Το Αιγαίο Πέλαγος είναι μια ιστορική θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας που βρίσκεται στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Τριγύρω από αυτό το πέλαγος αναπτύχθηκαν οι μεγαλύτεροι πολιτισμοί της Ελλάδας.
Φημίζεται για τα υπέροχα γαλανόλευκα νερά του καθώς και για τα πανέμορφα νησιά που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή. Από που όμως πήρε την ονομασία του το Αιγαίο Πέλαγος;
Ο Μύθος του Αιγέα και η σύνδεση του με την ονομασία του Αιγαίου Πελάγους
Μια από τις πιο σημαντικές γιορτές της Αρχαίας Ελλάδας που έμοιαζε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν τα Παναθήναια.
Επρόκειτο για μια σειρά αγώνων στους οποίους αρχικά έπαιρναν μέρος μόνο Αθηναίοι. Ωστόσο, στη συνέχεια συμμετείχαν και αθλητές από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Έλα όμως που η συμμετοχή μη αθηναίων αθλητών στους αγώνες έμελλε να αποβεί μοιραία κατά την περίοδο που βασιλιάς της Αθήνας ήταν ο Αιγέας.
Σύμφωνα με τον μύθο, στα Παναθήναια συμμετείχε ο γιος του βασιλιά Μίνωα, Ανδρόγεως, ο οποίος κατάφερε να νικήσει σε όλα τα αθλήματα.
Οι Αθηναίοι μην μπορώντας να ανεχτούν αυτή την ταπείνωση, που κάποιος ξένος κέρδισε όλα τα αθλήματα, τον δολοφόνησαν.
Πόλεμος μεταξύ Αθήνας και Κρήτης
Δεν υπολόγισαν όμως ότι ο βασιλιάς Μίνωας θα αναζητούσε την εκδίκηση για τον χαμό του γιου του. Έτσι, μάζεψε όλο τον στόλο του και επιτέθηκε στην Αθήνα.
Αφού κατάφερε να τους νικήσει, διέταξε να στέλνουν κάθε χρόνο εφτά νέες και εφτά νέους από τις καλύτερες οικογένειες της Αθήνας στην Κρήτη.
Εκεί, θα τους έβαζαν στον λαβύρινθο για να τους σκοτώσει ο Μινώταυρος. Αυτή λοιπόν ήταν η τιμωρία τους για τον φόνο του γιου του.
Κάθε χρόνο, στο λιμάνι του Φαλήρου, οι Αθηναίοι αποχαιρετούσαν τους νέους και τις νέες κλαίγοντας τη μοίρα τους.
Αυτή την τραγωδία αποφάσισε να σταματήσει μια για πάντα ο μυθικός ήρωας Θησέας και γιος του βασιλιά της Αθήνας, Αιγέα.
Δείτε επίσης: 7 Σούπερ Ήρωες Της Ελληνικής Μυθολογίας!
Ο Θησέας βοηθάει τον πατέρα του Αιγέα και την Αθήνα
Κάπως έτσι λοιπόν ο Θησέας πήρε τη θέση ενός από τους 7 νεαρούς και επιβιβάστηκε στο καράβι με προορισμό την Κρήτη. Ως ένδειξη αυτής της τραγωδίας το καράβι αναχώρησε με μαύρα πανιά.
Εντωμεταξύ ο βασιλιάς Αιγέας ήταν τόσο πολύ αγχωμένος για τον γιο του που τον παρακάλεσε να βάλει λευκά πανιά σε περίπτωση που επέστρεφαν ζωντανοί.
Ο Θησέας σκότωσε τελικά τον Μινώταυρο και με τη βοήθεια της Αριάδνης κατάφερε να δραπετεύσει. Αφού λοιπόν η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία, ήρθε η ώρα της επιστροφής στην Αθήνα.
Η περιπέτεια του Θησέα στη Νάξο
Στον γυρισμό, περνώντας από τη Νάξο αποφάσισαν να ξαποστάσουν για λίγο στο νησί. Από εκεί περνούσε τυχαία ο θεός Διόνυσος. Μόλις είδε την Αριάδνη θαμπώθηκε τόσο πολύ από την ομορφιά της που αποφάσισε να την κλέψει.
Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που λέει ότι ο θεός Διόνυσος επισκέφθηκε τον Θησέα στο όνειρο του. Εκεί, του αποκάλυψε ότι ήταν γραφτό από τις Μοίρες, να αφήσει την Αριάδνη στο νησί για να την παντρευτεί.
Ο Θησέας στεναχωρήθηκε τόσο πολύ για τον χαμό της Αριάδνης που στη συνέχεια αυτός και όλο το πλήρωμα του ξέχασαν να κατεβάσουν τα μαύρα πανιά.
Ο θάνατος του Αιγέα
Εντωμεταξύ, ο βασιλιάς Αιγέας περίμενε στο Ακρωτήρι του Σουνίου και αγναντεύοντας τη θάλασσα, ήλπιζε ότι κάποια στιγμή θα δει τον γιο του να επιστρέφει με λευκά πανιά.
Όταν είδε στον ορίζοντα τα μαύρα πανιά σηκωμένα, λυπήθηκε τόσο πολύ που έπεσε από τον βράχο στη θάλασσα και πνίγηκε.
Για να τον τιμήσουν οι Αθηναίοι τον συμπεριέλαβαν στους θαλάσσιους θεούς και ανακηρύχθηκε γιος του Ποσειδώνα. Επίσης, προς τιμήν του ονόμασαν την θάλασσα Αιγαίο Πέλαγος.
Αιγηίδα: η στεριά που καλύφθηκε από το Αιγαίο Πέλαγος
Ωστόσο, εκτός από τον μύθο του Αιγέα υπάρχουν και άλλες εκδοχές που ίσως να είναι οι αληθινές όσον αφορά την ονομασία του Αιγαίου.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές κάποτε στο Αιγαίο Πέλαγος υπήρχε στεριά που ήταν γνωστή με την ονομασία Αιγηίδα.
Εξαιτίας κάποιων αναταράξεων αυτή η συμπαγής στεριά άρχισε να κατακρημνίζεται. Σίγα σιγά άρχισε να εισχωρεί νερό σχηματίζοντας αρχικά λίμνες και με το πέρασμα του χρόνου καλύφθηκε μεγάλο μέρος της στεριάς από θάλασσα.
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του Αιγαίου Πελάγους έπαιξε η μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη της Σαντορίνης.
Η ονομασία του Αιγαίου Πελάγους προέρχεται από τη λέξη Αίγα;
Μία άλλη εκδοχή λέει ότι η ονομασία του Αιγαίου πελάγους προέρχεται από τη λέξη αίγα που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει κατσίκα. Παρεμπιπτόντως, μέχρι σήμερα στην Κρήτη αποκαλούν την κατσίκα με την αρχαία ονομασία της, δηλαδή αίγα.
Σύμμαχος αυτής της εκδοχής είναι το γεγονός ότι στην αρχαία Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μινωική Κρήτη η κατσίκα θεωρούνταν ιερό ζώο. Οπότε δεν είναι απίθανο η ονομασία να προέρχεται από την Αίγα.
Πάντως, μέχρι σήμερα στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους συναντάτε αυτά τα περίφημα αγριοκάτσικα.
Δείτε επίσης: Κυκλάδες: Τα 56 Νησιά Που Βρίσκονται Στο Κέντρο Του Αιγαίου Πελάγους