Βρυξέλλες: 10 αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στην γκουρμέ Πρωτεύουσα

Οι Βρυξέλλες είναι η πρωτεύουσα του Βελγίου, η κύρια έδρα της Βασιλικής Οικογένειας του Βελγίου και η πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα 3 γεγονότα αυτόματα προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες, που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τη λεγόμενη Γκουρμέ Πρωτεύουσα.

Γιατί όμως η πόλη των Βρυξελλών είναι γνωστή ως η Γκουρμέ πρωτεύουσα;

Βρυξέλλες αξιοθέατα: Βάφλες, πρωινο στις Βρυξέλλες, γκουρμέ πρωτεύουσα

Πολύ απλά, επειδή στις Βρυξέλλες θα βρείτε τα πάντα από φαγητό και ποτό. Θέλετε να πούμε για τις βελγικές μπύρες, θέλετε τις βάφλες ή την περίφημη Βελγική σοκολάτα; Αν αυτά δεν είναι αρκετά για να σας πείσουμε να επισκεφθείτε τις Βρυξέλλες τότε παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα αξιοθέατα που προσφέρει η πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα καλύτερα αξιοθέατα στις Βρυξέλλες!

1.Η Μεγάλη πλατεία με τα κτίρια που έχουν διακόσμηση από χρυσό στις Βρυξέλλες (Grand Place)

Βρυξέλλες αξιοθέατα: Grand Place, κεντρική πλατεία

 

Η κεντρική πλατεία της πόλης (γνωστή ως Grand Place) είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στην παλιά πόλη των Βρυξελλών. Τα περισσότερα κτίρια ανεγέρθηκαν μεταξύ 1696 και 1700. Ωστόσο, η ιστορία αυτής της πλατείας χρονολογείται πολύ νωρίτερα.

Ιδρύθηκε για πρώτη φορά τον 11ο αιώνα και αμέσως εξελίχθηκε σε πολιτικό και οικονομικό κέντρο της πόλης. Τις εντυπώσεις κλέβουν τα αετώματα μπαρόκ αρχιτεκτονικής και κυρίως η διακόσμηση των κτιρίων που είναι από χρυσό. Το πιο αναγνωρίσιμο κτίριο στην πλατεία είναι το Hôtel de Ville (Δημαρχείο), το οποίο χτίστηκε το 1402 με σκοπό να ανταγωνιστεί το κτίριο Stadhuis, το δημαρχείο της αντίπαλης πόλης Μπριζ.

Αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε το χαλί από λουλούδια που ονομάζεται Flower Carpet. Πρόκειται για μια διετή εκδήλωση στις Βρυξέλλες στην οποία εθελοντές από όλο το Βέλγιο συγκεντρώνονται στην Grand Place, το ιστορικό κέντρο της πόλης, για να πλέκουν μια ταπετσαρία σαν χαλί από πολύχρωμες μπιγκόνιες. Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε δεύτερο Αύγουστο, σε συντονισμό με την Ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

2.Το αγαλματάκι που κατουράει στις Βρυξέλλες (Μάνεκεν Πις)

Βρυξέλλες Αξιοθέατα: Άγαλμα που κατουράει, Μάνεκεν πις

Κατά μήκος του πιο δημοφιλή δρόμου του Βελγίου που ονομάζεται Rue de l’Etuve, βρίσκεται το σύμβολο των Βρυξελλών, Μάνεκεν Πις που συνήθως πολιορκείται από ένα πλήθος τουριστών. Πρόκειται για εκείνο το μικρό αγαλματάκι που κατουράει και μοιάζει με μικρό παιδί. Στη σημερινή θέση του αγάλματος υπήρχε ένα πέτρινο άγαλμα το οποίο αναφέρεται το 1318 π.χ.

Το σημερινό άγαλμα σχεδιάστηκε το 1619 από τον Jérôme Duquesnoy, το οποίο αν και κλάπηκε 3 φορές κατασκευάστηκε ξανά. Το Μάνεκεν Πις, που στα Βελγικά σημαίνει ο μικρός που κατουράει περιβάλλεται από διάφορους θρύλους.Ένας μύθος λέει ότι το άγαλμα το τοποθέτησαν οι γονείς ενός παιδιού το οποίο είχε χαθεί, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε με τη βοήθεια των χωρικών.

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας κάποιοι επιχείρησαν να ανατινάξουν τα τείχη της πόλης και μόλις το αγόρι αυτό είδε το φιτίλι, το κατούρησε με αποτέλεσμα να το σβήσει και να χρηστεί ήρωας. Κατά τη διάρκεια μεγάλων εορτασμών, εκδηλώσεων και φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, ντύνουν το άγαλμα με διάφορα κοστούμια. Σήμερα αποκαλείται ως «ο γηραιότερος πολίτης των Βρυξελλών».

3.Η πλατεία και το βασιλικό παλάτι στις Βρυξέλλες (Place Royale, Koningsplein)

Βρυξέλλες Αξιοθέατα

Πρόκειται για μια πλατεία που περιβάλλεται από νεοκλασικά κτήρια καθώς και το παλάτι, που είναι η επίσημη κατοικία του βασιλιά. Η βελγική σημαία που κυματίζει στην οροφή, σηματοδοτεί την παρουσία του μονάρχη και μια τελετουργική αλλαγή της φρουράς λαμβάνει χώρα κάθε μέρα περίπου στις 2:30 μ.μ.

Από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου, διατίθενται δωρεάν ξεναγήσεις στο εσωτερικό του παλατιού. Το παλάτι σήμερα χρησιμοποιείται ως γραφεία του Βασιλιά και της φρουράς του και ως χώρος υποδοχής ξένων αρχηγών, αλλά δε χρησιμοποιείται ως βασιλική κατοικία.

Η βασιλική κατοικία είναι το Βασιλικό Κάστρο του Λάακεν (Royal Castle of Laken), που χτίστηκε μεταξύ 1782-1784 και βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή.

4.Καθεδρικός ναός Αγίου Μιχαήλ και Αγίας Γκουντούλα (Saint-Michael Cathedral )

Βρυξέλλες αξιοθέατα: Καθεδρικός ναός Αγίου Μιχαήλ και Γκούντουλα

Αυτή η γοτθική εκκλησία ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1225 αλλά ολοκληρώθηκε μόλις τον 15ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στους προστάτες Αγίους των Βρυξελλών, Άγιο Μιχαήλ και Αγία Γκουντούλα.

Την εντυπωσιακή πρόσοψη του ναού, που υψώνεται μεγαλοπρεπώς πάνω από τα εξωτερικά τεράστια σκαλοπάτια, κοσμούν δύο πύργοι ύψους 69 μέτρων. Πρόκειται για ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια του Βελγίου.

Αξίζει να επισκεφθείτε το εσωτερικό αυτού του ρωμαιοκαθολικού ναού για να θαυμάσετε τα σπουδαία έργα τέχνης.

5.Ατόμιουμ: το αξιοθέατο στις Βρυξέλλες με τις μοριακές σφαίρες σιδήρου (Atomium)

Βρυξέλλες Αξιοθέατα, Ατόμιουμ και μινι ευρώπη

η περίεργη κατασκευή από χάλυβα και αλουμίνιο ύψους 102 μέτρων, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα André Waterkeyn για την Παγκόσμια Έκθεση των Βρυξελλών του 1958. Από τότε θεωρείται το πιο σουρεαλιστικό αξιοθέατο της πόλης.

Συναγωνίζεται με το αγαλματάκι Μάνεκεν για τον τίτλο του συμβόλου της πόλης. Το κτίριο αντιπροσωπεύει ένα μόριο σιδήρου που μεγεθύνεται 165 εκατομμύρια φορές.

Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν στο κτίριο για να εξερευνήσουν τους εσωτερικούς χώρους που θυμίζουν δωμάτια επιστημονικής φαντασίας. Οι κάτω σφαίρες φιλοξενούν μια μόνιμη έκθεση για την ιστορία της δομής. Η σφαίρα που βρίσκεται στην κορυφή προσφέρει ειδυλλιακή πανοραμική θέα στην πόλη.

Αν και θα χρειαστεί να κάνετε ένα μακρινό ταξίδι με το μετρό για να φτάσετε στο Ατόμιουμ, αξίζει τον κόπο.Ακριβώς στην ίδια περιοχή φιλοξενείται και η μίνι Ευρώπη, ένα πάρκο που αποτελείται από μινιατούρες-αξιοθέατα όλης της Ευρώπης.

6.Αρχαιολογικός χώρος του παλατιού στις Βρυξέλλες (Coudenberg Palace Archaeological Site)

Βρυξέλλες αξιοθέατα: αρχαιολογικός χώρος Coudenberg Palace

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα πράγματα που μπορεί να δει κανείς στις Βρυξέλλες είναι να εξερευνήσει αυτόν τον νέο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980.

Με τις ανασκαφές που έγιναν στο παλάτι Coudenberg ανακαλύφθηκαν τα κελάρια και οι σήραγγες του πρώην Παλατιού των Βρυξελλών, καθώς και ξεχασμένοι δρόμοι που ήταν θαμμένοι κάτω από την πόλη για αιώνες.

Αν έχετε παιδιά μαζί σας, μπορούν να συμμετέχουν στο «Υπόγειο Κυνήγι Θησαυρού», το οποίο περιλαμβάνει φακό, χάρτη θησαυρού, κοστούμια εποχής και ένα παζλ για να λύσουν.

7.Εκκλησία της Παναγίας της Σαμπλόν (Church of Our Blessed Lady of the Sablon)

Βρυξέλλες αξιοθέατα: Church of Our Blessed Lady of the Sablon

Πρόκειται για μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία που βρίσκεται στην περιοχή Sablon/Zavel στο ιστορικό κέντρο των Βρυξελλών και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Σήμερα θεωρείται μία από τις ωραιότερες υστερογοτθικές εκκλησίες στο Βέλγιο. Το εσωτερικό της εκκλησίας κόβει την ανάσα, λόγω των υπέροχων σχεδίων βιτρώ που διαθέτει.

8.Ο λόφος των Τεχνών στις Βρυξέλλες (Mont des Arts)

Βρυξέλλες αξιοθέατα: κεντρική πλατεία συνάντησης Βρυξελλών

Το Mont des Arts που σημαίνει “Λόφος/Όρος των Τεχνών” και δημιουργήθηκε μεταξύ 1956 και 1958, είναι ένα αστικό συγκρότημα και συγχρόνως ιστορική τοποθεσία στο κέντρο των Βρυξελλών.

Αυτό το συγκρότημα κτιρίων φιλοξενεί τη Βασιλική Βιβλιοθήκη του Βελγίου, τα Εθνικά Αρχεία του Βελγίου και έναν πανέμορφο δημόσιο κήπο. Εξυπηρετείται από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών. Σήμερα θεωρείται η κεντρική πλατεία Συνάντησης των Βρυξελλών.

9.Πάρκο της Πεντηκοστής επετείου του Βελγίου (Parc du Cinquantenaire)

Βρυξέλλες αξιοθέατα: παλάτι Cinquantenaire

Το πάρκο Parc du Cinquantenaire ιδρύθηκε το 1880 για να τιμήσει την 50ή επέτειο της χώρας. Το επίκεντρό του είναι το μνημειώδες παλάτι Palais du Cinquantenaire, οι δύο πτέρυγες του οποίου συνδέθηκαν το 1905 με μια τεράστια αψίδα θριάμβου που σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Charles Girault. Αυτές οι πτέρυγες στεγάζουν δύο από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία των Βρυξελλών που θα δείτε παρακάτω.

Το Βασιλικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας φιλοξενεί τις εθνικές αρχαιολογικές συλλογές του Βελγίου, με έργα από όλο τον κόσμο, καθώς και μια από τις πιο εκτεταμένες συλλογές υφαντικής τέχνης (ταπισερί) στον κόσμο.

Το Μουσείο Στρατού του Βελγίου και Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας (Koninklijk Museum van het Leger en van de Militaire Geschiedenis) παρέχει μια επισκόπηση της ανάπτυξης της στρατιωτικής τεχνολογίας και των μεγάλων εκστρατειών που έγιναν στο βελγικό έδαφος.

10.Εθνική βασιλική εκκλησία της Ιερής Καρδιάς (Basilique Nationale du Sacré Coeur)

Βρυξέλλες αξιοθέατα: Η πέμπτη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο βρίσκεται στο Βέλγιο

Η συνοικία Koekelberg στις Βρυξέλλες κυριαρχείται από την εθνική βασιλική εκκλησία της Ιερής Καρδιάς, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά. Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο, που χτίστηκε για να τιμήσει τη 75η επέτειο της ανεξαρτησίας του Βελγίου. Αυτός ο τεράστιος ναός ξεκίνησε να χτίζεται το 1905 και ολοκληρώθηκε μόλις το 1970.

Η αρχιτεκτονική του έχει ένα μιξαρισμένο στυλ, ωστόσο αυτό που κλέβει τις εντυπώσεις είναι το τεράστιο μέγεθος αφού το ύψος του φτάνει τα 141 μέτρα. Από τον τρούλο προσφέρεται μια εκπληκτική θέα στην πόλη και στην ύπαιθρο, που φτάνει μέχρι την πόλη Αμβέρσα. Στις εγκαταστάσεις μπορείτε να νοικιάσετε κιάλια.

Πώς σας φάνηκαν οι Βρυξέλλες;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γάνδη: Η Πανέμορφη Μεσαιωνική Πόλη Του Βελγίου!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More