Σίντρα:10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στην ομορφότερη πόλη της Πορτογαλίας!

Μόλις μερικά χιλιόμετρα από τη Λισαβόνα, βρίσκεται η παραμυθένια πόλη Σίντρα (Sintra).

Πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές και σημαντικές πόλεις της Ιβηρικής Χερσονήσου, στην οποία θα βρείτε μνημεία και αξιοθέατα που συγκαταλέγονται στα 7 θαύματα της Πορτογαλίας.

Το γεγονός ότι περιβάλλεται από ένα φυσικό πάρκο, που εκτείνεται από τη Σίντρα μέχρι την πόλη κασκάις (Cascais), έχει μετατρέψει την περιοχή σε ένα από τα μέρη με τον μεγαλύτερο τουρισμό στην Πορτογαλία.

Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας σε αυτή τη μαγική πόλη.

10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στην ομορφότερη πόλη της Πορτογαλίας!

Εξερευνήστε τα στενά στο Ιστορικό Κέντρο της Σίντρα

παλάτι Σίντρα, Πορτογαλία
Το εθνικό παλάτι της Σίντρα είναι ένα από τα παλαιότερα παλάτια της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Αφού φτάσετε σε αυτή την υπέροχη πόλη των 33.000 κατοίκων, θα προτείναμε αρχικά, να επισκεφθείτε το ιστορικό κέντρο της Σίντρα. Τα υπέροχα πλακόστρωτα στενά της παλιάς πόλης, σε συνδυασμό με τα πολύχρωμα αρχοντικά σπίτια θα σας αποζημιώσουν με το παραπάνω.

Στο ιστορικό κέντρο της Σίντρα, θα βρείτε πολλά αξιοθέατα, όπως το εθνικό παλάτι της Σίντρα (palacio nacional de Sintra) και την εκκλησία Σαν Πέντρο (São Pedro de penaferrim).

Ανακαλύψτε την Αρχιτεκτονική των Πορτογάλων

Αυτό όμως, που θα κλέψει την καρδιά σας είναι η αρχιτεκτονική των πορτογάλων που βασίζεται στο Αζουλέζου (azulejo), ένα είδος ζωγραφικής σε γυαλισμένα κεραμικά, που προέρχεται από τους Μαυριτανούς (Άραβες και μουσουλμάνοι της βόρειας Αφρικής, που ζούσαν στην Ιβηρική χερσόνησο).

Πινακίδες σήμανσης οδών στην Πορτογαλία
Ακόμη και στην οδοσήμανση οι πορτογάλοι χρησιμοποιούν την τεχνική Αζουλέζου (Azulejo).

Eπιβάλλεται μία επίσκεψη στο πάρκο Πένα (Parque e Palácio Nacional da Pena)

Είσοδος στο park da Pena
Από πάνω μας μπορείτε να διακρίνετε τον κόκκινο πύργο του Παλατιού Πένα.

Μέσα στο πάρκο θα δείτε μερικά από τα καλύτερα αξιοθέατα της Πορτογαλίας. Φανταστείτε μία τεράστια δασική έκταση με μυθικά παλάτια, λίμνες, κάστρα, πανέμορφους κήπους, ιστορικά αγάλματα και μνημεία, που θα σας ταξιδέψουν στο παρελθόν.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του πάρκου Πένα, είναι :

1) το παλάτι Πένα (Palácio da Pena)

2)  το σαλέ της Κοντέσσας (Chalet da D´Edla)

3) η κοιλάδα των λιμνών βάλε ντος λάγκος (Vale dos Lagos)

4) ο σταυρός κρουζ Άλτα (Cruz Alta)

5) το μουσουλμανικό υπόστεγο για πουλιά, φόντες ντος πασαρίνιος (Fonte dos passarinhos)

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Παλάτι Πένα Πορτογαλία:7 Αξιοθέατα Που Θα Σας Κλέψουν Την Καρδιά

Πώς να ανεβείτε στο πάρκο

Το δημοφιλέστερο μονοπάτι στη Σίντρα, ονομάζεται Σάντα Μαρία (Santa Maria): Ξεκινά από το εθνικό παλάτι της Σίντρα και θα διανύσετε μόλις 2 χιλιόμετρα. Σε αυτό το μονοπάτι, θα συναντήσετε τα εξής αξιοθέατα: την εκκλησία Σάντα Μαρία (Igreja da Santa Maria) και την πηγή φόντε ντα Σαμπούκα (Fonte da Sabuga).

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά μονοπάτια, με μεγαλύτερη δυσκολία, για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Στην αρχή κάθε διαδρομής θα συναντήσετε ταμπέλες, στις οποίες αναγράφεται το όνομα του μονοπατιού και τα χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσετε. Αν δεν είστε λάτρης της πεζοπορίας, μπορείτε να πάρετε το τοπικό λεωφορείο, νούμερο 434.

Ταξιδέψτε στο παρελθόν, επισκέπτοντας το Κάστρο των Μαυριτανών(Castelo dos Mouros)

Κάστρο των Μαυριτανών,Σίντρα, Πορτογαλία
Αυτό το κάστρο θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν, όταν ακόμη υπήρχαν οι Ιππότες.

Διασχίζοντας το μονοπάτι Σάντα Μαρία για να πάτε στο Πάρκο Πένα, θα συναντήσετε ένα από τα σημαντικότερα κάστρα της μουσουλμανικής κυριαρχίας, στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Το ξακουστό κάστρο των Μαυριτανών της Σίντρα (Castelo dos Mouros, Sintra) κατασκευάστηκε μεταξύ 8ου και 9ου αιώνα, στην κορυφή ενός λόφου. Πέρα από τις θαυμάσιες τοιχογραφίες που θα δείτε μέσα στο κάστρο, τα τείχη και οι πύργοι του κάστρου, προσφέρουν πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα. 

Δείτε από κοντά την εκπληκτική αρχιτεκτονική του παλατιού Κίντα ντα Ρεγκαλέιρα (Quinta da Regaleira)

Quinta da Regaleira, Πορτογαλία
Το παλάτι Quinta da Regaleira είναι ένα από τα πιο μυστήρια παλάτια της Πορτογαλίας.

Πρόκειται για ένα κτήμα, μέσα στο οποίο βρίσκεται ένα παλάτι, μία εκκλησία και ένας υπέροχος κήπος.

Ωστόσο, φημίζεται κυρίως για τη μοναδική αρχιτεκτονική του παλατιού και ιδιαίτερα για τα δύο πηγάδια με αρχιτεκτονική που έχει αινιγματική λειτουργία.

Τα πηγάδια είναι γνωστά ως (Initiation well) και συνδέονται μεταξύ τους με μία μυστική σήραγγα. Σύμφωνα με τις φήμες, λειτουργούσαν ως χώρος για μυστικές θρησκευτικές τελετές.

Το παλάτι είναι επίσης γνωστό ως το“παλάτι του εκατομμυριούχου Μοντέιρο” (Palácio do Monteiro dos Milhões) χάριν στο ψευδώνυμο του πρώτου ιδιοκτήτη του.

Σε αυτό το παλάτι με τα μυστήρια σύμβολα, γυρίστηκαν σκηνές, από την ταινία του Johnny Depp, The Ninth Gate.

Πως να πάτε στο παλάτι Quinta da Regaleira

Από το κέντρο της Σίντρα θα περπατήσετε 25 λεπτά. Αν δε θέλετε να περπατήσετε, μπορείτε να πάρετε το τοπικό λεωφορείο, νούμερο 435.

Φωτογραφηθείτε με ένα από τα πιο όμορφα παλάτια του κόσμου (Palácio de Monserrate)

Παλάτι Μονσεράτ, Πορτογαλία
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Πορτογαλίας είναι το παλάτι Μονσεράτ.

Ένα άλλο εντυπωσιακό παλάτι που βρίσκεται στο φυσικό πάρκο Σίντρα-Κασκάις, είναι το παλάτι Μονσεράτ που χτίστηκε τον 19ο αιώνα από τον Άγγλο βιομήχανο Φράνσις Κουκ. Πρόκειται για ένα αριστούργημα του ρομαντισμού με μεγάλες επιρροές από τη Μέση Ανατολή.

Αυτό το εξωτικό παλάτι, διαθέτει έναν μοναδικό κήπο με φυτά από όλο τον κόσμο. Το 1949, αποκτήθηκε από την Πορτογαλική κυβέρνηση.

Πως να πάτε στο παλάτι Monserrate

To παλάτι βρίσκεται 3.5 χιλιόμετρα από το ιστορικό κέντρο της Σίντρα. Αν είστε λάτρης της φύσης, αυτή είναι η κατάλληλη διαδρομή για να περπατήσετε.

Ωστόσο, η πεζοπορία έχει διάρκεια πάνω από μία ώρα. Μπορείτε επίσης, να πάρετε το λεωφορείο νούμερο 435 και να επισκεφθείτε συγχρόνως, το παλάτι Quinta da Regaleira.

Ανακαλύψτε το μυστήριο της γυναικείας φραγκισκανικής μονής των καπουτσίνων (Convento dos Capuchos)

Μονή Καπουτσίνων, Σίντρα, Πορτογαλία
Το παρεκκλήσι των Καπουτσίνων, τα πάθη του Χριστού (Paixão de Cristo).

Από την άλλη μεριά, καπού μέσα σε ένα δάσος βγαλμένο από παραμύθι, βρίσκεται η μυθική μονή των Καπουτσίνων.

Οι καπουτσίνοι είναι ένα θρησκευτικό μοναχικό τάγμα της καθολικής εκκλησίας, που απαγορευόταν να έχουν στην κατοχή τους ιδιοκτησία.

Σε αντίθεση με τα παλάτια της Σίντρα και τις πολυτελείς κατοικίες, ζούσαν σε μία μικρή μονή, πάνω στο βουνό γνωστό ως Serra de Sintra.

 Οι καπουτσίνοι ή καπουκίνοι, είχαν ορκιστεί να ζουν μακριά από τα πλούτη και βοηθούσαν τον φτωχό λαό.

Αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το μυστήριο μέρος και να ταξιδέψετε στο παρελθόν, όταν ακόμη οι μοναχοί, ζούσαν κοντά στη φύση.

Αξίζει να περπατήσετε ως την εκκλησία  Capela do senhor crucificado και να νιώσετε την αρμονία της φύσης σε όλο της το μεγαλείο.

Πως να πάτε στη μονή των Καπουτσίνων

Ένα από τα πιο δύσκολα μονοπάτια, που στο τέλος θα σας ανταμείψει.

Ωστόσο, προτείνεται κυρίως για έμπειρους πεζοπόρους, καθώς η διαδρομή ξεκινάει από το εθνικό παλάτι της Σίντρα και διαρκεί περίπου 2μιση ώρες.

Μπορείτε να φτάσετε ώς το πάρκινγκ που βρίσκεται δέκα λεπτά από τη μονή, με αυτοκίνητο ή Uber ή ταξί και μετά να περπατήσετε.

Ανακαλύψτε το δυτικότερο άκρο της Ευρώπης

Cabo da Roca, Πορτογαλία
Ένα απόγευμα στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης.

Γνωρίζατε ότι το δυτικότερο σημείο της ευρωπαϊκής ηπείρου βρίσκεται στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα δίπλα στο φυσικό πάρκο Σίντρα-Κασκάις; Αν όχι, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε το ακρωτήρι που ονομάζεται στα Πορτογαλικά Cabo da Roca και προφέρεται στα Ελληνικά κάμπο ντα Ρόκα.

Εκεί βρίσκεται ένας από τους ομορφότερους και σημαντικότερους φάρους της Ευρώπης. 

Δίπλα από τον φάρο, θα δείτε ένα μνημείο με την επιγραφή του Πορτογάλου ποιητή, Luis de Camoesaqui onde a terra se acaba e o mar começa”, που σημαίνει: εδώ τελειώνει η γη και ξεκινά η θάλασσα.

Το μαγευτικό τοπίο της περιοχής θα σας αναγκάσει να βγάλετε πολλές φωτογραφίες για να θυμάστε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή.

Πως να πάτε στο Cabo Da Roca

Από την πόλη Κασκάις (Cascais) θα πάρετε το λεωφορείο 403. Η στάση βρίσκεται δίπλα από τον φάρο και η διαδρομή διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά.

Αν έχετε αμάξι, ακολουθήστε το google maps ή το waze και στο τέλος της διαδρομής, υπάρχει ελεύθερο πάρκινγκ. Βγείτε από το αμάξι, τραβήξτε τις φωτογραφίες σας και δείτε το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα.

Χαλαρώστε στις παραλίες της Σίντρα που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό

Παραλία Ούρσα, praia Ursa, Πορτογαλία
Η δυτικότερη παραλία της Ευρώπης, βρίσκεται στην Πορτογαλία και ονομάζεται Ούρσα.

Αν επισκεφθείτε το Cabo da Roca κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επιβάλλεται μία επίσκεψη, στην ανοργάνωτη παραλία Ούρσα (praia da Ursa) που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του.

Άλλες παραλίες που μπορείτε να επισκεφθείτε, είναι η παραλία Αντράγκα (Praia da Adraga) και δίπλα της ακριβώς, βρίσκεται η παραλία Grande, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, για τα αποτυπώματα δεινοσαύρων, που θα βρείτε στα βράχια της.

Η Praia Grande, που σημαίνει μεγάλη παραλία στα Πορτογαλικά, είναι η πιο προσβάσιμη παραλία στη Σίντρα.

Μία άλλη εντυπωσιακή παραλία στη Σίντρα, είναι η παραλία Μαγκόιτο (Praia do Magoito), που βρίσκεται στο τέλος του ποταμού Μάτα.

Ωστόσο, η πιο γνωστή παραλία της Σίντρα, ονομάζεται Praia das Maçãs, που σημαίνει παραλία των μήλων.

Το γεγονός ότι υπάρχει πρόσβαση, μέσω γραμμής τραμ της Λισαβόνα, την έχει μετατρέψει σε μία από τις διασημότερες παραλίες της Πορτογαλίας.

Δοκιμάστε τα παραδοσιακά γλυκά της Σίντρα

Φούρνος Piriquita, Πορτογαλία
Αν αναρωτιέστε τι πρέπει να δοκιμάσετε στη Σίντρα, η απάντηση είναι queijada.

Όπως έχουμε πει σε άλλα άρθρα μας, οι παραδοσιακοί φούρνοι είναι must do όταν ταξιδεύετε. Στη Σίντρα, την παράσταση κλέβει ο ξακουστός φούρνος Πιρικίτα (Piriquita) που λειτουργεί από το 1862. 

Λέγεται ότι ο βασιλιάς Κάρλος Ά είχε ενθαρρύνει τον ιδιοκτήτη να δημιουργήσει ένα γλυκό, την κειζάδα (queijada), που μετά από λίγο καιρό θα γινόταν ένα από τα διασημότερα γλυκά της Πορτογαλίας.

H queijada είναι πιτάκι που έχει βάση το τυρί, τα αυγά, το γάλα και την κανέλα και τη χρησιμοποιούν σε πολλά γλυκά, μέχρι και σήμερα.

Αργότερα, το 1940, η ιστορία επαναλαμβάνεται και η κόρη του ιδιοκτήτη, ανακαλύπτει μία από τις κορυφαίες συνταγές κέικ της Πορτογαλίας.

Το συγκεκριμένο κέικ, ονομάζεται τραβεσέιρο (travesseiro) και φτιάχνεται από σφολιάτα, καραμέλα, αυγό και αμύγδαλο. Ωστόσο, η γνήσια συνταγή παραμένει ένα μυστικό,που μόνο η οικογένεια γνωρίζει.

Πως να πάτε στα αξιοθέατα της Σίντρα

Για να επισκεφτείτε τα αξιοθέατα, μπορείτε να πάρετε τα τοπικά λεωφορεία που βρίσκονται στον σταθμό των τρένων, στη Σίντρα.

Μπορείτε να αγοράσετε τo εισιτήριο Hop on/Hop off, πληρώνοντας μία φορά και μπορείτε να ανεβείτε και να κατεβείτε στο λεωφορείο όσες φορές θέλετε.

Το τοπικό λεωφορείο 435 πηγαίνει στην Κίντα ντα Ρεγκαλέιρα και στο παλάτι Μονσεράτ ενώ το 434 πηγαίνει στο κάστρο των Μαυριτανών και στο πάρκο ντα Πένα.

Πως θα φτάσετε στη Σίντρα

τρένο Λισαβόνα - Σίντρα
Το τρένο που πηγαίνει από Λισαβόνα προς Σίντρα, θέλει λίγο προσοχή καθώς περνάει από κακόφημες γειτονιές. Η συμβουλή μας είναι απλή: Μην εκθέτετε τα κινητά σας και τα πορτοφόλια σας.

Αν βρίσκεστε στη Λισαβόνα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επισκεφθείτε τη Σίντρα. Σε αυτή την περίπτωση, ο φθηνότερος τρόπος, είναι με το τρένο ή το λεωφορείο. Ας δούμε λοιπόν τους καλύτερους τρόπους για να φτάσετε στην παραμυθένια πόλη.

Τρένο

Η γραμμή τρένων 18801, είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάτε από τη Λισαβόνα στη Σίντρα. Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 2-3 ευρώ για μονή διαδρομή και 4-5 ευρώ για εισιτήριο με επιστροφή.

Υπάρχουν κι άλλες γραμμές τρένων που οδηγούν στη Σίντρα, όπως η γραμμή (linha da azambuja), η γραμμή (linha de Sintra) και η γραμμή (linha de Cascais). Ωστόσο, η συγκεκριμένη γραμμή αποτελεί τη φθηνότερη λύση.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί των τρένων είναι η στάση Ferroviaria do Rossio, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας και η στάση do Oriente, που βρίσκεται στο Αεροδρόμιο της λισαβόνας. Ο χρόνος του ταξιδιού διαρκεί περίπου, από 55 λεπτά μέχρι 1 ώρα και 10 λεπτά.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ!

Λεωφορείο

Για να πάρετε το λεωφορείο για Σίντρα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Google Maps, ώστε να βρείτε την κοντινότερη στάση. Οι τιμές των εισιτηρίων, κυμαίνονται κατά μέσο όρο, από 1 έως 10 ευρώ.

Uber

Αν είστε 2 έως 4 άτομα, σίγουρα θα προτείναμε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Uber, που προσφέρει ιδιωτική μεταφορά με ένα πόσο, γύρω στα 20-25 ευρώ για μονή διαδρομή. Είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να φτάσετε στη Σίντρα.

Αυτοκίνητο

Όπως έχουμε πει και σε άλλα άρθρα μας, το αμάξι αποτελεί το καλύτερο μεταφορικό μέσο για τη μετακίνηση σας.

Παρόλα αυτά, η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Πορτογαλία, μπορεί να αποβεί σε μοιραίο λάθος, καθώς υπάρχουν πολλές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους τουρίστες.

Μετά από μεγάλη έρευνα, καταφέραμε τελικά, να νοικιάσουμε αυτοκίνητο με 300 ευρώ, για δέκα μέρες, συμπεριλαμβάνοντας και την ασφάλεια στην τιμή. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 Παραμυθένια Μεσαιωνικά Κάστρα Και Παλάτια Που Κόβουν Την Ανάσα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
2 Σχόλια
  1. Εύη λέει

    Πολύ ωραία και ρομαντική πόλη και όμορφος ταξιδιωτικός προορισμός .Η περιγραφή σας ικανοποιητική και εξαιρετική.

    1. Laís Povoa λέει

      Ευχαριστούμε πολύ για τα όμορφα λόγια!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More