Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης: Το χωριό όπου εμφανίζονται λύκοι

Το Μικρό Μοναστήρι είναι ένα χωριό στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας που υπάγεται στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον Δήμο Χαλκηδόνας. Αυτό το μικρό γραφικό χωριό βρίσκεται κοντά στις όχθες της αποστραγγισμένης λίμνης των Γιαννιτσών.

Η ιστορία του χωριού

Σύμφωνα με γραπτά κείμενα το  Μικρό Μοναστήρι χρονολογείται από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αυτός ο οικισμός ονομαζόταν «Ζορμπάς». Η λέξη αυτή στην τουρκική γλώσσα σημαίνει ο καταπιεσμένος, αυτός που περνάει κακουχίες ή ο βίαιος και ο παλικαράς.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, αυτή η ονομασία αποδόθηκε στον οικισμό εξαιτίας των κατοίκων, οι οποίοι περνούσαν πολλές κακουχίες και δυσκολίες από επιδρομές ληστών αλλά και από αρρώστιες. Σύμφωνα όμως με μια άλλη εκδοχή, εξαιτίας αυτών των επιδρομών, όλοι οι κάτοικοι του χωριού οπλοφορούσαν, οπότε το όνομα ζορμπάς, δόθηκε με τη σημασία του παλικαρά, του σκληρού.

Κάτοικοι του χωριού υπήρξαν για χρόνια οι αυτόχθονες γηγενείς. Το 1924, όμως, στα πλαίσια της συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο χωριό εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από την ανατολική Ρωμυλία. Έτσι, το 1927, δόθηκε στον οικισμό η τωρινή ονομασία Μικρό Μοναστήρι ως ανάμνηση του ομώνυμου χωριού της ανατολικής Ρωμυλίας, που αποτελούσε γενέτειρα των προσφύγων.

Πόσους κάτοικους έχει το Μικρό Μοναστήρι;

Το Μικρό Μοναστήρι, κατά την απογραφή του 1991, αριθμούσε 1.312 κατοίκους ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2001, αριθμούσε 1.464. Οι κάτοικοι του χωριού είναι κυρίως αγρότες και ασχολούνται με την καλλιέργεια ρυζιού, βαμβακιού, καλαμποκιού και επίσης την καλλιέργεια μυδιού και βιομηχανικής ντομάτας. Αρκετοί, επίσης, από αυτούς ασχολούνται και με την κτηνοτροφία.

Επίθεση λύκου στο Μικρό Μοναστήρι

Πρόσφατα, αυτό το μικρό χωριό έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από βίντεο που κυκλοφορεί στη δημοσιότητα και δείχνει επίθεση λύκου σε ένα μικρό σκύλο, στη μέση ενός δρόμου, με αποτέλεσμα το σκυλάκι να χάσει τη ζωή του. Ωστόσο, οι κάτοικοι του χωριού αποκάλυψαν πως δεν είναι η πρώτη φορά που λύκοι έχουν πλησιάσει στο χωριό, τουλάχιστον περιμετρικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο που δείχνει την επίθεση του Λύκου (Προσοχή, ακολουθούν βίαιες σκηνές)

Φαίνεται όμως ότι οι λύκοι έχουν μπει ξανά στο χωριό, καθώς υπάρχουν αναφορές για χαμένα σκυλιά που δε βρέθηκαν ποτέ. Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν και από γειτονικά χωριά, όπως είναι τα Κουφάλια. Οι κάτοικοι του χωριού είναι αναστατωμένοι και ζητούν από τον Δήμο να ληφθούν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα ξανά.

Σίγουρα, σε αυτήν την περίπτωση δε φταίνε τα πεινασμένα ζώα, αφού από τη φύση τους είναι κυνηγοί. Μια λύση που θα προτείναμε εμείς είναι η υιοθέτηση ελληνικών Ποιμενικών που θα μπορούσαν να προστατέψουν περιμετρικά το χωριό. Φυσικά, είναι απλά μια πρόταση!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνικός Ποιμενικός: Ο Σκύλος Που Δε Διστάζει Να Τα Βάλει Με λύκους ή Αρκούδες!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More