Φρέντο Εσπρέσο,Φρέντο Καπουτσίνο: Ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων!

Φρέντο: Ο κρύος καφές της Ελλάδας που θα ερωτευτείτε

Από την κουζίνα, τη φυσική εμφάνιση και τις γλωσσικές ομοιότητες, μέχρι τις τεράστιες πολιτιστικές σχέσεις τους, οι Έλληνες και οι Ιταλοί έχουν τόσα κοινά στοιχεία, που θα χρειαζόταν κανείς χρόνια για να κατανοήσει κάθε πτυχή των δεσμών που μοιράζονται αυτά τα δύο έθνη μεταξύ τους.

Στο παρελθόν, οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν την ελληνική αρχιτεκτονική και προσθέτοντας τα δικά τους χαρακτηριστικά βελτίωσαν τις αρχιτεκτονικές ιδέες των Ελλήνων.

Το ίδιο συνέβη λοιπόν με τον καφέ εσπρέσο που υιοθέτησαν οι Έλληνες από τους Ιταλούς και προσθέτοντας τις ιδέες τους επινόησαν το αριστούργημα που σήμερα ονομάζεται Φρέντο (Freddo).

Ποιος ανακάλυψε το Φρέντο;

Το μακρινό 1991, η ομάδα της Καφέα, της εταιρείας που έφερε τον espresso illy  στην Ελλάδα, δημιούργησε στην Αθήνα τον αγαπημένο μας Freddo. Οι Ιταλοί πιστεύουν ότι ο Φρέντο είναι μια παραλλαγή του κρύου καφέ που ονομάζουν σεικεράτο (shakerato).

Τι είναι το Σεικεράτο (shakerato);

shakerato: Ο ιταλικός φρέντο εσπρέσο

Αν και ο καφές σεικεράτο έχει την ίδια παρασκευή με τον φρέντο εσπρέσο διαφέρουν σε αρκετά σημεία.

Όπως προδίδει και το όνομα το σεικεράτο φτιάχνεται στο σέικερ προσθέτοντας μια δόση οποιουδήποτε καφέ, ζάχαρη και πάγο. Συνήθως σερβίρεται σε ποτήρι του Μαρτίνι όπως και το περίφημο κοκτέιλ εσπρέσο Μαρτίνι.

Παρόλα αυτά, το Σεικεράτο δεν είναι τόσο δημοφιλής όπως ο φρέντο εσπρέσο, αφού οι Ιταλοί προτιμούν τον παραδοσιακό εσπρέσο ακόμη και το καλοκαίρι.

Ποιος είναι ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων;

Ποιος είναι ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων; Φρέντο; Ελληνικός; Φραπές;

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει με τους Έλληνες καθώς 7 στους 10 πίνουν φρέντο εσπρέσο χειμώνα-καλοκαίρι. Φυσικά, αυτό ισχύει κυρίως για τη νεολαία καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας Έλληνες προτιμούν τον παραδοσιακό καφέ της Ελλάδας που είναι ο Ελληνικός.

Παρόλα αυτά, δύσκολα θα βρείτε κάποιον να πίνει ελληνικό καφέ κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού.

Τι είναι το Φρέντο;

freddo espresso-freddo-capuccino: φρέντο εσπρεσο και φρέντο καπουτσίνο

To Freddo είναι κρύο ρόφημα καφέ που καταναλώνεται με ή χωρίς γάλα. Το Φρέντο με γάλα ονομάζεται το Φρέντο Καπουτσίνο (Freddo Cappuccino) ενώ χωρίς γάλα Φρέντο Εσπρέσο (Freddo Espresso). Από εκεί και πέρα o Φρέντο πίνεται είτε σκέτος, είτε με ολίγη, είτε μέτριος είτε γλυκός.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται για να φτιάξετε Φρέντο;

Εξοπλισμός για φρέντο: Ανοξείδωτο σεικερ με αφροσυλέκτη

Αρχικά θα χρειαστείτε τον ίδιο εξοπλισμό που φτιάχνουμε ζεστό εσπρέσο αφού η βάση του Φρέντο είναι ο διπλός εσπρέσο.

Ο έξτρα εξοπλισμός, είναι ένα σέικερ από ανοξείδωτο ατσάλι με αφροσυλλέκτη και δύο φραπεδιέρες, μια για το γάλα σε περίπτωση που φτιάξετε φρέντο καπουτσίνο και μια για τον φρέντο εσπρέσο.

Πώς φτιάχνουμε Φρέντο Εσπρέσο;

Η βάση του Freddo είναι η διπλή δόση εσπρέσο. Αφού λοιπόν ετοιμάσουμε τη δόση μας στο καπάκι του σέικερ ή σε ένα διπλό φλιτζάνι του εσπρέσο, τη ρίχνουμε μέσα στο σέικερ με τον αφροσυλλέκτη.

Για Φρέντο εσπρέσο με ολίγη βάζετε μια κοφτή κουταλιά ζάχαρη, για φρέντο εσπρέσο μέτριο βάζετε 2 κουταλιές και για φρέντο εσπρέσο γλυκό 3 κουταλιές.

Χρησιμοποιείτε πάντα το κουταλάκι του εσπρέσο. Μετά τη ζάχαρη βάζετε 3-4 παγάκια μέτριου μεγέθους και χτυπάτε με την φραπεδιέρα μέχρι να φτιάξετε κρεμώδης αφρό.

Στη συνέχεια προετοιμάζετε ένα γυάλινο ποτήρι είτε ψηλό (Collins) είτε χαμηλό (Old fashioned) και βάζετε 4 παγάκια. Στο τέλος σουρώνετε τον καφέ με τον αφροσυλλέκτη πάνω στον πάγο του ποτηριού και το Φρέντο εσπρέσο είναι έτοιμο.

Πώς φτιάχνουμε Φρέντο Καπουτσίνο;

 

φρέντο καπουτσίνο με κανέλα: Freddo Capuccino

Για την παρασκευή του Φρέντο Καπουτσίνο θα ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία με τον Φρέντο Εσπρέσο, με τη διαφορά ότι θα προσθέσετε το γάλα.

Ωστόσο, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα για να φτιάξετε κρέμα για φρέντο καπουτσίνο. Μέσα στο ανοξείδωτο ή πλαστικό κύπελλο της φραπιέρας θα προσθέσετε κρύο γάλα με 0% λιπαρά, ώστε να πήξει όταν το χτυπήσετε.

Αφού φτιάξετε την περίφημη κρέμα του Freddo Capuccino τη ρίχνετε μέσα στο ποτήρι με τον πάγο και μετά ρίχνετε και τον φρέντο εσπρέσο που ήδη έχετε φτιάξει.

Μπορείτε επίσης να βάλετε στο ποτήρι πρώτα τον εσπρέσο και μετά να γεμίσετε μέχρι πάνω την κρέμα. Τα περισσότερα άτομα προτιμούν τον φρέντο καπουτσίνο με κανέλα.

Πόσες θερμίδες έχει το Φρέντο Εσπρέσο;

Στα 200ml το φρέντο εσπρέσο σκέτο έχει μόλις 5 θερμίδες. Το φρέντο εσπρέσο με ολίγη έχει 20 θερμίδες ενώ το φρέντο εσπρέσο μέτριο έχει 45 θερμίδες. Όσον αφορά το φρέντο εσπρέσο γλυκό έχει 85 θερμίδες.

Πόσες θερμίδες έχει το φρέντο καπουτσίνο;

Στα 200 ml το φρέντο καπουτσίνο σκέτο έχει 65 θερμίδες.

Το φρέντο καπουτσίνο με ολίγη έχει 75 θερμίδες ενώ το φρέντο καπουτσίνο μέτριο 90 θερμίδες.

Τέλος, το φρέντο καπουτσίνο γλυκό περιέχει περίπου 110 θερμίδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Freddo Espresso: Πως Φτιάχνουμε Στο Σπίτι Με 2 Απλά Βήματα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More