Πως είναι το σύστημα υγείας στην Κούβα σήμερα

Σήμερα θα δούμε πως λειτουργεί το σύστημα υγείας στην Κούβα και γιατί οι γιατροί της χώρας των επαναστατών φημίζονται παγκοσμίως. Ίσως, έχετε ακούσει ότι οι γιατροί της Κούβας συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους καλύτερους γιατρούς στον κόσμο!

Αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν για τη Χώρα του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα είναι ο τεράστιος αριθμός γιατρών που εξυπηρετεί τη χώρα. Αν και πρόκειται για μια χώρα μόλις 11.000.000 κατοίκων υπολογίζεται ότι οι γιατροί στη χώρα φτάνουν σχεδόν τις 100.000, με αποτέλεσμα ένας γιατρός να αντιστοιχεί σε 110 ασθενείς.

Η φήμη των γιατρών της Κούβας και η διεθνιστική αλληλεγγύη

Θα αναρωτιέστε όμως πως προέκυψε αυτός ο τεράστιος αριθμός γιατρών που ξεπερνάει ακόμη και τις πιο εξελιγμένες χώρες του κόσμου! Σύμφωνα με το άρθρο 50 του Συντάγματος της Κούβας που αναθεωρήθηκε το 1976 «Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα στην προστασία και τη φροντίδα της υγείας του». Άλλωστε ήταν και ένα από τα συνθήματα της Κουβανικής επανάστασης!

Η φήμη των γιατρών της Κούβας εξαπλώθηκε από τη διεθνιστική ιατρική αλληλεγγύη της χώρας σε τρίτες χώρες του κόσμου, που ξεκίνησε το 1960. Σύμφωνα με κάποιες πηγές από τον Καναδά, πάνω από 300.000 ιατρικού προσωπικού από την Κούβα έχουν παράσχει βοήθεια σε 158 χώρες.

Μέχρι εδώ όλα υπέροχα! Έλα όμως που έτυχε να πάω σε νοσοκομείο στην Κούβα όταν χτύπησα το κεφάλι μου, την τελευταία μέρα του ταξιδιού μας στο νησί και τα πράγματα ήταν διαφορετικά από αυτά που είχα ακούσει.

Η προσωπική μου εμπειρία σε νοσοκομείο της Κούβας

Νοσοκομείο hermanos ameijeiras στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα
Νοσοκομείο hermanos ameijeiras στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα

Αφού η μοίρα λοιπόν μας έστειλε σε νοσοκομείο της Κούβας, περίμενα ότι θα εξυπηρετούσαν και ξένους δωρεάν στα επείγοντα περιστατικά. Ωστόσο, αντί να κάνουν ράμματα στην πληγή, μου έβαλαν ένα βαμβάκι στο κεφάλι, με τύλιξαν χωρίς λόγο με επιδέσμους και με χρέωσαν 40 ευρώ για επείγων περιστατικό, όπου χρησιμοποίησαν λίγο ιώδιο και βαμβάκι.

Πάλι καλά που είχαμε αγοράσει ταξιδιωτική ασφάλεια και κάλυψε το ποσό! Ουσιαστικά, ο γιατρός ήρθε εκεί για 2-3 λεπτά και εξαφανίστηκε. Τουλάχιστον, οι περισσότεροι από το προσωπικό ήταν ευγενικοί και προσπάθησαν να βοηθήσουν. Επίσης, δεν είναι σωστό να κρίνεις ένα ολόκληρο σύστημα για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμη και στην Κούβα η μεταχείριση πολιτών είναι άνιση.

Πως είναι το σύστημα υγείας στην Κούβα

Ναι, οι Κουβανοί είναι εξαιρετικοί γιατροί και το σύστημα υγείας στην Κούβα αρκετά καλό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τα δημόσια νοσοκομεία για φτωχούς και τα δημόσια νοσοκομεία για πλούσιους. Κάτι που μας έλεγαν και οι Κουβανοί κατά τη διάρκεια της διαμονής μας στο νησί της Καραϊβικής.

Όπως μας είπαν οι πολίτες, αν έχεις λεφτά επιβιώνεις, αν όμως δεν έχεις οι πιθανότητες να επιβιώσεις είναι λιγότερες. Οπότε αν είσαι φτωχός ή ξένος, μην περιμένεις ίση μεταχείριση! Όσο και να φαίνεται παράξενο, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχει και έλλειψη φαρμάκων, κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο των γιατρών.

Στα δημόσια νοσοκομεία για τους φτωχούς, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, Αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατηγορώ τους γιατρούς, οι οποίοι παίρνουν έναν εξωφρενικό μισθό για να κάνουν μια δουλειά που φέρει τεράστιες ευθύνες. Φυσικά, πρόκειται για μια κατάσταση που συναντάς και σε άλλες δήθεν ανεπτυγμένες χώρες αλλά τουλάχιστον εκεί οι γιατροί πληρώνονται με έναν καλό μισθό.

Παρόλο τα προβλήματα, τουλάχιστον οι πολίτες της Κούβας έχουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη, κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα, ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι μέσα από τις εμπειρίες μαθαίνουμε πάντα την αλήθεια! Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, με οποιοδήποτε πολίτευμα ή καθεστώς, ο φτωχός πάντα θα μένει στο περιθώριο!

Αυτό όμως που κρατάμε στο τέλος, είναι το συμπέρασμα ότι αν δεν υπήρχαν πράγματα να χωρίζουν τους ανθρώπους, όλα θα ήταν διαφορετικά σε αυτόν τον κόσμο! Γιατί μπορεί να μην υπάρχει ρατσισμός στην Κούβα αλλά σίγουρα υπάρχει διαχωρισμός σε αριστερούς και δεξιούς και φτωχούς και πλούσιους!

Πάντως, το σύστημα υγείας στην Κούβα μοιάζει πολύ με το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, που φημίζεται επίσης για τους εξαιρετικούς γιατρούς!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κούβα: Πως Είναι Η Ζωή Στο Νησί Των Επαναστατών Σήμερα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More