Στη Μάλτα θα πας ταξίδι, για να δεις τον περίφημο μεγαλιθικό ναό Χαγκάρ Κιμ (H Agar Qim), που χρονολογείται πριν από το Stone Age και τις πυραμίδες της Γκίζα, για να κολυμπήσεις στις τουρκουάζ παραλίες του Blue Lagoon, στο νησί Κομίνο (Comino) που έχει μόλις 3 κατοίκους, για να δεις την πανέμορφη πρωτεύουσα της Μάλτας, τη Βαλέτα (Valeta), που θα σας ταξιδέψει στην εποχή των Ιπποτών, να βγάλεις φωτογραφίες στα στενά της παλιότερης πόλης της Μάλτας, Μντίνα (Medina), να κάνεις ψώνια στην πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη Sliema, να δοκιμάσεις το νόστιμο φαγητό στο ψαροχώρι Μαρσασλόκ (Marsaxlokk) και να χαλαρώσεις στο παρθένο νησί Γκόζο.
Ωστόσο, πρίν πάρετε το αεροπλάνο από Θεσσαλονίκη ή Αθήνα για να επισκεφτείτε τη Μάλτα καλό θα ήταν να γνωρίσετε αυτό το μέρος από την καλή και από την ανάποδη… Παρακάτω θα βρείτε 30 περιέργειες που πρέπει να γνωρίζετε πριν επισκεφθείτε το νησί που κάποτε όλοι ήθελαν να κατακτήσουν!
1) Γνωρίζατε ότι το όνομα της Μάλτας προέρχεται από την Ελληνική λέξη μέλι;
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της Μάλτας το νησί ήταν γνωστό στο τότε κόσμο ως Μελίτη. Αυτή η ονομασία προέρχεται από την ελληνική λέξη μέλι και υπάρχουν αναφορές ότι το νησί κάποτε παρήγαγε άφθονο. Οι Λατίνοι την αποκαλούσα Μελίτα (Melita) από όπου προέκυψε και η λέξη Μάλτα.
Ωστόσο, υπάρχουν ιστορικές πηγές που υποστηρίζουν ότι το όνομα Μελίτη αναφέρεται και για άλλα μέρη όπως είναι η Κέρκυρα, η Σαμοθράκη, η Κεφαλλονιά, καθώς και άλλα μέρη της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα θα βρείτε μέρη με αυτό το όνομα όπως για παράδειγμα τη Μελίτη Φλώρινας.
2) Η Μάλτα είναι μία από τις πιο πολυπολιτισμικές χώρες στον κόσμο
Εξαιτίας αυτής της εξαιρετικής στρατηγικής θέσης που κατέχει το νησί, στο παρελθόν αποτελούσε πόλο έλξης για τους Φοίνικες, τους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους βυζαντινούς, Μαυριτανούς, Νορμανδούς, Αραγωνέζους, Άραβες και πιο πρόσφατα για τους Άγγλους, με αποτέλεσμα η Μάλτα να μετατραπεί σε μία από τις πιο πολυπολιτισμικές περιοχές στον κόσμο.
3) Η μοναδική σημιτική γλώσσα στον κόσμο που γράφεται με λατινικό αλφάβητο
Τα μαλτέζικα είναι μία γλώσσα που συγγενεύει με τα αραβικά και γράφεται στα λατινικά. Πρόκειται για μία αραβική γλώσσα που στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν οι άραβες της Σικελίας. Με το πέρασμα των χρόνων, οι κατακτητές επηρέασαν τη γλώσσα με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε ένα μείγμα αραβικών, ιταλικών, γαλλικών και αγγλικών. Εκτός από τη δεύτερη επίσημη γλώσσα των Μαλτέζων που είναι τα αγγλικά, στη Μάλτα μιλούν επίσης ιταλικά λόγω της ιστορίας και της κοντινής απόστασης με τη Σικελία.
4) Κάποτε ήταν μία από τις βρετανικές αποικίες της λεγόμενης αυτοκρατορίας των πέντε ηπείρων και των επτά θαλασσών
Η Μάλτα, ήταν αποικία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και κέρδισε την ανεξαρτησία της χώρας το 1964. Παρόλα αυτά, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς στο ταξίδι σας, η βρετανική επιρροή παραμένει μέχρι σήμερα στο νησί. Για την ιστορία, μέχρι σήμερα 14 υπερπόντια εδάφη ανήκουν στο βρετανικό στέμμα.
5) Στη Μάλτα θα βρείτε τους κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους του Λονδίνου
Γνωρίζατε ότι μέχρι σήμερα μπορείτε να βρείτε αυτούς τους τηλεφωνικούς θαλάμους στις πρώην και νυν αποικίες της Αγγλίας όπως είναι οι Βερμούδες, το Γιβραλτάρ και η Μάλτα; Κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας στη Μάλτα, οι Άγγλοι εισήγαγαν στο νησί τους περίφημους κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τότε οι πολίτες του νησιού χρησιμοποιούσαν αυτούς τους θαλάμους σε καθημερινή βάση αφού το 1800 δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα. Σήμερα, έχουν παραμείνει στο νησί ως διακοσμητικά στοιχεία. Οι πιο γνωστοί κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι της Μάλτας βρίσκονται στο Bridge bar στη Βαλέτα και στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία που είναι γνωστή ως Ροτόντα της Μόστα.
Δείτε επίσης: 11 Αξιοθέατα Που Πρέπει Να Δείτε Στο Λονδίνο!
6) Το θαύμα που έγινε στη Ροτόντα της Μόστα
Στις 9 Απριλίου 1942, κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, δύο γερμανικές βόμβες έπεσαν στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου της Μόστα. Μέσα στον ναό βρίσκονταν περισσότεροι από 250 πιστοί για την τέλεση της λειτουργίας. Η πρώτη βόμβα τρύπησε τον τρούλο και αφού εξοστρακίστηκε έπεσε στο πάτωμα της εκκλησίας, χωρίς να εκραγεί. Ακολούθησαν άλλες δύο βόμβες, που έπεσαν στην οροφή και εξοστρακίστηκαν στην πλατεία έξω από την εκκλησία χωρίς επίσης να εκραγούν. Τέλος, όλοι οι πιστοί βγήκαν έξω χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Τα νέα εξαπλώθηκαν γρήγορα και όλοι μιλούσαν για ένα θαύμα.
7) Η Μάλτα φέρει σύμβολο στη σημαία της από άλλη χώρα
Η σημαία της Μάλτας έχει για έμβλημα τον σταυρό του Γεωργίου που απονεμήθηκε ως φόρος τιμής από τον βασιλιά της Αγγλίας στον λαό της Μάλτας για τη γενναιότητα του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δείτε επίσης: Σημαία Της Βραζιλίας: Μια Από Τις Ομορφότερες Σημαίες Στον Κόσμο!
8) Το νησί κατακτήθηκε από τον Ναπολέοντα τον Βοναπάρτη που εξαπάτησε τους Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Αίγυπτο, το 1798 ο Ναπολέων ζήτησε άδεια από τους ιππότες της Μάλτας να αράξει στο λιμάνι για προμήθειες. Αφού κατάφερε να μπει στο νησί, έστρεψε τα όπλα εναντίον των Ιπποτών.
Από τότε, οι Γάλλοι κυριάρχησαν στο νησί για δύο χρόνια αφού το 1800 ακολούθησε εξέγερση του καταπιεσμένου λαού της Μάλτας, που με τη βοήθεια των Βρετανών και των Σικελών κατάφεραν να εκδιώξουν τους Γάλλους.
9) Η Βαλέτα δεν πληροί τις προδιαγραφές πρωτεύουσας ενός κράτους λόγω του μικρού μεγέθους της πόλης
Πρωτεύουσα ενός κράτους είναι συνήθως η μεγαλύτερη πόλη μιας Χώρας, παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις και μία από αυτές είναι και η Βαλέτα. Άλλωστε, στο παρελθόν ήταν η σημαντικότερη πόλη της Μάλτας, αφού δημιουργήθηκε από τους Ιππότες ως φρούριο ενάντια στους Οθωμανούς. Προφανώς, η Βαλέτα έχει επιλεχθεί ως πρωτεύουσα για εμπορικούς και ιστορικούς λόγους.
10) Η Μάλτα έχει το ίδιο όνομα με το μεγαλύτερο νησί της
Αυτή η χώρα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 7 νησιών. Το μεγαλύτερο από αυτά τα νησιά είναι η Μάλτα, που έχει το ίδιο όνομα με τη χώρα. Ακολουθούν κατά σειρά τα νησιά Γκόζο και Κομίνο καθώς και τα ακατοίκητα νησιά Κομινότο, Φίλφλα και τα νησιά του Αγίου Παύλου.
11) Ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού δημιουργήθηκε για την ταινία Ποπάυ
Πρόκειται για ένα ψαροχώρι που είναι γνωστό ως το χωριό του Ποπάυ ή αλλιώς «Sweet Heaven Village» Αυτό το παραμυθένιο χωριό δημιουργήθηκε το 1979 για τις ανάγκες της ταινίας και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Μάλτας. Ακόμη και να μην είστε φαν του Popeye και της Olive ή έχετε γεννηθεί μετά το 1995 και λογικά δε γνωρίζετε αυτά τα καρτούν, αξίζει να βγάλετε φωτογραφίες με φόντο αυτό το πανέμορφο μέρος.
Δείτε επίσης: 9 Σούπερ Διάσημοι Ηθοποιοί Του Χόλιγουντ Που Έχουν Ελληνική Καταγωγή!
12) Στη Μάλτα έχουν γυριστεί μερικές από τις καλύτερες ταινίες και σειρές του κινηματογράφου
Αυτό το μεσαιωνικό νησί με την πλούσια ιστορία έχει επιλεχθεί από διάσημους σκηνοθέτες για τα γυρίσματα πασίγνωστων ταινιών όπως είναι η Τροία, ο Ποπάι, ο Κόμης Μόντε κρίστο, ο παγκόσμιος πόλεμος Ζ, Assassin′s Creed και η υπέρτατη σειρά Game of Thrones.
13) Η Μάλτα έχει τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας ανά έτος στον κόσμο
Το κλίμα της Μάλτας χαρακτηρίζεται από ξηρά καλοκαίρια και βροχερούς χειμώνες. Αν πάτε στο νησί τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο ή Μάιο θα χρειαστείτε οπωσδήποτε μία ζακέτα ή ένα ψιλό μπουφάν. Αυτό σίγουρα θα το διαπιστώσετε στους κήπους upper barrakka όπου πνέουν δυνατοί άνεμοι, λόγω του υψομέτρου και της κοντινής απόστασης με τη θάλασσα. Αυτό το μέρος προσφέρει φοβερή πανοραμική θέα από μοναδικό φυσικό λιμάνι της Μεσογείου.
14) Στο νησί υπάρχει ελληνορθόδοξος ναός στον οποίο το 2018 τελέστηκε η λειτουργία των Θεοφανίων ύστερα από 381 χρόνια
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου ανεγέρθηκε το 1569 από τους Έλληνες Ρόδιους που έφτασαν με το τάγμα των Ιπποτών στη Μάλτα. Υπάρχει ακόμη ένας ορθόδοξος ναός, αυτός του Αγίου Γεωργίου που ιδρύθηκε το 1816 από ομογενείς. Στο νησί υπάρχει επίσης ο καθολικός ναός της Παναγίας Δαμασκηνής που σώζεται από τον 16ο αιώνα και σήμερα υπάγεται στο Βατικανό, το οποίο διορίζει σ’ αυτήν καθολικό ιερέα.
Δείτε επίσης: Θεοφάνια Ή Θεοφάνεια: Ήρθανε Τα Φώτα Και Οι Φωτισμοί!
15) Η δεισιδαιμονία των Μαλτέζων που σώζεται μέχρι σήμερα
Πρόκειται για μία δεισιδαιμονία, κατά την οποία οι Μαλτέζοι συνήθιζαν να τοποθετούν στους πύργους των εκκλησιών δύο ρολόγια με διαφορετική ώρα, με σκοπό να ξεγελάσουν τον διάβολο και να μην μπορέσει να παρευρεθεί εκεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
16) Η Μάλτα είναι η χώρα με τις περισσότερες αργίες στην Ε.Ε.
Πράγμα που σημαίνει ότι αν σκέφτεστε να πάτε για εργασία στη Μάλτα σίγουρα θα βρείτε χρόνο να εξερευνήσετε αυτό το πανέμορφο νησί. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί Έλληνες μεταναστεύουν στο νησί για να δουλέψουν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν.
17) Για κάποιον που έχει Μαλτέζικη ταυτότητα τα εισιτήρια της αστικής συγκοινωνίας είναι πιο φθηνά
Για παράδειγμα, αν είσαι τουρίστας το εισιτήριο για το λεωφορείο θα κοστίσει περίπου 2,60 ευρώ με επιστροφή. Ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιος έχει ταυτότητα το εισιτήριο κοστίζει 1,50 ευρώ με επιστροφή
18) Η διαδρομή με τη μεγαλύτερη απόσταση έχει μήκος μόλις 27 χιλιομέτρων
Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζετε πως οι Μαλτέζοι έχουν μπερδέψει τους δρόμους με την πίστα της Formula 1 και αυτό θα το διαπιστώσετε κατά την διάρκεια της διαμονής σας στο νησί, αφού οδηγούν σαν μανιασμένοι. Ακόμη και τα λεωφορεία ακολουθούν τους ίδιους ρυθμούς. Παρεμπιπτόντως, προσοχή με τα λευκά ταξί, καθώς μερικές φορές δε χρησιμοποιούν ταξίμετρο με αποτέλεσμα να ζητούν αστρονομικά ποσά για μία απλή διαδρομή.
19) Οι διάσημες πολύχρωμες βάρκες που στην πλώρη έχουν ζωγραφισμένο το μάτι του Αιγύπτιου θεού Ώρος
Στο ψαροχώρι Marsaxlokk θα βρείτε τις περίφημες πολύχρωμες βάρκες που ονομάζονται Luzzus. Αυτές οι βάρκες διατηρούν μία παράδοση αιώνων, από την εποχή που είχαν εδραιωθεί στο νησί οι Φοίνικες. Σύμφωνα με αυτή την παράδοση ζωγράφιζαν στην πλώρη το μάτι του Ώρος, ώστε να τους προστατεύει από τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα.
20) Οι Μαλτέζοι οδηγούν από την αριστερή μεριά
Ένα λίγο γνωστό γεγονός για τη Μάλτα είναι ότι οι Μαλτέζοι εξακολουθούν να οδηγούν στην αριστερή πλευρά του δρόμου, καθιστώντας τη Μάλτα μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, που εξακολουθούν να οδηγούν αριστερά. Οι άλλες δύο χώρες είναι η Ιρλανδία και η Κύπρος. Όπως βλέπετε, οι χώρες που κάποτε ήταν αποικία της Βρετανίας ή έχουν κάποια σύνδεση, οδηγούν από την αριστερή μεριά.
21) Το ψηλότερο σημείο του νησιού βρίσκεται μόλις στα 253 μέτρα
Στη δυτική ακτή της Μάλτας, σε υψόμετρο 253 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκονται οι απότομοι βράχοι Ντίνκλι ( Dingli cliffs) που είναι το υψηλότερο σημείο του νησιού. Φημίζεται ως το ιδανικό μέρος για να δείτε το ηλιοβασίλεμα της Μάλτας και να περπατήσετε στα μονοπάτια κατά μήκος των βράχων!
22) Δεν υπάρχουν μόνιμα ποτάμια ή λίμνες στη Μάλτα
Η προμήθεια νερού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Μάλτα, καθώς το καλοκαίρι είναι ξηρό με ελάχιστες βροχές. Παρόλο που τον χειμώνα στη Μάλτα έχει έντονες βροχές, το μεγαλύτερο μέρος τους καταλήγει στη θάλασσα και δεν απορροφάται από το έδαφος.
Τρεχούμενο νερό θα βρείτε μόνο στο Γκόζο και συγκεκριμένα στην κοιλάδα Λουνιάτα.
23) Αντίθετα από ότι πιστεύεται, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης δε βρίσκεται στη Μάλτα αλλά στο ελληνικό νησί της Κρήτης, τη Γαύδο
Κάποιοι έχουν γράψει ότι το νοτιότερο σημείο στην Ευρώπη βρίσκεται στην πόλη Ταρίφα του Γιβραλτάρ και άλλοι στη Μάλτα. Ωστόσο, με μια ματιά στον χάρτη είναι εμφανές ότι το νοτιότερο σημείο βρίσκεται στη Γαύδο.
24) Το 60 μ.Χ. Επισκέφθηκε τα νησιά ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος λέγεται ότι ναυάγησε στις ακτές του ομώνυμου κόλπου
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες των ρευμάτων και των ανέμων που επικρατούν στο νησί, πιθανολογείται ότι το ναυάγιο έγινε κοντά στον κόλπο του Αγίου Θωμά στο Μαρσασκάλα και όχι στις ακτές των νησιών που πήραν το όνομα του εξαιτίας αυτού του ναυαγίου.
25) Οι ιππότες της Μάλτας και της Ρόδου ήταν το ίδιο τάγμα Ιπποτών
Το ιπποτικό θρησκευτικό τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, ιδρύθηκε από Ιταλούς εμπόρους από το Αμάλφι, το 1048, για να υποδέχονται και να περιθάλπουν προσκυνητές του Πανάγιου Τάφου.
Οι ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη γνωστοί και ως Ιωαννίτες ιππότες κατάφεραν με πολυετείς αγώνες να εκδιώξουν τους μουσουλμάνους από τη Ρόδο, την οποία κατέλαβαν το 1309.
Το 1480 οι μουσουλμάνοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ανακαταλάβουν το νησί. Το 1522 πραγματοποίησαν νέα προσπάθεια, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των Ιπποτών. Μετά από 2 αιώνες κυριαρχίας στη Ρόδο αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν με νέο προορισμό τη Μάλτα, που θα γινόταν το νέο τους σπίτι.
26) Μέχρι το 2008 το νόμισμα της χώρας ήταν η Μαλτέζικη λίρα που αντικαταστάθηκε από το ευρώ
Και εδώ τίθεται το ερώτημα, είναι ακριβή η Μάλτα; Εμείς θα λέγαμε κάτι στη μέση αφού για να επιβιώσεις στο ταξίδι σου στη Μάλτα σίγουρα θα χρειαστεί να ξοδέψεις 50-55 ευρώ ημερησίως. Φυσικά, αυτό εξαρτάται και από τις οικονομικές σου δυνατότητες. Όσον αφορά το κόστος ζωής στη Μάλτα, βρίσκεται κάπου στη μέση, ούτε φθηνό ούτε ακριβό. Παρόλα αυτά, το ενοίκιο σε κάποιες περιπτώσεις θυμίζει Λονδίνο.
27) Γνωρίζατε ότι είναι πολύ σπάνιο να δείτε πουλιά στη Μάλτα;
Αυτό συμβαίνει επειδή οι Μαλτέζοι έχουν μία κακή συνήθεια να σκοτώνουν όλα τα πτηνά που καταφθάνουν από την Αφρική, είτε για διασκέδαση, είτε για φαγητό είτε χωρίς λόγο. Υπολογίζεται ότι κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της Μάλτας έχει 72 κυνηγούς και κάθε χρόνο σκοτώνουν πάνω από 7.000 πουλιά.
28) Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Μάλτας κατέρρευσε και σήμερα βρίσκεται μέσα στη Θάλασσα
Πρόκειται για έναν βράχο που είχε σχήμα παραθύρου και είναι γνωστό ως Azurre window. Αυτό το αξιοθέατο βρίσκεται ακόμη στο Γκόζο (Gozo) αλλά πλέον στον βυθό της θάλασσας, αφού κατέρρευσε ύστερα από 181 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έγινε παγκοσμίως γνωστό, αφού εκεί παντρεύτηκαν η βασίλισσα Daenerys και ο Khal Drogo για τα γυρίσματα της σειράς Game of Thrones.
29) Μία από τις μικρότερες χώρες στον κόσμο και συγχρόνως μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες
Μπορεί η Μάλτα να είναι μία από τις μικρότερες χώρες στον κόσμο με έκταση μόλις 316 τ.χλμ και περίπου 514.000 κατοίκους, ωστόσο, βρίσκεται στη λίστα με τα πιο πυκνοκατοικημένα κράτη στον κόσμο. Όσον αφορά την Ευρώπη, μετά το Βατικανό και το Μονακό θεωρείται η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα. Ωστόσο, κατέχει τα σκήπτρα στην Ευρωπαϊκή ένωση, καθώς είναι η μικρότερη χώρα από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης.
30) Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά του κόσμου βρίσκεται στις αρχαίες κατακόμβες του Χαλ Σαφλιένι
Πρόκειται για μία νεκρόπολη που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1902 από εργάτες που έσκαβαν στην περιοχή και έπεσαν μέσα. Βρίσκεται στην πόλη Πάολα και αρχικά λειτουργούσε ως ιερό, στο οποίο οι Μαλτέζοι έκαναν ανθρωποθυσίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες σε αυτό το υπόγειο βρέθηκαν σχεδόν 30.000 νεκρή. Αυτό όμως που θα σας συνταράξει είναι το μυστήριο που κρύβεται πίσω κάτω από αυτό το υπόγειο.
Έχουν γίνει πολλές αναφορές για ανθρώπους που χάθηκαν και μάλιστα υπάρχουν μαρτυρίες από τους κατοίκους. Αυτές οι αρχαίες κατακόμβες αποτελούνται από τρία κατώτερα επίπεδα. Στο τελευταίο επίπεδο υπάρχουν τετράγωνοι θάλαμοι ταφής ενός μέτρου που θα πρέπει κανείς να γονατίσει για να κοιτάξει μέσα τους. Για πολλά χρόνια υπήρξαν φήμες ότι ο ένας από αυτούς τους θαλάμους δεν τελείωνε, αλλά συνέχιζε βαθύτερα σε άλλες ανεξερεύνητες σπηλιές.
Αργότερα, αυτή την υπόγεια διάβαση έρχεται να επιβεβαιώσει ένα άρθρο του National Geographic το 1940. Το άρθρο αναφέρει πως εκεί μέσα χάθηκαν τα ίχνη πολλών ανθρώπων. Μάλιστα, πριν από χρόνια μπορούσε κάποιος να περπατήσει υπόγεια από το ένα άκρο της Μάλτας στο άλλο.Ωστόσο, σε αυτόν τον λαβύρινθο εξαφανίστηκε ένας δάσκαλος με τους μαθητές του αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κλείσει τις στοές. Αν και υπάρχουν μαρτυρίες από τους κατοίκους ότι για μέρες άκουγαν τα κλάματα και τις φωνές των παιδιών, δυστυχώς δε βρέθηκαν ποτέ. Από τότε οι κάτοικοι της Μάλτας πιστεύουν πως αυτή η νεκρόπολη είναι στοιχειωμένη.
Η ιστορία της Βρετανίδας που μπήκε στον θάλαμο
Μία πιο συγκλονιστική ιστορία έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό το μυστήριο. Μία βρετανίδα με το όνομα Λόις Τζέσαπ, που εργαζόταν τότε για τη βρετανική πρεσβεία, ισχυρίστηκε ότι ο τότε υπεύθυνος του υπογείου της επέτρεψε να εξερευνήσει μαζί με κάτι φίλους αυτό τον θάλαμο. Ωστόσο, την είπε πως για ότι συμβεί δεν φέρει καμία ευθύνη, σαν να ήξερε ότι κάτι δεν πάει καλά. Αφού σύρθηκε μέσα από τη μικρή δίοδο του θαλάμου βρέθηκε σε μία τεράστια σπηλιά πίσω από ένα περβάζι κοιτώντας από ψηλά ένα απύθμενο χάσμα.
Από την άλλη μεριά του χάσματος υπήρχε ένα άλλο περβάζι με μία είσοδο που φαίνεται να οδηγούσε κάπου. Έχοντας ξεφύγει λίγο πιο μπροστά από τους φίλους της ισχυρίστηκε πως είδε κάτι μεγάλα μαλλιαρά ανθρωποειδή όντα, που σηκώνοντας ψηλά τα χέρια με τις παλάμες προς το μέρος της, φύσηξε δυνατός αέρας και έσβησε το κερί που είχε αναμμένο. Ξαφνικά αισθάνθηκε ένα υγρό και γλιστερό πράγμα να την ακουμπά και να την προσπερνάει.
Όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που ο φίλος της έμπαινε στη σπηλιά και πήγαινε προς το μέρος της. Αφού πανικοβλήθηκε, έκανε τα πάντα για να τους πείσει να γυρίσουν πίσω. Αφού τους έπεισε τελικά, βγαίνοντας αντίκρισε τον υπεύθυνο του υπογείου, ο οποίος την κοίταξε σαν να ήξερε τι είδε. Η Λόις ορκίστηκε πως όλα αυτά ήταν αληθινά και δεν τα επινόησε από το μυαλό της. Μάλιστα λέγεται πως όταν μπήκαν τα παιδιά έγινε κατολίσθηση και τους πλάκωσαν τα τοιχώματα. Ωστόσο, λέγεται ότι το σχοινί που είχαν δεθεί οι μαθητές μεταξύ τους για να μη χαθούν βρέθηκε κομμένο από ένα αιχμηρό αντικείμενο.
Σενάριο επιστημονικής αλήθειας ή πραγματικότητα; Γράψτε παρακάτω την άποψη σας!
Δείτε επίσης: Τα Ανεξήγητα Φαινόμενα Στον Όλυμπο Που Εξετάζει Η NASA!