11 βασικά είδη του καφέ εσπρέσο που ένας μπαρίστας οφείλει να γνωρίζει

Ο εσπρέσο είναι ένας καφές με ψιλό άλεσμα που παρασκευάζεται με πίεση ατμού ή ζεστού νερού.

Ποιος ανακάλυψε τον καφέ εσπρέσο;

Ο εσπρέσο «εφευρέθηκε» στη Βενετία της Ιταλίας στις αρχές του 20ού αιώνα από τον επιχειρηματία Luigi Bezzera, ο οποίος πειραματιζόταν με τον καφέ για να δει πώς θα μπορούσε να φτιάξει πιο γρήγορα την παρασκευή του.

Κάπως έτσι, το 1901 έφτιαξε την πρώτη μηχανή του εσπρέσο που παρήγαγε μονή δόση καφέ μόλις σε ένα λεπτό.

Για αυτό τον λόγο ο καφές ονομάστηκε espresso που στα Ιταλικά σημαίνει γρήγορος καφές (εξπρές). Τώρα μπορείτε να καταλάβετε επίσης γιατί κάποιοι αποκαλούν τον εσπρέσο εξπρέσο (expresso).

Αργότερα, περίπου το 1930 εμφανίστηκε και ο καπουτσίνο. Πρόκειται για ένα ρόφημα καφέ που αποτελείται συνήθως από μονή δόση εσπρέσο και αφρόγαλα.

Έτσι, στη συνέχεια δημιουργήθηκαν δύο βασικές κατηγορίες καφέ εσπρέσο: Ο εσπρέσο με ή χωρίς γάλα.

Τα 11 βασικά είδη του καφέ εσπρέσο

Ποιες είναι οι διαφορές του εσπρέσο με τον λούγκο και το ριστρέτο

εσπρέσο (espresso)

Το πιο απλό ρόφημα του καφέ εσπρέσο είναι ένα μονό εσπρέσο. Για να φτιάξετε μονό εσπρέσο, χρησιμοποιείτε το μονό κλείστρο ή αλλιώς μπεκ και περίπου 6 με 8 γραμμάρια λεπτοαλεσμένου καφέ. Ο εσπρέσο σερβίρεται συνήθως σε μικρά κεραμικά ή πορσελάνινα φλιτζάνια. Είναι επίσης το βασικό στοιχείο όλων των ροφημάτων που φτιάχνονται με καφέ εσπρέσο. Ο μονός εσπρέσο περιέχει 30-35 ml καφέ.

Ριστρέτο (Ristretto)

Μικρότερος σε ποσότητα από το μονό εσπρέσο και με διακοπή πριν την πλήρη εκχύλιση. Οι λάτρεις του γκουρμέ εσπρέσο προτιμούν συχνά ένα σφηνάκι ristretto για να αποκτήσουν τις καλύτερες γεύσεις και αρωματικές ιδιότητες του εσπρέσο. Ristretto στα Ιταλικά σημαίνει “περιορισμένο” και περιέχει το μισό μιας πλήρους δόσης εσπρέσο, δηλαδή 20-25 ml . Ωστόσο, η δόση του καφέ που μπαίνει στο κλείστρο είναι η ίδια με του μονού εσπρέσο.

Λούγκο (Lungo)

Ο Λούγκο είναι μονός εσπρέσο με περισσότερο νερό. Για να φτιάξετε λούγκο απλά θα αφήσετε να τρέξει περισσότερο νερό μέσω του φίλτρου της μηχανής. OΛούγκο συνήθως σερβίρεται σε μονό φλιτζάνι του εσπρέσο και περιέχει 40-45 ml καφέ.

Ντόπιο (Dopio)

Καφές Εσπρέσο: διπλός καφές ντόπιο, διπλό γκρουπ

Για να φτιάξετε διπλό εσπρέσο θα χρειαστείτε το διπλό κλείστρο και την διπλή δόση καφέ δηλαδή περίπου 14 με 16 γραμμάρια . Σερβίρεται σε διπλό φλιτζάνι και αποδίδει περίπου 60 ml καφέ. Ο Ντόπιο είναι η βάση για την παρασκευή κυρίως ροφημάτων του εσπρέσο που περιέχουν γάλα.

Αμερικάνο (Black Coffee ή Americano)

Ο αμερικάνο φτιάχνεται σε κούπα του διπλού εσπρέσο με μονή δόση καφέ εσπρέσο. Επόμενο βήμα είναι να γεμίσουμε την κούπα με ζεστό νερό λίγο πιο πάνω από την μέση, ώστε να μην είναι ούτε ελαφρύς ούτε βαρύς. Να θυμάστε όμως ότι με λιγότερο νερό ο καφές θα είναι πιο βαρύς, ενώ με περισσότερο νερό θα είναι ελαφρύς και θα έχει διαφορετική γεύση.

Καπουτσίνο (Cappuccino)

Καπουτσίνο με αφρόγαλα και κανέλα

Ο καπουτσίνο παρασκευάζεται με αναλογία 1/3 εσπρέσο, 1/3 ζεστού γάλακτος και 1/3 αφρόγαλα. Για μια έκδοση με λιγότερο γάλα, δοκιμάστε να παραγγείλετε έναν ξηρό καπουτσίνο γνωστό ως Dry Cappuccino. Σερβίρεται συνήθως σε διπλό φλιτζάνι.

Εσπρέσο Μακιάτο (Espresso Macchiato)

Φτιάξτε ένα μονό εσπρέσο στην μηχανή. Ζεστάνετε το γάλα με το ακροφύσιο για να φτιάξετε κρεμώδης αφρόγαλα. Στην συνέχεια με το κουταλάκι του γλυκού πάρτε το κρεμώδες γάλα από την μότα και ρίξτε το στο κέντρο του μονού εσπρέσο που ήδη φτιάξατε.

Λάτε Μακιάτο (Latte Macchiato)

Καφέ εσπρέσσο, Λάτε Μακιάτο

Για να φτιάξετε Λάτε Μακιάτο θα πρέπει αρχικά να ετοιμάσετε μια δόση εσπρέσο. Ύστερα, ζεσταίνετε το γάλα σε μια μοτα με σκοπό να δημιουργήσετε αφρόγαλα. Στην συνέχεια ρίχνετε το αφρόγαλα σε γυάλινο ψηλό ποτήρι και στο τέλος, πάνω από τον αφρό τον μονό εσπρέσο. Για να πετύχετε την τριχρωμία θα πρέπει να φτιάξετε ξηρό αφρόγαλα ώστε να είναι ελαφρύ.

Πίκολο Λάτε (Piccolo Latte)

“Piccolo” σημαίνει μικρό στα ιταλικά, επομένως αυτό είναι ένα μικρό λάτε, που συχνά σερβίρεται σε φλιτζάνι του εσπρέσο. Η διαφορά με το απλό λάτε είναι ότι το πίκολο είναι πιο δυνατό. Παραδοσιακά, ένα Piccolo Latte είναι μια δόση για ριστρέτο (15 – 20 ml) με ζεστό, μεταξένιο γάλα που σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι των 100 ml.

Μόκα (Mocha)

 

Μόκα: καφέ εσπρέσο με σοκολάτα γάλα και σαντιγύ στο τέλος

H τυπική μόκα παρασκευάζεται με σιρόπι σοκολάτας γάλακτος, 35 ml καφέ εσπρέσο και γάλα. Στο τέλος βάζουμε και σαντιγύ. Ωστόσο υπάρχουν περισσότερες συνταγές για να φτιάξετε μόκα. Η δική μου συνταγή είναι η εξής. Σε ένα διπλό φλιτζάνι ή μια κούπα βάλτε περίπου 35 ml εσπρέσο. Προσθέστε τη σοκολάτα και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Στην συνέχεια ζεσταίνουμε γάλα σε μια μότα και κάνουμε λατε αρτ. Αν ακόμη δεν γνωρίζετε πως να κάνετε λατε αρτ θα πρότεινα να φτιάξετε την τυπική μόκα με σαντιγύ που σερβίρεται συνήθως σε γυάλινο ποτήρι.

Λάτε (Latte)

Καφέ εσπρέσο: Λάτε αρτ

Ετοιμάστε έναν εσπρέσο (μονό ή διπλό) απευθείας σε ένα ποτήρι latte.
Γεμίστε το 1/3 της κανάτας του εσπρέσο (Μότα) με πλήρες γάλα.
Καθαρίστε το ακροφύσιο ατμού πριν επιχειρήσετε να ζεστάνετε το γάλα σας.
Φτιάξτε αφρόγαλα με κρεμώδης υφή γνωστό και ως κρέμα και γεμίστε το φλιτζάνι σας με την μέθοδο του αρτ Λάτε (Art Latte).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More