Λάμια: Το πιο αδικημένο τέρας της ελληνικής μυθολογίας!

Η Λάμια είναι ένα τέρας της μυθολογίας που είχε γυναικεία μορφή και τεχνικά ήταν ο «μπαμπούλας» της Αρχαίας Ελλάδας. Υπάρχουν 4 διαφορετικές εκδοχές για τη Λάμια ωστόσο εμείς θα αναφέρουμε τις πιο ενδιαφέρουσες.

Οι παραλλαγές του μύθου

Η Λάμια είναι θηλυκή μορφή που συμπεριλαμβάνεται στο Πάνθεον της αρχαίας Ελλάδας όσο και στη νεοελληνική μυθολογία, ενώ οι θρύλοι της Λάμια ανιχνεύονται διαχρονικά και με τοπικές παραλλαγές του μύθου και σε χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, κυρίως την ανατολική, όσο και στα Βαλκάνια.

Οι Λάμιες (στα Βασκικά, Lamiak) στη Βασκική μυθολογία είναι μυθολογικά όντα συχνά συσχετισμένα με τις Σειρήνες, τις Γοργόνες και τις νεράιδες.

Τι μορφή είχε και τι συμβολίζει στην ελληνική μυθολογία;

Τόσο στην αρχαία όσο και στη σύγχρονη προφορική και γραπτή παράδοση είναι μορφή μεταμορφούμενη και αμφίσημη: γυναίκα πανέμορφη και γόνιμα ερωτική αλλά συνάμα τρομακτική και θανάσιμη, συμβολίζοντας έτσι τη ζωή και το θάνατο, τον απάνω και τον κάτω κόσμο.

Ο μύθος με την απατημένη Ήρα

Κάποτε ήταν η πανέμορφη Βασίλισσα της Λιβύης που ερωτεύτηκε παράφορα ο Δίας. Αυτό το γεγονός εξόργισε την απατημένη Ήρα που για να εκδικηθεί τον άντρα της αποφάσισε να τιμωρήσει τη Λάμια. Κάθε φορά που η Λάμια γεννούσε ένα παιδί η Ήρα το σκότωνε. Αυτή η κατάσταση οδήγησε τη Λάμια στην τρέλα η οποία απομονώθηκε σε μία σπηλιά και από τη στεναχώρια της μεταμορφώθηκε σε ένα ζηλόφθονο τέρας που κατασπάραζε τα παιδιά καθώς δεν άντεχε να βλέπει ευτυχισμένες μαμάδες.

Μάλιστα η Ήρα την καταράστηκε να μην μπορεί να κοιμηθεί με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί τα βράδια έξω και να κατασπαράζει τα παιδιά που δεν κοιμόντουσαν. Όπως βλέπετε εδώ αυτός ο μύθος λειτουργούσε ως φόβητρο για τα παιδιά που δεν κοιμόντουσαν το βράδυ. Παρόλα αυτά, ο Δίας τη λυπήθηκε τόσο πολύ που αποφάσισε να τη βοηθήσει δίνοντας της τη δυνατότητα να αφαιρεί τα μάτια της για να ξεκουράζεται.

Άλλες εκδοχές του μυθικού τέρατος

Μία άλλη εκδοχή λέει πως ήταν κόρη του θεού Ποσειδώνα και πως η Ήρα τη μεταμόρφωσε σε τέρας με σώμα φιδιού και κεφάλι γυναίκας. Όπως και να έχει, αντί να την πληρώσει ο γυναικάς Δίας, την πλήρωσε η δύστυχη η Λάμια. Για αυτό θεωρείται ένα από τα πιο αδικημένα τέρατα της μυθολογίας.

Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ήταν πολλές και όχι μόνο μια. Αυτές ρουφούσαν το αίμα των νέων ή ζευγάρωναν μαζί τους. Μια εκδοχή που συμβολίζει επίσης τη ζωή και τον θάνατο. Σύμφωνα με την εκδοχή του λυρικού ποιητή Στησιχόρου από τα παιδιά της, επέζησαν η Σκύλλα και ο Τρίτωνας.

Τι ονομάζουμε σήμερα Λάμια;

Το έντομο Λάμια που στην ελληνική μυθολογία ήταν ένα τέρας

Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι η λέξη Λάμια σημαίνει χάσμα. Σήμερα, Λάμια ονομάζεται το κολεόπτερο έντομο της οικογένειας Cerambycidae καθώς και ένας αστεροειδής της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών (Λάμια 248).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έμπουσα: Το Μυθικό Τέρας Βαμπίρ Στην Αρχαία Ελλάδα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More