Στοκχόλμη: Τα 15 καλύτερα αξιοθέατα στην Πρωτεύουσα της Σουηδίας!

H Στοκχόλμη δεν είναι μόνο μια πόλη όπου η γη συναντά τη θάλασσα, αλλά είναι επίσης ένα μέρος όπου η ιστορία συναντά τη νεωτερικότητα.

Σαν Πρωτεύουσα της Σουηδίας, είναι η γενέτειρα των νέων τάσεων στη μουσική, στο ντιζάιν, στη μόδα και στην τεχνολογία, προσελκύοντας κάθε είδους επισκέπτες από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να γνωρίσουν αυτό το κέντρο καινοτομίας.

Όσο για το ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να ταξιδέψετε στη Στοκχόλμη θα λέγαμε όλες.

Τον χειμώνα με τη βοήθεια του χιονιού μεταμορφώνεται σε παραμυθένιο μέρος. Ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι, η πόλη προσφέρει βαρκάδα στα πανέμορφα κανάλια, πράσινα πάρκα, βόλτες στην παλιά πόλη και υπέροχα αξιοθέατα.

Για αυτό προσέχετε μην πάθετε το σύνδρομο της Στοκχόλμης με αυτήν την πόλη, που σίγουρα θα κλέψει την καρδιά σας.

Τα καλύτερα αξιοθέατα στην πρωτεύουσα της Σουηδίας!

Παλιά πόλη της Στοκχόλμης (Gamla Stan)

Στοκχόλμη: Παλιά πόλη, Gamla Stan

το μεσαιωνικό κέντρο της Στοκχόλμης, αποτελείται από το νησί Stads, το νησί Helgeands και το νησί Riddar. Τα περισσότερα από τα κτίρια αυτής της περιοχής χρονολογούνται από τον 16ο και τον 17ο αιώνα.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά κέντρα της Ευρώπης και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Στοκχόλμης.

Υπάρχουν πολλές όμορφες εκκλησίες και μουσεία στο Γκάμλα Σταν, όπως ο εθνικός καθεδρικός ναός της Σουηδίας, ο καθεδρικός ναός της Στοκχόλμης και το μουσείο του βραβείου Νόμπελ.

Όλο το Γκάμλα Σταν είναι σαν ένα ζωντανό μουσείο. Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε γιατί θεωρείται ένα από καλύτερα μέρη να μείνετε στο ταξίδι σας στη Στοκχόλμη.

Καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου της Στοκχόλμης (Stockholms domkyrka)

Στοκχόλμη: Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου

Ο μεσαιωνικός καθεδρικός ναός της Στοκχόλμης, που χτίστηκε το 1279, φιλοξενεί μοναδικά έργα τέχνης όπως το γλυπτό του Αγίου Γεωργίου και του Δράκου (1489), το θρυλικό Vädersoltavlan (1535) και το γλυπτό της Lena Lervik “Joseph and Mary” (2002).

Από το 1527, ο καθεδρικός ναός είναι μια λουθηρανική εκκλησία.

Είναι η παλαιότερη εκκλησία στη Στοκχόλμη και βρίσκεται στο Γκάμλα Σταν, ανάμεσα από το παλάτι της Στοκχόλμης και το Στορτόργετ (Stortorget), την παλιά κεντρική πλατεία της Στοκχόλμης.

Το ύψος του ναού φτάνει τα 118 μέτρα με αποτέλεσμα αυτός ο ναός να κατέχει τον τίτλο του ψηλότερου ναού της Σκανδιναβίας.

Σκάνσεν (Skansen)

Στοκχόλμη: Υπαίθρειο μουσείο άγριας ζωής και παρδόσεων της Σκανδιναβίας

Το Skansen είναι το παλαιότερο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο και βρίσκεται στο νησί Τζουργκάρντεν (Djurgården) εντός των ορίων της πόλης της Στοκχόλμης.

Επίσης, είναι το μοναδικό υπαίθριο μουσείο στον κόσμο με άγρια ​​ζώα. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι αφιερωμένο στις παραδόσεις και τη ζωή των Σουηδών πριν τη βιομηχανική εποχή.

Εκεί θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε την άγρια ζωή της Σκανδιναβίας, σπάνιες ράτσες, όπως είναι οι άλκεις, καθώς και λύκους, λίγκες, ενυδρίδες, γκρίζες φώκιες και ταράνδους.

Επίσης, επιβάλλεται να κάνετε μια στάση στο χωριό των Σάμι, μια αρχαία φυλή Φινο-ουγγρικής καταγωγής που ζει στον Αρκτικό κύκλο και αποτελείται από τους γνωστούς σε εμάς ως Λάπωνες.

Μουσείο Βάσα (Vasa Museum)

Στοκχόλμη: Το θρυλικό πολεμικό πλοίο βάσα στο ομώνυμο μουσείο

Σε αυτό το μουσείο βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα της Σουηδικής ιστορίας που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Πρόκειται για το πανίσχυρο πολεμικό πλοίο Vasa, το οποίο ανατράπηκε και βυθίστηκε στη Στοκχόλμη το 1628.

Αυτό όμως που θα σας συγκλονίσει, είναι το γεγονός ότι αυτό το πλοίο ήταν βυθισμένο στον πυθμένα της θάλασσας για 333 χρόνια.

Σήμερα το Βάσα είναι το καλύτερα διατηρημένο πλοίο του 17ου αιώνα στον κόσμο και το μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις στη Σκανδιναβία. Θα το βρείτε στο νησί του Τζουργκάρντεν.

Μουσείο παιδικής λογοτεχνίας (Junibacken)

Στοκχόλμη: Μουσείο για παιδιά

Το Junibacken είναι ένα διαδραστικό μουσείο για παιδιά, που βρίσκεται στο Djurgården. Αν ταξιδεύετε με παιδιά στη Στοκχόλμη επιβάλλεται να επισκεφτείτε αυτό τον παραμυθένιο χώρο.

Το μουσείο είναι αφιερωμένο στη σουηδική παιδική λογοτεχνία και ιδιαίτερα στην Astrid Lindgren, που δημιούργησε αξιομνημόνευτους χαρακτήρες όπως η παγκοσμίου φήμης Πίπη η φακιδομύτη.

Επίσης, αυτός ο χώρος φιλοξενεί το μεγαλύτερο παιδικό βιβλιοπωλείο στη Σουηδία. Σήμερα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστας με τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Στοκχόλμης. Αυτός ο πανέμορφος χώρος για παιδιά βρίσκεται στο νησί Τζουργκάρντεν.

Βασιλικό παλάτι της Στοκχόλμης

 

Στοκχόλμη: η βασιλική γέφυρα με θέα το παλάτι

Με περισσότερα από 600 δωμάτια, το Βασιλικό Παλάτι της Στοκχόλμης βρίσκεται στη λίστα με τα μεγαλύτερα παλάτια στην Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο μέρος του παλατιού χτίστηκε κατά τη διάρκεια του δέκατου όγδοου αιώνα σε ιταλικό μπαρόκ στυλ.

Υπάρχουν πέντε μουσεία σε αυτό το συγκρότημα, το οποίο δεν είναι απλώς ένα ιστορικό κειμήλιο αφού ο Βασιλιάς της Σουηδίας ζει ακόμα εδώ.

Από αυτά τα πέντε μουσεία ξεχωρίζουν το θησαυροφυλάκιο του παλατιού, καθώς και το Μουσείο Αρχαιοτήτων του Γουσταύου Γ’ που αποτελείται από αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά που αγόρασε ο βασιλιάς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιταλία το 1783-84.

Φροντίστε να μη χάσετε την παρέλαση των στρατιωτών και την καθημερινή αλλαγή φρουράς.

Δημαρχείο Στοκχόλμης (City hall of Stockholm)

Στοκχόλμη: Η καλύτερη πανοραμική θέα από τον πύργο του Δημαρχείου

Το Δημαρχείο της Στοκχόλμης, το οποίο χτίστηκε μεταξύ 1911 και 1923, είναι γνωστό ως το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό έργο του 20ού αιώνα στη Σουηδία. Η πόλη χρησιμοποιεί αυτό το κτίριο για το Δημοτικό Συμβούλιο, τη διοργάνωση του συμποσίου του βραβείου Νόμπελ καθώς και άλλες ειδικές τελετές.

Αυτό το ορόσημο της πόλης, που βρίσκεται απέναντι από τη γέφυρα Stadhusbron στο νησί Kungsholmen είναι η τέλεια έκφραση του σκανδιναβικού εθνικού ρομαντικού στυλ.

Σε μια γωνία του κτιρίου υψώνεται ένας πύργος 106 μέτρων στην κορυφή του οποίου λάμπουν οι τρεις χρυσές κορώνες (Tre Kronor), το έμβλημα της Σουηδίας. Μπορείτε να ανεβείτε στον πύργο και να απολαύσετε την καλύτερη πανοραμική θέα στη Στοκχόλμη.

Γκρόνα Λουντ (Gröna Lund)

Στοκχόλμη: Το παλαιότερο Λούνα παρκ της Σουηδίας

Το Gröna Lund είναι το παλαιότερο λούνα παρκ στη Σουηδία και μέρος της ομάδας θεματικών πάρκων Parks & Resorts Scandinavia, μαζί με άλλα πάρκα όπως το Kolmården, το Furuvik και το Skara Sommarland. Ωστόσο, λειτουργεί μόνο από τα τέλη Απριλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και τη φουλ σεζόν του καλοκαιριού ανοίγει στις 10 το πρωί και κλείνει στις 11 το βράδυ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται μεγάλες συναυλίες. Μάλιστα, στο παρελθόν αυτό το του Λούνα παρκ έχει φιλοξενήσει καλλιτέχνες μεγάλου βεληνεκούς όπως ο Bob Marley, ο Paul McCartney και οι ABBA.

 

Μουσείο ABBA

Στοκχόλμη: ABBA μουσείο

Αν πάτε στη Σουηδία και δεν επισκεφτείτε το μουσείο των ABBA είναι σαν να πήγατε στο Μέμφις και δεν επισκεφθήκατε το μουσείο του Έλβις Πρίσλεϊ. Όπως πολλοί ήδη γνωρίζετε οι ABBA είναι το μεγαλύτερο ποπ συγκρότημα της Σουηδίας  και ένα από τα πιο γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Αν και οι δρόμοι τους χώρισαν πριν 3 δεκαετίες η μουσική τους εξακολουθεί να παίζεται σε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και στο μιούζικαλ του Μάμα Μία που έσπασε όλα τα ρεκόρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Σκόπελος: Τι Να Κάνετε Στο Νησί Που Γυρίστηκε Το Μιούζικαλ Mama Mia!

Τι θα δείτε όμως σε αυτό το κτίριο που είναι αφιερωμένο στους ABBA; Αυτός ο χώρος είναι γεμάτος με αναμνηστικά ABBA και έξυπνες πινελιές που θα ενθουσιαστούν οι θαυμαστές.

Για παράδειγμα, το πιάνο του Benny Andersson που βρίσκεται στο μουσείο, συνδέεται εξ αποστάσεως με το πιάνο του σπιτιού του. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε τη μουσική που παίζει στο σπίτι του.

Επίσης, θα έχετε τη δυνατότητα να επιστρέψετε στο 1974 και να ξαναζήσετε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που κέρδισαν οι ABBA με το «Waterloo» και έγιναν παγκοσμίως γνωστοί.

 

Σκανδιναβικό Μουσείο (Nordic Museum)

Στοκχόλμη: Σκανδιναβικό μουσείο Σουηδίας

Το μουσείο Nordiska είναι το μεγαλύτερο μουσείο πολιτιστικής ιστορίας της Σουηδίας, το οποίο είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τη ζωή των ανθρώπων της Σκανδιναβίας. Εκεί θα ανακαλύψετε τη λαϊκή τέχνη και την καθημερινή ζωή των Σκανδιναβών, από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα. Αυτό το μεγαλοπρεπές μουσείο βρίσκεται στο νησί τζουργκάρντεν στο κέντρο της πόλης, εντός του βασιλικού εθνικού πάρκου.

Stortorget, η παλαιότερη πλατεία της Στοκχόλμης

Στοκχόλμη: η παλαιότερη πλατεία στην Στοκχόλμη

Το Στορτόργετ είναι η κεντρική πλατεία στο Γκάμλα Σταν, την παλιά πόλη της Στοκχόλμης. Η ειρωνεία είναι ότι η λέξη Stortorget μεταφράζεται στα ελληνικά «Μεγάλη Πλατεία», αλλά στην πραγματικότητα είναι μια από τις μικρότερες παλιές πλατείες που σώζονται στην Ευρώπη.

Βρίσκεται στην τοποθεσία του αρχικού οικισμού που μεγάλωσε και έγινε η σουηδική πρωτεύουσα. Από το 1776 βρίσκεται εκεί και το διάσημο κτίριο του Χρηματιστηρίου, το οποίο σήμερα στεγάζει τη Σουηδική Ακαδημία, το Μουσείο Νόμπελ και τη Βιβλιοθήκη Νόμπελ.

Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται αυτήν την πλατεία, ειδικά κατά την ετήσια χριστουγεννιάτικη αγορά της. Θεωρείται το τέλειο σημείο εκκίνησης για την περιήγηση σας στην παλιά πόλη, αφού βρίσκεται μόλις λίγα βήματα μακριά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Στοκχόλμης.

Drottningholm Palace

Στοκχόλμη: Βασιλική κατοικία, παλάτι Drottningholm παλάτι

Είναι ένα από τα τρία Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Σουηδίας, το οποίο απέχει 15 μίλια από το κέντρο αφού βρίσκεται στα δυτικά προάστια της Στοκχόλμης. Πρόκειται για ένα παλάτι μπαρόκ αρχιτεκτονικής, στο οποίο κατοικεί η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας.

Ο συνδυασμός του εξωτικού κινεζικού παλατιού αναψυχής ( Chinese Pavilion), του θεάτρου του παλατιού (palace theater) και των μαγευτικών κήπων του παλατιού (Palace Gardens) που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον χώρο, κάνουν την επίσκεψη στο Drottningholm μια μοναδική εμπειρία.

Södermalm

Στκχόλμη: ψώνια και φαγητό

Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες περιοχές της Στοκχόλμης για ψώνια και φαγητό. Μπορεί οι τιμές να είναι λίγο τσιμπημένες ωστόσο αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το μέρος, έστω για να εξερευνήσετε τα πιο κουλ στενά της πόλης που αποτελούνται από βίντατζ καταστήματα, ψαγμένα μπαρ και εστιατόρια.

Πάρκο Kungsträdgården

Στοκχόλμη: Πάρκο με πολύχρωμα λουλούδια και street food

Υπέροχο δημόσιο πάρκο με υπέροχα λουλούδια, δέντρα, παγκάκια για να χαλαρώσετε, σιντριβάνια και αγάλματα που περιβάλλεται από καφέ και εστιατόρια.Υπέροχο μέρος για να περπατήσετε ή να καθίσετε και να παρακολουθήσετε τον κόσμο να περνάει.

Πολύ δημοφιλές τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες, ιδιαίτερα την άνοιξη που οι καρποί των δέντρων ανθίζουν και γεμίζουν τον πεζόδρομο με πολύχρωμα λουλούδια. Το καλοκαίρι αυτό το πάρκο μετατρέπεται σε μια τεράστια περιοχή με street food και μουσικά σόου.

Πάρκο Tantolunden

Στοκχόλμη: Σουηδική αρχιτεκτονική, ξύλινα σπίτια

Το Tantolunden είναι ένα μεγάλο πάρκο στο νησί Södermalm. Λόγω της τοποθεσίας του κοντά σε εστιατόρια και τα καφέ που συχνάζει η νεολαία έχει κάνει την περιοχή δημοφιλές σημείο συνάντησης για τους νέους της Στοκχόλμης.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών συναντιούνται εδώ για κολύμπι και πικνίκ το καλοκαίρι και για έλκηθρο το χειμώνα.

Υπάρχει παιδική χαρά, γήπεδο μπιτς βόλεϊ, μίνι γκολφ, γήπεδο γκολφ φρίσμπι και υπαίθριο θέατρο. Μη χάσετε την ευκαιρία να κάνετε μια βόλτα στο λόφο και να απολαύσετε τους περισσότερους από 100 κήπους.

Τέλος, να πούμε ότι η Στοκχόλμη είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Σκανδιναβίας που σίγουρα θα χρειαστείτε 4-5 μέρες για να την απολαύσετε και να μάθετε τα μυστικά της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοπεγχάγη: Τι Να Κάνετε Στην Πιο Ευτυχισμένη Πόλη Του Κόσμου!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More