Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό φιλί στον τοίχο του Βερολίνου

Όσοι έχετε πάει διακοπές στο Βερολίνο, σίγουρα έχετε βγει φωτογραφία με φόντο το διάσημο γκράφιτι με το φιλί στο τείχος του Βερολίνου που απεικονίζει τους δύο ηλικιωμένους κυρίους να φιλιούνται στο στόμα.

Ακόμη όμως και να μην έχετε πάει διακοπές στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, σίγουρα έχετε δει σε φωτογραφία στο ίντερνετ αυτό το πασίγνωστο γκραφίτι.

Την πρώτη φορά που είδα αυτή την φωτογραφία ήταν πολλά χρόνια πριν, όταν σχεδίαζα να επισκεφθώ το Βερολίνο.

Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι πρόκειται για μια καμπάνια που έχει θέμα την ομοφυλοφιλία.

Ωστόσο, λίγο αργότερα διάβασα ότι πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα τέχνης του Βερολίνου, που ζωγράφισε ο Ρώσος καλλιτέχνης Dmitri Vrubel, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989.

Τι απεικονίζει το γκράφιτι με το φιλί στο τείχος του Βερολίνου

γκράφιτι με το φιλί στο τείχος του Βερολίνου
Η πραγματική φωτογραφία που απεικονίζει το γκράφιτι με το φιλί στο τείχος του Βερολίνου

Πρόκειται για αναπαραγωγή της περίφημης φωτογραφίας που ονομάστηκε «το φιλί» και απεικονίζει τον τότε γενικό γραμματέα της Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρέζνιεφ και τον γενικό γραμματέα του τότε ανεξάρτητου κομμουνιστικού κράτους της Ανατολικής Γερμανίας, Έριχ Χόνεκερ, να επιδίδονται στον «τελετουργικό ασπασμό» του Κομμουνισμού που ονομάζεται «σοσιαλιστικό αδελφικό φιλί» (socialist fraternal kiss).

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1979 από τον Γάλλο φωτογράφο Regis Bossu, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 30ης επετείου από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας (ΛΔΓ).

Το γκράφιτι στα ερείπια του τοίχου ονομάστηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη «Το Φιλί του Θανάτου», ενώ στην άκρη της εικόνας είναι γραμμένη στα κυριλλικά η εξής φράση: «Θεέ μου βοήθησε με να επιβιώσω από αυτή τη θανάσιμη αγάπη»

Η θανάσιμη αγάπη που αναφέρεται στον τίτλο θα μπορούσε ενδεχομένως να αναφέρεται στη συμφωνία επανένωσης μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας.

Τι συμβολίζει το αδελφικό φιλί;

Αυτό το συμβολικό φιλί μεταξύ των Κομμουνιστών συμβολίζει την συντροφικότητα, την ισότητα, την αδελφότητα και την αλληλεγγύη.

Το σοσιαλιστικό αδελφικό φιλί ήταν η έκφραση του πάθους και του ενθουσιασμού, του αναδυόμενου εργατικού κινήματος από τα μέσα μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα.

Ωστόσο, αυτό το «τελετουργικό» έχει τις ρίζες του στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπου οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί φιλιούνται και αγκαλιάζονται κατά την ημέρα του Πάσχα.

Που βρίσκεται το γκράφιτι με το φιλί στο τείχος του Βερολίνου;

Η Γκάλερι στην ανατολική πλευρά του τείχους του Βερολίνου
H Γκάλερι east side gallery είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Βερολίνου

Αυτό το πασίγνωστο γκράφιτι συμπεριλαμβάνεται στην Γκάλερι που είναι γνωστή ως η Γκάλερι της Ανατολικής πλευράς (East Side Gallery), ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του Τείχους του Βερολίνου και της ιστορίας του.

Η γκαλερί δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1990 κατά τη διάρκεια ενός έργου όπου συμμετείχαν πάνω από 100 καλλιτέχνες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομμάτι του τείχους του Βερολίνου μήκους 1,3 χιλιομέτρων που εκτός το «φιλί του θανάτου» φιλοξενεί και άλλα σπουδαία έργα τέχνης.

Ωστόσο, το θανατηφόρο φιλί είναι το σήμα κατατεθέν του Βερολίνου και ένα από τα διασημότερα γκράφιτι στον κόσμο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 16 Τιπς Για Να Επιβιώσετε Από Πυρηνική Έκρηξη!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More