Αγνοδίκη: Η πρώτη καταγεγραμένη γιατρός-μαία στην παγκόσμια ιστορία!

Γνωρίστε την Αγνοδίκη (Αγνοδίκη,) την πρώτη γυναίκα μαία στην αρχαία Αθήνα σύμφωνα με τον Ρωμαίο συγγραφέα Γάιο Ιούλιο Υγίνο (Gaius Iulius Hyginus)

Η Αγνοδίκη φέρεται ως η πρώτη καταγεγραμμένη στη παγκόσμια ιστορία γυναίκα που άσκησε επίσημα το επάγγελμα της μαίας.

Μια φορά και ένα καιρό στην Αθήνα του 4ου αιώνα π.Χ., ζούσε μια νεαρή γυναίκα που το όνομα της ήταν Αγνοδίκη. Όνειρο της ήταν να γίνει γιατρός και να βοηθάει τις γυναίκες να γεννήσουν, καθώς έβλεπε ολοένα και περισσότερο, γυναίκες να χάνουν τα παιδιά τους.

Ωστόσο, εκείνη την εποχή, δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να ασχοληθούν με τη μαιευτική ή την ιατρική. Έτσι, η Αγνοδίκη αφού έκοψε τα μαλλιά της και μεταμφιέστηκε σε άντρα, ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια για να εκπληρώσει το όνειρο της.

Σπούδασε ιατρική κοντά στον Ηρόφιλο, Έλληνα γιατρό, και αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα για να κάνει πράξη όσα είχε μάθει.

Εκεί, συνάντησε την πρώτη έγκυο γυναίκα και προσφέρθηκε να βοηθήσει στον τοκετό. Ωστόσο, η γυναίκα αρνήθηκε γιατί η Αγνοδίκη εμφανίστηκε αρχικά ως άντρας.

Τότε η Αγνοδίκη έβγαλε τα ρούχα της για να αποκαλύψει ότι ήταν γυναίκα και τελικά η εγκυμονούσα δέχτηκε να την περιθάλψει.

Έτσι λοιπόν, πολλές γυναίκες έμαθαν για την Αγνοδίκη και θέλησαν να γίνει η μαία τους. Αλλά στους άλλους γιατρούς φαινόταν ύποπτο ότι όλες οι γυναίκες αναζητούσαν φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους μόνο από την Αγνοδίκη.

Πίστευαν ότι η Αγνοδίκη ήταν ένας άντρας με ταλέντο να σαγηνεύει τις γυναίκες και έτσι την έφεραν ενώπιον των ενόρκων για να δικαστεί για τις υποτιθέμενες πράξεις της.

Και τι έκανε εκεί για να αποδείξει την αθωότητά της;

Έβγαλε απλώς τα ρούχα της για να δείξει στο δικαστήριο ότι ήταν γυναίκα. Τότε οι άνδρες που την έφεραν στο δικαστήριο εξοργίστηκαν επειδή η Αγνοδίκη είχε παραβιάσει τον αθηναϊκό νόμο και ασκούσε το επάγγελμα της ιατρικής ως γυναίκα. Καταδικάστηκε λοιπόν σε θάνατο!

Εκείνη την στιγμή, γυναίκες της Αθήνας εισέβαλαν στο δικαστήριο και υπερασπίστηκαν την Αγνοδίκη με τα εξής λόγια: «Δεν είστε σύζυγοι, αλλά εχθροί, γιατί την καταδικάζετε που ανακάλυψε την ασφάλεια για εμάς».

Μερικές γυναίκες αντιστάθηκαν τόσο σκληρά που είπαν: «Αν εκτελεστεί η Αγνοντίκη, θα πεθάνουμε μαζί της»

Έτσι λοιπόν, οι Αθηναίοι άλλαξαν τον νόμο. Έκτοτε, οι γυναίκες είχαν νόμιμα το δικαίωμα να σπουδάζουν και να ασκούν το επάγγελμα της μαιευτικής στην Αθήνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More