Αρμαντίλλο: Το μοναδικό θηλαστικό με κέλυφος στον κόσμο!

Τα αρμαντίλλο ή αλλιώς αρμαδίλο ή αρμαδίλος είναι μικρά θηλαστικά της οικογένειας Δασυποδίδες. Είναι γνωστά επειδή το σώμα τους καλύπτεται από οστεώδες κέλυφος, και η ίδια η ονομασία τους σημαίνει στα ισπανικά «μικρό θωρακισμένο» και προφέρεται Αρμαδίγιο.

Σε αντίθεση με ότι μπορεί να έχετε ακούσει, ο αρμαδίλος δεν είναι ούτε τρωκτικό ούτε μαρσιποφόρο.

Το αρμαντίλλο είναι το μόνο θηλαστικό με σκληρό κέλυφος που λειτουργεί ως η φυσική πανοπλία του.

Αυτό το εξωτερικό κέλυφος σχηματίζεται με οστέινες πλάκες που ονομάζονται οστεόδερμα και αναπτύσσεται φυσικά στο δέρμα.

Μια θηλυκή αρμαδίλος γεννά ζωντανά μωρά, τα οποία ονομάζονται «κουτάβια» μετά από μια περίοδο κύησης τριών έως πέντε μηνών, η οποία μπορεί να επεκταθεί έως και μια περίοδο οκτώ έως εννέα μηνών.

Ποια είναι τα είδη Αρμαδίλων;

Αρμαντίλλο της Βραζιλίας γνωστό ως Τατού μπόλα αφού είναι το μοναδικό που μπορεί να μεταμορφωθεί σε μπάλα
Αρμαντίλλο της Βραζιλίας γνωστό ως Τατού μπόλα,  που μπορεί να μεταμορφωθεί σε μπάλα για προστασία.

Υπάρχουν είκοσι διαφορετικά είδη αρμαντίλλο που ανήκουν στην τάξη Cingulata, της οικογένειας δασυπόδιδες (Dasypodidae) και διακρίνονται από τον αριθμό των ζωνών στη «πανοπλία» τους.

Όλα τα είδη αρμαντίλλο είναι ιθαγενή στην Αμερική, όπου κατοικούν σε διάφορα είδη οικοσυστημάτων.

Οι αρμαδίλλοι είναι στενά συγγενείς μόνο με άλλα ξέναρθρα, όπως είναι οι μυρμηγκοφάγοι και οι βραδύποδες της Νότιας Αμερικής.

Αυτή η ομάδα είναι μοναδική στη Βόρεια και Νότια Αμερική και δε σχετίζεται στενά με καμία άλλη ομάδα θηλαστικών.

Το θηλαστικό που συγχέεται συχνότερα με έναν αρμαντίλο είναι ο παγκολίνος (Pholidota).

Το αρμαντίλλο των ΗΠΑ

Αρμαντίλλο: Το θηλαστικό με κέλυφος που μοιάζει με τον πιγκολίνο

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει μόνο το κοινό αρμαντίλλο, ή αρμαντίλλο με τις εννέα ζώνες (επιστημονική ονομασία: Dasypus novemcinctus) που είναι πολύ συνηθισμένο στο Τέξας.

Το αρμαντίλλο της Βραζιλίας

Ο αρμαδίλος με τρεις ζώνες είναι το μόνο είδος που μπορεί να τυλιχτεί σε μπάλα ως καμουφλάζ για προστασία από τους κυνηγούς του. Ζει μόνο στη Βραζιλία και αποκαλείται Τατού μπόλα (Tatu Bola). Μάλιστα, το 2014 ήταν η μασκότ του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στη Βραζιλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βραζιλία: Η Μυστηριώδης Χώρα Που Κρύβει Πολλές Εκπλήξεις! 

Το μικρότερο αρμαντίλλο στον κόσμο

Ροζ Αρμαντίλλο: το μικρότερο αρμαντίλλο στον κόσμο που ζει στην Αργεντινή
Το ροζ Αρμαντίλλο είναι το μικρότερο του είδους του στον κόσμο!

Η ροζ νεράιδα αρμαντίλλο (Chlamyphorus truncatus) ή pichiciego είναι το μικρότερο είδος αρμαντίλλου και ζει στην Αργεντινή.

Είναι τόσο μικρό που δεν ξεπερνάει τα 15 εκατοστά και χωράει στην ανθρώπινη παλάμη.

Έχει την ικανότητα να θάβεται ολόκληρος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν φοβηθεί. Πρόκειται για ένα νυχτόβιο ζώο και τρέφεται κυρίως με μυρμήγκια και προνύμφες μυρμηγκιών.

Ποια ζώα τρώνε αρμαδίλους;

Τα κογιότ είναι το κύριο αρπακτικό των αρμαδίλλων και ακολουθούν κατά σειρά τα κούγκαρ, οι λύκοι, οι αρκούδες, τα ρακούν καθώς και τα μεγάλα αρπακτικά όπως είναι το γεράκι και ο αετός.

Πώς αμύνεται ο Αρμαδίλος;

Όταν τρομάξουν ή φοβηθούν, τα αρμαντίλλο μπορούν να πηδήξουν μέχρι και ενάμιση μέτρο ψηλά. Συνήθως αυτό το άλμα ξαφνιάζει κάθε πλάσμα που προσπαθεί να πιάσει το αρμαντίλλο για μεσημεριανό γεύμα.

Δυστυχώς, αυτό το άλμα δεν είναι αρκετό για να αποφύγει τα αυτοκίνητα, που είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου του αρμαδίλου.

Μπορεί ένας αρμαδίλος να βλάψει τον άνθρωπο;

Είναι άγρια ​​ζώα και κάθε άγριο ζώο πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή και σεβασμό, αλλά ο μέσος αρμαδίλος δεν είναι επικίνδυνο πλάσμα. Είναι ικανά να βλάψουν τους ανθρώπους με τα δυνατά τους νύχια εάν τους χειριστούν λανθασμένα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα τρέξουν σε φυγή όταν νιώσουν ότι κινδυνεύουν.

Τρώνε οι άνθρωποι αρμαδίλους;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη δείχνει ότι όσοι τρώνε κρέας αρμαδίλου κινδυνεύουν να προσβληθούν από λέπρα. Ωστόσο, υπάρχουν κοινωνίες στη Βραζιλία στην Αργεντινή και στις ΗΠΑ που τρώνε αρμαδίλους.

Μπορούν οι αρμαντίλοι να είναι κατοικίδια;

Οι αρμαδίλλοι δεν είναι εξημερωμένα κατοικίδια όπως οι γάτες και τα κουτάβια. Είναι άγρια ​​ζώα που δεν μπορείς να διαχειριστείς καθώς χρειάζονται χώρο για να περιπλανηθούν και να σκάψουν και είναι κυρίως δραστήρια τη νύχτα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More