Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος και γιατί γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου;

Ο Άγιος Βαλεντίνος (San Valentino‎, Sanctus Valentinus‎), επίσημα γνωστός ως Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης ήταν ευρέως αναγνωρισμένος ρωμαιοκαθολικός άγιος του 3ου αιώνα και τιμάται στις 14 Φεβρουαρίου. Από τον Μεσαίωνα, συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης.

Αν και υπάρχουν διάφορες εκδοχές, η πιο γνωστή είναι αυτή που ισχυρίζεται ότι ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ιερέας της Ρώμης και πάντρευε κρυφά ζευγάρια κατά την περίοδο που αυτοκράτορας ήταν ο Κλαύδιος.

Υπό την κυριαρχία του Αυτοκράτορα Κλαύδιου του σκληρού, η Ρώμη ενεπλάκη σε πολλές αιματηρές εκστρατείες. Ο αυτοκράτορας έπρεπε να διατηρήσει έναν ισχυρό στρατό, αλλά δυσκολευόταν να κάνει τους στρατιώτες να ενταχθούν σε αυτές τις αιματηρές εκστρατείες.

Ο Κλαύδιος πίστευε ότι οι Ρωμαίοι άνδρες ήταν απρόθυμοι να ενταχθούν στον στρατό λόγω της έντονης προσκόλλησης τους με τις γυναίκες και τις οικογένειές τους.

Για να απαλλαγεί από το πρόβλημα, ο αυτοκράτορας απαγόρευσε όλους τους γάμους και τους αρραβώνες στη Ρώμη. Ο Βαλεντίνος διαφωνούσε με αυτό το άδικο διάταγμα και αψήφησε τον Κλαύδιο. Έτσι, συνέχισε να κάνει κρυφά γάμους για νεαρούς ερωτευμένους.

Όταν ανακαλύφθηκαν οι ενέργειες του Βαλεντίνου, ο Κλαύδιος διέταξε να τον συλλάβουν.

Αφού συνέλαβαν τον Βαλεντίνο, τον έσυραν μπροστά στον αυτοκράτορα της Ρώμης, ο οποίος τον καταδίκασε σε θάνατο. Αφού τον χτύπησαν με ρόπαλα, στη συνέχεια του έκοψαν το κεφάλι. Την ποινή αυτή εκτέλεσε στις 14 Φεβρουαρίου, περίπου το έτος 270.

Ο θρύλος λέει ότι ενώ βρισκόταν στη φυλακή, ο Άγιος Βαλεντίνος άφησε ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα για την κόρη του δεσμοφύλακα, που είχε γίνει φίλη του. Αυτό το σημείωμα έγραφε «Από τον Βαλεντίνο σου».

Για τη μεγάλη του θυσία, ο Βαλεντίνος αγιοποιήθηκε μετά τον θάνατο του.

Η ακριβής προέλευση και η ταυτότητα του Αγίου Βαλεντίνου είναι ασαφής. Σύμφωνα με την Καθολική Εγκυκλοπαίδεια, «Τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί Άγιοι Βαλεντίνοι, όλοι τους μάρτυρες, αναφέρονται στα πρώτα μαρτυρικά μνημεία της 14ης Φεβρουαρίου». Ο ένας ήταν ιερέας στη Ρώμη, ο δεύτερος επίσκοπος της Interamna (σήμερα είναι η πόλη Terni στην Ιταλία) και ο τρίτος Άγιος Βαλεντίνος ήταν μάρτυρας στη ρωμαϊκή επαρχία της Αφρικής.

Οι θρύλοι ποικίλλουν σχετικά με το πώς το όνομα του Αγίου Βαλεντίνου συνδέθηκε με τον ρομαντισμό.

Η ημερομηνία του θανάτου του μπορεί να είχε αναμειχθεί με τα Λουπερκάλια, μια παγανιστική γιορτή αγάπης. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες ρωμαϊκές γιορτές που τελούνταν κάθε χρόνο προς τιμήν του Λουπέρκου, πρώιμου θεού της γονιμότητας στη ρωμαϊκή μυθολογία. Σε αυτή τη γιορτή, τα ονόματα των νεαρών γυναικών τοποθετούνταν σε ένα κουτί, από το οποίο διάλεγαν ένα κάθε άνδρας σύμφωνα με την τύχη.

Το 496 μ.Χ., ο Πάπας Γελάσιος αποφάσισε να βάλει τέλος στα Λουπερκάλια και δήλωσε ότι η 14η Φεβρουαρίου εορτάζεται ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Σταδιακά, η 14η Φεβρουαρίου έγινε ημερομηνία ανταλλαγής ερωτικών μηνυμάτων, ποιημάτων και απλών δώρων όπως λουλούδια.

Σήμερα, αποτελεί μια σημαντική πολιτιστική, θρησκευτική και εμπορική γιορτή ρομαντισμού και αγάπης σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More