12 αξιοθέατα στην Σόφια που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό

Γνωρίζατε ότι η Σόφια είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις στα Βαλκάνια; Αν όχι, παρακάτω θα βρείτε τα καλύτερα αξιοθέατα στη Σόφια που θα σας πείσουν να επισκεφτείτε την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας!

Ο λόγος που ταξιδέψαμε στη Βουλγαρική πρωτεύουσα ήταν επειδή βρήκαμε πολύ φθηνά εισιτήρια από Λονδίνο προς Σόφια, κάτι που δεν ίσχυε για τα εισιτήρια προς Ελλάδα.

Από εκεί, θα παίρναμε το τρένο ή το λεωφορείο με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Κάπως έτσι, αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε τη Σόφια για λίγες μέρες.

Αρχικά είχαμε κάποιους ενδοιασμούς, ωστόσο ήταν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Τελικά, αποφασίσαμε να μείνουμε δύο μέρες στη Σόφια.

Μόλις φτάσαμε στο κέντρο της πόλης, μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Τα αξιοθέατα στη Σόφια είναι μοναδικά.

Πανέμορφα κτίρια, πεντακάθαροι δρόμοι, πολύ καλές τιμές σε όλα τα προϊόντα και φιλόξενοι άνθρωποι.

Έτσι αποφασίσαμε να γράψουμε μερικά πράγματα για αυτήν την πανέμορφη πόλη.

12 αξιοθέατα στη Σόφια που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό

Ο καθεδρικός ναός που είναι το σύμβολο της Βουλγαρίας

Αξιοθέατα στη Σόφια: Καθεδρικός ναός Αλεξάντερ Νιέφσκι, Ρωσική εκκλησία με χρυσούς τρούλους

Ο Καθεδρικός ναός του Αλεξάντρ Νιέφσκι (Aleksander Nevski Cathedral) είναι ένα από τα σύμβολα όχι μόνο της Σόφια αλλά και της ίδιας της Βουλγαρίας. Αυτή η τεράστια εκκλησία που προκαλεί δέος χτίστηκε μεταξύ 1882 και 1912 για να τιμήσει τους 200.000 Ρώσους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1877–78).

Ονομάστηκε Aleksander Nevski προς τιμήν του Ρώσου πολεμιστή-πρίγκιπα και ήρωα της Βουλγαρίας που έζησε τον 13ο αιώνα. Η εκκλησία χτίστηκε στο νεοβυζαντινό στυλ που προτιμούσε η Ρωσία εκείνη την εποχή και είναι στολισμένη με πανέμορφα ψηφιδωτά. Την οροφή αυτού του μεγαλοπρεπή ναού κοσμούν τεράστιοι χρυσοί τρούλοι. Ο Καθεδρικός ναός του Αλεξάντρ Νιέφσκι είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα στη Σόφια.

Ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Βουλγαρίας

Αξιοθέατα στη Σόφια: Σπάνιες τοιχογραφίες στην εκκλησία που είναι γνωστή ως Μποιάνα

Η μικροσκοπική εκκλησία του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Παντελεήμονα που είναι γνωστή ως Boyana χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή διαθέτει 90 ιστορικές τοιχογραφίες που συγκαταλέγονται στα καλύτερα δείγματα βουλγαρικών μεσαιωνικών έργων τέχνης. Στην τιμή του εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται η επίσκεψη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, που βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων.

Η Ρωσική εκκλησία με την εντυπωσιακή διακόσμηση

Σόφια: Η ρωσική εκκλησία του Άγιου Νικολάου του Θαυματουργού, εκκλησία με χρυσούς τρούλους

Κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν είναι το γεγονός ότι η Βουλγαρία οφείλει πολλά στη Ρωσία για την ανεξαρτησία της από τους Οθωμανούς. Για αυτόν τον λόγο, μέχρι σήμερα στη Σόφια υπάρχουν πολλά σπουδαία μνημεία που φτιάχτηκαν προς τιμήν της Ρωσικής κοινότητας.

Ένα από αυτά τα μνημεία είναι η πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου του «θαυματουργού» η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε το 1914. Φημίζεται κυρίως για την ιδιαίτερη εξωτερική διακόσμηση που περιλαμβάνει ένα υπέροχο αστραφτερό ψηφιδωτό και χρυσούς τρούλους.

Οι μαθητές πιστεύουν ότι ο άγιος τους φέρνει τύχη, έτσι πηγαίνουν εκεί για να προσευχηθούν πριν από σημαντικές εξετάσεις. Το στενό εσωτερικό διαθέτει εικόνες ζωγραφισμένες μεταξύ 11ου και 14ου αιώνα. Αυτή η εκκλησία είναι ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα στη Σόφια.

Η παλαιότερη εκκλησία της Σόφια

Σόφια Βουλγαρία: Ναός Αγίου Γεωργίου, Ροτόντα, το παλαιότερο κτίριο στην Σόφια

Πρόκειται για την εκκλησία Αγίου Γεωργίου (Sveti Georgi Rotunda) που χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Αυτή η μικροσκοπική εκκλησία από κόκκινα τούβλα είναι το παλαιότερο διατηρητέο κτήριο της Σόφια. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό ζωγραφίστηκαν μεταξύ 10ου και 14ου αιώνα.

Είναι μια πολυσύχναστη, λειτουργική εκκλησία που είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες.Έξω μπορείτε να δείτε τις πλάκες ενός ρωμαϊκού δρόμου και άλλα απομεινάρια της Αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Σέρδικας, που σήμερα στη θέση της βρίσκεται η Σόφια.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι ένα από τα παλαιότερα αξιοθέατα στη Σόφια.

Ένα από τα σπουδαιότερα κτίρια Βυζαντινής αρχιτεκτονικής στη Σόφια

Σόφια καλύτερα αξιοθέατα: Ο ναός των 7 μαρτύρων με τους μπλε τρούλους

Μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο βρίσκεται μια εκκλησία που είναι αφιερωμένη στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και τους πέντε μαθητές τους χτίστηκε αρχικά ως τζαμί το 1528.

Αυτός ο ναός με τους μπλε τρούλους σήμερα είναι γνωστός ως ο ναός των 7 Μαρτύρων.

Για όσους δε γνωρίζουν ο Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν Βυζαντινοί Χριστιανοί θεολόγοι και ιεραπόστολοι που επινόησαν το Γλαγολιτικό αλφάβητο, το παλαιότερο γνωστό Σλαβικό αλφάβητο.

Αυτός ο ναός χτίστηκε το 1528 ως τζαμί, στη συνέχεια έγινε αποθήκη όπλων και φυλακή, ενώ το 1903 μετατράπηκε σε Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η ιστορική πλατεία της ανεξαρτησίας

Σόφια καλύτερα αξιοθέατα: κεντρική πλατεία που κάποτε είχε σύμβολα του κομμουνισμού

Αν θέλετε να αρχίσετε την περιήγηση σας από κάπου σίγουρα η Πλατεία της Ανεξαρτησίας είναι το ιδανικό μέρος. Άλλωστε εκεί βρίσκεται το Λάργκο (Largo) ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα τριών κτιρίων που σχεδιάστηκε και χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 με σκοπό να γίνει το αντιπροσωπευτικό κέντρο της πόλης.

Σήμερα, θεωρείται χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής του σοσιαλιστικού κλασικισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε αυτήν την πλατεία με τα κίτρινα πλακάκια και τα πανέμορφα μωσαϊκά θα δείτε επίσης και άλλα αξιοθέατα όπως είναι τα ερείπια της αρχαίας πόλης Σέρδικα.

Σε αυτήν την πλατεία κάποτε κυριαρχούσαν τα σύμβολα του κομμουνισμού όπως το χαρακτηριστικό κόκκινο αστέρι που βρισκόταν στην κορυφή του κτιρίου το κόμματος και συμβολίζει τον κόκκινο στρατό.

Σήμερα αυτό το σύμβολο έχει αντικατασταθεί με τη σημαία της Βουλγαρίας. Αναμφίβολα, αυτή η ιστορική πλατεία είναι ένα από τα αξιοθέατα στη Σόφια που σίγουρα πρέπει να δείτε.

Η εκκλησία που γλίτωσε από βομβιστική επίθεση

Σόφια καλύτερα αξιοθέατα: Εκκλησία Σβέτα Νεντέλια

Αυτή η εκκλησία με τον επιβλητικό τρούλο χρονολογείται από το 1863 και είναι ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της πόλης. Ο ναός έγινε στόχος κομμουνιστών στις 16 Απριλίου 1925 σε μια αποτυχημένη βομβιστική επίθεση με στόχο τη δολοφονία του Τσάρου Μπόρις Γ’.

Ωστόσο, η σημερινή αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός χρονολογούνται από το 1950, όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα αποφάσισε να αποκαταστήσει την εκκλησία και να τη μετονομάσει σε Sveta Nedelya.

Το ομορφότερο νεοκλασικό κτίριο της Βουλγαρίας

Σόφια καλύτερα αξιοθέατα:Εθνικό θέατρο Ιβάν Βάζοβ

Οι Βιεννέζοι αρχιτέκτονες Helmer & Fellner, υπεύθυνοι για έναν κατάλογο πανάκριβων κτιρίων σε όλη την Κεντρική Ευρώπη, έχτισαν αυτό το θέατρο το 1909. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο που περιβάλλεται από μια πλατεία και ένα πανέμορφο συντριβάνι.

Το εθνικό θέατρο Ιβάν Βάζοφ είναι ένα εμβληματικό αξιοθέατο για τη Βουλγαρία, που εμφανίζεται σε τραπεζογραμμάτια και είναι διάσημο για τις δραματικές παραγωγές του. Αξίζει μια επίσκεψη για να δείτε επίσης την υπέροχη αρχιτεκτονική στο εσωτερικό του εθνικού Θεάτρου Ivan Vazov.

Στην πρόσοψη του κτιρίου κλέβει τις εντυπώσεις το γλυπτό που απεικονίζει τον μουσιγέτη θεό Απόλλων με τις ακόλουθες του, Μούσες.

Η εκκλησία που έδωσε το όνομα στην πόλη

Σόφια ονομασία: Εκκλησία Αγίας Σοφίας Βουλγαρία

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας ήταν αυτή που έδωσε το όνομα στην πόλη το 1300 κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας.

Αυτό το ανεπιτήδευτο κτίσμα από κόκκινο τούβλο χρονολογείται από τους βυζαντινούς χρόνους και ιδρύθηκε το 500 στην κορυφή της νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρδικα, καθώς και σε μια παλαιότερη εκκλησία που χρονολογείται έναν αιώνα πριν την Αγία Σοφία.

Όταν επισκεφτείτε αυτό το μέρος, μπορείτε να δείτε τα ερείπια αυτής της αρχαίας εκκλησίας και τους τάφους που χρονολογούνται περισσότερα από 1500 χρόνια.

Για δύο αιώνες μετά την οθωμανική εισβολή, λειτούργησε ως τζαμί, αλλά εγκαταλείφθηκε αφού ένας σεισμός το 1800 κατέρριψε τον μιναρέ και ένας άλλος σκότωσε τους δύο γιους του Ιμάμη.

Ο πιο δημοφιλής πεζόδρομος στη Σόφια

τι να κάνετε στα Σόφια: φαγητό, διασκέδαση

Πρόκειται για τη Λεωφόρο Βίτοσα ( Vitosha Boulevard) τον πιο ζωντανό πεζόδρομο στη Σόφια. Αυτός ο δρόμος προσφέρει μια μοναδική θέα στο βουνό Βίτοσα από το οποίο πήρε την ονομασία.

Ειδικά, τον χειμώνα, θα εντυπωσιαστείτε από το χιονισμένο τοπίο που φαίνεται στον ορίζοντα. Η λεωφόρος Βίτοσα προσφέρει διασκέδαση, καλό και φθηνό φαγητό καθώς και χαλάρωση χαζεύοντας τον κόσμο που περνάει.

Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο δίπλα στα καλύτερα αξιοθέατα στη Σόφια.

Ο πιο γνωστός δημόσιος κήπο της πόλης

Σόφια: Κήποι και πάρκα της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας

Ο κήπος της πόλης (City Garden) είναι ο παλαιότερος δημόσιος κήπος της Βουλγαρίας, που υπάρχει από το 1872.

Βρίσκεται μεταξύ της λεωφόρου Tsar Osvoboditel στα βόρεια, της οδού Knyaz Alexander Battenberg στα δυτικά και της οδού Joseph Vladimirovich Gourko στα νότια, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Σήμερα, αυτό το μέρος έχει εξελιχθεί σε ένα πάρκο αναψυχής, όπου μεγάλοι και μικροί περνούν τον ελεύθερο τους χρόνο.

Αν σας αρέσει το σκάκι είστε τυχεροί αφού θεωρείται το αγαπημένο μέρος για ερασιτέχνες σκακιστές, τους οποίους μπορεί κανείς να δει τακτικά στον μικρό κήπο μπροστά από το Εθνικό Θέατρο Ιβάν Βάζοφ.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί όμορφοι κήποι και πάρκα στη Σόφια που θα ανακαλύψετε περπατώντας στο κέντρο της πόλης.

Τα βίνταζ τραμ της πόλης

Τι να κάνετε στα Σόφια: φωτογραφία με το βίντανζ τραμ

Σίγουρα θα χρειαστείτε κάποιον να βγάλει τη φωτογραφία για εσάς αφού είναι πολύ επικίνδυνο να πλησιάσετε τις γραμμές.

Από εκεί και πέρα μπορείτε να περιμένετε το πράσινο βίνταζ τραμ που λειτουργεί από το 1935 ή το πιο μοντέρνο τραμ που έχει κίτρινο και μπλε χρώμα.

Το καλύτερο σποτ για ινσταγκραμικές φωτογραφίες βρίσκεται μπροστά και πίσω από την πανέμορφη εκκλησία Sveta Nedelya. Κάποτε υπήρχαν μερικά κίτρινα βίνταζ τραμ αλλά σταμάτησαν τη λειτουργία τους το 2017. Αυτά τα τραμ είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα στη Σόφια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 12 Σημαντικά Γεγονότα Για Την Ουκρανία Που Πρέπει Να Ξέρετε!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More