Δείτε γιατί το μέλι από το Νεπάλ κοστίζει πάνω από 100 ευρώ το κιλό!

Η μέλισσα των Ιμαλαΐων (επιστημονική ονομασία:Apis dorsata laboriosa), είναι η μεγαλύτερη μελιτοφόρα μέλισσα στον κόσμο καθώς φτάνει τα 3 εκατοστά και ζει στο εξωτικό Νεπάλ.

Ζει στους βράχους και έχει προσαρμοστεί απόλυτα στις χαμηλές θερμοκρασίες της περιοχής.

Οι μέλισσες αυτού του είδους, δε δέχονται να μπουν σε ξύλινα κουτιά,   και έτσι δεν μπορούν να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του ανθρώπου με αποτέλεσμα να παραμένουν ελεύθερες και άγριες.

Η Μέλισσα του Νεπάλ έχει τρία εκατοστά μέγεθος και είναι η μεγαλύτερη μέλισσα στον κόσμο

Αυτές οι μέλισσες παράγουν το περίφημο μέλι από το Νεπάλ  που είναι παραισθησιογόνο κ σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης επιφέρει θάνατο.

 

Οι παραισθησιογόνες ουσίες του οφείλονται στο ότι οι μέλισσες τρέφονται με άνθη κ φυτά τοξικά που φύονται στη γύρω περιοχή.

Οι αρνητικές επιδράσεις του μελιού αυτού καταγράφονται από το 401 π.Χ., όταν Έλληνες στρατιώτες που διέρχονταν τη σημερινή Τουρκία, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, δηλητηριάστηκαν δοκιμάζοντας παρόμοιο μέλι.

Ωστόσο, για τη φυλή κουλούνγκ, αυτό το μέλι από το Νεπάλ είναι ένα ισχυρό φάρμακο που ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις και αν ληφθεί σε μικρές δόσεις λειτουργεί σαν τονωτικό ή ελαφρύ ναρκωτικό.

Σε μεγαλύτερες ποσότητες προκαλεί χαμηλή αρτηριακή πίεση, βραδεία καρδιακή συχνότητα, εμετό, διάρροια, ζάλη και λιποθυμία. Τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν έως και 24 ώρες.

Συλλογή μελιού του Νεπάλ: Πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο

Όσον αφορά τη συλλογή του, είναι άκρως επικίνδυνη αφού οι κυψέλες βρίσκονται σε απόκρημνες πλαγιές και σε μεγάλα ύψη που φτάνουν μέχρι και τα 4.000 μέτρα.

Οι ντόπιοι και κυρίως μέλη της φυλής Κουλούνγκ σκαρφαλώνουν σε αυτές τις πλαγιές με κίνδυνο της ζωής τους, χρησιμοποιώντας καλάμια και αυτοσχέδιες γέφυρες από μπαμπού. Ενώ είναι στην κυριολεξία κρεμασμένοι στον αέρα, δέχονται επίθεση από τις άγριες μέλισσες που τους τρυπούν το σώμα.

Φανταστείτε λοιπόν τη δύναμη που χρειάζεται ώστε να ισορροπείς στα καλάμια με τα πόδια, με το ένα χέρι να συλλέγεις τις τεράστιες κηρήθρες χρησιμοποιώντας ένα κοντάρι και με το άλλο να κρατάς καλάθι για να τις βάλεις μέσα.

Μέλι από το Νεπάλ: Συλλογή μελιού του Νεπάλ από βράχους ύψους 4.000 μέτρων

Συν ότι έχεις να κάνεις όλα αυτά τα πράγματα μέσα σε ένα σύννεφο καπνού που δημιούργησες για να ζαλιστούν οι μέλισσες.

Το ρίσκο που έχει η συλλογή του, είναι ένας λόγος που κάνει αυτό το μέλι ένα από τα πιο ακριβά στον κόσμο.

Ο άλλος λόγος είναι ότι το μέλι από το Νεπάλ έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες κ βοηθάει στην καταπολέμηση του διαβήτη, της υπέρτασης κ άλλων σοβαρών ασθενειών.

Η τιμή του ξεπερνάει τα 100 ευρώ το κιλό για αυτές του τις ιδιότητες.

Τώρα το τι παίρνουν ως πληρωμή οι ντόπιοι είναι άλλο θέμα.

Έτσι όμως βγάζουν τα προς το ζην κ αυτό είναι το επάγγελμα τους από την προ Χριστού εποχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Γιγαντιαία Βίδρα Του Αμαζονίου Που Φοβούνται Ακόμη Και Οι Κροκόδειλοι

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More