Cabo da Roca Πορτογαλία :Το μέρος που κάποτε ήταν το τέλος του κόσμου

Γνωρίζατε ότι το δυτικότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης βρίσκεται στην Πορτογαλία; Πρόκειται για ένα ακρωτήρι που συμπεριλαμβάνεται στο εθνικό πάρκο της Σίντρα (parque natural de sintra-cascais) και ονομάζεται Cabo da Roca.

Το Cabo da Roca στα πορτογαλικά σημαίνει το βραχώδης ακρωτήρι και στα ελληνικά γράφεται Κάμπο ντα Ρόκα.

Στην άκρη αυτού του ακρωτηρίου βρίσκεται ένας τεράστιος βράχος, πάνω στον οποίο στέκει αγέρωχος ο ομώνυμος φάρος Κάμπο ντα Ρόκα (Farol do Cabo da Roca). Η κατασκευή του φάρου ξεκίνησε το 1758 και ολοκληρώθηκε το 1772.

Ωστόσο, το 1843 άλλαξε ριζικά την εμφάνιση του. Αυτός ο πανέμορφος φάρος της Πορτογαλίας έχει ύψος 22 μέτρων και το φως που εκπέμπει μπορεί να φτάσει τα 48 χιλιόμετρα.

Πού βρίσκεται το Cabo da Roca;

χάρτης Cabo da Roca, Πορτογαλία
χάρτης Cabo da Roca, Πορτογαλία

Το Cabo da Roca βρίσκεται σε ύψος  140 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, στις πανέμορφες ακτές της Πορτογαλίας και βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ανήκει στον δήμο της  Σίντρα που υπάγεται στη Λισαβόνα και είναι μέρος της ενορίας Κολάρες (Colares) Ενορία είναι η μικρότερη διοικητική διαίρεση στην Πορτογαλία που προέρχεται από την παλιά πορτογαλική αυτοκρατορία και ισχύει μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, αυτό το παραδεισένιο μέρος απέχει περίπου 40 χλμ. Από το κέντρο της Λισαβόνα, 15 χλμ. Από το κέντρο της  Σίντρα και 16 χιλιόμετρα από την πόλη Κασκάις.

Τι να κάνετε στο Cabo da Roca;

Δείτε το ιστορικό μνημείο με τις συντεταγμένες του τόπου και τους διάσημους ποιητικούς στίχους του εθνικού ποιητή της Πορτογαλίας Luis de Camões που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ευρώπης κατά τον 16ο αιώνα

Κάμπο ντα Ρόκα: Το μνημείο του Λουίς δε Καμόες με το ξακουστό ποίημα του Λουσιάδες

Στο έργο του “Os Lusíadas” (οι Λουσιάδες), που θέμα του έχει την ανακάλυψη της θαλάσσιας οδού προς την Ινδία από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο και εξερευνητή Βάσκο ντα Γκάμα, ο Λουίς ντε Καμόες επικαλείται την έμπνευση της Καλλιόπης, που ήταν η μούσα της επικής ποίησης.

Τότε, ο Βάσκο ντα γκάμα ξεκινάει να λέει στον βασιλιά Malindi την ιστορία της Πορτογαλίας. Περιγράφοντας τη γεωγραφική τοποθεσία της χώρας του στον χάρτη της Ευρώπης με τους παρακάτω στίχους που βρίσκονται στο μνημείο:

“Εδώ, σχεδόν στην κορυφή του κεφαλιού

από όλη την Ευρώπη, το Βασίλειο των Λουζιτανών

Όπου τελειώνει η γη και ξεκινά η θάλασσα

Και όπου ο Φοίβος ​​στηρίζεται στον ωκεανό. “

 

Όπως βλέπετε σε αυτή τη φράση εκείνη την εποχή το Cabo da Roca αντιπροσώπευε το τέλος του κόσμου, καθώς δε γνώριζαν την ύπαρξη γης πέρα ​​από τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού.

Επίσης, μιλάει για τη σημασία του μέρους κατά τη διάρκεια του βασιλείου των Λουζιτανών.

Λόγω της στρατηγικής σημασίας της περιοχή στο παρελθόν, οι Ρωμαίοι, οι Φοίνικες και οι Μαυριτανοί προσπάθησαν να κατακτήσουν αυτό το σημαντικό σημείο.

Στο τέλος αναφέρεται στον Φοίβο, προσωνύμιο του θεού Απόλλωνα που στη μυθολογία έχει ταυτιστεί επίσης με τον θεό ήλιο.

Βγάλτε φωτογραφίες με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα του Cabo da Roca

Το ηλιοβασίλεμα από την παραλία δίπλα στον φάρο Cabo da Roca
Το ηλιοβασίλεμα από την παραλία δίπλα στον φάρο Cabo da Roca

Αξίζει μόνο και μόνο για αυτόν τον λόγο να επισκεφθείτε αυτό το ειδυλλιακό μέρος, αφού προσφέρει μία μαγική εικόνα κατά τη διάρκεια της δύσης του ηλίου. Θεωρείται ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη της Πορτογαλίας!

Επισκεφθείτε ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα στην Πορτογαλία

Όπως είπαμε το Cabo da Roca βρίσκεται δίπλα από ιστορικές πόλεις της Πορτογαλίας όπως είναι οι πόλεις Κασκάις, Λισαβόνα και Σίντρα.

Μάλιστα, στη Σίντρα βρίσκεται ίσως το σπουδαιότερο αξιοθέατο της Πορτογαλίας, που είναι γνωστό ως το πάρκο Πένα (Parque de Pena) και ανήκει στην περιοχή του φυσικού πάρκου Σίντρα – Κασκάις.

Χαλαρώστε στις παραλίες που βρίσκονται κοντά στο ακρωτήρι

Παραλία κάτω από το ακρωτήρι Cabo da Roca
Η μικρή παραλία στο Cabo da Roca!

Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Πορτογαλίας που είναι γνωστή ως Praia da Ursa. Κάτι τέτοιο ισχύει και για την παραλία που ονομάζεται praia da Adraga και βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την παραλία Ursa. Ωστόσο, η μικρή παραλία που βρίσκεται κάτω από τον φάρο και ονομάζεται praia da Aroeira σίγουρα θα κλέψει τη ματιά σας.

Βγάλτε φωτογραφίες με το μοναδικό τοπίο

Ξάγναντο με θέα τους βράχους του Κάμπο ντα Ρόκα

Αν θέλετε να βγάλετε την καλύτερη σας φωτογραφία, λίγο πιο κάτω από την παραλία Aroeira βρίσκεται ένα ξάγναντο με θέα τον φάρο και τη δυτικότερη ακτή της Ευρώπης, που ονομάζεται Miradouro da Praia do Caneiro.

Λόγω ομοιότητας στη γραφή μην μπερδευτείτε με την εξωτική παραλία Praia dos Carneiros που βρίσκεται στη Βραζιλία.

Συνδυάστε την επίσκεψη σας στο ακρωτήρι με τον αθλητισμό

Πανοραμική θέα του Κάμπο ντα Ρόκα όπου μπορείτε να διακρίνετε τα διάφορα μονοπάτια στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης
Πανοραμική θέα του Κάμπο ντα Ρόκα όπου μπορείτε να διακρίνετε τα διάφορα μονοπάτια στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης

Τέλος, για τους λάτρεις του τρεξίματος σε αυτό το μέρος φιλοξενείται ο αγώνας Fim da Europa, μια διαδρομή 17 χλμ. Που εκτείνεται από τη Σίντρα μέχρι τον Φάρο Cabo da Roca. Αν όμως πάτε στο Κάμπο ντα Ρόκα άλλη εποχή μπορείτε να διασχίσετε τα μονοπάτια στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης.

Πώς να πάτε στο Cabo da Roca;

Cabo da Roca, Πορτογαλία
Πηγαίνοντας στο Cabo da Roca, μόλις δείτε αυτή την Πινακίδα, στρίβετε αριστερά και έχετε φτάσει στον προορισμό σας!

Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στο Cabo da Roca είναι με αυτοκίνητο. Υπάρχει ελεύθερο πάρκινγκ ανάμεσα από τον φάρο και το ιστορικό μνημείο που θα δείτε παρακάτω.

Λισαβόνα προς Cabo da Roca με το αυτοκίνητο

Η διαδρομή σας θα διαρκέσει περίπου 40 λεπτά και η κύρια διαδρομή είναι αυτή που διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο Α5, ακολουθώντας τον δρόμο Ν9-1 και στη συνέχεια θα πάρετε τον δρόμο Ν247 μέχρι το τέλος.

 Σίντρα προς Cabo da Roca με το αυτοκίνητο

Από τη Σίντρα, θα οδηγήσετε μόλις 20 λεπτά, διασχίζοντας επίσης το δρόμο N247.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το ταξίδι σας από Λισαβόνα, Σίντρα ή Κασκάις προς το ακρωτήρι Cabo da Roca με τη δημόσια συγκοινωνία καθώς και με άλλες επιλογές.

Λισαβόνα προς Κάμπο ντα Ρόκα με τρένο

Εάν ξεκινάτε το ταξίδι σας από τη Λισαβόνα, από τους σταθμούς Rossio ή Oriente μπορείτε να πάρετε το τρένο που οδηγεί στη Σίντρα ή να πάρετε το τρένο για Cascais από τον σταθμό Cais do Sodré και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες  που γράφουμε για κάθε πόλη παρακάτω.

Για εισιτήρια τρένου, σας συνιστούμε να αγοράσετε μια κάρτα Zapping από το εκδοτήριο/μηχάνημα εισιτηρίων και να τη χρεώσετε με 5 € ή 4 €. Με αυτήν την κάρτα, τα τρένα θα σας κοστίσουν 1,90 € αντί 2,25 €.

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα για οποιαδήποτε μεταφορά εντός του δικτύου της Λισαβόνα (τρένο, λεωφορείο, μετρό, πλοίο).

Σίντρα προς Κάμπο ντα Ρόκα με λεωφορείο

ακρωτήρι Cabo da Roca, Πορτογαλία
Φτάνοντας στο ακρωτήριο Cabo da Roca από την ομορφότερη πόλη της Πορτογαλίας, τη Σίντρα.

Μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο 403 από το σιδηροδρομικό σταθμό Σίντρα προς το Cabo da Roca. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 40-45 λεπτά και τα εισιτήρια κοστίζουν 3,35 € ανά διαδρομή. Μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια απευθείας από τον οδηγό.

Υπάρχει επίσης ημερήσιο τουριστικό εισιτήριο για 15 € που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για όλα τα λεωφορεία του Scotturb. Είναι μια καλή επιλογή εάν θέλετε να συνδυάσετε την ημερήσια εκδρομή σας στο Cabo da Roca με μια περιήγηση στα μνημεία της Sintra.

Ένα ταξί από τη Sintra προς το Cabo da Roca θα σας κοστίσει περίπου 25-30 € μονή διαδρομή και η διαδρομή διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Σε αυτήν την περίπτωση, θα σύμφερε πολύ αν ταξιδεύετε με παρέα.

Κασκάις προς Κάμπο ντα Ρόκα

Αφού φτάσετε από Λισαβόνα στην πόλη Κασκάις, έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό Θα δείτε ένα εμπορικό κέντρο στα δεξιά σας που ονομάζεται Cascais Villa και κάτω από αυτό υπάρχει ένας τερματικός σταθμός λεωφορείων.

Προχωρήστε εκεί και αναζητήστε τη στάση λεωφορείου 403. Το εισιτήριο από εδώ κοστίζει επίσης 3,35 €, αλλά το ταξίδι στο Cabo da Roca διαρκεί  λιγότερο χρόνο από το Κασκάις, περίπου 22 λεπτά.

Κάτι που ισχύει επίσης για το ταξί από το Cascais προς το Cabo da Roca αφού θα σας κοστίσει περίπου 20-25 €.

Από εκεί και πέρα υπάρχει η επιλογή του Uber και η επιλογή  ταξιδιωτικού γραφείου που διοργανώνει ημερήσιες εκδρομές.

Extra tips

1) Μην ξεχάσετε να πάρετε ζακέτα όπως λέει και η Ελληνίδα μαμά, καθώς στο ακρωτήρι πνέουν δυνατοί άνεμοι ακόμη και το καλοκαίρι.

2) Επίσης, όπως αναγράφεται και στην ταμπέλα μην πηγαίνετε στην άκρη των βράχων καθώς υπάρχει κίνδυνος για κατολίσθηση.

3) Αν σκοπεύετε να περπατήσετε κατά μήκος της ακτής υπάρχουν δρομάκια για πεζοπορία, ωστόσο θα συνιστούσαμε να φοράτε παπούτσια και να προσέχετε καθώς φυσάει πολύ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More