Το 1979 ο Ελβετός αστροφυσικός Paul Wild ανακάλυψε έναν αστεροειδή.
Ύστερα από τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια της 28ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε το 1982 στην Πάτρα ονόμασε αυτόν τον αστεροειδή 2303, Ρετσίνα.
Η ιδέα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι έκανε τον γύρο της Πελοποννήσου πίνοντας αυτό το περίφημο ποτό ελληνικής προέλευσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: Κτήμα Γεροβασιλείου: Ένα Από Τα Καλύτερα Οινοποιεία Της Ελλάδας
Τι ακριβώς όμως είναι η Ρετσίνα;
Η παραγωγή ρετσίνας γινόταν από την αρχαιότητα ακόμα. Πριν ακόμη ανακαλυφθούν τα στεγανά γυάλινα μπουκάλια, το οξυγόνο αλλοίωνε τη γεύση του κρασιού πολύ γρήγορα.
Τότε οι Αρχαίοι Έλληνες αναζήτησαν τρόπους για να κάνουν το στόμιο του αμφορέα στεγανό και να μην υπάρχει πρόσβαση για το οξυγόνο. Κάπως έτσι ανακάλυψαν ότι η προσθήκη ρητίνης βοηθούσε στην καλύτερη συντήρηση του κρασιού.
Αφού χρησιμοποίησαν το ρετσίνι του πεύκου για να κλείσουν τον αμφορέα ερμητικά, συνειδητοποίησαν ότι με την πάροδο του χρόνου το ρετσίνι άρχιζε να εμπλουτίζει το κρασί με το χαρακτηριστικό του άρωμα.
Έτσι, αργότερα εφευρέθηκε και η πρακτική της προσθήκης ρετσίνας στο μούστο για τον αρωματισμό του κρασιού.
Αυτό το αρχαίο κρασί που περιείχε ρετσίνι ονομαζόταν ρητινίτης οίνος και μέχρι σήμερα σώζονται πολλά γραπτά που αναφέρονται στην παραγωγή και την κατανάλωση του.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 14 Ενδιαφέροντα Γεγονότα Για Το Φαγητό Στην Αρχαία Ελλάδα!
Πώς φτιάχνεται η ρετσίνα;
Για την παρασκευή της ρετσίνας χρησιμοποιούνται συνήθως σταφύλια από τις ποικιλίες Ροδίτης ή Σαββατιανό.
Σήμερα, κατά τη διάρκεια της ζύμωσης οι παραγωγοί ρετσίνας χρησιμοποιούν τη φυτική ρητίνη πεύκου, του είδους Pinus Halepensis, με σκοπό να παράγουν λευκό ή σπανίως ροζέ κρασί.
Στη συνέχεια, η ρητίνη ή αλλιώς ρετσίνι απομακρύνεται, αφήνοντας στο κρασί μόνο το άρωμα της.
Κάτι που ίσως δε γνωρίζατε είναι το γεγονός ότι η ρετσίνα μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εύκολο Σπιτικό Λικέρ Μπανάνα Με Μόλις 4 Βήματα