Γάνδη: Η πανέμορφη Μεσαιωνική πόλη του Βελγίου!

Η Γάνδη, είναι πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Φλαμανδικής περιφέρειας. Επίσης, είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στο Βέλγιο, την οποία ξεπερνούν σε μέγεθος μόνο οι Βρυξέλλες και η Αμβέρσα.

Τι γλώσσα μιλάνε στη Γάνδη;

Υπάρχουν δύο κύριες γλώσσες στο Βέλγιο: τα γαλλικά και τα ολλανδικά. Ωστόσο, υπάρχει και μια μικρή κοινότητα γερμανόφωνη. Οι ντόπιοι της Γάνδης μιλούν «φλαμανδικά» δηλαδή ολλανδικά με λίγο διαφορετική προφορά, που περιέχουν επίσης μεικτές λέξεις.

Τι θα κάνετε και τι θα δείτε στη Γάνδη;

Γάνδη: πως είναι η πόλη κατά την διάρκεια της νύχτας

Είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του Βελγίου και με σχεδόν 1400 χρόνια ιστορίας, προσφέρει πολλά ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα που κόβουν την ανάσα.

Η Γάνδη είναι γνωστή για τις πανέμορφες ιστορικές πλατείες και τις υπαίθριες αγορές, όπως είναι η αγορά Vrijdagmarkt «Friday Market». Εκεί χτυπάει η καρδιά της μεσαιωνικής πόλης.

Είναι ένα πανέμορφο λιμάνι και φημίζεται για τα πανεπιστήμια της, γεγονός που έχει φέρει πολλούς νέους στην πόλη και για αυτό έχει έντονη νυχτερινή ζωή.

Πώς θα φτάσετε στη Γάνδη;

Η Γάνδη είναι μια υπέροχη πόλη που μπορείτε να επισκεφθείτε για μονοήμερη εκδρομή από την Μπριζ ή τις Βρυξέλλες.

Το μόνο αρνητικό αυτής της πόλης είναι ότι δε διαθέτει αεροδρόμιο. Ωστόσο, μπορείτε να φτάσετε αρχικά στο διεθνές αεροδρόμιο του Βελγίου (BRU) που βρίσκεται στο Zaventem, στα περίχωρα των Βρυξελλών και απέχει 67 χιλιόμετρα περίπου από τη Γάνδη.

Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και την πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες.

Επειδή όμως μιλάμε για τη Γάνδη, ήρθε η ώρα να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Για αυτό σήμερα θα παρουσιάσουμε τα καλύτερα αξιοθέατα της Φλαμανδικής πόλης.

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα

Μεσαιωνικό κάστρο των Φλαμανδών (Gravensteen)

Gravensteen Castle
Gravensteen Castle in Ghent, Belgium

Το Gravensteen είναι ένα κάστρο του 12ου αιώνα που χτίστηκε για τον κόμη της Φλάνδρας. Το κάστρο έχει αποκατασταθεί εντυπωσιακά σε όλη του την παλιά αίγλη, αφού λειτούργησε για σύντομο χρονικό διάστημα ως μύλος βαμβακιού. Το εσωτερικό αποτελείται από πανοπλίες καθώς και καρμανιόλες, ένα μηχανικό όργανο που χρησιμοποιήθηκε σε πολλές χώρες για τον αποκεφαλισμό των καταδικασμένων. Ο δρόμος Sint Widostraat είναι το καλύτερο σημείο για να βγάλετε φωτογραφίες με φόντο το υπέροχο κάστρο.

Δείτε επίσης: 10 Παραμυθένια Μεσαιωνικά Κάστρα Και Παλάτια Που Κόβουν Την Ανάσα!

Καθεδρικός ναός του Αγίου Μπάβο (Saint Bavo’s Cathedral)

Γάνδη: Καθεδρικός ναός Αγίου Μπάβο

Η Γάνδη είναι πολύ όμορφη από πολλές απόψεις, αλλά αυτό το αξιοθέατο είναι το αποκορύφωμα. Ο καθεδρικός ναός με τα πανέμορφα γοτθικά παράθυρα και το τεράστιο καμπαναριό, κόβει την ανάσα.

Εκεί φιλοξενείται και ένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης του Βελγίου που ονομάζεται the adoration of the mystic lamb. Για να δείτε αυτό το έργο τέχνης θα πρέπει να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων.

Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό το έργο, μπορείτε να δείτε ακριβώς από κάτω. Ο καθεδρικός Ναός του St Bavo´s ολοκληρώθηκε το 1569.

Ο μυστικός αμνός του θεού (The adoration of the mystic Lamb)

Γάνδη: Έργο τέχνης, ο αμνός του θεού

Στον καθεδρικό ναό του St Bavo θα βρείτε μια από τις πρώτες ελαιογραφίες στον κόσμο που είναι γνωστή ως ο μυστικός αμνός (the adoration of the mystic lamb ή αλλιώς altarpiece) και χρονολογείται από τις αρχές του 15ου αιώνα. Μάλιστα, στον χώρο της τέχνης, θεωρείται ισάξιο έργο με τη Μόνα Λίζα.

Το μήνυμα που δίνει αυτό το έργο είναι το εξής: το αίμα του Χριστού μας δίνει ζωή. Μάλιστα, στον βωμό υπάρχει μια επιγραφή γραμμένη στα λατινικά με την εξής φράση: «Ιδού ο Αμνός του Θεού που παίρνει τις αμαρτίες του κόσμου».

Τη νύχτα της 10ης προς τη 11η Απριλίου 1934, δύο πίνακες του βωμού κλάπηκαν από τον καθεδρικό ναό. Πιστεύεται ότι κλάπηκαν από τον μεγαλύτερο κλέφτη έργων τέχνης στο βέλγιο, Arseen Goedertier. Οι πίνακες δε βρέθηκαν ποτέ.

Μεσαιωνική γειτονιά με εστιατόρια (Patershol)

 

Patershol: Μεσαιωνική γειτονιά στην Γάνδη με μπαρ, παμπ και εστιατόρια

Αυτή η ιδιαίτερα όμορφη γωνιά της Γάνδης είναι η παλιά πόλη μέσα στη νέα πόλη. Τα λιθόστρωτα μονοπάτια και η αρχιτεκτονική της περιοχής θα σας ταξιδέψουν στον Μεσαίωνα. Αυτά τα λιθόστρωτα στενά είναι γεμάτα με φιλόξενα εστιατόρια, παμπ και μοντέρνα μπαρ. Θεωρείται η καλύτερη περιοχή για να γνωρίσετε τη Βελγική γαστρονομία.

Ναός του Αγίου Πέτρου (Marvel at the St Peter’s Abbey)

Γάνδη: εκκλησία Αγίου Πέτρου

Ο ναός του Αγίου Πέτρου είναι ένα πρώην αβαείο των Βενεδικτινών που έχει μετατραπεί σε μουσείο και εκθεσιακό κέντρο. Ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου αιώνα από τον Αμάντους, έναν ιεραπόστολο που εστάλη από τους Φράγκους βασιλείς για τη διάδοση του Χριστιανισμού στους παγανιστές κατοίκους της περιοχής.

Ο Αμάντους ίδρυσε δύο μοναστήρια στην περιοχή, τον ναό Saint Bavo’s, και τον ναό Saint Peter’s. Μέχρι σήμερα ο ναός του Άγιου Πέτρου παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους ναούς σε όλο το Βέλγιο. Τα περιβόλια και οι κήποι είναι ελεύθερα για εξερεύνηση και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για μια καλοκαιρινή μέρα.

Το καμπαναριό της Γάνδης (Belfry Gent)

belfort van Gent: Το σύμβολο της πόλης με τον χρυσό δράκο στην κορυφή

Το καμπαναριό της Γάνδης ύψους 91 μέτρων είναι ένας από τους τρεις μεσαιωνικούς πύργους στο κέντρο της παλιάς πόλης. Οι άλλοι δύο ανήκουν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μπάβο και στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ωστόσο, το καμπαναριό της Γάνδης είναι το ψηλότερο στην πόλη καθώς και σε όλο το Βέλγιο. Στην κορυφή αυτού του πύργου, υπάρχει ένας δράκος, που τοποθετήθηκε το 1377 ως ο προστάτης της πόλης.

Εκκλησία Αγίου Νικολάου (Saint Nicholas church)

 

Ναός Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Γάνδης

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (ολλανδικά: Sint-Niklaaskerk) είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά ορόσημα στη Γάνδη. Ξεκίνησε στις αρχές του 13ου αιώνα ως αντικατάσταση μιας παλαιότερης ρωμανικής εκκλησίας.

Η κατασκευή συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου αιώνα στο τοπικό γοτθικό στυλ Scheldt, που πήρε το όνομά του από τον κοντινό ποταμό. Χαρακτηριστικό αυτού του στυλ είναι η χρήση μαύρου ασβεστόλιθου από την περιοχή Tournai. Σε αυτό το στυλ χτίστηκαν ο ενιαίος μεγάλος πύργος στη μέση της εκκλησίας και οι λεπτοί πυργίσκοι στις γωνίες του κτιρίου.

Πλατεία Παρασκευή (Vrijdagmarkt)

Γάνδη: η πλατεία Παρασκευή που πήρε το όνομα της από την ομώνυμη υπαίθρια αγορά με το άγαλμα στην μέση της πλατείας

Αυτή η πλατεία, που πήρε το όνομά της από την εβδομαδιαία αγορά που πραγματοποιείται εκεί μέχρι σήμερα, κάθε Παρασκευή, ήταν κάποτε σημείο για δημόσιες εκτελέσεις και σημαντικές συναντήσεις της πόλης.

Γύρω από αυτήν την πλατεία θα βρείτε διάσπαρτα καφέ που προσφέρουν θέα στο άγαλμα του διάσημου ηγέτη της Γάνδης, Artevelde, που ήταν ο ηγέτης της αντίστασης κατά της Γαλλίας.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το περίφημο σούπερ κανόνι, το οποίο στα χρόνια του Μεσαίωνα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πολιορκητικά κανόνια. Μάλιστα οι σφαίρες του ζύγιζαν 250 κιλά.

Εκτός από την αγορά friday Market που αναφέραμε παραπάνω θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε την υπέροχη αρχιτεκτονική των κτιρίων που περιβάλλουν την πλατεία.

Τουρ στο Ποτάμι

 

Τουρ με βάρκα στο ποτάμι: Γάνδη, Βέλγιο

Ένας διαφορετικός τρόπος για να εξερευνήσετε την πόλη, είναι με το hop on hop off water tram της Γάνδης. Υπάρχουν έξι στάσεις για να επιβιβαστείτε ή να αποβιβαστείτε και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το κάστρο των Φλαμανδών (Castle of the Counts) και το St Peters Abbey.

Είναι ένας μοναδικός τρόπος για να δείτε μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης όπως για παράδειγμα η γέφυρα του Αγίου Μιχαήλ που σίγουρα θα διασχίσετε.

Αν αγοράσετε την κάρτα πόλης της Γάνδης (City card Gent), θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το θαλάσσιο λεωφορείο όσο θέλετε χωρίς περαιτέρω κόστος.

Graslei και Korenlei

Graslei και Korenlei: οι πιο ωραίες περιοχές στην Γάνδη, καφέ και μπύρα δίπλα στο ποτάμι

Για να ζήσετε πραγματικά τη Γάνδη, πρέπει να καθίσετε σε ένα από τα πολλά καφέ κατά μήκος του Graslei ή του KorenleI, πίνοντας μια τοπική μπύρα 13 pils και Ne Veurvechter ή έναν ζεστό καφέ με συνοδεία βελγικής σοκολάτας.

Η αποβάθρα Graslei και Korenlei είναι αναμφισβήτητα το πιο όμορφο σημείο της πόλης. Σε αυτό το μέρος θα έχετε θέα τα διατηρημένα μεσαιωνικά σπίτια και κτίρια του λιμανιού, καθώς και τα τουριστικά σκάφη που ταξιδεύουν στο νερό αναζητώντας την καλύτερη φωτογραφία.

Δείτε επίσης: Τα 6 Μεσαιωνικά Μοναστήρια Των Μετεώρων Που Επιβίωσαν Αιώνες!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More