Ορφέας: Τα μυστήρια που κρύβονται πίσω από τον ήρωα τη μυθολογίας

Ο Ορφέας ήταν ένας  μυθικός ήρωας της Αρχαίας Ελλάδας, ο οποίος είχε υπεράνθρωπες μουσικές δεξιότητες.

Γεννήθηκε στην Πιερία, στην αρχαία πόλη Πίμπλεια, κοντά στον Όλυμπο και ήταν βασιλιάς των Κικόνων, μιας αρχαίας Θρακικής φυλής. Κάποιοι μυθιστοριογράφοι πιστεύουν ότι ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας.

Ο Ορφέας και τα αρχαία ελληνικά όργανα

Ήταν κύριος εκπρόσωπος της τραγουδιστικής τέχνης και της κιθάρας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις της φόρμιγγας.

Η φόρμιγγα ήταν έγχορδο μουσικό όργανο της ελληνικής αρχαιότητας, και συγκεκριμένα της εποχής του Ομήρου, που αργότερα αντικαταστάθηκε από την κιθάρα και τη Λύρα.

Οι γονείς του Ορφέα

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ορφέας ήταν γιος της Μούσας Καλλιόπης και του Οιάγρου, ενός βασιλιά της Θράκης.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες εκδοχές που συναντάμε στην ελληνική μυθολογία, πατέρας του Ορφέα ήταν ο θεός Απόλλωνας. Μάλιστα, κάποιοι θρύλοι λένε ότι ο Απόλλωνας έδωσε στον Ορφέα την πρώτη του λύρα.

Ο Ορφέας ήταν ένας από τους Αργοναύτες

Ο Ορφέας συμμετείχε στην Αργοναυτική Εκστρατεία με αρχηγό τον θρυλικό ήρωα Ιάσονα, για να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. Η εκστρατεία αυτή εκφράζει αλληγορικά τη δεύτερη ιστορική μεγάλη αποίκηση των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο.

Μάλιστα, ο Ορφέας ήταν αυτός που έσωσε τους Αργοναύτες από τις Σειρήνες, αφού το τραγούδι του ξεπέρασε το τραγούδι των μυθικών νυμφών της θάλασσας, με το οποίο παράσερναν τους ναύτες και στη συνέχεια κατέστρεφαν τα πλοία τους.

Με τη μουσική του μπορούσε να νικήσει ακόμη και θεούς

Το τραγούδι και το παίξιμο της λύρας του Ορφέα ήταν τόσο όμορφα που μπορούσε να δαμάζει τα άγρια ζώα και τη φύση. Μέχρι και οι βράχοι και τα δέντρα κινούνταν στους ρυθμούς της Λύρας του. Πολλές φορές στους μύθους του Ορφέα οι θεοί μαγεύονται από τις μουσικές του δυνάμεις.

Ο μύθος του Ορφέα και η σπηλιά του Χείρωνα στο Πήλιο

Σύμφωνα με έναν μύθο, ο Πηλέας που ήταν ο πατέρας του Αχιλλέα, ζήτησε από τους υπόλοιπους Αργοναύτες προτού αναχωρήσουν να επισκεφτούν τη σπηλιά του κένταυρου Χείρωνα, για να αποχαιρετήσει τον γιο του.

Εκεί ο Χείρων τους υποδέχτηκε με ανοιχτή καρδιά. Αφού έφαγαν και ήπιαν, οι Μινύες, ένας αρχαίος ελληνικός λαός, κάλεσε τους Αργοναύτες να συναγωνιστούν στο τραγούδι με τον Χείρων.

Ο Ορφέας όμως από σεβασμό στο πρόσωπο του Χείρωνα αρνήθηκε να συναγωνιστεί τον φιλόσοφο και δάσκαλο όλων των ηρώων. Τότε, ο Χείρων για να ανταποδώσει αυτή την όμορφη πράξη, πήρε τη λύρα που κρατούσε ο Αχιλλέας και την προσέφερε στον Ορφέα.

Ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης: αγάπη πέρα από τον θάνατο

Ο Ορφέας παίρνει την Ευριδική από τον κάτω κόσμο

Επιστρέφοντας από την Αργοναυτική εκστρατεία, ο Ορφέας παντρεύτηκε την Ευρυδίκη, η οποία στη συνέχεια σκοτώθηκε από δάγκωμα φιδιού και κατά άλλη εκδοχή την ημέρα του γάμου της από τις νύμφες των ποταμών, τις Ναϊάδες.

Κυριευμένος από τη θλίψη, ο Ορφέας κατέβηκε στον κάτω κόσμο για να προσπαθήσει να επαναφέρει στη ζωή την Ευρυδίκη.

Αφού μάγεψε με τη μουσική του πρώτα τον Κέρβερο και τους φύλακες του ποταμού Στύγα κατάφερε να φτάσει μέχρι τον άρχοντα του κάτω κόσμου, Άδη.

Εκεί κατάφερε να μαλακώσει την καρδιά της Περσεφόνης και του Άδη, ο οποίοι άφησαν τον Ορφέα να πάρει την Ευρυδίκη πίσω στον κόσμο των ζωντανών, υπό ένα όρο:

Ο Ορφέας έπρεπε να περπατήσει μπροστά από την Ευρυδίκη και δεν μπορούσε να κοιτάξει πίσω σε αυτήν μέχρι να φύγουν και οι δύο από τον κάτω κόσμο.

Αλλά ο πειρασμός του Ορφέα να δει την αγαπημένη του ήταν τόσο μεγάλος με αποτέλεσμα να κοιτάξει πίσω και η Ευρυδίκη να εξαφανιστεί για πάντα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αχέροντας: Η Πύλη Του Κάτω Κόσμου Στην Ελληνική Μυθολογία!

Αλληγορία του μύθου της Ευρυδίκης και του Ορφέα

Σε αυτόν τον μύθο θίγεται ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του ανθρώπου η αμφιβολία. Η αβεβαιότητα δεν αποτελεί ένα προσωπικό μειονέκτημα, όπως προσπαθούν να την ερμηνεύσουν ορισμένοι σχολιαστές, αλλά είναι ένα αναπόφευκτο χαρακτηριστικό, έμφυτο της ανθρώπινης φύσης μας.

Επίσης, ένα άλλο μήνυμα που θέλει να περάσει αυτός ο μύθος είναι το γεγονός ότι πολλές φορές κοιτάμε πίσω στο παρελθόν και προσπαθούμε να διορθώσουμε κάτι που είναι αδύνατο. Η διδαχή του μύθου είναι ότι πρέπει να ξεπερνάμε το θλιβερό παρελθόν και να προχωράμε μπροστά.

Θάνατος του Ορφέα

Σε ένα κείμενο του ο Αισχύλος αναφέρει ότι ο Ορφέας δολοφονήθηκε από τις Θρακικές Μαινάδες, επειδή στο τέλος της ζωής του περιφρόνησε τους θεούς.

Ωστόσο, η επικρατέστερη εκδοχή λέει ότι ο Ορφέας φονεύθηκε από τις Πιερίδες Μούσες στον αρχαίο ποταμό Ελικώνα, βορειοδυτικά του Ολύμπου, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Λίβηθρα.

Μάλιστα, ευθύς αμέσως μετανιωμένες οι Μούσες για το άγριο έγκλημα που διέπραξαν, θέλησαν να εξαγνιστούν στον ίδιο ποταμό, αλλά ο Ελικών χάθηκε στη γη, και ξαναβγήκε στο Δίον (χωριό του Ολύμπου), με το όνομα Βαφύρας. Βαμμένος δηλαδή, από το αθώο αίμα του Ορφέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7 Ανεξήγητα Φαινόμενα Στον Όλυμπο Που Εξετάζει Η NASA!

Ορφικά: Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου

Πρόκειται για ένα σύνολο της ιερής γραμματείας του Ορφισμού, μια αρχαία Μυστικιστική θρησκεία, που κάνει την εμφάνιση της ως οργανωμένο κίνημα τον 6ο αι. π.Χ.

Αν και Ορφισμός διαδόθηκε σε όλο τον ελληνικό κόσμο, καλλιεργήθηκε κυρίως στην Αττική, στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία. Θεμελιωτής των φυσικών δογμάτων της θρησκευτικής αυτής τάσης θεωρείτο ο Ορφέας. Η Ορφική θεολογία κυριάρχησε για αιώνες στον Ελληνικό χώρο.

Ο Ορφεύς, τα Ορφικά Μυστήρια αλλά και οι Ορφικοί Ύμνοι, αποτελούν μέγιστες γνώσεις για την κατανόηση του Σύμπαντος αλλά και να σκεφτούμε με ποια μέσα κατάφεραν να αναλύσουν τόσο πολύ το Διάστημα οι πρόγονοί μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More

script type="text/javascript"> window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({flush: true});