Το χρυσό δαχτυλίδι 3.000 ετών που επέστρεψε η Σουηδία στην Ελλάδα

Ένα χρυσό δαχτυλίδι 3.000 ετών με ανάγλυφο ένα ζευγάρι σφίγγες επέστρεψε στην Ελλάδα από μουσείο στη Στοκχόλμη.

Χρονολογείται από τη Μυκηναϊκή εποχή και συγκεκριμένα από την τελευταία φάση της Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. Ανακαλύφθηκε αρχικά σε έναν αρχαίο τάφο κατά τη διάρκεια ιταλικής ανασκαφής το 1927 στη Ρόδο.

Ωστόσο, μέχρι πριν λίγο καιρό βρισκόταν σε αρχαιολογικό μουσείο της Σουηδίας. Αν αναρωτιέσαι πως βρέθηκε εκεί, εξαφανίστηκε μαζί με πολλά άλλα αντικείμενα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!

Αυτό το σπουδαίο κόσμημα Μυκηναϊκής εποχής από τη Ρόδο, διακοσμημένο με δύο αντικριστές σφίγγες, επιστράφηκε από τους Σουηδούς αξιωματούχους που παρείχαν πλήρη βοήθεια στην τεκμηρίωση του αντικειμένου και της προέλευσής του.

Το δαχτυλίδι, το οποίο άνηκε σε τοπικό ευγενή, ανακαλύφθηκε σε έναν μυκηναϊκό τάφο κοντά στην αρχαία πόλη της Ιαλυσού στη Ρόδο. Το νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου ανήκε στην Ιταλία μέχρι να ενσωματωθεί στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το χρυσό δαχτυλίδι 3.000 ετών που κλάπηκε από τους Ναζί, από ένα μουσείο στη Ρόδο κατά τη διάρκεια του πολέμου, εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκεί, αγοράστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 ή του 1960 από τον Georg von Békésy, έναν βιοφυσικό και συλλέκτη έργων τέχνης του οποίου η συλλογή δωρήθηκε στο Ίδρυμα Νόμπελ μετά τον θάνατό του το 1972 και από εκεί διανεμήθηκε σε διάφορα μουσεία.

Τελικά, από το Μουσείο Μεσογειακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων, με έδρα τη Στοκχόλμη, κατέληξε εκεί που ανήκει, στη Ρόδο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 5 Σημαντικότερα Αρχαία Ελληνικά Γλυπτά Στο Εξωτερικό

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More