Πύργος της Μπελέμ (Πορτογαλία): Ο λευκός πύργος της Λισαβόνας

Ο Πύργος της Μπελέμ (Torre de Belém) κατασκευάστηκε για πρώτη φορά ως φρούριο στη βόρεια όχθη του ποταμού Τάγου, ο οποίος διασχίζει τη Λισαβόνα. Αυτό το πανέμορφο μνημείο στη Λισαβόνα χτίστηκε σε στυλ Μανουελικής αρχιτεκτονικής (Γοτθική αρχιτεκτονική με Μαυριτανικά στοιχεία) από τον Πορτογάλο αρχιτέκτονα και γλύπτη Francisco de Arruda, μεταξύ 1514 και 1520.

Κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο και αποτελείται από ένα προμαχώνα και ένα τετραώροφο πύργο ύψους 30 μέτρων. Από το 1983 μέχρι σήμερα, ο Πύργος της Μπελέμ θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Από το 1580 και μετά χρησιμοποιήθηκε ως πολιτική φυλακή ακόμη και ως τηλεγραφικός σταθμός, ενώ μερικά χρόνια αργότερα μετατράπηκε σε φάρο και τελωνείο.

Όταν χτίστηκε ο Πύργος της Μπελέμ, περιβαλλόταν από τα νερά του ποταμού Τάγου, αλλά με το πέρασμα των χρόνων το επίπεδο του νερού έπεσε και πλέον το μεγαλύτερος μέρος καλύπτεται από ξηρά. Σήμερα, αυτός ο πύργος περιβάλλεται από μια τεχνητή παραλία, αναγκάζοντας τους επισκέπτες του να διασχίσουν έναν ξύλινο διάδρομο για να επισκεφθούν το εσωτερικό του μνημείου.

Πύργος της Μπελέμ: Πως είναι το εσωτερικό του Πύργου

Πύργος της Μπελέμ από το ποτάμι Τάγο
Ο πύργος της Μπελέμ από τον ποταμό Τάγο

Το ισόγειο αυτού του αρχιτεκτονικού κοσμήματος διαθέτει 16 παράθυρα με κανόνια. Η επίσκεψη περιλαμβάνει επίσης ξενάγηση στους λάκκους και τις τρύπες όπου έριχναν τους κρατούμενους.

Ο πύργος έχει πέντε ορόφους που οδηγούν σε μια ταράτσα. Κάθε όροφος συνδέεται με μια μικρή και στενή σπειροειδή σκάλα, η οποία, τις πιο πολυσύχναστες μέρες είναι γεμάτη και πρέπει να περιμένετε τη σειρά σας για να ανεβείτε και να κατεβείτε.

Οι όροφοι από κάτω μέχρι πάνω είναι οι εξής: Η Αίθουσα του Κυβερνήτη, η Αίθουσα των Βασιλέων, η Αίθουσα Ακροατηρίου, το Παρεκκλήσι και η ταράτσα της οροφής.

Το λαξευμένο άγαλμα στην πρόσοψη του Πύργου

Στη δυτική πρόσοψη του Πύργου της Μπελέμ, θα βρείτε ένα περίεργο λαξευμένο πέτρινο γκαργκόιλ σε σχήμα ρινόκερου. Αυτό το γκαργκόιλ είναι αφιερωμένο στον πρώτο ρινόκερο που πάτησε το πόδι του στην Πορτογαλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το σπουδαίο ζώο μετέφεραν το 1513 από την Ινδία, τότε που ήταν αποικία των Πορτογάλων.

Αξιοθέατα δίπλα στον πύργο της Μπελέμ

Δίπλα σε αυτόν τον λευκό πύργο που περιβάλλεται από ένα πάρκο, θα βρείτε πολλά αξιοθέατα. Ακριβώς από πίσω βρίσκεται το πολεμικό μουσείο, ενώ μόλις μερικά μέτρα απέχει το μνημείο των εξερευνήσεων που είναι αφιερωμένο στις σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής της αποικιοκρατίας των Πορτογάλων.

Από τον πύργο της Μπελέμ θα έχετε θέα την τεράστια γέφυρα της 25ης Απριλίου που οδηγεί στην άλλη πλευρά της όχθης όπου βρίσκεται το τεράστιο άγαλμα του Χριστού. Μόλις λίγα μέτρα επίσης απέχει η Μονή του Αγίου Ιερώνυμου που συμπεριλαμβάνεται επίσης στα 7 θαύματα της Πορτογαλίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More