Ρεσίφε: Η πανέμορφη πόλη της Βραζιλίας που ελκύει ακόμη και καρχαρίες

Το Ρεσίφε, είναι η πρωτεύουσα του Περναμπούκο και μία από τις πιο ιστορικές πόλεις της Βραζιλίας.

Το όνομα της πόλης σημαίνει ύφαλος στα Πορτογαλικά και οφείλεται στην ύπαρξη κοραλλιογενών υφάλων κατά μήκος των ακτών της.

Η πόλη βρίσκεται στην συμβολή όπου οι ποταμοί Καπιμπαρίμπε και Μπεμπερίβε συναντιούνται με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι αμέτρητες γέφυρες που έχουν χτιστεί στην πόλη εξαιτίας των ποταμών που την διασχίζουν, έχουν δώσει στο Ρεσίφε το προσωνύμιο, μικρή Βενετία της Βραζιλίας.

Η οικονομία της πόλης, βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ρεσίφε, Λιμάνι
Πανοραμική φωτογραφία από το κέντρο του Ρεσίφε.

Το Ρεσίφε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η Πρωτεύουσα του πολιτισμού στην Βορειοανατολική Βραζιλία!

Φημίζεται κυρίως για το πανέμορφο ιστορικό κέντρο του, με τα πανέμορφα, ιστορικά ,πολύχρωμα κτίρια και τα καλά διατηρημένα, πλακόστρωτα στενά από την εποχή του Πορτογαλικού αποικισμού.

Αν είστε λάτρεις της τέχνης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ερωτευτείτε αυτό το μέρος, που σε κάθε γωνιά θα βρείτε ένα μουσείο ή κάποιο έργο τέχνης.

Άλλωστε, το Ρεσίφε βρίσκεται στην περιφέρεια που είναι γνωστή ως Nordeste (στα πορτογαλικά σημαίνει βορειοανατολικά) και φημίζεται για την μουσικοχορευτική κουλτούρα .

Συγκεκριμένα, φημίζεται κυρίως, για τους παραδοσιακούς χορούς που ονομάζονται Frevo (Φρέβο) και Maracatu (Μαρακατού), μία μείξη πολεμικών και θρησκευτικών χωρών.

παραδοσιακό ταμπούρλο, Βραζιλία
Το παραδοσιακό ταμπούρλο του χορού Μαρακατού (Maracatu).

Είναι το Ρεσίφε επικίνδυνη πόλη;

Παρόλα αυτά, φημίζεται ταυτόχρονα, ως ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη της Βραζιλίας, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ένας άλλος λόγος, είναι το γεγονός, ότι έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επίθεσης καρχαριών στον κόσμο.

Ωστόσο, μπορείτε να απολαύσετε την πανέμορφη παραλία, αρκεί να μην περάσετε τους κοραλλιογενείς βράχους που διαχωρίζουν την ακτή με την Θάλασσα.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο στο Ρεσίφε, θα σας συμβουλεύαμε να μην δίνετε στόχο.

Το κινητό πάντα μέσα στην τσέπη, απλά ρούχα και αποφύγετε να δείξετε ότι είστε τουρίστες.

Όσον αφορά εμάς, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως, οι άνθρωποι του Ρεσίφε ήταν πολύ φιλόξενοι.

Πώς θα φτάσετε στο Recife;

 Αεροπλάνο

Με πτήση προς το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ρεσίφε,γνωστό ως Guararapes.

Βρίσκεται κοντά στη περίφημη γειτονιά Boa Viagem, στην οποία θα βρείτε τα περισσότερα ξενοδοχεία και εστιατόρια της πόλης.

Επιπλέον, από το αεροδρόμιο η πρόσβαση είναι εύκολη σε ορισμένες γνωστές, τουριστικές, γειτονικές περιοχές, όπως η Olinda, το Porto de Galinhas και η υπέροχη Praia dos Carneiros, που βρίσκεται στο Tamandaré.

Porto de Galinhas, Nordeste, Βραζιλία
Το Porto de Galinhas απέχει 1μιση ώρα από το Ρεσίφε.

Υπάρχουν απευθείας πτήσεις στο Ρεσίφε κυρίως από Λισαβόνα, Μαδρίτη όσον αφορά την Ευρώπη και από το Μαϊάμι όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Από εκεί και πέρα, συνδέεται με πολλές πόλεις της Βραζιλίας και με χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Όσον αφορά την Αφρική, υπάρχει απευθείας σύνδεση με το Πράσινο Ακρωτήρι.

 Λεωφορείο

Αν βρίσκεστε σε κάποια κοντινή πόλη, είναι ο καλύτερος και ο φθηνότερος τρόπος για να φτάσετε στο Ρεσίφε.

Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να λάβετε υπόψη, ότι ο σταθμός λεωφορείων απέχει πολύ από τα κύρια τουριστικά σημεία και ταυτόχρονα, από τα καταλύματα με καλή τοποθεσία.

Ωστόσο, στον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων, μπορείτε να πάρετε το τοπικό λεωφορείο που πηγαίνει στο κέντρο.

 Αυτοκίνητο

Σίγουρα αξίζει να νοικιάσετε αμάξι στο αεροδρόμιο του Ρεσίφε καθώς η ενοικίαση αυτοκινήτου στην βραζιλία δεν κοστίζει πολύ. Επίσης, η βενζίνη το αέριο και το πετρέλαιο έχουν καλή τιμή.

Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε πολλά όμορφα παραλιακά μέρη της βορειοανατολικής βραζιλίας, όπως συνέβη και στην δική μας περίπτωση.

Καλό θα ήταν να νοικιάσετε αυτοκίνητο με ασφάλεια, είτε με την εταιρεία που σας το προμηθεύει είτε με ασφάλιση της πιστωτικής σας κάρτας.

Εάν επιλέξετε  ασφάλιση της κάρτας σας, φροντίστε να διαβάσετε πρώτα το συμβόλαιο και να ελέγξετε όλους τους όρους κάλυψης.

Αξίζει να προσθέσουμε, ότι είναι σημαντικό να κάνετε την κράτησή σας εκ των προτέρων, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου.

Πλοίο

Αυτή είναι μια επιλογή για να ξεφύγετε από το συνηθισμένο!

Ορισμένες εταιρείες κρουαζιέρας περιλαμβάνουν το Ρεσίφε στο ταξιδιωτικό τους δρομολόγιο, μεταξύ των οποίων: Costa Fascinosa, Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises, Holland America Line και Regent Seven Seas Cruise.

Σε αυτήν την περίπτωση, σταματούν εκεί και έχετε περιορισμένο χρόνο για να γνωρίσετε την περιοχή.

Επομένως, εάν σκοπεύετε να γνωρίσετε καλύτερα την πόλη, σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς δεν θα έχετε πολύ χρόνο για να απολαύσετε το μέρος.

Τι να κάνετε στο Ρεσίφε;

Επισκεφθείτε το Recife Antigo

Τι να κάνετε στο Ρεσίφε: επισκέπτεστε την πλατεία Marco Zero στο Ρεσίφε Αντίγκο.
Recife Antigo, Marco Zero Square. Από αυτό το σημείο, λαμβάνονται οι επίσημες οδικές μετρήσεις της περιοχής.

Το πολύτιμο ξύλο του Περναμπούκο (γνωστό ως brazilianwood) και η άφθονη παραγωγή ζάχαρης στην τότε πρωτεύουσα Olinda, θα αναγκάσει τους Πορτογάλους να ξεκινήσουν την κατασκευή λιμανιού, με σκοπό την μεταφορά των πολύτιμων αγαθών στην Ευρώπη.

Κατά τα μέσα του 16ου αιώνα, οι Πορτογάλοι θα φέρουν σκλάβους από την Αφρική, για να χτίσουν το λιμάνι, καθώς ήταν δύσκολο να ελέγξουν τους ιθαγενείς.

Έτσι ξεκίνησε η κατασκευή του Bairro de Recife, γνωστό κυρίως ως Recife Antigo, που στο μέλλον θα εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Βραζιλίας και ολόκληρης της λατινικής Αμερικής.

Για αυτό τον λόγο, εκεί θα βρείτε τα πιο σημαντικά και ιστορικά αξιοθέατα της πόλης.

Ταυτόχρονα, με την έλευση των αφρικανών σκλάβων το Ρεσίφε μετατράπηκε σε περιοχή όπου υπάρχει μεγάλη επιρροή της αφρικανικής κουλτούρας μέχρι σήμερα.

Marco Zero Square

Στο Recife Antigo, θα δείτε ένα από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης, την πλατεία Marco Zero ή αλλιώς πλατεία Rio Branco.

Στο πάτωμα αυτής της πλατείας, θα δείτε το εξαιρετικό έργο του καλλιτέχνη Cícero Dias που σηματοδοτεί το σημείο από το οποίο χτίστηκε η πόλη του Ρεσίφε.

Από εκεί ξεκινούν οι επίσημες οδικές μετρήσεις της περιοχής, για αυτό και ονομάζεται σημείο μηδέν (Marco Zero).

Από την πλατεία, θα έχετε θέα στο πάρκο γλυπτικής του Francisco Brennand, το οποίο άνοιξε το 2000, για να γιορτάσει την 500ή επέτειο της ανακάλυψης της Βραζιλίας.

Το πάρκο διαθέτει περίπου 90 γλυπτά και το πιο γνωστό του έργο είναι το Torre de Cristal, ένας πύργος κατασκευασμένος από πηλό και χαλκό, με ύψος 32 μέτρα.

Torre de Cristal, Ρεσίφε, Βραζιλία
Το torre de Cristal είναι ένα αμφιλεγόμενο γλυπτό, λόγω του σχήματος του.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο πάρκο, πρέπει να πάρετε βάρκα και να διασχίσετε το λιμάνι.

Δίπλα στο Marco Zero θα βρείτε το περίφημο κίτρινο κτίριο Cultural Recife Caixa, που μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία.

Ένα άλλο κοντινό μέρος είναι το Crafts Center, όπου μπορείτε να βρείτε τοπικά προϊόντα και να αγοράσετε έργα από πηλό και μέταλλο, γλυπτά, δαντέλες, πίνακες ζωγραφικής και άλλα αναμνηστικά.

Οδός Bom Jesus

τι-να-κανω-σε-recife
Το Bom Jesus Street βρίσκεται στο Recife Antigo και είναι το πιο πολυφωτογραφημένο μέρος στο Ρεσίφε.

Λίγα μέτρα από το Marco Zero, βρίσκεται το πιο όμορφο και ιστορικό πλακόστρωτο στενό της πόλης, που ονομάζεται Rua do Bom Jesus.

Αυτός ο δρόμος, φημίζεται κυρίως για την υπέροχη αρχιτεκτονική του και στεγάζει μερικά τουριστικά αξιοθέατα, όπως η Πρεσβεία Περναμπούκο των Γιγαντιαίων Κούκλων της Ολίντα και η Συναγωγή του Καχάλ Ζουρ Ισραήλ.

Μουσείο Cais do Sertão

τι-να-κανω-σε-recife
Γνωρίστε την ιστορία των ανθρώπων της ενδοχώρας και του Luiz Gonzaga, στο Μουσείο Cais do Sertão.

Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και είναι αφιερωμένο στην πιο διάσημη προσωπικότητα του Περναμπούκο, τον τραγουδιστή Luiz Gonzaga, γνωστός ως ο βασιλιάς της μουσικής Baião (Μπαιάο) (ένα είδος μουσικής που προέρχεται από την βορειοανατολική Βραζιλία).

Ένα ιδιαίτερο μουσείο που συνδέεται με το καρναβάλι και θα σας επιτρέψει επίσης να γνωρίσετε την ιστορία των ειδών μουσικής της βορειοανατολικής Βραζιλίας και την ζωή των ανθρώπων της ενδοχώρας, που δημιούργησαν την δική τους Κουλτούρα.

Μουσείο Paço do Frevo

Τι να κάνετε στη Ρεσίφε: Paço do Frevo
Το πάτωμα του τρίτου ορόφου αποτελείται απο plexiglass, μέσα στο οποίο υπάρχουν πολιτιστικά εκθέματα.

Σε αυτό το μουσείο θα έχετε την δυνατότητα, να μάθετε τα πάντα για το πιο παραδοσιακό είδος μουσικής του Περναμπούκο.

Ένα πανέμορφο πολύχρωμο μουσείο που θα κλέψει την καρδιά σας, αν είστε λάτρης των πολιτιστικών εκθεμάτων.

Εκεί θα έχετε την δυνατότητα να μάθετε για την ιστορία του Frevo, ένα είδος χορού που συνδυάζει τις πολεμικές τέχνες με την θρησκευτική καθολική μουσική και έχει στοιχεία από την αφρο-βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη capoeira.

Εμπορικό κέντρο Paço da Alfândega

Τι να κάνετε στη Ρεσίφε: Paço da Alfândega.
Το εμπορικό κέντρο, Paço da Alfândega στο Recife, Pernambuco.

Ένα διατηρητέο κτίριο που έχει μετατραπεί σε υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο.

To Paço Alfândega είναι ένα άλλο αξιοθέατο του Recife Antigo, που κάποτε τελούσε χρέη Τελωνείου.

Θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα μέρη στο Ρεσίφε για να δειπνήσετε.

Μετά το φαγητό, κατευθυνθείτε προς τη βεράντα που είναι πάντα ανοιχτή στο κοινό και προσφέρει την ομορφότερη θέα στο Ρεσίφε.

Αγορά του Σάο Χοσέ

Δημόσια αγορά São José Recife Pernambuco
Η δημόσια αγορά του Σάο Χοσέ στο Ρεσίφε λειτουργεί από το 1875 και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αγοράσετε τοπικά προϊόντα.

Η πρωτεύουσα του Περναμπούκο έχει πολλές δημόσιες λαϊκές αγορές, αλλά η αγορά του Σάο Χοσέ είναι η πιο γνωστή και ταυτόχρονα η παλαιότερη στη Βραζιλία.

Φημίζεται για το φαγητό και τις χειροτεχνίες αλλά είναι ένα μέρος που θα βρεις από όσπρια μέχρι τροπικά φρούτα, ρούχα και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την βραζιλιάνικη κουλτούρα.

Παραλία Boa Viagem

Προειδοποιητικό σημάδι καρχαριών στην παραλία Boa Viagem στο Ρεσίφε.
Υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες, για καρχαρίες κατά μήκος του Praia de Boa Viagem. Φωτογραφία: Marlon Costa / Pernambuco Press

Η παραλία Boa Viagem βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή και είναι η πιο διάσημη παραλία του Ρεσίφε.

Η ακτή, είναι επίσης γνωστή, ως μία από τις πιο επικίνδυνες παραλίες στον κόσμο, λόγω του υψηλού ποσοστού επίθεσης καρχαριών.

Ωστόσο, υπάρχει ένας ύφαλος που επιτρέπει το κολύμπι στα ρηχά, διαχωρίζοντας την θάλασσα με την ακτή.

Καλό θα ήταν να μην περάσετε αυτό το χώρισμα, καθώς υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αντικρύσετε κάποια από τα είδη καρχαριών, που θα δείτε παρακάτω.

Η συγκεκριμένη παραλία αναφέρεται στο τραγούδι ενός πολύ διάσημου τραγουδιστή του Περναμπούκο, του Alceu Valença και το τραγούδι ονομάζεται la Belle de Jour.

Πού να μείνετε στο Ρεσίφε;

Ολίντα, Ρεσίφε, Βραζιλία
Εκτός το γεγονός ότι είναι μία από τις πιο ιστορικές πόλεις της Βραζιλίας, φημίζεται για το καλύτερο παραδοσιακό καρναβάλι στην Βραζιλία.

Αν έχετε αυτοκίνητο, η Ολίντα (Olinda) φαντάζει ως το ιδανικό μέρος για να μείνετε.

Βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από το Ρεσίφε και πρόκειται για την πιο ιστορική και όμορφη πόλη του Περναμπούκο.

Ένα μέρος που σίγουρα θα σας κλέψει την καρδιά, καθώς εκεί θα δείτε πολλά όμορφα διατηρητέα κτίρια, από την εποχή που ακόμη ήταν αποικία των Πορτογάλων.

Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε, μπορείτε επίσης να φτάσετε εκεί με λεωφορείο, αυτοκίνητο, uber (παρεμπιπτόντως, στην βραζιλία είναι πολύ φθηνό) ή ταξί.

Εάν επιλέξετε να πάτε με λεωφορείο, το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει, κατά μέσο όρο, σαράντα λεπτά.

Η πόλη διαθέτει λεωφορεία και μετρό, που συνδέουν τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα.

Γενικά, οι ταξιδιώτες επιλέγουν να μείνουν στην γειτονιά Boa Viagem, καθώς όπως είπαμε παραπάνω, εκτός από βολική τοποθεσία βρίσκεται δίπλα σε πολλά μπαρ και καταστήματα και είναι το ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να γνωρίσουν την νυχτερινή ζωή του Ρεσίφε.

Υπάρχουν καρχαρίας στο Ρεσίφε ή είναι απλά ένας μύθος;

Καρχαρίες στο Ρεσίφε, Βραζιλία.
Η ακτή του Ρεσίφε, ειδικότερα η παραλία Praia da Boa Viagem, όπως αναφέραμε παραπάνω, συγκεντρώνει τις περισσότερες επιθέσεις καρχαριών στη Νότια Αμερική.

Γιατί έχει καρχαρίες στο Ρεσίφε;

Ένας από τους λόγους για τη σημαντική αύξηση του αριθμού των επιθέσεων, ήταν η κατασκευή του λιμανιού του Σουάπε (Suape) που σημειώθηκε τη δεκαετία του 1980.

Το συγκεκριμένο λιμάνι, βρίσκεται νότια του Recife.

Η κατασκευή του λιμανιού, είχε ως συνέπεια την αλλαγή στον φυσικό βιότοπο και στον τόπο αναπαραγωγής αυτών των ζώων.

Επιπλέον, η διαδικασία υποβάθμισης των μαγγροβίων (δάση που έχουν προσαρμοστεί σε βιότοπους με αλμυρό νερό), η ύπαρξη θαλάσσιων ρευμάτων που τα οδηγούν στην ακτή και τα υπολείμματα του ψαρέματος που ρίχνονται στη θάλασσα, συμβάλλουν στην παρουσία καρχαριών σε αυτήν την παραλία.

Παραλία Boa Viagem, Ρεσίφε, Βραζιλία
Θα λέγαμε ότι η παραλία Boa Viagem έχει πολλά κοινά με τις παραλίες του Μαϊάμι , όπως πολλές επιθέσεις καρχαριών.

Τα είδη καρχαρία που εμφανίζονται στο Ρεσίφε

Η παραλία Boa Viagem έχει κάποιους παράγοντες που ευνοούν την παρουσία δύο επιθετικών ειδών καρχαρία: του καρχαρία ταύρου (bull shark) και του καρχαρία τίγρη (tiger shark).

Μεταξύ αυτών των παραγόντων, είναι τα ζεστά νερά του Ρεσίφε και η παρουσία ενός βαθιού καναλιού κοντά στην ακτή, παρασέρνοντας τους καρχαρίες από τις αρχικές τους διαδρομές προς την παραλία.

Παρόλα αυτά, το είδος που εμφανίζεται πιο συχνά στο Ρεσίφε, είναι ο καρχαρίας με επίπεδη κεφαλή, που δεν είναι επικίνδυνος.

Το συγκεκριμένο είδος που φτάνει μέχρι και τα 4 μέτρα, προσαρμόζεται καλά τόσο στο αλάτι όσο και στο γλυκό νερό και υπάρχει ακόμη και σε μερικά ποτάμια, όπως στον ποταμό Αμαζόνιο.

Αντιθέτως, ο καρχαρίας τίγρης, που εμφανίζεται συχνά στο Ρεσίφε, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη καρχαρία στον κόσμο.

Το μήκος του φτάνει ως τα  9 μέτρα και είναι γνωστός για την επιθετικότητά του.

Αν όμως σκοπεύετε να κολυμπήσετε, μπορείτε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα μας και να επισκεφθείτε τις τροπικές και ονειρικές παραλίες που βρίσκονται στο  Porto de Galinhas και την παραλία praia dos Carneiros, είτε με λεωφορείο είτε με αυτοκίνητο.

 

recife-pernambuco-Βραζιλία

✩ Συμβουλές μπόνους ✩

Φωτογραφίες: θα βρείτε φωτογράφους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πλατεία Μάρκο Ζέρο (Praça Marco Zero). Μερικά από αυτά δανείζουν ακόμη και τις πολύχρωμες ομπρέλες frevo για τις φωτογραφίες σας. Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε τις τυπικές μίνι ομπρέλες και να τις πάρετε μαζί σας ως αναμνηστικά. Μια άλλη λεπτομέρεια είναι ότι ορισμένοι από αυτούς τους φωτογράφους μπορεί να είναι πρόθυμοι να σας συντροφεύουν σε ένα ταξίδι μετ ‘επιστροφής σε κοντινές πόλεις, τραβώντας τις φωτογραφίες σας.

Centro de artesanato, Περναμπούκο, Ρεσίφε, Βραζιλία
Ένα πολύ ασφαλές μέρος για να αφήσετε το αμάξι, είναι το πάρκινγκ του κέντρου χειροποίητων κατασκευών, που βρίσκεται στην πλατεία Marco zero.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More