Εδιμβούργο: 15 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στην πρωτεύουσα της Σκωτίας!

Το Εδιμβούργο είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας και μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης. Άλλωστε αυτό φανερώνει και το προσωνύμιο η «Ωραία της Σκωτίας». Αυτή η πόλη που περιβάλλεται από μεσαιωνικά κάστρα χωρίζεται σε δύο μέρη: Την παλιά μεσαιωνική πόλη (Οld Town) και τη Νέα Πόλη Γεωργιανής αρχιτεκτονικής που χτίστηκε τον 18ο αιώνα (New Town).

Η ονομασία της πόλης σημαίνει το «φρούριο του Έντουιν» και αναφέρεται στον βασιλιά του αρχαίου μεσαιωνικού βασιλείου της Νορθούμπρια ο οποίος έζησε τον 7ο αιώνα.

Το Εδιμβούργο έγινε ένα σημαντικό πνευματικό κέντρο, αποκτώντας το ψευδώνυμο “Αθήνα του Βορρά” λόγω των πολλών νεοκλασικών κτιρίων και σπουδαίων πανεπιστημίων, που θύμιζαν την αρχαία Αθήνα.

15 πράγματα που πρέπει να δείτε στο Εδιμβούργο!

Φωτογραφίστε τον μισοτελειωμένο Παρθενώνα του Εδιμβούργου

Τι να κάνετε στο Εδιμβούργο: Νεο
Ο μισοτελειωμένος νεοκλασικός ναός που βρίσκεται πάνω στον λόφο Calton Hill.

Μάλιστα, ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα στο Εδιμβούργο, το εθνικό μνημείο της Σκωτίας (National Monument of Scotland), ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1826 έχοντας ως πρότυπο τον Παρθενώνα στην Αθήνα.

Πρόκειται για έναν ναό νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, το οποίο χτίστηκε προς τιμήν των Σκωτσέζων στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους Ναπολεόντειους πολέμους. Βρίσκεται στο περίφημο πάρκο Calton Hill και προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα. Ωστόσο, λόγω έλλειψης πόρων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και μέχρι σήμερα παραμένει μισοτελειωμένο.

Επισκεφτείτε το εθνικό μουσείο της Σκωτίας

Εκτός από τα σπουδαία αρχαιοελληνικά εκθέματα που είναι πάνω από 300 στο μουσείο της Σκωτίας, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά το ταριχευμένο σώμα της Ντόλυ. Ναι, καλά ακούσατε… Πρόκειται για το πρόβατο που έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό.

Περπατήστε στον Βασιλικό δρόμο

Εδιμβούργο: Το βασιλικό μίλι - The Royal Mile
Σε αυτόν τον ιστορικό δρόμο μπορείτε να μάθετε τα πάντα σχετικά με τη Σκωτία!

Φεύγοντας από το εθνικό μουσείο πάμε να περπατήσουμε το περίφημο Royal Mile που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης. Πρόκειται για έναν πλακόστρωτο μεσαιωνικό δρόμο τον οποίο διέσχισαν οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες της χώρας τα τελευταία 500 χρόνια. Εκεί θα συναντήσετε πλανόδιους μουσικούς που φοράνε την παραδοσιακή Σκωτσέζικη φούστα και κρατούν το παραδοσιακό σκωτσέζικο όργανο, την περίφημη Γκάιντα.

Εδιμβούργο: Σκωτσέζος πολεμιστής από την ταινία Braveheart

Επισκεφτείτε το βασιλικό παλάτι της Σκωτίας και την ιστορική εκκλησία

 

Τι να κάνετε στο Εδιμβούργο, Το παλάτι και η εκκλησία Hollyrood
H ιστορική κατεστραμμένη εκκλησία Holyrood  Abbey και το ομώνυμο παλάτι όπου σήμερα ζει τα καλοκαίρια η βασίλισσα Ελισάβετ.

Στη δυτική άκρη του δρόμου βρίσκεται το Kάστρο του Εδιμβούργου ενώ στην ανατολική το Παλάτι Palace of Holyroodhouse, που είναι η επίσημη κατοικία του Βρετανού μονάρχη στη Σκωτία.

Το όνομα αυτού του παλατιού προέρχεται από την ιστορική εκκλησία Holyrood Abbey που θα συναντήσετε σε αυτόν τον μεσαιωνικό δρόμο. Η επίσκεψη στην εκκλησία είναι εφικτή μόνο μέσω του παλατιού και το εισιτήριο συμπεριλαμβάνει και τα δύο αξιοθέατα.

Εξερευνήστε το μυθικό κάστρο του Εδιμβούργου

Τι να κάνετε στο Εδιμβούργο: Το κάστρο του Εδιμβούργου
Το κάστρο του Εδιμβούργου είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σκωτίας.

Όσον αφορά το κάστρο του Εδιμβούργου, σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη. Η είσοδος είναι επί πληρωμή, ωστόσο θα ανταμειφθείτε βλέποντας από κοντά τη μοναδική συλλογή του βασιλικού στέμματος που είναι γνωστή ως η «τιμή της Σκωτίας» (Honour of Scotland). Αυτή η συλλογή αποτελείται από την περίφημη βασιλική κορώνα, το βασιλικό σκήπτρο και το βασιλικό ξίφος, καθώς και άλλα πολύτιμα κοσμήματα.

Μπείτε δωρεάν στο ιστορικό καθεδρικό Ναό St. Giles

Τι να κάνετε στο Εδιμβούργο: Καθεδρικός ναός του Εδιμβούργου
Η Σκωτσέζα που τραγουδάει αρχαία σκωτσέζικα τραγούδια μπροστά από τον Καθεδρικό ναό του St Giles.

Αφού τελειώσετε την ξενάγηση σας στο κάστρο, μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας στο Royal Mile για να γνωρίσετε και άλλα αξιοθέατα όπως είναι ο Καθεδρικός ναός St. Giles Cathedral. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες της Σκωτίας επειδή έπαιξε σπουδαίο ρόλο στις μεταρρυθμίσεις της χώρας. Η είσοδος σε αυτόν τον ενοριακό μεσαιωνικό ναό είναι χωρίς αντίτιμο. Για την ιστορία, ο καθεδρικός ναός St. Giles χτίστηκε το 1121.

Ανακαλύψτε το σύμβολο της καρδιάς που φτύνουν οι Σκοτσέζοι

Τι να κάνετε στο Εδιμβούργο: Το έμβλημα καρδιάς που βρίσκεται στον δρόμο Royal Mile
Η καρδιά γνωστή ως The Heart of Midlothian  που φτύνουν κάποιοι Σκωτσέζοι σήμερα είναι το έμβλημα της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας.

Βγαίνοντας από τον καθεδρικό ναό θα συναντήσετε ένα μωσαϊκό που έχει σχήμα καρδιάς και είναι γνωστό ως The Heart of Midlothian. Η καρδιά σηματοδοτεί τη θέση της εισόδου στο διαβόητο κτίριο Old Tolbooth του Εδιμβούργου που κατεδαφίστηκε το 1817. Πρόκειται για ένα δημόσιο κτίριο που στέγαζε τις πρώτες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και αργότερα μετατράπηκε στην πιο φρικτή φυλακή της Σκωτίας. Μάλιστα, από το 1785 σε αυτό το μέρος ξεκίνησαν οι δημόσιες εκτελέσεις. Σύμφωνα με την παράδοση οι Σκοτσέζοι φτύνουν την καρδιά στο πέρασμα τους ως ένδειξη περιφρόνησης και όχι ως ένδειξη καλής τύχης που γράφουν μερικοί.

Γνωρίστε τον Χάτσικο του Εδιμβούργου

Τι να κάνετε στο Εδιμβούργο: Ο Χάτσικο του Εδιμβούργου, Μπόμπι
Το άγαλμα του σκύλου Bobby βρίσκεται κοντά από το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας.

Και αν νομίζετε ότι πρόκειται για την πιο δραματική ιστορία στο Εδιμβούργο τότε δεν έχετε ακούσει την ιστορία του νυχτοφύλακα Τζον Γκρέι και του σκύλου του Bobby. Πρόκειται για έναν σκύλο ράτσας Skye Terrier που απέδειξε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Αυτό συνέβη όταν ο Τζον πέθανε από φυματίωση και θάφτηκε στο Greyfriars Kirkyard.Ο Μπόμπι άγγιξε σύντομα τις καρδιές των κατοίκων της περιοχής όταν αρνήθηκε να φύγει από τον τάφο του κυρίου του, ακόμη και στις χειρότερες καιρικές συνθήκες.Σύντομα η φήμη του Μπόμπι εξαπλώθηκε σε όλο το Εδιμβούργο. Για δεκατέσσερα χρόνια, ο πιστός σκύλος του νεκρού άντρα διατηρούσε συνεχή άγρυπνη φύλαξη μέχρι τον θάνατό του το 1872. Η βαρόνη Angelia Georgina Burdett-Coutts συγκινημένη από αυτήν την ιστορία ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο την άδεια να ανεγείρει ένα συντριβάνι με το άγαλμα του Bobby τοποθετημένο στην κορυφή.

Συμμετέχετε στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Τέχνης στον κόσμο

Φεστιβάλ Εδιμβούργου Fringes
Το Fringes είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ τέχνης στον κόσμο και πραγματοποιείται από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα.

Καιρός να αφήσουμε τις δραματικές ιστορίες και να μιλήσουμε για πιο χαρούμενα γεγονότα όπως είναι τα υπέροχα φεστιβάλ του Εδιμβούργου που σκορπούν χαρά στην πόλη. Μάλιστα, στην ωραία της Σκωτίας πραγματοποιείται το μεγαλύτερο φεστιβάλ τέχνης στον κόσμο που ονομάζεται Edinburgh Fringe. Αυτό το φεστιβάλ διαρκεί περισσότερο από 20 μέρες στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 50.000 επισκέπτες.

Ψωνίστε από την παραδοσιακή αγορά του Εδιμβούργου

Εδιμβούργο: παραδοσιακή λαική αγορά Grassmarket
Στο Grassmarket επιβάλλεται να δοκιμάσετε το παραδοσιακό σκωτσέζικο κέικ.

Το Εδιμβούργο είναι μια πόλη που τα έχει όλα και τι δε λείπει ποτέ από μια μεγάλη και σημαντική πόλη; Η παραδοσιακή αγορά. Στην καρδιά της ιστορικής παλιάς πόλης του Εδιμβούργου, πίσω από το κάστρο, η γειτονιά Grassmarket είναι μία από τις πιο γραφικές και ζωντανές περιοχές της πόλης. Ένας παράδεισος ανεξάρτητων εμπόρων, σχεδιαστών και τεχνιτών, που λειτουργεί από τον μεσαίωνα και προσφέρει τα καλύτερα ψώνια στο Εδιμβούργο. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για το ότι φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια στο Εδιμβούργο, καθώς και μερικά από τα πιο κινούμενα και εκλεκτικά μπαρ.

Ανακαλύψτε τα ομορφότερα πάρκα της Σκωτίας

Εδιμβούργο: Τα ομορφότερα πάρκα
Το πάρκο που είναι γνωστό ως Princes street Gardens!

Αυτό όμως που θα σας εντυπωσιάσει περισσότερο στο Εδιμβούργο είναι το απέραντο πράσινο που καλύπτει την πόλη. Άλλωστε η Αθήνα του Βορρά διαθέτει 32 πάρκα στα οποία συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα ομορφότερα πάρκα της Σκωτίας. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το Calton Hill. Ακολουθούν άλλα δημοφιλή πάρκα όπως για παράδειγμα το Princes Street Gardens, o Βασιλικός βοτανικός κήπος (Royal Botanic Garden)  καθώς και το Holyrood park που φιλοξενεί το Arthur’s seat.

Απολαύστε την ίδια θέα που κάποτε απολάμβανε ο βασιλιάς Αρθούρος

Εδιμβούργο: πεζοπορία στον λόφο του Αρθούρου
Ένα από τα must do στο Εδιμβούργο είναι να κάνετε πεζοπορία μέχρι το «Κάθισμα του Αρθούρου».

Πρόκειται για ένα αρχαίο ηφαίστειο που είναι η κύρια κορυφή των λόφων του Εδιμβούργου. Σύμφωνα με τον μύθο, το Arthur’s Seat πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Αρθούρο. Μερικοί ισχυρίζονται ότι ήταν η τοποθεσία του μυθικού Κάμελοτ (Camelot).

Δοκιμάστε το παραδοσιακό ποτό της Σκωτίας

Εδιμβούργο: Δοκιμή Ουίσκι
Στο Εδιμβούργο θα βρείτε μπαρ σε κάθε γωνιά που προσφέρουν δοκιμή από διάφορες επωνυμίες Σκωτσέζικου Ουίσκι.

Αφού τελειώσετε με τα αξιοθέατα, ήρθε η ώρα να απολαύσετε το Σκωτσέζικο Ουίσκι. Το Εδιμβούργο φημίζεται για τα υπέροχα μπαρ όπου μπορείτε να δοκιμάσετε ότι ουίσκι ποθεί η καρδιά σας. Αν πας στο Εδιμβούργο και δε δοκιμάσεις Ουίσκι είναι σαν να πήγες στη Σαντορίνη και δε δοκίμασες κρασί.

Ανακαλύψτε τις περιοχές με το καλύτερο φαγητό στο Εδιμβούργο

Στο Εδιμβούργο θα βρείτε από εστιατόρια με αστέρια Michelin μέχρι και αγορές αγροτών που πουλάνε τοπικά προϊόντα. Ωστόσο, την παράσταση κλέβει ο δρόμος  (Leith Walk) που είναι γνωστό ότι εκεί σερβίρεται το καλύτερο φαγητό του Εδιμβούργου. Πρόκειται για ένα μονοπάτι μήκους 12 μιλίων που ακολουθεί τον ποταμό ο οποίος διασχίζει την καρδιά της πόλης. Ξεκινά από το Balerno στα δυτικά, περνώντας μέσα από πολλά σημεία ενδιαφέροντος και καταλήγει στο Leith στα βορειοανατολικά.

Βγάλτε φωτογραφίες στον πιο χαριτωμένο δρόμο του Εδιμβούργου

Εδιμβούργο: Ο δρόμος με τα πολύχρωμα καταστήματα, Victoria street
Κάτω ακριβώς από αυτό το πανέμορφο μπαλκόνι βρίσκονται τα πολύχρωμα καταστήματα

Χτισμένη μεταξύ 1829 και 1834, η Victoria Street είναι το αριστούργημα του αρχιτέκτονα Thomas Hamilton, του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από τα νεοκλασικά θαύματα του Εδιμβούργου. Η Victoria Street ονομαζόταν αρχικά Bow Street μέχρι το 1837, όταν ανέλαβε τον θρόνο η βασίλισσα Βικτωρία. Πρόκειται για έναν καμπυλωτό, λιθόστρωτο δρόμο στην Παλιά Πόλη του Εδιμβούργου που συνδέει τη Γέφυρα George IV και την αγορά Grassmarket. Ο δρόμος είναι γνωστός για τα ιστορικά πέτρινα κτίριά του με τα έντονα πολύχρωμα καταστήματα στο ισόγειο. Η Victoria Street και η οδός «The Shamble» της πόλης York της Αγγλίας διεκδικούν το ίδιο πράγμα. Ενώ η York ισχυρίζεται ότι η οδός της «The Shambles» ήταν η έμπνευση για τον Χάρι Πότερ και η αγορά Leadenhall του Λονδίνου παρείχε τα εξωτερικά πλάνα για την ταινία, το Εδιμβούργο διεκδικεί «τα δικαιώματα» για την πραγματική Diagon Alley.

Εδιμβούργο: Δρόμος με πολύχρωμα καταστήματα, Victoria street

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More