Santa Claus: Η σχέση του με τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Βασίλη!

Ο Σάντα Κλάους έχει συνδεθεί κατά καιρούς με τον Άγιο Βασίλη στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο γνωστός κυριούλης με τα άσπρα γένια και τον κόκκινο σκούφο είναι μία εμπορική δημιουργία που εκπροσωπεί τον Άγιο Νικόλαο, γνωστός στο εξωτερικό ως Saint Nicolas.

Ο Άγιος Νικόλαος και η σχέση του με τον Σάντα Κλάους

Το 270 μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, στη Μικρά Ασία, γεννήθηκε ο Άγιος Νικόλαος από Έλληνες γονείς ευσεβείς και εύπορους που του πρόσφεραν επιμελημένη μόρφωση. Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμησε μια μεγάλη περιουσία.

Λέγεται ότι βοήθησε πολλούς φτωχούς και μάλιστα προστάτευε κυρίως γυναίκες και παιδιά, ενώ κατάφερε να γίνει αρχιεπίσκοπος στην αρχαία πόλη Λυκία, στην κάποτε ελληνική Μικρά Ασία.

Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη ως ο προστάτης των θαλασσών, στον οποίο πίστεψαν και πολλοί άλλοι ναυτικοί, όπως οι γείτονες Ιταλοί.

Πως η φήμη του Σάντα Κλάους εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο

Οι Ολλανδοί μετανάστες στις ΗΠΑ ήταν αυτοί που εξήγαγαν τη λέξη στην Αμερική τον 17ο αιώνα, όπου οι αγγλόφωνοι πληθυσμοί την υιοθέτησαν ως Santa Claus. Το όνομα Santa Klaus εξελίχθηκε από το ολλανδικό ψευδώνυμο του Νικ, το Sinter Klaas, μια συντομευμένη μορφή του Sint Nikolaas (ολλανδικά για τον Άγιο Νικόλαο).

Η πρώτη καταγραφή του ολλανδικού μύθου έγινε το 1809 από τον συγγραφέα Ουάσιγκτον Ίρβινγκ, ο οποίος στο βιβλίο του «A history of New York» περιέγραψε την άφιξη ενός αγίου πάνω σε άλογο, την παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου. Το 1812, ο Ίρβινγκ αναθεώρησε το βιβλίο του και ο Άγιος Νικόλαος εμφανίζεται μέσα σε ένα βαγόνι, το οποίο μπορεί και πετάει πάνω από τα δέντρα.

Λίγο αργότερα, το 1823, ο ιερέας Κλέμεντ Κλαρκ Μουρ, έγραψε ένα παιδικό ποίημα σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης. Εκεί περιέγραφε τον Άγιο Νικόλαο σαν καλικάντζαρο που έμπαινε στα σπίτια από την καμινάδα και ταξίδευε με ιπτάμενο έλκηθρο που το έσερναν οχτώ γκρι τάρανδοι: Ντάσερ, Ντάνσερ, Μπράνσερ, Βίξεν, Κόμετ, Κιούμπιντ, Ντόντερ και Μπλίτσεν.

Η έμπνευση όμως που υπήρξε καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία του Santa Claus, ήταν αυτή του Αμερικανού εικονογράφου Τόμας Ναστ. Ήταν εκείνος που ζωγράφισε τον Santa Claus για το «Harper’s magazine» το 1863 και συνέχισε να το ζωγραφίζει μέχρι τα 1890.

Ο Ναστ στη συνέχεια, προσέθεσε και άλλες λεπτομέρειες, όπως ότι το εργαστήρι του Santa βρίσκεται στον Βόρειο Πόλο. Ο επίσημος όμως σχεδιαστής του Άγιου Βασίλη, που καθιέρωσε η Κόκα Κόλα και όλοι αυτόν γνωρίζουμε, είναι ο Huddon Sundblom.

H ιδέα για το σπίτι του Άγιου Βασίλη γνωστό ως Santa Claus Village

Καθώς οι θρύλοι γύρω από το πρόσωπο του Santa Claus πλήθαιναν, όλοι ήθελαν να μάθουν πού μένει. Επειδή γκρι τάρανδοι ήταν δύσκολο να υπάρξουν στον Βόρειο Πόλο, οι εφημερίδες το 1927 αποκάλυψαν ότι ο Santa Claus μένει στη φινλανδική Λαπωνία. Άλλωστε, ο γκρι τάρανδος είναι το εθνικό ζώο της Λαπωνίας.

Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν οι εφημερίδες που αναπαρήγαγαν τον μύθο, ενώ η Coca Cola με τη γνωστή διαφήμιση που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1931 έβαλε την τελευταία πινελιά. Ο σχεδιαστής Huddon Sundblom ήταν εκείνος που δημιούργησε την εικόνα του γλυκού παππούλη με την κόκκινη στολή και τη λευκή γενειάδα που μέχρι σήμερα έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η εικόνα του Santa Claus.

Ως χωριό του Άγιου Βασίλη καθιερώθηκε το Κορβατουντούρι (Korvatunturi), που βρίσκεται μόλις οκτώ χιλιόμετρα βόρεια από το Ροβανιέμι της Λαπωνίας, στον Αρκτικό Κύκλο. Korvatunturi σημαίνει «το ύψωμα του αυτιού» (Ear Fell).

Επειδή λοιπόν, η περιοχή είχε κάπως το σχήμα του αυτιού, θεωρήθηκε ότι ο Άγιος Βασίλης ζούσε εκεί και «άκουγε» τις επιθυμίες των παιδιών. Ωστόσο, η περιοχή άρχισε να αξιοποιείται τουριστικά από την κυβέρνηση της Φιλανδίας μόλις στις αρχές του 1980.

Ενώ, λοιπόν, η Coca Cola χρησιμοποιεί την εικόνα του Santa Claus για να αυξήσει την κατανάλωσή της κατά τη χειμερινή περίοδο, μετά από εβδομήντα χρόνια «συνεργασίας» διαπιστώνεται ότι και ο Santa Claus διαδόθηκε χάρη σε αυτήν την εταιρεία κολοσσό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωριό Του Σάντα Κλάους: Χριστούγεννα Στο Ροβανιέμι!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More