποφυγήν.

Περιορισμός στα προϊόντα πρώτης ανάγκης

Κουβανοί πόλιτες περιμένουν στην σειρά για ένα ψωμί πριν τον τυφώνα Ίαν
Κουβανοί Πολίτες περιμένουν στη σειρά για ένα ψωμί πριν τον τυφώνα Ίαν

Δυστυχώς, περιορισμός υπάρχει επίσης στα τρόφιμα και τα φάρμακα, κάτι που ίσως δυσκολέψει το ταξίδι σας στην Κούβα, όπως άλλωστε δυσκολεύει και τη ζωή των Κουβανών, οι οποίοι φτιάχνουν τεράστιες ουρές για να βρουν ένα κομμάτι ψωμί. Για αυτό, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας κάποια βασικά φάρμακα. Και μην ανησυχείτε, στο αεροδρόμιο της Κούβας δε θα έχετε κανένα πρόβλημα. Καλό όμως είναι να έχετε μαζί σας χαρτί όπου αναγράφεται η συνταγή. Ωστόσο, οι συνταγές φαρμάκων είναι προαιρετικές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως Είναι Το Σύστημα Υγείας Στην Κούβα Σήμερα

Φυσικά, όσοι έχουν χρήματα δεν έχουν πρόβλημα, αφού η χώρα φημίζεται και για το μαύρο εμπόριο, με το οποίο οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν, πουλώντας προϊόντα στη μαύρη αγορά. Επίσης, αν χρειαστεί να αγοράσετε φάρμακα θα πρέπει να πληρώσετε πολλά λεφτά καθώς υπάρχει έλλειψη. Πρόσφατα, έγιναν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, ωστόσο, τα μέτρα εναντίον των διαδηλωτών ήταν πολύ σκληρά. Γενικά, η ατμόσφαιρα στους δρόμους της Αβάνα μύριζε μπαρούτι.

Προσοχή στους μικρο – απατεώνες

Ακολουθεί σημαντική συμβουλή: Αν ταξιδέψετε στην Κούβα, έχετε υπόψιν σας ότι υπάρχουν πολλοί μικροαπατεώνες που προσπαθούν να σας πάρουν λεφτά με διάφορους τρόπους. Αν κάποιος έρθει και σας μιλήσει στον δρόμο με χαμόγελο και καλή διάθεση απλά αγνοήστε τον. Θα προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας και στη συνέχεια να σας πουλήσει τσιγάρα.

Για αυτό, να ξέρετε ότι εκτός από το Habano Cigar festival δεν υπάρχει κανένα φεστιβάλ τσιγάρου σε εργοστάσιο, όπως θα προσπαθήσουν να σας πείσουν για να πουλήσουν τσιγάρα κακής ποιότητας. Παρόλα αυτά, αν είστε προσεκτικοί δε θα έχετε κανένα πρόβλημα ακόμη και με αυτούς τους μικροαπατεώνες, που δρουν κυρίως στην Αβάνα.

Διασκέδαση στην Κούβα

Κουβανοί χορεύουν στους δρόμους της Κούβας
Ο χορός και τραγούδι στους δρόμους της Κούβας είναι καθημερινό χόμπι

Παρά τις κακουχίες, οι Κουβανοί είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τη διασκέδαση που προσφέρουν. Κάτι σίγουρα που πρέπει να κάνετε στην Κούβα είναι να βγείτε έξω για διασκέδαση. Αν και είναι πολύ πιθανόν να ανθρώπους να χορεύουν Σάλσα ακόμη και στους δρόμους, υπάρχουν πολλά φημισμένα μπαρ, όπως το Chachacha, το Floridita και πολλά άλλα ιστορικά κέντρα όπου θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε την Κουβανική κουλτούρα!

Η Κούβα είναι ασφαλής Χώρα με εξαιρετικούς ανθρώπους

Λάβετε υπόψιν ότι η Κούβα είναι μια ασφαλής χώρα και πέρα από τους μικροαπατεώνες δε θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Πέρα όμως από τους μικροαπατεώνες, που και αυτοί προσπαθούν να επιβιώσουν, οι Κουβανοί είναι ένας εξαιρετικός λαός. Ειδικά οι νέοι, παρά τους περιορισμούς, είναι αρκετά ανοιχτόμυαλοι, ευγενικοί και φιλικοί. Στα τουριστικά θέρετρα, σχεδόν οι περισσότεροι μιλάνε αγγλικά, ωστόσο, η επίσημη γλώσσα στην Κούβα είναι τα Ισπανικά.

Στα ξενοδοχεία που μείναμε, είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε πολλά παιδιά που εργάζονταν εκεί και μάλιστα γίναμε φίλοι. Σίγουρα βοήθησε λίγο και το υπέροχο κοκτέιλ Cuba Libre αλλά παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, το ταξίδι στην Κούβα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και συγχρόνως ένα ταξίδι ζωής!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 20 Μαγικά Αξιοθέατα Της Βραζιλίας Που Δεν Θα Πιστέυεις Στα Μάτια Σου!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More

script type="text/javascript"> window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({flush: true});