Πως να φτιάξετε τον τέλειο ελληνικό καφέ – συνταγή και οφέλη!

Σήμερα θα φτιάξουμε ελληνικό καφέ στο μπρίκι! Προτού όμως ξεκινήσω να σας αποκαλύπτω τα μυστικά για να φτιάξετε τον τέλειο ελληνικό καφέ, πάμε να δούμε από που κρατάει η σκούφια του.

Ο Ελληνικός καφές είναι αφιλτράριστος καφές που επινοήθηκε από τους Βεδουίνους της Ερήμου. Στην Ελλάδα διαδόθηκε κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αφού οι Τούρκοι όπως και όλη η Μέση Ανατολή είχαν ήδη υιοθετήσει αυτό το στυλ καφέ από τους Βεδουίνους.

Παρόλα αυτά, σήμερα θεωρείται πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο τούρκικος καφές είναι ο ίδιος καφές με τον Ελληνικό. Αφού λοιπόν μάθαμε τα βασικά για την προέλευση του ελληνικού καφέ πάμε να δούμε τι ακριβώς είναι ο ελληνικός και τι μας προσφέρει.

Τι ακριβώς είναι ο ελληνικός καφές;

Τι είναι ο ελληνικός καφές

Είναι δυνατός ψιλοαλεσμένος αφιλτράριστος καφές, που παρασκευάζεται από ένα μίγμα ποικιλιών καφέ, τον βραζιλιάνικο αράμπικα και τον ινδικό Ρομπούστα. Σε σχέση με άλλους καφέδες, η σύσταση του είναι πιο πηχτή και η μυρωδιά του πιο έντονη.

Ποια είναι τα οφέλη και οι ευεργετικές ιδιότητες του Ελληνικού καφέ;

Ο ελληνικός θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά ροφήματα, εξαιτίας των φλαβονοειδών που περιέχουν οι κόκκοι του. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στην Ικαρία, οι 9 στους 10 ηλικιωμένους που έπιναν ελληνικό καφέ, βρέθηκε ότι τα αγγεία τους και οι αρτηρίες τους ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό φυσικά ισχύει αν ο καφές καταναλώνεται με μέτρο, καθώς η υπερκατανάλωση καφεΐνης θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Πώς φτιάχνεται ο τέλειος Ελληνικός καφές;

ελληνικός στην Χόβολη

Μέχρι εδώ όλα ακούγονται ωραία αλλά για να φτιάξεις έναν πετυχημένο ελληνικό καφέ θέλει λίγη τεχνική και πολύ «μεράκι»!!

Πάμε λοιπόν να δούμε τα βήματα για να φτιάξετε τον τέλειο ελληνικό καφέ.

Βρείτε το κατάλληλο μπρίκι

Για να φτιάξετε τον τέλειο ελληνικό σίγουρα θα χρειαστείτε μπρίκι με λεπτό λαιμό και κοντά στο μέγεθος του φλιτζανιού ή της κούπας που θα χρησιμοποιήσετε.

Γεμίστε την κατάλληλη ποσότητα νερού

Αρχικά γεμίστε το φλιτζάνι με νερό για να μετρήσετε την ποσότητα που θα βάλετε στο μπρίκι. Αν το νερό είναι παραπάνω από όσο χρειάζεται δε θα πετύχετε το καϊμάκι και ο καφές θα είναι νερουλός. Όσον αφορά τη θερμοκρασία του νερού, προτιμήστε το  νερό της βρύσης.

Βάλτε την κατάλληλη ποσότητα καφέ

Η ποσότητα του καφέ εξαρτάται από το μέγεθος του φλιτζανιού. Για τον μονό ελληνικό χρησιμοποιούμε το μικρότερο μπρίκι και ο καφές σερβίρεται στο κλασικό φλιτζάνι του ελληνικού καφέ που στο μέγεθος μοιάζει με τον μονό εσπρέσο. Όσον αφορά τη δόση του καφέ, ο μονός φτιάχνεται με ένα καλά γεμάτο κουταλάκι του γλυκού. Ο διπλός ελληνικός καφές σερβίρεται στο μεγάλο φλιτζάνι ή κούπα. Σε αυτή την περίπτωση η δόση του καφέ θα είναι ένα καλά γεμάτο κουτάλι της σούπας.

Σιγανή φωτιά

Για να φτιάξετε τον τέλειο ελληνικό θα πρέπει να φτιάξετε καλό καϊμάκι. Για να πετύχει κάτι τέτοιο θα πρέπει ο καφές να σιγοβράσει με σκοπό να μην καεί. Το κρεμώδες καϊμάκι είναι δείγμα ενός πετυχημένου ελληνικού καφέ. Για να έχει καλό καϊμάκι ο Ελληνικός καφές, θα πρέπει να γύρετε ελαφρά το μπρίκι μόλις αρχίζει να βράζει και βγάλετε το μπρίκι από τη φωτιά.

Ανακατέψτε τη ζάχαρη με τον σωστό τρόπο

Σύμφωνα με τους μερακλήδες, ο καλός Ελληνικός καφές είναι πάντα σκέτος. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά άτομα που προτιμούν τον ελληνικό καφέ με ζάχαρη. Έλα όμως που για να πετύχεις τον σωστό ελληνικό καφέ υπάρχει ειδική διαδικασία ακόμη και για το ανακάτεμα της ζάχαρης. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να ανακατέψεις δεξιόστροφα ενώ άλλοι αριστερόστροφα και να μετρήσεις μέχρι το 50. Εν τέλει, σκοπό μας είναι να λιώσει η ζάχαρη και να ανακατευτεί με τον καφέ.

Βγάλτε τον καφέ από τη φωτιά την κατάλληλη στιγμή

Μόλις ο καφές ψηθεί καλά, αρχίζει να φουσκώνει. Εδώ χρειάζεται λίγο προσοχή γιατί μπορεί να χυθεί ο καφές. Θα πρέπει να αποσύρετε το μπρίκι από τη φωτιά την κατάλληλη στιγμή. Μόλις δείτε να φτάνει κάπου στο ενδιάμεσο σηκώστε το μπρίκι και σιγά σιγά σερβίρεται στο φλιτζάνι. Αφήστε τον καφέ να ξεκουραστεί για 5 λεπτά, ώστε να μαζευτεί το κατακάθι στον πάτο.

Ο ελληνικός καφές σερβίρεται πάντα με τη συνοδεία γλυκού

Καφές ελληνικός με μπισκοτά

Ελληνικός χωρίς τη συνοδεία ενός ποτηριού νερού και γλυκού δεν είναι παραδοσιακός ελληνικός. Παραδοσιακά, ο ελληνικός καφές σερβίρεται με λουκούμια ή κουταλάκι του γλυκού. Αν όμως αυτά τα γλυκά δεν είναι διαθέσιμα, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με μπισκότα. Βουτήξτε τα μέσα στον καφέ αλλά όχι για πολλή ώρα γιατί θα λιώσουν και θα πάνε στο κατακάθι.

Καφεμαντεία με το κατακάθι του ελληνικού καφέ

Ένας άλλος λόγος που ο ελληνικός είναι δημοφιλής στα πέρατα του κόσμου είναι ότι μπορεί να σου πει το ριζικό σου. Πώς γίνεται αυτό; Πρόκειται για μια δεισιδαιμονία που υποστηρίζει πως αυτός που ήπιε τον καφέ του, επηρεάζει τους σχηματισμούς που προκύπτουν από το κατακάθι του καφέ και φανερώνουν το μέλλον του. Για να πετύχει όμως αυτό, θα πρέπει να γυρίσει και να διαβάσει το φλιτζάνι του καφέ κάποιος που έχει το χάρισμα. Πάντως, δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει πει το φλιτζάνι στη φίλη ή φίλο του ακόμη και για πλάκα.

Άλλες συσκευές που μπορείς να φτιάξεις ελληνικό καφέ

Ηλεκτρικό μπρίκι για να φτιάξετε ελληνικό καφέ

Η παραπάνω διαδικασία ισχύει για τον παραδοσιακό ελληνικό. Σήμερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχουν ηλεκτρικά μπρίκια που απλά βάζεις τις σωστές δόσεις του ελληνικού και με ένα κουμπί ο καφές είναι έτοιμος χωρίς καν να χρειαστεί να τον αποσύρεις. Πάντως, μην περιμένετε τα ίδια αποτελέσματα με το παραδοσιακό μπρίκι στη χόβολη.

Πίνετε κρύος ο ελληνικός καφές;

Ελλάδα και κρύος καφές είναι δύο συνώνυμες λέξεις. Παρόλα αυτά, δε θα πρότεινα σε κανέναν να πιει τον ελληνικό καφέ κρύο. Καλύτερα να παραγγείλετε έναν παγωμένο φραπέ ή έναν φρέντο εσπρέσο. Αλλά επειδή γούστα είναι αυτά, θα σας δώσω και τη συνταγή για να πιείτε τον καφέ όπως επιθυμείτε.

Αρχικά ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με τον ζεστό.

Αφού ο ζεστός ελληνικός μας είναι έτοιμος τον αφήνουμε 5-10 λεπτά στην άκρη, για να πάει το κατακάθι στον πάτο. Όχι όμως παραπάνω από αυτό το χρονικό όριο, καθώς θα πρέπει να χτυπηθεί με παγάκια στη συνέχεια, σε μέτρια θερμοκρασία.

Στην συνέχεια φιλτράρουμε τον καφέ μας σε ένα σέικερ προσεκτικά χρησιμοποιώντας φίλτρο γαλλικού καφέ. Σκοπός μας είναι να μην έχει καθόλου κατακάθι μέσα στο σέικερ, οπότε αν χρειαστεί τον φιλτράρουμε ξανά.

Τελευταίο βήμα είναι να χτυπήσουμε στο σέικερ τον φιλτραρισμένο ελληνικό με 3-4 παγάκια.
Στην συνέχεια σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι με χαμηλό καλαμάκι, όπως δηλαδή και στον φρέντο εσπρέσο.

Βάζουμε γάλα στον ελληνικό καφέ;

Ο παραδοσιακός ελληνικός δεν πίνεται με γάλα, παρόλα αυτά, υποτίθεται ότι έχουμε δημοκρατία οπότε αν σας αρέσει ο καφές με γάλα τότε μπορείτε να προσθέσετε.

Όπως και να έχει, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More